Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Totusi  in ziua de azi zagalna este din plastic si nu din lemn.

D006

Anul acesta la unificari am folosit acest model de izolator al matcii , mi se pare foarte buna inventia.

D006

La un momen dat  cineva cauta cartea "Tahnologii apicole moderne " in format electronic , eu am gasit-o pe scribd.com

D006

Vremea este in racire , parca in fiecare an in aceasta perioada bate vantul si se face frig. La noi Austrul nu se opreste minim o saptamana si unde mai pui ca se mai da si o stropire la rapita care cica nu omoara albina dar va garantez ca ce prinde in zbor omoara pe loc.

CRISTI M

Din pacate , asa este .

crombra

Adevaratii meseriasi in ale agriculturii stropesc inainte de a se deschide butonul floral. Atunci este momentul optim si nu afecteaza nici albinele.
In zona unde am stupina, in fiecare an s-a stropit dar numai dupa tehnologia asta.
Si s-au folosit substante cu remanenta mica.
Rezultatul = nici o mortalitate.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

D006

Sambata a fost vrerme frumoasa si la un roi din 2008 am spart cuibul cu un fagure artificial , azi miercuri  am verificat si rama era construita si matca tocmai o termina de ouat , daca  matca este tanara si roi puternic in doua zile bune , sambata si duminica , familia a construit si in 4 zile a fost si ouat.

D006

S- au aprins pasiuni in discutie despre  subiectul : muscatura albinei , eu am cerut amanunte la eternul Hristea care scria in 1935 in " stuparitul " urmatoarele :
            " Gura e compusa din doua parti bine deosebite una de alta  : prima e gura propriu zisa  cu buze pentru pipait , sub care se vad doua clestisoare  ce se deschid lateral  - numite mandibule . De ele , albina se serveste precum noi oamenii ne slujim de mainile noastre  ; roade in primul rand  capacelul  ca sa  se poata elibera singura  din celula ; apoi , cara cu ele  orice  necuratenii s-ar gasi in stup , aruncandu-le afara pe urdinis.  Cand albinele sunt mai inaintate in varsta  si fac ceara , mandibulele le ajuta  la prins solzisorii de ceara pe care-i duc la gura  ; cand cladesc  , ele se slujesc  de mandibule  ca de niste mistrii pentru a netezi peretii celulelor. Culegatoarele de polen  folosesc mandibulele  la deschisul sacilor de polen  , si , in sfarsit , sunt si o arma  de atac , cu care prind zdravan  pe albinele  hoate  sau alti dusmani  care ar indrasni  sa le atace locuinta , rozandu - le aripile  si rupandu-le antenele.
    Mandibulele sunt din chitina  de culoare negricioasa  stralucitoare .
  Cu totul contrariu celor afirmate de unii , cum ca ele ar putea ataca poamele  si ar pricinui stricaciuni , s-a stabilit neindoios ca e cu neputinta  ca albinele  sa faca o astfel de stricaciune  , intrucat  SUPRAFATA ACESTOR CLESTISOARE  E NETEDA . Daca  vedem  intr-adevar  toamna albinele  ce sug mustul  de pe boabele  strugurilor , nu ele  au pricinuit  plesnirea  pielitii fine  a boabelor  , ci , ori ca ea a plesnit singura  , ori a fost intai atacata de viespi , care intr-adevar pot face pagube de  acestea , prin faptul  ca mandibulele lor sunt crestate ca o panza de fierastrau. "

D006

Azi Sambata 25 aprilie , vremea este urata , ploua si este frig , macar ploaia este buna pt. ca aparuse primele semne de seceta.

D006

Ieri am intrat in posesia cartii "stuparitul" din anul 1887 scrisa de preot  CONSTANTIN DAMIAN. Limba romana folosita atunci dupa 122 de ani pare putin ciudata.

D006

Pentru ca am foarte multe rame blocate cu pastura si ceva miere ma gandeam sa le stochez pana la toamna si sa le dau la albine la septembrie cand chiar ar avea nevoie de ele .
  Daca cineva a facut acest lucru imi poate spune daca pastura nu-si pierde calitatile  peste vara si de cate ori trebuie sa dau cu fum de pucioasa pentru a nu fi atacate de gaselnita ?
  MUltumesc anticipat !

filip

Eu pun ramele cu pastura la roi dupa diafragma.
Acolo nu vor fi atacate de gaselnita,apoi cand roii se fac puternici pun magazii cu rame 1/1 pe iei cu gratie haneman intre corpuri.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_salaj

daca e necapacita...o afecteaza temp de peste 37 de grade vara?

filip

Citat din: andrei_salajdaca e necapacita...o afecteaza temp de peste 37 de grade vara?
Unde in stup?
E locul cel mai sigur
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Eterna si fascinanta Vale a Ramnicului .