Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bio

Citat din: stefan1 din Martie 04, 2016, 02:17:42 AM
  Bio si Calmusdaniel, ma bucur mult ca pe langa munca tot mai multa solicitata de stupine, va faceti timp si de forum si aveti intelepciunea sa treceti cu vederea discutiile mai aprinse care se pot isca in lumea virtuala!     ^:)^   :hi:   :hi:

.... =))... mai solicitant este formul .

La albine, este treaba simpla.... albinele sunt doar pe munca si intepatura este mai dulce.

mape 48-petru manea

Se pare ca intepatura de pe forum face mai multe victime  :)

bio

Citat din: G. Iulian din Martie 04, 2016, 06:58:39 AM
...... Bio am o rugaminte, daca ai posibilitatea arata-ne cum organizezi colectorul de propolis : adica toste straturile plasa, colector, panza, o poza face cat 1000 de cuvinte, multumesc!

... o sa vad cum fac. Momentan nu mai gasesc iar aparatul ala care filmeaza si face poze... l-am luat acum ceva timp la ferma sa fac poze/filmari si nu stiu unde il am pus .

Il gasesc eu cind ma astept mai putin... dar il gasesc.

sorinma

In ultimu timp cel mai raude pe.forum e Romikele..deci el e vinovat si cu aparatul  :)
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bio

..nu stiu cit de rau ar fi Romikele.... dar poate fi mai bun si sa-mi cumpere si mie inca 2-3 aparate care sa faca poze si sa filmeze  ca unde ma duc sa dau de cite unu.... =))

Aceeashi tactica o aplic si-n cazul daltilor apicole... in fiecare pavilion am cite 2-3 chiar 4  dalti ca atunci cind lucrez unde ma intorc sa dau de cite o dalta . Cu toate ca dalta o tin pe mina dreapta in timpul lucrului  asezata pe stupul din imediata vecinatate a celui care il lucrez in acel moment si asezata 1/3 in afara lui se intimpla deseori sa nu-mi sara in ochi si iau alta dalta si continuui activitatile.
La sfirsitul lucrului in acel pavilion fac curatenie, gasesc tot ce "am pierdut" si asez toate ustensilele pe al treilea stup, rindul doi pe partea dreapta cum intru in pavilion .

sorinma

2-3dalti poate ti-ar.cumpara dar aparate...mai bine un breloc de chei care iti raspunde la fluierat sa-l atasezi aparat.  :P
Pe.barca.te-ai invatat sa te organizezi?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

dan sebastian

La cat de specific ai fost pot sa gasesc repede ustensilele cand te-oi vizita.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

Citat din: bio din Martie 04, 2016, 09:07:08 AM
Citat din: stefan1 din Martie 04, 2016, 02:17:42 AM
  Bio si Calmusdaniel, ma bucur mult ca pe langa munca tot mai multa solicitata de stupine, va faceti timp si de forum si aveti intelepciunea sa treceti cu vederea discutiile mai aprinse care se pot isca in lumea virtuala!     ^:)^   :hi:   :hi:

.... =))... mai solicitant este formul .

La albine, este treaba simpla.... albinele sunt doar pe munca si intepatura este mai dulce.

Mai este loc de evolutie: fata de intepaturile albinelor ai capatat in timp imunitate; mai trebuie sa castigi imunitate si fata de intepaturile albinarilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

apivasmob

Bine ai revenit ca iti duce-am lipsa.
Cu permisiunea ta.
http://www.youtube.com/watch?v=aOjMVRL0_68
Sanatate tuturor apicultorilor

bmdna

Buna seara!

Referitor la neonicotinoide. Pe acest topic povesteam anul trecut despre cum am nimicit eu niste furnici care isi faceau loc pe sub temelia casei. Anul asta nu am mai aparut in locul acela. Dar aceasta a fost doar introducerea. Eu am in fiecare an in stupina cuiburi de viespi in stupina. Dar nu sint cuiburi din acelea facute in aer liber prin vreun Sopron, sint cuiburi facute in pamant. Este o gaura cam de 20 mm in diametru prin care traficul de viespi uneori e comparabil cu cel al albinelor de la stupii buni. Aceste viespi, nu stiu ce natie de viespi sint, dar sint foarte agresive cu albinele, intra foarte mult prin stupi. Pe vremea cand aveam putini stupi puneam si capcane, acum am renuntat, tolerez viespile, cu conditia sa nu-si faca cuib in stupina. Anul trecut am avut un astfel de cuib sub unul din stupi si am scapat extrem de greu de el. Orice incercare de a stupa gaura a fost zadarnica, a doua zi dimineata era facuta o alta si viespile isi vedeau de treaba.

Anul asta am identificat un nou cuib de astfel de viespi. De data asta era cam la 2 metri de stup, deci nu mai aveam restrictii, puteam sa aplic orice. Mi-a adus aminte de otrava cu imidacloprid 2%, pe care spunea ca e pentru furnici. Arata exact ca praful de creta si le-am turnat pe gaura cam cat tragea Mutu in zilele lui bune. Am zis sa incerc, sa vad ce se intampla. Oricum pachetul era desfacut de anul trecut si era posibil sa nu mai aiba effect, plus ca pe el scria ca e pentru furnici, care sint inrudite si cu viespile, dar nu sint chiar identice. Pe pachet scria ca moartea furnicilor survine intr-o ora. Dupa ce le-am livrat praful - prima portie gratis - primele care au iesit au fost cam prafuite, dar nu erau deloc agresive si pareau sa se poarte normal. Cele care veneau de la cules ezitau putin la intrare, ceva li se parea ciudat, dar tot intrau. Dupa vreo doua minute au inceput sa iasa viespi carand bulgarasi se pamant. Dupa vreo 5 minute au inceput sa zboare haotic, dar inca zburau. Am parasit cuibul si am revenit peste 30 de minute. Nu mai zbura nicio viespe, era liniste totala. Foarte ciudat cum a actionat otrava. Eu nu stiu cat timp petrec viespile la o iesire din cuib, dar cred ca dupa o ora, dupa doua, ar fi trebuit sa se intoarca unele care au iesit inainte sa le livrez praful. Nu a mai venit niciuna. Au trecut cateva zile de atunci si in fiecare zi am trecut pe la gaura respectiva de mai multe ori si nu am vazut nicio viespe, nici macar una moarta. Iata cat de puternic este acest imidacloprid, o liniuta si a ras o colonie de viespi in 30 de minute.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

Oricum cantitatea pe care ai pus-o diluata in apa trata mai multe sute de metrii patrati de cultura contra unor insecte cu mult mai mici decat viespile.

Kiwi Bee

Daca sti unde este cuibul de viespi(gaura in pamint) seara dupa ce se linistesc si merg la culcare le torni 1L de kerozina si astupi gaura imediat. Nu mai iese nici una.

Aici in NZ a aparut un produs numit "Vespex" pe care trebuie sal pui ca si momeala(presupunind ca nu sti unde este cuibul de viespi, pot fi chiar mai multe cuiburi in zona) si viespii vor veni la momeala si o vor cara acasa la el. Dupa un timp scurt(cind se presupune ca sau hranit deja cu momeala) aceasta asi face efectul mortal.

Eugen B

Anul acesta dupa un inceput slab (luna mai in special), albinele datorita plimbarii la tei, FS1 si Fs2 au inceput sa se redreseze, acuma am ceva puiet si miere in cuiburi si sper sa mai adune ceva polen si miere pentru a ierna cat mai bine pe produsele lor.
De anul acesta am inceput sa fac matci selectionate si sunt multumit de ce am facut anul acesta. Cu timpul cred si sper ca voi face matci tot mai bune si mai performate. Rasa care o folosesc este cea autohtona, nu cred ca e pura, dar cum e cum nu e merge f bine, mai ales unele matci din care am ales sa fac selectie anul viitor.
Matcile din moldova au mers f bine si in vestul tarii, multi nu cred ca se asteptau la asa ceva, cel putin unii cu care am discutat.
Pe an ce trece trebui sa studiem si sa facem cumva sa avem stupine de elita.
Nu ezitati sa faceti treaba buna si nu mai mergi pe vorba "merge si asa", ca nu merge.

dan sebastian

Dragose, mai pune un film cu ceva concluzii la matcile primite din toata tara. Cum s-au comportat ? + si - ?
E deja toamna si ar fi frumos sa le vedem pregatite de iernare.
Multumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eugen B

In toamna trecuta am vazut ca unii colegi au spus ca vor da in judecata ceva firme de achizitie de miere ca nu au virat banii la timp. De fapt au fost chiar intarzieri mari, sunt curios daca cineva a facut asa ceva si sa imi spuna si mie.