citeva informatii interesante.

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 24, 2010, 12:49:04 PM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Prin cladirea unui fagure artificial STAS cu dimensiunile ....albinele adauga ...
    415 x 270 = 70 g.ceara apr.     
    415 x 210 = 55 g,ceara apr.
    415 x 145 = 35 g. ceara apr. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

APRILIE ( PRIER )
   ,, Aprilie frumos - mai viforos.Aprilie umed aduce binecuvintarea . Gindacii care s-arata in aprilie vor ingheta in mai . Negura din aprilie la rasarit si miaza-zi vesteste bine .De vor fi flori multe si bune la visini trage nadejde la vii " .
    APRILIE ; ,, Nutreste bine si pazeste stupii tineri contra goangelor  ( furnici , insecte etc .)". :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

DRESAREA ALBINELOR PENTRU MIROS , se realizeaza prin formarea la albine a reflexului conditionat fata de aroma florilor unei anumite plante.
  In acest scop albinele sint hranite cu sirop de zahar cu aroma florilor acelei specii de plante spre care e de dorit sa fie orientate albinele . Primind hrana cu aroma determinata ,albinele cauta pe cimp flori cu acelasi miros , culeg nectarul secretat de acestea si le polenizeaza in acelasi timp .Reflexul conditionat format necesita o hranire sistematica, in acest scop trebuie sa se administreze albinelor sirop de zahar aromatizat, ZILNIC pe toata perioada infloririi. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
  DRESAREA trebuie inceputa inca de la inceputul infloririi plantei .Seara se pregateste siropul de zahar ( raport  1 Kg zahar : 1 l apa ). Zaharul se dizolva in apa fiarta si se lasa sa se raceasca pina la temperatura laptelui proaspat muls . Apoi in sirop se adauga corolele florilor acelor plante spre care trebuie orientate albinele, dupa 5-6 ore , siropul care capata aroma florilor , este administrat familiilor in hranitoare obisnuite  ( cite 150 - 200 g / familie. ) FAMILIILE SINT HRANITE DIMINEATA DEVREME , INAINTE DE ZBOR . Aceasta hranire se continua pina la terminarea infloririi. :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Pentru pastrarea fagurilor peste iarna uni apicultori folosesc  NAFTALINA ,care este o hidrocarbura aromatica , cristalina ,de culoare alba ,care sublimeaza la temperatura obijnuita si nu permite dezvoltarea gaselnitei. Daca in fagurii pusi la pastrare cu naftalina in cantitate mare si pentru un timp indelungat se gaseste si miere ( chiar capacita ) aceasta capata un gust neplacut si o aciditate mai mare ,DEVENIND NECORESPUNZATOARE PENTRU CONSUM.
  FAGURII tratati cu naftalina sau sulf trebuie bine aerisiti timp de 2-3 ZILE inainte de folosire . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

viorel_v2000

Citat din: ioanardelean55Pentru pastrarea fagurilor peste iarna uni apicultori folosesc  NAFTALINA ,care este o hidrocarbura aromatica , cristalina ,de culoare alba ,care sublimeaza la temperatura obijnuita si nu permite dezvoltarea gaselnitei. Daca in fagurii pusi la pastrare cu naftalina in cantitate mare si pentru un timp indelungat se gaseste si miere ( chiar capacita ) aceasta capata un gust neplacut si o aciditate mai mare ,DEVENIND NECORESPUNZATOARE PENTRU CONSUM.
  FAGURII tratati cu naftalina sau sulf trebuie bine aerisiti timp de 2-3 ZILE inainte de folosire . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
La ce bun naftalina pe timpul iernii. La temperatura scazuta ouale de gaselnita nu ecolzeaza raman in stare latenta pana la sfarsitul lui aprilie cand temperaturile favorabile permit dezvoltarea viermelui ori la sfarsitul lui aprilie ramele trebuie sa fie deja in stup la protectia albinelor. Si in conditiile astea la ce bun naftalina? :hi:

ioanardelean55

Magaziile de recolta se dau jos de pe stupi in august -septembrie si le punem in aprilie - mai depinde de zona , in aceasta perioada fagurii trebuiesc protejatii ,de anumiti daunatorii printre care si gaselnita , mai avem faguri mari care nu se reformeaza si care ii scoatem din stupi in toamna si ii pastram pina in primavara cum ii coservam ? sint doua metode clasice ;
   
    1 . Prin gazare cu dioxid de sulf , rezultat prin arderea sulfului .
    2 . Prin introducerea NAFTALINEI in spatiul de conservare .
Pentru alte comentarii s-au nelamuriri pe PM.

filip

Eu dau jos magaziile la sfarsitul lunii octombrie
In septembrie pun folie gaurita intre cuib si magazie.Astfel mierea din magazie va fi consumata ori trasa in cuib.
Astfel nu am probleme cu ramele din magazie
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55

Iar cu restul ramelor (cele de rezerva )cum le conservati ? in unele zone la sfirsitul lui octombrie stupii sint deja impachetati pentru iarna .
Multi forumisti nu inteleg un lucru , fiecere face cum poate  si cum stie ,  aceste informatii pe care eu le postez NU sint litera de lege , de aceea consider ca nu are rost sa fie comentate , nu sint descoperiri personale sint informatii culese din diferite publicatii de specialitate ,pe care eu unu nu le contest dar pe multe nu le aprob ,le consider insa necesare pentru orice apicultor care vrea sa aiba cunostinte cit mai mari in domeniu dar care din pacate poate nu are de unde sa le aiba .

filip

Eu sunt adeptul impachetarii in 2 etape.
Vara la tei pun cateva magazii de 1/1 pe stupii puternici,intre cuib si magazie pun gratie hanneman.Ramele pline capacite ,le folosesc toamna la impachetare.
La culesul de tei las in fiecare stup in magazie si un ram 3/4 cu miere capacit.
In septembrie verific fiecare stup in parte,ii pun folie gaurita intre cuib si magazie.Daca am constatat ca nu are mancare suficienta ii descapacesc rama in magazie.astfel nu consuma miere din cuib ,ba chiar mai mult incepe sa stocheze miere in cuib pentru iarna.Astfel in mare nu-mi fac probleme pana la finele lunii octombrie.
Atunci dau jos magaziile cu ramele goale si le dus intr-o camera uscata si racoroasa.
Ramele pline 3/4 formez o magazie cu ele din 7-8 stupi.Magazia o asez pe un roi.Ramele cu miere ramase din magazii de asemeni le pun pe un roi.
Incep impachetarea roilor,scot toate ramele fara miere,foitele care sunt cladite partial.Daca roiul nu are miere suficienta scot 1-2 rame 1/1 din magaziile stupilor desemnati pentru asta.Pun diafragma si pun 2-3 rame 3/4 cu miere din magazii{rame incomplecte capacite partial}
Cand am terminat de impachetat restul ramelor capacite le duc in camera pentru primavara ori alte interventii.
In noiembrie doar o privire in stup sa vad daca ghemul e format corect,ori scot ramele acolo unde am mai avut puiet.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Daca ramane miere in primavara pun cateva caturi pe stupi puternici descapacesc ramele si albinele prefac mierea incat clientii sunt inebuniti dupa miere de primavara.
Nu am dat zahar albinelor,sunt multumit cu productia marfa facuta.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ioanardelean55

Pentru cei care au folosit sulf la conservarea fagurilor de la rezerva ,toamna -primavara .......

  Arderea sulfului intr-un mediu cu umiditate ridicata s-au dupa stropirea prealabila a fagurilor cu apa ,da nastere acidului sulfuric (H2SO3) care desi actioneaza atit ca paraziticid,cit si ca insecticid ,are inconvenientul ca ataca sirmele ramelor si, in plus ,SE IMPREGNEAZA IN CAMASUIELILE DIN FAGURII VECHI ,CARE DEVIN ULTERIOR TOXICI PENTRU LARVELE DE ALBINA.In vederea eliminarii acestei deficiente , ramele tratate TREBUIE  ca inainte de a fi reintroduse in stupi , sa fie IMBAIATE CIRCA 30 MINUTE IN APA ,CENTRIFUGATE SI APOI ZVINTATE LA SOARE . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

In afara celulelor de albine , de trintori si de botci , albinele mai construiesc si celule de miere ,celule de tranzitie si celule de legatura . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Matca nu depune oua in celulele  de miere . Celulele de tranzitie sint construite de albine in locurile de trecere de la celule de albine la cele de trintor , cele de legatura - in locurile unde fagurele se prinde de sipcile ramei . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

IN stupii moderni fagurii se aseaza ;
    1. Perpendicular fata de urdinis ( pat rece )
    2. Paralel cu urdinisul  ( pat cald )
 
    Este mai raspindita prima metoda . In stupii traditionali si in cuiburile albinelor salbatice pot fi intilnite si patul rece si patul cald .   
     :hi:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

IN functie de provenienta si proprietatile organoleptice si fizico- chimice ,ceara de albine din tara noastra se imparte conform STAS 3064 / 1974, in patru calitati;
    1. CEARA SUPERIOARA
    2. CEARA CALITATEA I,
    3. CEARA CALITATEA a-II-a,
    4. CEARA CALITATEA a-III-a.
:hi:  :hi:  :hi:  :hi: