citeva informatii interesante.

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 24, 2010, 12:49:04 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Ilalexandru;
eu niciodata nu cresc faguri la pomii fructiferi. am timp tot anul: 2-3 la salcam, unul la tei, si 1-2 la floarea soarelui. Acum depinde si de puterea famililor, unele cresc mai multe foi, altele mai putine. La pomii fructiferi cresc fagurii lent si ii cresc bine. La salcam ii cresc fortat si ii mai gresesc cateodata. Acum trebuie tinut cont si de faptul ca pt un fagure crescut se consuma o anumita cantitate de miere si pastura
Ilalexandru
O treime din faguri mi se pare enorm. In primul rand la un stup pe 18 rame orizontal, ar trebui inlocuite 6 rame, iar in al doilea rand productia de ceara nu prea ar creste. Pt ca ori mergeti la schimb, un fagure vechi pe o foita, ori daca nu un kg de ceara pe unul de facuti(cam 10 bucati) + manopera. Iar dintr-un fagure, depinde de gradul de vechime, nu se scot mai mult de 100-120 g ceara.
Si la 3000 de rame cate am eu, ca sa schimb anul 1000 de rame plus eventualele completari pt roi...mi se pare o munca enorma. Eu stiu o regula...in momentul in care ridic rama si ma uit prin ea la soare si daca cam printr-o treime din celule nu se mai vede lumina soarelui...at rama e de scos afara
D-le Alexandru ,ceva nu bate din aceste doua postari puteti explica ?

ioanardelean55

Dezvoltarea glandelor producatoare de ceara este fiziologic legata de APORTUL de NECTAR si POLEN PROASPAT. Albinele secreta ceara FARA VOIA LOR , cu atit mai mult cu cit aduc mai multe provizii in cuib si sint mai multe larve de hranit .
  CIND CUIBUL ESTE PLIN ,ALBINELE NU MAI PRODUC CEARA nu cresc larve si drept urmare recolta scade .
  In conditii obisnuite ,1Kg albine tinere doici pot produce circa 0,5 Kg CEARA si HRANESC 26 000 larve ,cladind cu repeziciune faguri. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Albinele tinere PRODUC CEARA chiar daca nu au unde s-o intrebuinteze , iar ceara in asemenea conditii nefavorabile CADE PE FUNDUL STUPULUI si se pierde . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ilalexandru

Ziceam ca in timpul pomilor fructiferi niciodata nu bag foite la crescut. Am destule rame crescute si nu are rost sa fortez albinele. Desi anul acesta m-am pacalit putin...mi-au crescut faguri pe hranitoarele de  dupa diafragma.
Iar productia de ceara nu creste daca schimbam cat mai multe rame anual....productia de ceara creste atunci cand curatim toate ramele de ceara, toate podisoarele si toti peretii stupilor. In primavara asta, am pana acum vreo 20 kg de ceara obtinuta.

ioanardelean55

Ziceati ca .........  ,,Ca sa schimbi o treime din faguri vi se pare ENORM ,adica 6 faguri pe an .
  Iar in din cealalta postare rezulta ca de fapt claditi , 2-3 la salcim , unul la tei si inca 1-2 la floarea soarelui in total dupa socotela mea tot la 6 ajungeti .
iar  productia de ceara creste cu fiecare fagure cladit daca a-ti avea presa de extras , a-ti avea de vindut ceara si nu putina .

ilalexandru

Recunsc ca m-am exprimat putin gresit acolo. Am familii la care cresc anual poate 4-5 faguri, dar si altele la care nu cresc nici unul. Depinde de puterea familiei de albine si de necesarul de faguri de care am nevoie. Acum in primavara plec cu familiile cu una-doua rame fara faguri pe ele. Si in functie de dezvoltare, intercalez la rame, De la unu foarte bun ii iau o rama de puiet si o bag la altu ceva mai slab, aluia in loc dandu-i un fagure la crescut. Iar in momentul in care fac roii, le inlocuiesc ramele luate cu altele fara faguri. Dar am 50 de verticali carora nu le bag decat cate o rama la crescut, maxim 2 tot anul. Si de aici unii imi cresc mai multe rame, altii mai putine.
Si cu cresterea productiei de ceara:
pt un pachet de faguri : 5 kg ceara + 5*6=30 roni manopera.
Din 50 faguri ies cam 5-6 kg ceara(depinde de vechimea ramei si cu ce sunt topite) plus 10 kg bostina. Facand niste calcule, nu iese aproape nimic in plus. Ceara multa se obtine de pe urma descapacirii fagurilor la extras si a curatirii spetezelor si lateralelor ramelor. Plus podisoare. Anual din descapaceala obtin intre 50-100 kg ceara. Plus......

ioanardelean55

MAI luna lui FLORAR
  Roua de seara si racoarea din mai , aduce mult vin si mult fin . Rusale umedoase - Craciunul gras . Roiul de stup din mai pretuieste un car de malai .Cintatul pirolei ( progorei ) vesteste ploaie . Cind vor fi greeri multi , va fi fin putin .
  Mai ,, Grijeste de stupi si de roii cei tineri "
   :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

andrei_salaj

din ce carte e extrasul acesta?

ioanardelean55

Almanahul Stuparului , aparut in 1984 , Pag. 222

ioanardelean55

D -l Roman eu informez corect . Chiar n-ati auzit de roii din mai ????!!! S-au n - ati  avut asa ceva in mai ???? INTERESANT ,
I-mi spuneati odata ca- ti avut almanahul stuparului ! poate il mai aveti  v-am dat si pagina unde sa cautati  ....... sa cititi ...... si sa va ........INFORMATI .
:hi:  :hi:  :hi:  :hi:

stefan1

Almanahul este din 1984, dar citatele sunt din "Semnele timpului" scrise cu 100 de ani in urma (se vede si dupa limbaj).
  Poate nu este locul, dar am putea face niste observatii: Pe vremea aia, pe la 1870-1880, sursele de cules erau foarte diferite de vremurile noastre. Salcamul era inexistent, atunci au inceput cateva plantatii. Rapita nu cred ca se cultiva, floarea soarelui era in culturi intercalate. Albinele erau adaptate la altfel de culesuri, stupii atingeau maximul mai tarziu si si perioada de roire era mai tarzie. Pe de alta parte nimeni nu stimula stupii. De aceea cred ca intentionat Ioanardelean a mutat indicatia din iunie pe mai, dupa conditiile de azi.
  O tema interesanta de discutii ar fi aceasta tendinta de a atinge maximul de dezvoltare a famililor tot mai devreme. Acum, de cand cu rapita cultivata masiv, stuparii doresc sa aiba stupii plini cu 3 saptamani mai devreme decat acum 15-20 de ani, cand salcamul era primul cules important. Unde se va ajunge daca se pastreaza aceasta tendinta? Rasele de albine care genetic au o alta curba anuala de dezvoltare, cum ar fi Caucaziana, vor fi treptat eliminate de catre stuparii care vor sa foloseasca eficient culesul de rapita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ioanardelean55

Astazi ma sunat un prieten apicultor si mi-a zis ca are un... ROI NATURAL .

Luna viitoare voi da acelasi citat si ma intreb ....ce-am gresit si unde ,cind am informat corect si cind am dazinformat ? d-nu Stefan1 a-ti explicat corect intentia , p0ti sa-i spui unui tinar ,,stai linistit ca stupii tai nu roiesc pina in iunie "?

ioanardelean55

Intr-un fagure in rama standard ( dimensiunile 435 x 300 cm ) pe ambele parti sint apr. 9 mii de celule de albine  .Din ele se folosesc pentru puiet  , in functie de puterea familiei , calitatea matcii si o serie de alte conditii 5 - 7 mii. Familia are nevoie de faguri ,in functie de ponta ; la o ponta zilnica medie de 1 000 de oua - 26 mii de celule (5-6 faguri ) la 2000 de oua -- 52 de mii de celule  ( 11-12 faguri ). :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

"Albinelor le trebuiesc 18-24 de ore de cind s-au alimentat si pin cind glandele incep sa fabrice ceara ."
STEFAN1....
  Si aceasta afirmatie e discutabila. De multe ori am prins in cosnita de roi un roi pe care il asezam in lada spre seara. Pana atunci albinele deja cladeau o 'limba' de fagur in cosnita. De asemenea la un control a doua zi in roi, se poate ca 2-3 faguri artificiali sa fie partial claditi. Se mai spune ca albinele tinere produc spontan acei solzisori de ceara, sigur in cantitati mai mici, care in lipsa unui loc de cladit sunt eliminati pe fundul lazii.
  Unii partizani ai roirii se justifica prin faptul ca roiul , imediat dupa introducere in stupul nou , CONSTRUIESTE INTENS FAGURI . Este adevarat ca albinele din roi i-si construiesc repede noul cuib. Acest fapt NU REZULTA DINTR-O ENERGIE DE ROIRE DEOSEBITA , ci din cauza ca PINA LA IESIREA DIN CUIBUL VECHI , IN PERIOADA INDELUNGATEI LIPSE DE ACTIVITATE , IN ORGANISMUL ALBINELOR DIN ROI , S-AU ACUMULAT REZERVE DE SUBSTANTE HRANITOARE , PE CARE ELE LE FOLOSESC IN NOUL CUIB .
AFARA DE ACEASTA , INAINTE DE A PARASI VECHIUL STUP , ALBINELE I-SI UMPLU GUSA CU MIERE .
Citat de ioanardelean55 DIN....APICULTURA ..de G.A.AVETISIAN , Conducator din 1956 .. (si pina ?... cartea a fost editata in 1978 , ) al Catedrei de genetica si apicultura din Academia de agricultura ,, K. A. Timireazv" din Moscova .

ioanardelean55

Multumesc ptr. completare ..