Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

Citat din: TDI din Septembrie 21, 2014, 04:01:52 PM
Tratez cu aceleasi substante, in loc de Tactick am folosit Scabatox.

felicitari , scabatoxul mult mai ieftin ,
am rugamintea de a detalia procedeul ,
1cum il faceti cu fureto
2 daca ati incercat si pe benzi de  varachet si care ar fi dozajul .
multumesc.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

TDI

1cum il faceti cu furetto: Intre 35 si 100 ml la litrul de ulei de parafina, Muller Kerzen. 1-2 pufuri la un cat de 10 rame, 2-3 pufuri la 20 de rame.
2 daca ati incercat si pe benzi de  varachet si care ar fi dozajul .
multumesc. Nu am încercat pe benzi de varachet.

dan sebastian

Citat din: istodorescu vasile din Septembrie 21, 2014, 03:02:22 PM
eu cred ca uleiul respectiv, nu numai ca a uniformizat mirosul la toti stupii, dar parca are ceva ce atrage albinele ca si cum ai descapaci rame cu miere, si pur si simplu albinele erau innebunite.
Am avut probleme in pastoral. Un vecin folosea feromoni speciali sau ceva hormoni. Albinele pur si simplu incercau sa intre in stup buluc, am vazut caz cand dadeau cu capul direct in blana, incercau sa intre in corpul 2, 3 sau 4 desi nu exista urdinis la ele. Acum realisez ca putea fi vorba despre uleiuri aromatice.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

D006

pe la diferite firme gasiti sprayuri repelante , sunt foarte bune.

dan sebastian

Eu nu doresc sa fac rau albinelor chiar daca proprietarul lor ma oripileaza. Ideea e ca ceea ce folosea avea efect temporar, max. 3 ore. Altfel am fi ramas fara albina de tot. Oricum exact cand si-au facut orientarea a avut efect maxim. Foarte multa albina matura ne-a parasit stupii. Dupa ce ne-am ciondanit nu a mai avut curajul sa foloseasca nimic ca se ajungea rau.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

happy

Joi am adus albinele de la Dunare unde le-am servit si cate o punga de sirop.Furtisagul a fost foarte intens.Alaturi de mine era un pavilion care deja in 4 zile avea 2 familii distruse de infractoare.A fost nevoit sa plece cu pavilionul de acolo.
Azi le-am dat pe la ora 11 sirop la punga,a urmat o avalansa de furtisaguri cum n-am avut toata luna august.Am folosit motorina pe scandura de zbor si le-am potolit.Va trebui sa fac operatiunea de completari seara desi stiam ca in cazul ssiropului la punga nu ar fi nevoie.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bio

Citat din: dan sebastian din Septembrie 22, 2014, 09:17:47 AM
....Am avut probleme in pastoral. Un vecin folosea feromoni speciali sau ceva hormoni. Albinele pur si simplu incercau sa intre in stup buluc, am vazut caz cand dadeau cu capul direct in blana, incercau sa intre in corpul 2, 3 sau 4 desi nu exista urdinis la ele. Acum realisez ca putea fi vorba despre uleiuri aromatice.
...
Citat din: dan sebastian din Septembrie 22, 2014, 11:08:33 AM
.... Ideea e ca ceea ce folosea avea efect temporar, max. 3 ore. Altfel am fi ramas fara albina de tot. Oricum exact cand si-au facut orientarea a avut efect maxim. Foarte multa albina matura ne-a parasit stupii. ......

Sal Dane...

.... sa inteleg ca ar exista ceva substanta care data in/pe  stup ar atrage si albinele altor stupine aflate in zona..?

TDI

Probabil ca asta e:

Albinele Apis melifera, coloniile tratate cu feromon sintetic (SuperBoost) produc mai multă miere.

Feromonul de Stimulare Apicola SuperBoost

Feromonul de Puiet este un amestec de 10 esteri ai acidului gras produs de glandele salivare ale larvelor albinelor (LeConte et al.2006). O larvă conţine 560 ng de feromon (Pankiv 2004). Primul efect important este de a potenţa producţia de lăptişor de matcă îmbogăţit cu proteine de către glandele faringiene ale albinelor care hrănesc puietul (Peter et al. 2010).  Alte efecte importante includ stimularea culesului de polen şi nectar de către albinele lucrătoare (Pankiw 2004) şi ovipoziţia crescută a mătcii (Sagili & Pankiw). Rezultatul final este o colonie viguroasă şi înfloritoare.

SuperBoost     

SuperBoost (Fig.1) este un săculeţ mic de plastic ce conţine 180mg de feromon artificial de puiet. Săculeţul este montat într-un suport rigid de plastic care ţine suspendat săculeţul între ramele stupului la nivelul fagurelui. Albinele intră în contact cu feromonul non-volatil care se împrăştie între 0.3-1 mg zilnic (echivalentul a 536-1786 larve) prin membrana de polietilenă permeabilă de pe o laterală a săculeţului. Ruperea peliculei de la suprafaţă permite împraştierea unei cantităţi mai ridicate de feromon. Un săculeţ rezistă 35 de zile. Feromonul sintetic transmite mesajul că sunt mai multe larve în colonie decât sunt de fapt, iar albinele muncesc mai mult pentru a aproviziona colonia percepută ca fiind mai mare.

apivasmob

Citat din: happy din Septembrie 22, 2014, 10:10:38 PM
Joi am adus albinele de la Dunare unde le-am servit si cate o punga de sirop.Furtisagul a fost foarte intens.Alaturi de mine era un pavilion care deja in 4 zile avea 2 familii distruse de infractoare.A fost nevoit sa plece cu pavilionul de acolo.
Azi le-am dat pe la ora 11 sirop la punga,a urmat o avalansa de furtisaguri cum n-am avut toata luna august.Am folosit motorina pe scandura de zbor si le-am potolit.Va trebui sa fac operatiunea de completari seara desi stiam ca in cazul ssiropului la punga nu ar fi nevoie.
Siropul a fost facut cu ceai de plante(protofil)? sau simplu?
Sanatate tuturor apicultorilor

dan sebastian

sa inteleg ca ar exista ceva substanta care data in/pe  stup ar atrage si albinele altor stupine aflate in zona..?
[/quote]
Da. Ideea e ca te lasa fara culegatoare. Faci sute de km pe drum cu ei, si cand trebuie sa faci productie, ciuciu. Altii vin cu pavilioanele si baga spre seara iar apoi pleaca noaptea. A doua zi te intrebi unde a disparut albina. E o chestie nasoala care o consider hotie pe fata.

TDI

Problema e ca daca a folosit substanta asta sau unele asemănătoare, au avut efect doar in perioada de recunoaștere a culegatoarelor. Aici mai intervine si viabilitatea mărcilor - cantitatea de feromon emiaa, suprafețele de puiet necapacit ai puiet capacit, populatia familiei, etc.
Pentru ca sunt sigur ca nu a scos el feromonii care l-au costat 30-80 Ron pe familie doar de dragul certei cu tine. Au tradat culegatoarele care au avut de tradat, restul si-au vazut de treaba ulterior.

Eugen B

Sunt multi stupari care baga tot felul de substante in stupi, in cativa ani sa nu va mirati ca in anumite zone vom ramane fara albine sau cu foarte putine, o sa ajungem ca intr-o zona din china, o sa polenizeze oamenii din floare in floare. In plus la noi in tara mai sunt si folosite anumite ierbicide si alte substante care afecteaza albinele, deci sa o tinem tot asa

dan sebastian

nu crezi ca e de ajuns sa iti ia tot exact cand e orientarea ? culesurile sunt intr 10 si max 15 zile. cam atat va culege si albina ta pt el. la tine se alege praful...

happy

Citat din: apivasmob din Septembrie 23, 2014, 06:28:52 AM
Siropul il fac cu ceai de izma si cu protofil facut in casa plus apicomplex.Protofilul si apicomplexul au miros specific care cred au atras albinele la furtisag.O sa incerc pentru completare sa le dau sirop doar din ceai si zahar invertit!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

apivasmob

Citat din: happy din Septembrie 23, 2014, 09:52:00 PM
Citat din: apivasmob din Septembrie 23, 2014, 06:28:52 AM
Siropul il fac cu ceai de izma si cu protofil facut in casa plus apicomplex.Protofilul si apicomplexul au miros specific care cred au atras albinele la furtisag.O sa incerc pentru completare sa le dau sirop doar din ceai si zahar invertit!
La asta m-am gandit si eu ca asta poate fi o cauza de declansare a furtisagului.
Sanatate tuturor apicultorilor