Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Citat din: bmdna din Septembrie 11, 2016, 10:53:59 PM
Buna seara dragi colegi!

Am o situatie mai speciala, pe care pana anul asta nu am observat-o. La unii dintre stupi sint cristale albe, mai mici decat cele de zahar dar mai neregulate, cazute pe table de sub fundul stupului. Le-am gustat si nu sint dulci deloc si totusi am vazut furnici care le culeg. Curios e ca numai la o parte din stupi am situatia asta, undeva la 10% din cei cu FAV, ca la cei cu fund plin e mai greu sa vad.

A/quote]

Nu cumva sunt solzi de ceara produsi de albinele tinere

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Septembrie 12, 2016, 03:48:14 PM
Citat din: bmdna din Septembrie 11, 2016, 10:53:59 PM
Buna seara dragi colegi!

Am o situatie mai speciala, pe care pana anul asta nu am observat-o. La unii dintre stupi sint cristale albe, mai mici decat cele de zahar dar mai neregulate, cazute pe table de sub fundul stupului. Le-am gustat si nu sint dulci deloc si totusi am vazut furnici care le culeg. Curios e ca numai la o parte din stupi am situatia asta, undeva la 10% din cei cu FAV, ca la cei cu fund plin e mai greu sa vad.

A/quote]

Nu cumva sunt solzi de ceara produsi de albinele tinere

Categoric nu sint solzi de ceara. Solzii de ceara sint mici si transparenti. Aceste cristale sint albe, netransparente. Plus ca pe vremea asta nu cred ca se mai produc solzi de ceara. La noi e o seceta cumplita, polen nu mai este aproape deloc. Se mai aduce ceva miere, probabil de mana, pt ca flori inflorite nu mai sint. Daca ajung in timp util fac o poza ca l-am tratat aseara pe unul care avea cele mai multe cristale in tavita. O sa prezint varroa pe cristale albe. Sper ca vor fi cat mai putini varroa...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Revin cu o poza. Cam acesta este nivelul cristalelor dupa 24 de ore de la scuturarea tavii. Partea buna e ca nu au mai cazut varroa. Cristalele sint ca zapada, dar sint tari, uscate si fara niciun gust.

filip

Ai ceva material cu fibra de sticla?
E posibil sa fie ceva rezid adus in stup,ori rezid din materialul ce e pus peste rame,diaframa,etc
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bmdna

Nu am nimic in stup in afara de folia care este peste rame. Daca ar fi fibra de sticla nu ar fi solubila. Eu am gustat cristalele, se dizolva, numai ca nu se simte gustul de dulce. Si furnicile il cara. Pana la urma nu e problema. Mi s-a parut ciudat ca nu au gust dulce. Si am mai vazut pe cineva care a remarcat aceeasi chestie. Stiu ele, albinele, de ce le arunca.

stefan1

Eu am intalnit in 2-3 ani iar un fenomen curios: am gasit primavara faguri cu ceva diaree. La unii, putin afectati, am mai retezat celulele, lasand fundamentul, ca sa nu reformez tot fagurul. In timp ce retezam cu o lama speciala, intalneam pe fundul celulelor cristale ca de sticla si putin transparente, mai mari decat cristalele de miere (cum ar fi apa inghetata pe fundul celulei). Iarasi gustul era doar usor dulce si daca le tineai in gura dura mult pana se dizolvau complet. Nu era vorba de a fi gheata, ca deja eram in lunile calde. Atunci mi-am pus problema ce sunt alea si am ajuns la concluzia spusa, ca sunt cristale din zaharuri de molecula mare. Chiar voiam sa trimit la analize dar nu mai am incredere in laboratoarele noastre.

Eu zic sa incerci sa aduni cat de multe cristale poti, sa le separi pe cat posibil de impuritati si sa le topesti intr-o eprubeta sau o canita mica (eventual cu f putina apa, cam 20-30% din greutatea cristalelor, ca in final sa ajungi la o consistenta ca a mierii) si sa-i vezi aspectul si gustul.

De remarcat ca gaseam astfel de cristale doar atunci cand am avut miere de mana anul precedent si cand apareau urme de diaree.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

corneliuhrom

d lor bmdna si stefan1 urmaresc  cu placere postarile d voastra  parerea mea referitor la acele reziduri ; sa nu fie resturi de la zaharul [otrva care o folosim curent ]din ce  mai prost  si albinele il elimina si ne atentioneaza .

bmdna

Domnule Corneliuhrom eu nu am mai dat niciun graunte de zahar la albinele mele din 2013. Si atunci le-am dat sub un kg per familie. Ultimele doua ierni am iernat exclusiv pe mierea lor. Eu nu stimulez cu nimic. Le mai pun, cand cantitatea de miere scade sub 8 kg, cate o rama de la rezerva sau miere in punga. Sint de parere ca puietul de toamna face mai mult rau decat bine. Le las pe matci sa se opreasca din ouat atunci cand considera ele ca e bine sa se opreasca.

stefan1

Nici eu nu stimulez si nu dau zahar la albine. Grauncioare din mierea cristalizata gasesc in fiecare primavara sau vara daca dau faguri cu miere veche la stupi sau roi. Cristalele de care am vorbit in postarea trecuta aratau cu totul altfel: daca te uitai la fagur inainte de retezare, parea complet gol. Cand retezam celulele, parca taiam in sticla, asa suna lama cu care taiam. Cristalele erau aproape transparente, luau forma fundului celulei, ca o prisma hexagonala retezata cu un plan oblic, deci cu o suprafata plana (aproape sigur a fost un lichid care ocupa fundul celulei, cum se dispune un lichid vascos intr-o celula orizontala, lichid care s-a solidificat intr-un corp compact si omogen). S-a intamplat doar de cateva ori sa intalnesc asa ceva, dar de fiecare data acel an a fost cu probleme de iernare, adica pete de diaree la unele familii.

bmdna

Citat din: stefan1 din Septembrie 14, 2016, 05:06:29 AM
  Nici eu nu stimulez si nu dau zahar la albine. Grauncioare din mierea cristalizata gasesc in fiecare primavara sau vara daca dau faguri cu miere veche la stupi sau roi. Cristalele de care am vorbit in postarea trecuta aratau cu totul altfel: daca te uitai la fagur inainte de retezare, parea complet gol. Cand retezam celulele, parca taiam in sticla, asa suna lama cu care taiam. Cristalele erau aproape transparente, luau forma fundului celulei, ca o prisma hexagonala retezata cu un plan oblic, deci cu o suprafata plana (aproape sigur a fost un lichid care ocupa fundul celulei, cum se dispune un lichid vascos intr-o celula orizontala, lichid care s-a solidificat intr-un corp compact si omogen). S-a intamplat doar de cateva ori sa intalnesc asa ceva, dar de fiecare data acel an a fost cu probleme de iernare, adica pete de diaree la unele familii.

Eu sper ca albinele curata acum mierea de mana si o sa treaca iarna cu bine. Oricum, eu zahar sau alti inlocuitori nu dau. Singurul lucru pe care il fac este sa las 1-2 rame goale la dupa ultima extractie, rame pe care le extrag in septembrie si care anul acesta au avut, intr-adevar, miere de mana.

bismark

Corect ce spuneti,cine crede ca ajutind familiile cu zahar face un bine greseste,in primul rind uzeaza tocmai albina care  intra sau iese din iarna.Ai miere la rezerva prefera un sirop cu miere si plante decit zaharul sau alte artificiale de pe piata.Nu am folosit niciodata zahar la sirop.Daca nu am avut miere de salcim la rezerva am folosit orce altfel de miere sa le o dau direct in pungi o singura data am folosit-o la sirop si sa inacrit si nu au tras-o.Chiar si mierea de mana sau struguri data in primavara este mai sigura si mai buna ca un sirop de zahar.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Adrian.B.

Si daca nu facem pastoral si cum a fost anul asta fara miere, ce facem? Le lasam sa moara de foame?

balasbebe

Treaba asta cu eu nu dau se poate spune in piata. Nu toti putem sa fim cu stupii pe o zona buna si foarte buna. S-a inventat pastoralul sa se poata face miere mai multa. Cel care scoate baga inlocuitori, trec iarna cu bine si in fiecare an fac bani.
Eu nu vad acel roi facut pe cateva rame sa se descurce fara sac sau bidon. Mai vine cate o ploaie, mai frig si asa mai departe.

bismark

Cine este prevazator nu vinde toata miere isi face an de an o rezerva ca mierea nu se strica si are in orice moment cu ce hrani pentru o perioada grea albina.Cred ca nimeni nu cheltuie si ultimul leu si apoi rabda sau se imprumuta.Daca o stupina traieste numai cu bidonul sau sacul nu mai este stupina ci o afacere ratata.Ce ei pe mere dai pe pere :razz:Ca stationar sint multumit chiar si anul acesta care a fost unul dificil.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

Eu nu sunt asa radical in privinta administrarii de zahar, doar ca eu nu practic, decat foarte rar. Aproape peste tot in lume se da inlocuitori la albine, uneori in cantitati industriale. Daca se respecta anumite reguli, aceste suplimente nu ajung in miere sau ajung in cantitati mici. Baiul este ca odata practica aceasta inceputa, tentatia e mare sa suplimentezi castigurile prin administrarea de inlocuitori. Acum, cand zaharul si inlocuitorii sunt mult mai ieftini decat mierea (adevarata), tentatia e si mai mare. Zahar s-a dat la albine de cand a inceput sa se produca zaharul, pe la 1900, cand zaharul era mult mai scump decat mierea. Totusi la stupii in criza li se administra sirop. Si la noi sunt convins ca sunt stupari care administreaza sirop pentru iernare sau primavara deevreme si care produc miere de cea mai buna calitate.
  Eu am o zona cu relief variat, cu un sol care desi e in mare parte sarac, pastreaza mai mult apa si nu avem secete asa aspre cum sunt in multe zone ale tarii. Astfel un cules de intretinere si un aport de polen este in mai tot timpul. Si da, foarte rar roii nu reusesc sa-si adune singuri rezervele pentru iarna sau sa moara de foame pe vara. In cazuri extreme se pot ajuta cu faguri de la alti stupi sau si cu sirop. Dar nu ar fi nici un bai daca un roi de la care nu se recolteaza miere ar fi ajutat cu sirop. V-am spus, pentru zona mea cel putin, de la inceputuri am constatat ca daca ajutam 2-3 roi cu sirop, spre toamna constatam ca cei neajutati erau la acelasi nivel sau chiar mai buni. Asta m-a facut sa deduc ca, la fel cum subventiile de la stat fac pe unii oameni lenesi, si ajutorul din sac face albinele mai putin active la culesurile din natura. Deea am renuntat sa le mai ajut. Nu stiu insa ce s-ar intampla daca le-as ajuta cu cantitati mai mari, adica sa le oblig sa tot prelucreze la zahar.
   S-a intamplat in ani cu cules mai semnificativ de mana, sa le dau 1-2 kg zahar /familie, mai tarziu cand il depozitau exact pe fagurii unde se forma ghemul. Ma gandeam ca 1-2 kg de 'miere' de acest fel, care va fi consumata in decembrie-ianuarie (pana atunci albinele se pot deplasa sa se aprovizioneze din marginile cuibului), va face ca intestinul lor sa nu se incarce prea timpuriu cu reziduuri. In februarie sau inceput de martie trebuie sa se gaseasca o zi macar pentru un zbor de curatire si astfel reduc pericolul diareei. Sunt insa multe zone unde si in decembrie-ianuarie se gasesc zile de zbor si acolo stuparii pot proceda altfel, adaptat la zona lor.