citeva informatii interesante.

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 24, 2010, 12:49:04 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Primavara , la finele lunii aprilie si inceputul lunii mai .pe masura ce vremea se incalzeste , activitatea de crestere a puietului in familia de albine se intensifica .
  Odata cu apartia in natura a culesului de NECTAR si POLEN, se evidentiaza insusirea ereditara a albinelor de a secreta ceara si , deci , DE A CLADI FAGURI . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Caldura din stup favorizeaza productia de ceara, de aceea se recomanda protejarea si pastrarea caldurii cuibului , in special PRIMAVARA. :hi:  :hi:
  Productia de ceara dureaza primavara circa SASE saptamini . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

O familie de albine puternica , in conditii favorabile de cules , poate construi celule intr-un sezon pe 20 de faguri artificiali. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Dadant stabileste un raport de 7-10 Kg. de miere consumata pentru un Kg. de ceara  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Albinelor le trebuiesc 18-24 de ore de cind s-au alimentat si pin cind glandele incep sa fabrice ceara . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

stefan1

Cu unele afirmatii de mai sus nu sunt de acord.
Se zice ca productia de ceara dureaza primavara 6 saptamani. Stuparii stiu ca inca din martie, in cazuri favorabile, albinele cladesc faguri. In august, cel putin la mine, stupii imi cladesc in medie cel putin un fagur. Sunt deci mai mult de 6 saptamani de crestere a fagurilor.

"Albinelor le trebuiesc 18-24 de ore de cind s-au alimentat si pin cind glandele incep sa fabrice ceara ."
  Si aceasta afirmatie e discutabila. De multe ori am prins in cosnita de roi un roi pe care il asezam in lada spre seara. Pana atunci albinele deja cladeau o 'limba' de fagur in cosnita. De asemenea la un control a doua zi in roi, se poate ca 2-3 faguri artificiali sa fie partial claditi. Se mai spune ca albinele tinere produc spontan acei solzisori de ceara, sigur in cantitati mai mici, care in lipsa unui loc de cladit sunt eliminati pe fundul lazii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apicmd

Citat din: stefan1. De multe ori am prins in cosnita de roi un roi pe care il asezam in lada spre seara. Pana atunci albinele deja cladeau o 'limba' de fagur in cosnita. De asemenea la un control a doua zi in roi, se poate ca 2-3 faguri artificiali sa fie partial claditi. Se mai spune ca albinele tinere produc spontan acei solzisori de ceara, sigur in cantitati mai mici, care in lipsa unui loc de cladit sunt eliminati pe fundul lazii.
albina  incepe instinctiv sa  creasca  faguri  la  greu. deoarece  sa  zicem intro  scorbura sau  undeva  faguri  nus da  provizii  shi  puiet  trebuie.  shi inca repede
BPR!!!!

ioanardelean55

Citat din: stefan1Cu unele afirmatii de mai sus nu sunt de acord.
Se zice ca productia de ceara dureaza primavara 6 saptamani. Stuparii stiu ca inca din martie, in cazuri favorabile, albinele cladesc faguri. In august, cel putin la mine, stupii imi cladesc in medie cel putin un fagur. Sunt deci mai mult de 6 saptamani de crestere a fagurilor.

"Albinelor le trebuiesc 18-24 de ore de cind s-au alimentat si pin cind glandele incep sa fabrice ceara ."
  Si aceasta afirmatie e discutabila. De multe ori am prins in cosnita de roi un roi pe care il asezam in lada spre seara. Pana atunci albinele deja cladeau o 'limba' de fagur in cosnita. De asemenea la un control a doua zi in roi, se poate ca 2-3 faguri artificiali sa fie partial claditi. Se mai spune ca albinele tinere produc spontan acei solzisori de ceara, sigur in cantitati mai mici, care in lipsa unui loc de cladit sunt eliminati pe fundul lazii.
Ca sinteti deacord s-au nu e problema D-voastra ,dar macar cititi cu atentie :
Primavara are 3 luni x 4 saptamini = 12 saptamini , la D-voastra august e luna de primavara ?

stefan1

Poate am inteles eu gresit, dar atunci cel putin exprimarea a fost cam ambigua. Eu am inteles ca perioada in care albinele secreta ceara intr-un an, este doar 6 saptamani, primavara. Nici din context nu am putut sa deduc, pentru ca frazele sunt de sine statatoare, fara legatura cu celelalte din text.
  Sa te ajut, se poate ca si a doua fraza sa o fi inteles eu gresit. Sa ma explic: Se stie ca albinele cresc faguri numai cand au un cules de nectar si polen. Doar in cazuri exceptionale pot construi, dar doar putin, in lipsa culesului.
  Fraza "Albinelor le trebuiesc 18-24 de ore de cind s-au alimentat si pin cind glandele incep sa fabrice ceara." se poate intelege asa: Daca in lipsa de cules vrem sa ne cladeasca albinele faguri si le stimulam de ex seara, nu putem astepta ca maine sa fie fagurii claditi. Este nevoie de o perioada pana cand albinele sunt capabile sa secrete ceara. In acelasi sens, poate ati vazut, ca dupa ce inceteaza un cules, albinele inca mai cladesc la faguri una-doua zile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ioanardelean55

Multi forumisti nu inteleg un lucru , fiecere face cum poate  si cum stie ,  aceste informatii pe care eu le postez NU sint litera de lege , de aceea consider ca nu are rost sa fie comentate , nu sint descoperiri personale sint informatii culese din diferite publicatii de specialitate ,pe care eu unu nu le contest dar pe multe nu le aprob ,le consider insa necesare pentru orice apicultor care vrea sa aiba cunostinte cit mai mari in domeniu dar care din pacate poate nu are de unde sa le aiba .
Exprimarea a fost corecta dar ai inteles gresit .
In ce priveste a doua fraza eu unul nu am nevoie de ajutor , de explicatii si nici de comentarii, de-ce !
  Am citat din TRATATUL DE APICULTURA , de CONS. L . HRISTEA , ( lucrare premiata de Academia Romana si onorata cu Medalia de aur si Diploma de onoare in Franta )
  Fiecare intelege in felul lui , insa problema cu claditul fagurilor e corecta din punctul meu de vedere .

ioanardelean55

Tehnologia de crestere si exploatare a fam. de albine prevede ca anual este necesar sa se inlocuiasca cel putin o treime din NUMARUL TOTAL de faguri vechi cu faguri artificiali ;aceasta masura constituind un mijloc de sporire a productiei de ceara si o REGULA SANITAR - VETERINARA ,de igienizare a stupului . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Vechimea fagurilor influenteaza atit culoarea ,cit si calitatea mierii de albine .
Fagurii vechi cu celule mult ingrosate de invelisurile ninfelor lasate dupa numeroase generatii de puiet crescut in el isi micsoreaza volumul continind totodata o flora microbiana virotica si micotica bogata , iar puietul rezultat fiind subdezvoltat . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ilalexandru

O treime din faguri mi se pare enorm. In primul rand la un stup pe 18 rame orizontal, ar trebui inlocuite 6 rame, iar in al doilea rand productia de ceara nu prea ar creste. Pt ca ori mergeti la schimb, un fagure vechi pe o foita, ori daca nu un kg de ceara pe unul de facuti(cam 10 bucati) + manopera. Iar dintr-un fagure, depinde de gradul de vechime, nu se scot mai mult de 100-120 g ceara.
Si la 3000 de rame cate am eu, ca sa schimb anul 1000 de rame plus eventualele completari pt roi...mi se pare o munca enorma. Eu stiu o regula...in momentul in care ridic rama si ma uit prin ea la soare si daca cam printr-o treime din celule nu se mai vede lumina soarelui...at rama e de scos afara

ioanardelean55

Treceti pe dadant si nu mai schimbati decit 3-4 faguri anual ceeace nu e enorm de mult si se poate .

ioanardelean55

Este cunoscut faptul ca o fiinta bine dezvoltata fizic este mai rezistenta din toate punctele de vedere . Astfel ,o albina lucratoare eclozionata din celule noi are o greutate de circa 123 mg. Aceasta greutate SCADE la fiecare noua serie de puiet pina la 106 mg. si chiar la 100 mg.  :hi:
  Se stie faptul ca o fam. de albine ca sa stringa 1 Kg de nectar necesita activitatea a 50 000 albine normale intr-un singur zbor , IAR ATUNCI CIND GREUTATE LOR ESTE DE NUMAI 106 Mg acelas numar de albina aduna DOAR 0,850 kg de nectar.
  Calculata la 10 zboruri pe zi pierderea de nectar se estimeaza la 1,5 kg pe familie . :hi:  :hi:  :hi:  :hi: