Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

ciucur

Citat din: dragos2006 din Septembrie 19, 2014, 01:14:59 PM
La examenul macroscopic nu se vad paduchi . Reginele sunt pierderi colaterale inevitabile.

La ce va referiti cand spuneti ca nu se vad parazitii varroa la examen macroscopic?
Din experienta dvs. care e procentul de pierdere al reginelor dupa tratamentele antivarroa?

O zi buna.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

D006

Cauti păduchii cand deschizi urdinisul dupa tratament , pe placa de zbor si ori de cate ori umbli in stup. Pierderile sunt intre 2 si 3 %.

Jimmy2011

Citat din: apivasmob din Septembrie 19, 2014, 07:13:02 AM
Citat din: dragos2006 din Septembrie 16, 2014, 11:36:45 PM
asa am facut azi , 3 ani am dat doar cu taktic . Acum am mai schimbat meniul.
si substanta activa nu este tot amitrazul?

Vs substanta activa...cred ca ar fi multe de discutat, dar in fine....
De ce penicilina care se injecteaza la porcine nu se administreaza si la oameni ??? ca pana la urma este vorba despre aceasi substanta activa PENICILINA ??? ( ca tot vorbim TOTI de substante active)
De ce Taktic sau Supona nu este recomandat in Spania ca tratament autorizat pentru combaterea acarienilor la albine ? (cred ca stiu raspunsul tipic noua..... interesele Institutelelor Apicole.....in cazul nostru Varachet)
De ce alegem noi tot timpul ce este mai bine pentru noi ? ca de fapt asta facem.... mai ieftin, mai putina munca etc, etc....
De ce nu intelegem noi ca trebuie sa folosim pentru combaterea acarienilor SCHEME DE TRATAMENT verificate si autorizate cu substante care sa alterneze pentru a nu dezvolta imunitate parazitii la anumite substante ???
De ce cand cumparam inclusiv solutii de combaterea insectelor sau otravuri pentru rozatoare , si producatorul spune " X substanta la litrul de apa"...noi preparam solutia respectiva cu jumatete de litru de apa ???....raspunsul nostru.... SA FIM SIGURI, E MAI BUNA MAI CONCENTRATA....ARE EFECT MAI BUN...
Stim ce reactii adverse pot avea aceste substante prin contact direct cu albinele si cu produsele stupului ?
Dar asupra noastra ? Cred ca nu....
Stim din gura in gura ca , "cad paduchi...si e bun,e folosit si dincolo"....si atat.... de aia se duce pe carici apicultura din vest , e practicata numai de cercetatori meseriasi si ingineri.....

Suntem fenomenali.....de fapt cred ca suntem unici in felul nostru....

Cu respect,

Sa auzim de bine

Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

bio

Sal, Jimy...

..teoretic ai avea dreptate.
Dar practic nu prea este cum spui tu.

parca amintesti  de Taktic. Parerea mea ca Furetro @ Taktic bate la fund Varachetul atit ca mod de aplicare cit si ca eficienta --asta o spun din ce am observat eu de vreo 15 ani de apicultura din care vreo 10 ani cu Varachet si ultimii 5 ani cu Taktic @ Furretro .

....
Citat din: Jimmy2011 din Septembrie 20, 2014, 03:32:17 AM......Stim ce reactii adverse pot avea aceste substante prin contact direct cu albinele si cu produsele stupului ?
Dar asupra noastra ? Cred ca nu....

In ziua in care faceam Varachet-ul  la stupi, aveam stari de greatza, ametzeala... toata ziua ma simteam rau. Cred ca era de la ce rahat este in  hirtiile alea care ard cum vor ele.
Cu Taktic @ Furetro nu mai am astfel de probleme, deci inca un plus pentru Taktic @ Furretro.

A-ti vazut modul de aplicare a Takticului la animale..??.. Prin imbaiere. -- cred ca nu este atit de pacatos pentru animalelele cu singe cald.

Sa ii dea Dumnezeu sanatate celui care a inventat combinatia : Furretro @ Taktic.

istodorescu vasile

am o intrebare pentru cei ce conosc fenomenul:acum 4 zile am efectuat tratament cu taktic la o parte din stupii mei, in ziua urmatoare am efectuat tratament cu aceeasi substanta la un coleg care tot ce stie a invatat de la mine si ma intreaba de fiecare data cind are vreo problema. la indrumarile unor prieteni stupari solutia de taktic am preparat-o cu ulei transparent de aprins faclii , 8 ml taktic la 100 mll ulei, cumparat de la dedeman, produs de firma miuler.tratamentul l-am facut seara, cu fureto , iar in ziua urmatoare sa declansat furtisag la toti stupii tratati, extrem de violent.acelasi lucru sa intimplat si la colegul meu la fel dupa ce am efectuat tratamentul. eu am legat  asta de uleiul respectiv, pe care l-am folosit pentru prima data.cu furtisagul am rezolvat foarte greu, insa colegul a patit-o rau de tot, abia a redresat situatia, dupa ce a pierdut vreo 16 roiuri de anul asta. am folosit taktic combinat cu ulei de parafina de mai multi ani, si nu am avut probleme,dar cum am dat cu uleiul asta de la dedeman albinele parca innebunisera.nu sunt incepator, m-am nascut cu albine in curte dar niciodata nu m-i sa intimplat asa ceva, stiu ce inseamna furtisagul, il evit, insa acum se declansase atit de violent, ca ma intreba colegul ce sa faca si nu mai stiam ce sa ii spun,dar in seara cu pricina l-am pus sa inchida toti stupii in jur de 100, si sa ii lase inchisi ziua urmatoare , si a descoperit ca albinele unui vecin veneau si ii atacau pe ai lui. l-am invatat sa ia sprei cu parfum sa dea pe ele, si astfel odata intoarse la stupii de unde provin nu mai sunt primite daca sunt parfumate si dispar . asa a redresat situatia cu pierderi mari, care  eu le pun pe seama uleiului folosit cu takticul.

bio

Vasile, presupun ca "uleiul transparent de aprins facliile" a dat tuturor familiilor acelashi miros care a persistat si a doua zi si  toate familiile, albinele  miroseau la fel iar gardianelor le-a fost mai greu sa deosebeasca albinele proprii de hoate.

Acum vreo 10-12 ani o cunostiinta apicultor pe lipsa de cules a bagat Mavirol la stupi si a doua zi s-a confruntat cu aceeashi problema.

Chiar pe lipsa de cules  la stimulare, recomand a se avea  grija sa nu se  bage in sirop ceaiuri, Protofil ca sa nu dau familiilor vreun miros uniform la nivel stupina si care sa persiste .

Jimmy2011

Sal Bio,

Probabil alta este situatia cand folosesti Furetto-Taktic , si sunt de acord cu tine , si eu folosesc Furetto-Varachet, cred ca e mult mai bine cand amitrazul este administrat sub forma de fumigatie. Cand spuneam in postarea anterioara de contactul direct al albinelor cu substanta, cunosc apicultori care pun pe un servetel de hartie 1 ml sau doi (Taktic sau Supona) in functie de puterea familiei spun ei. Acel servetel ramane in stup deasupra ramelor 20 de zile. Dupa aceasta perioada in multe familii nu mai sunt decat resturi din acel servetel.
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

bio

paul1

Bio, nu cred ca problema a fost ... uniformizarea mirosului in stupina. Daca era asa, albinele din stupina lui intrau tot in stupii lui . El spunea ceva de ... albinele vecinului. In aceasta logica ar fi trebuit ca albinele sa faca fata tentativei de furtisag deoarece albinele vecinului "miroseau"altfel !
Cred mai degraba ca a fost vorba de o atenuare pana la disparitia temporara a prezentei feromonului de matca ! Acolo unde se simte pregnant feromonul de matca nu o sa vedeti niciodata furtisag, poate sa fie chiar un nucleu, bineinteles daca urdinisul este redus corespunzator. Dimpotriva, acolo unde se manifesta furtisagul, sunt probleme cu regina, chiar daca vorbim de o familie pe 10-12 rame.
Am avut acum 2 ani o familie bine dezvoltata careia ii administram sirop la fel ca la celelalte. La toate familiile se conturau rezervele iar la familia asta parca dadeam siropul in fantana. Mi-o deschis capul Ioan Guist ironizandu-ma ... "este si aceasta o modalitate de a-ti hrani stupina"... Dupa ce-am unificat familia cu un mic roisor dar care avea regina "strong", nu am mai avut probleme. Familia a ramas pe locul ei(am adus roisorul). Precizez ca era vorba despre un furtisag ... lent (traficul la urdinis era normal).

TDI

Mai e o varianta, furtisagul linistit - provocat de albinele vecinului si urdinisele mult prea mari. Mirosul tratamentului probabil ca a stârnit totul.
Era o sugestie cum ca tratamentul sa se faca seara, pana dimineata se linistesc mirosurile.

istodorescu vasile

Citat din: TDI din Septembrie 21, 2014, 10:55:58 AM
Mai e o varianta, furtisagul linistit - provocat de albinele vecinului si urdinisele mult prea mari. Mirosul tratamentului probabil ca a stârnit totul.
Era o sugestie cum ca tratamentul sa se faca seara, pana dimineata se linistesc mirosurile.
aici nu este vorba de urdinisuri mari ,sau familii imprastiate prin multe rame.urdinisurile erau de 1cm ,repet am tratat seara, iar in ziua urmatoare s-a declansat furtisag foarte violent, la un pavilion cu 72 familii puternice,si in jur de 80 de familii varsate. doar la acestia facusem tratament. la restul pe care ii am pe alta locatie nu am apucat sa tratez in seara respectiva, si nu au fost probleme. la colegul meu, am tratat in ziua urmatoare, tot seara si la fel la toti stupii tratati in jur de 90 la numar, aceeasi poveste furtisag extrem de violent. la mine am redresat situatia, fara pierderi mari, vreo 15 nuclei cu matci de rezerva, insa colegul a pierdut in jur de 20 de familii mai micute, iar  noaptea trecuta a plecat pe alta vatra pentru o perioada.am 39 de ani, m-am nascut cu stupi in curte, insa furtisag in masa la atitea familii deodata nu am intilnit. norocul meu a fost ca am fost prin preajma lor, si am observat la timp, si am indreptat situatia

italianu

Citat din: paul1 din Septembrie 21, 2014, 09:50:39 AM
Bio, nu cred ca problema a fost ... uniformizarea mirosului in stupina. Daca era asa, albinele din stupina lui intrau tot in stupii lui . El spunea ceva de ... albinele vecinului. In aceasta logica ar fi trebuit ca albinele sa faca fata tentativei de furtisag deoarece albinele vecinului "miroseau"altfel !
Cred mai degraba ca a fost vorba de o atenuare pana la disparitia temporara a prezentei feromonului de matca ! Acolo unde se simte pregnant feromonul de matca nu o sa vedeti niciodata furtisag, poate sa fie chiar un nucleu, bineinteles daca urdinisul este redus corespunzator. Dimpotriva, acolo unde se manifesta furtisagul, sunt probleme cu regina, chiar daca vorbim de o familie pe 10-12 rame.
Am avut acum 2 ani o familie bine dezvoltata careia ii administram sirop la fel ca la celelalte. La toate familiile se conturau rezervele iar la familia asta parca dadeam siropul in fantana. Mi-o deschis capul Ioan Guist ironizandu-ma ... "este si aceasta o modalitate de a-ti hrani stupina"... Dupa ce-am unificat familia cu un mic roisor dar care avea regina "strong", nu am mai avut probleme. Familia a ramas pe locul ei(am adus roisorul). Precizez ca era vorba despre un furtisag ... lent (traficul la urdinis era normal).

Paul,care-i cel mai puternic feromon,chiar mai puternic decit al matcii?
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

istodorescu vasile

eu cred ca uleiul respectiv, nu numai ca a uniformizat mirosul la toti stupii, dar parca are ceva ce atrage albinele ca si cum ai descapaci rame cu miere, si pur si simplu albinele erau innebunite.

TDI

Tratez cu aceleasi substante, in loc de Tactick am folosit Scabatox. Am tratat tot anul acesta si anul trecut, e drept trtamentele le-am facut totdeauna dimineata cu 30-60 minute înaintea începerii zborului albinelor. Intr-un loc 100 familii, alt loc cu 100, alt loc cu 15. Nu am observat nimic de genul de care povestiti dumneavoastra. Dozajul care a fost, cat vaporizeaza pompita la un puf si cate ati dat la un corp?

istodorescu vasile

Citat din: TDI din Septembrie 21, 2014, 04:01:52 PM
Tratez cu aceleasi substante, in loc de Tactick am folosit Scabatox. Am tratat tot anul acesta si anul trecut, e drept trtamentele le-am facut totdeauna dimineata cu 30-60 minute înaintea începerii zborului albinelor. Intr-un loc 100 familii, alt loc cu 100, alt loc cu 15. Nu am observat nimic de genul de care povestiti dumneavoastra. Dozajul care a fost, cat vaporizeaza pompita la un puf si cate ati dat la un corp?
taktic 8 ml,ulei transparent 100 ml. dozaj un jet pe stup  dadant, corp 10  rame.  folosesc taktic de mai multi ani, insa pina acum il amestecam cu ulei de parafina, si nu am avut probleme niciodata.acum am folosit pentru prima data ulei transparent de aprins faclii, produs sau importat de firma miuler, si am avut necazuri.multi au zis ca folosesc uleiul respectiv fara probleme, insa eu am avut probleme mari. poate a fost ceva la lotul respectiv nu stiu ,dar sigur de la uleiul respectiv sa declansat furtisagul.