Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

valter

I-mi promisesem sa nu mai scriu numic dupa o conversatie cu un stimabil pe MP.
Dar nu ma pot abtine:
-europa (germania) nu poate vinde nimic fara a  amesteca borsul (Definit de tine dragos) de la chinezi, argentinieni... cu marfa din romania, slovacia, slovenia, ungaria, bulgaria...asa ca embargo la ceste firme nationale e doar o prostie cu care ne sperie dobre, tu si ceilalti care gandesc stramb fata de producator;
-noi am fost invatati, unii mai putin fraieri, sa stocam si atunci cand era 32.000 lei amarati cat si acum cand e 7-8 ron kg;
-producatorul nu da faliment, procesatorul cu infrastructura pe care o mentionezi va da sigur faliment daca nu exporta;
-producatorul oricum e amarat, mananca pane uscat, bea apa fierbinte , e corect si sincer, ori conditiile unui visat embargo al trage putin la preput si o sa-i fie frig;
...
''Gandeste-te ca maine prin absurd Romania intra in embargo si ne trezim cu stoc de 12000 de tone de miere , ce crezi ca se intampla atunci cu pretul .''
...
Daca mai insisti mult cu pledoaria de sustinere a procesatorilor, indiferent numele acestuia, am sa te rog sa ma stergi de pe lista dumitale de colaboratori, eventual prieteni. Vorbesc f serios.
Si iar spun-ce sila mi-e de mine...
...
E o degringolada in curtea procesatorilor de nici nu va dati seama.
Eu am marfa predata si neplatita, drept pentru care tre sa merg in varful picioarelor.
Se omoara procesator pe procesator pentru 3, 4 tone de marfa si-i criza mare la ei nu la noi.
Am sa stochez si-n 2010 toata marfa.
Iar la adunare nu pot frate ca nu ma pot abtine sa tac si mai degraba sofez.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

teoalbina


apimeda

salutare apicultorilor!
se stie ca un procesator poate desfasura activitate asa:
- cu banii lui cumpara mierea si o revind3e generand profit
- daca nu are bani se imprumuta si isi scade profitul
- sau lucreaza pe banii apicultorilor ( luiand marfa si platind o cand o da domnul) . Cine i de vina aici?
cu stima
Daca tot faci un lucru , atunci fa-l bine.

D006

Citat din: dragos2006Partea a 4 -a :
12.    Ajunsi in faza de a extrage mierea si a o preda la angrosisti/procesatori, suntem
pusi in situatia de a va prezenta urmatoarele :
•    Apicultorii au mai multe variante si fiecare este liber sa o adopte pe cea
care crede ca este cea mai buna.
Varianta I.-Sa o vanda cu banul jos.Personal sunt in asentimentul apicultorilor si consider ca , fata de situatiile critice in care s-au aflat multi dintre Dvs, ce nu ati primit banii la timp sau poate unii nu i-ati mai primit nici in ziua de astazi, ar fi cea mai buna varianta.
Da, insa va rog sa intoarceti moneda si pe cealalta parte.
NOI NU VOM PROCEDA ASA, din cauza a doua considerente majore:
a.-nu avem de unde sa platim marele cantitati pe care le achizitionam, in timp scurt.
     Cu aceasta ocazie, va prezentam, scuzele de rigoare, ca v-am intarziat cu platile DAR, tineti cont de situatia mondiala, cu lipsa de apetit pentru cumpararea unor produse precum mierea si care prin pret sunt incadrate la categoria delicatese.
     Pentru ca sa intelegeti ce ajutor primim noi de la STAT, in luna Mai 2009 am luat un imprumut suplimentar de 119000 Euro de la banca, pentru plata avansului la mierea achizitionata.
     Cred ca realizati in ce conditii s-a luat acest imprumut, atat timp cat in total avem un credit de 350000 de euro, si platim lunar cat platim.
    Onor Ministerul de Finante insa, ne-a blocat, incepand cu luna Mai ac, TVA-ul datorat intre 780000 de lei (7 miliarde vechi), si 375000 de lei cat are de platit la zi.
    Cred ca intelegeti, ce pierdere am avut, si de ce nu am putut plati, multe sume la timp. FARA ALTE COMENTARII.
b.-am avut prea multe cazuri cand, exact la cei care au vrut banii pe loc, au avut si miere proasta ( cu antibiotice, zahar, amestec de sortimente etc., etc.).
Varianta II.-Sa duca mierea acasa.Aparent este o solutie buna, mai ales acolo unde apicultorul detine mijloacele de transport, este la mica distanta de casa, si deci isi permite.
Apreciem totusi ca si aceasta varianta, mai ales acolo unde apicultorul detine ambalaje atipice si spatii neconforme, nu este economica si viabila.
Varianta III.-Sa predea mierea la angrosisti, cu plata partiala de 20-30% la predare si restul dupa vanzarea la export sau dupa analize.
Este varianta care o practicam si noi, din anul 1996.
Aceasta nu inseamna ca trebuie si Dvs sa o practicati, mai ales acolo unde, nu exista o certitudine ca lucrati cu o firma serioasa, de la care sa va vedeti banii in intregime.
Din pacate aceasta varianta corespunde intrutotul situatiei economice si comerciale sub care se desfasoara comertul cu produse apicole, pe plan mondial.
In marile tari producatoare si exportatoare de produse apicole: Argentina, China, Mexic, Brazilia etc., apicultorii primesc banii si dupa 3-6 luni, intrucat nimeni din tarile importatoare nu plateste pentru un produs nereceptionat si neanalizat in tata importatoare.
Mai mult, in perioada 15 Iulie - 15 Septembrie nu are loc aproape nici un export de miere, deoarece in aceasta perioada se efectueaza concediile in toate tarile vestice. Automat procesatorul si exportatorul local, nu are cu cine discuta din marii importatori ai lumii.
Faptul ca incepand cu anul 2008, mai pregnant 2009 si estimam ca situatia se va extinde chiar in 2011, 2012, situatia financiara grea se va mentine, noi va rugam sa notati ca, sunt foarte rari clientii interni si externi, care sa plateasca banii in avans.
Majoritatea platesc la 30-60 zile, si noi avem chiar un client pe care multi il cunoasteti si plateste la 3-4 luni, dar nu a ramas dator etern ca altii.
     Stim insa ca acesta plateste, avem incredere ca vom  primi banii, mai mult este singurul client care ne ajuta atunci cand sunt ceva probleme de calitate inerente, raportat la modul cum unii apicultori inteleg sa trateze problema calitatii.
Nu suntem singurii din Romania care lucram cu acesta.
Sa va mai spunem ca, in situatia cand am lucra mai mult pentru intern, in supermarketuri, acestea platesc si la 90 - 120 zile, sau mai mult.
Va puneti intrebarea: De ce unii angrosisti cumpara cu banii jos?
Da sunt si din acestia, de regula firme mici ce comercializeaza 100 - 200 t/an, sau firme care au practicat preturi de dumping, care au procedat la expedieri de marfa fara omogenizare, fara un control de laborator strict si cunoasteti cred cu totii ca, unii nici nu mai sunt pe piata. Sa mai vorbim si de firme/importatori care au cumparat mierea, au platit 80-90% dar, din informatiile noastre se pare ca sunt sute de apicultori, care nu au mai primit banii nici in ziua de azi.
In concluzie Dvs in calitate de producatori, face-ti cum doriti.
Automat ca procesator si exportator, noi avem credite bancare foarte mari (peste 300 mii de euro) la care platim lunar 11000-12500 euro, ca dobanzi si acest lucru spune mult.
Din acesti bani, noi putem platii maxim 20 – 25% la achizitie si restul dupa vanzarea mierii.
In acest an, criza financiara, a facut ca mierea sa mearga destul de greu la export, iar faptul ca au fost 2 angrosisti de miere (firme mari), care sau repezit ca inecatii sa vanda orice si oricum, au dat peste cap tot exportul de miere din Romania.
Nu suntem deci singurii, care platim sau am platit mai greu si acest lucru, Dvs ca parteneri ar trebui sa-l intelegeti.
De aceea, cu ocazia acestei scrisori, noi va declaram oficial inca odata:
CINE NU POATE SAU NU VREA SA LUCREZE IN ACESTE CONDITII, poate lucra cu cine doreste. Nu facem alte comentarii, puteti vinde cui doriti si retineti, ca cel mai corect este sa va adaptati la conditiile existente.
Puneti in balanta avantajele si dezavantajele lucrului cu oricare din clientii potentiali existenti in Romania, dar totul raportat si la conditiile in care va aflati la un moment dat: capacitatea procesatorului sau angrosistului agreat de a va rezolva concret si la timp situatiile grele in care va aflati, la un moment dat prin paduri, campuri, etc.
Firme care promit luna si stelele si bulverseaza pretul si piata, numai pentru a crea haos, o sa mai intalniti.
Interesant este insa ca treptat, treptat, acesti oameni dispar de pe piata, iar urmarile pentru unii din D-voastra le stiti foarte bine.
Varianta IV.-Predarea mierii in custodie, la procesatorii in care aveti incredere (noi avem multi apicultori cu care procedam astfel), si Dvs trebuie sa hotarati cand va vreti banii (la 2 luni , la 4 luni , sau la 1 an), dar bineinteles la pretul la care se va comercializa mierea la momentul respectiv.
Custodia inseamna ca produsul Dvs nu poate fi comercializat fara acordul proprietarului.
13.    Un alt aspect de loc neglijabil este faptul ca, cel putin noi in calitate de
procesatori si exportatori, avem capacitatea de a comercializa anumite sortimente mai rare (miere de padure cu mana, miere de Delta Dunarii cu menta, maracine, albastrele, coriandru, zmeura etc.) insa si aici unii apicultori demonstreaza, poate din lacomie, ca nu sunt corecti si ne forteaza mana sa primim anumite cantitati la aceste categorii superioare, iar ulterior sa se demonstreze ca nu au dreptate.
Cazul cel mai des intalnit este cel al mierii pe care toti apicultorii o declara ca miere de mana, dar in fapt este o miere poliflora maro spre neagra, cu mana in compozitie intr-adevar dar pe care, nici un beneficiar extern nu o accepta la aceasta categorie.
Motivatia: Mierea de mana presupune lipsa de polen, si un indice de conductibilitate care sa ii permita incadrarea la acest sortiment.
Mierea de mana se adreseaza alergicilor la polen si producatorul/procesatorul care declara incorect produsul, poate avea surprize foarte neplacute, incepand de la sanctiuni civile/penale, dar in primul rand cu suportarea unor consecinte deosebite in ceea ce priveste plata despagubirilor pe care orice consumator le poate pretinde intrucat, prin consumul unui produs ce contine polen, urmarile sunt dezastruase, in cazul cand acesta este alergic. ATENTIE: In conditia cand in Romania a inceput desertificarea, mierea aceasta, va fi din ce in ce mai des intalnita.
Fac remarca: mierea poliflora colorata puternic, daca nu se incadreaza la categoria miere de mana, se plateste la un pret mai mic, intrucat la prelucrare si amestec in marile combinate din strainatate, duce la denaturarea culorii.
Probleme sunt foarte multe de discutat sau de prezentat apicultorilor, de aceea ne gandim,sa organizam o intalnire la Baicoi  pe data de 07.02.2010 unde pot participa maxim 250-300 de persoane. Nu exista spatii care sa permita accesul unui numar mai mare, in deosebi si posibilitatea de a servi masa etc. Vrem ca aceasta intalnire sa fie pur tematica, axata in principal pe probleme privind calitatea mierii din punct de vedere a clientilor externi, modul de plata, cerintele pietii internationale, la care noi trebuie sa ne raliem.In conditiile actuale, exista riscul ca, la o productie de 5-8000 t, cat exporta Romania anual, sa fim scosi de pe piata, daca vrem doar pret mare dar o calitate care lasa de dorit.
Avem intentia ca la aceasta intalnire sa invitam, o parte din clientii nostri externi mai importanti, si care sa va expuna concret cum se pune problema productiei/comercializarii/platii/consumului de miere la nivelul tarilor din care provin sau unde lucreaza, respectiv modul cum se poate platii aceasta miere.
Pana la expedierea acestei scrisori pe care noi o redactam acum in dec. 2009, dar o vom expedia catre Dvs in prima sau a II –a saptamana a lunii Ianuarie 2010, vom stabilii definitiv locatia si vom cauta sa trimitem invitatii nominale pentru maxim 300 de apicultori din toate zonele cu care lucram.In afara de beneficiarii externi vom invita un specialist pe probleme de boli ale albinelor si un mare profesionist care sa va impartaseasca din experienta sa de mare apicultor (400-500 fam de albine) si nu numai. Cu ocazia intalnirii, firma noastra va asigura costurile inchirieri salii si o masa de peste, care sa intruneasca toate gusturile celor ce vor participa la aceasta intalnire, indiferent de convingerile religioase ale acestora.
Din start va spunem ca, nu vom suporta insa contravaloarea bauturilor alcolice, pe care fiecare din cei invitati si le poate comanda din buzunarul propriu.
Invitatia va fi nominala si nu poate fi transmisa altor apicultori sau persoane care, nu lucreaza cu societatea, fara acordul nostru expres.
Speram ca cei care vor participa la intalnire sa fie multumiti de informatiile pe care le vor primi si pe care sper sincer ca le vor impartasii si colegilor cu ocazia pastoralului. Nu vrem ca la aceasta intalnire, sa se discute despre CAI VERZI PE PERETI, ci probleme concrete ce framanta apicultorii din Romania.
     Nu vrem sa fim intelesi gresit.
Firma noastra a fost prima care a organizat intalniri cu apicultorii, incepand cu Ciucurova - Tulcea in anul 1998, si ultima data la Romanesti - Prahova in anul 2003.
Intrucat s-a incercat confiscarea acestor intalniri de unii care nu au avut bunul simt sa inteleaga un lucru elementar si anume: atat timp cat nu platesti nimic, dar esti invitat trebuie sa te comporti cu decenta , din acel an nu am mai vrut sa organizam nimic. NU AM FACUT INTALNIRI PENTRU ASEMENEA OAMENI.
Acum, noi nu ne intalnim pentru nunta sau cumetrie, ci pentru ca apicultorii, sau macar reprezentantii acestora din teritoriu sa plece, cu ceva nou si cat mai concret, mai folositor.Apicultorii care vor primi invitatia, trebuie sa ne confirme ca vor veni la intalnire, pana la data de 25-01-2010.
Invitatiile noastre se vor regasii in 300 de plicuri pe care le vom expedia catre Dvs in prima sau maxim a doua saptamana, adica intre 4-10 Ianuarie 2010.
Desi se pare ca in PH va avea loc o alta intalnire in orasul Campina credem ca in principiu intalnirea din orasul nostru va fi la aceeasi data.
    Lipsa comfirmarii inseamna ca nu doriti sa participati.
    NOTA BENE:
    Profit de aceasta scrisoare sa va fac un anunt important. La noi in societate, s-au strans foarte multe ambalaje atipice (de aluminium, zincate, PVC, emailate etc.) si care ne blocheaza spatiile.
     Va rugam sa cautati in evidenta proprie si sa ne expediati pe adresa noastra o dovada din care sa rezulte ca suntem datori la Dvs cu anumite ambalaje.
     Nu putem omite insa ca, foarte multi dintre Dvs au ambalaje proprietatea noastra, care v-au fost date de catre achizitorii nostri, la schimb.
     Este bine sa manifestam corectitudine reciproca si sa ne inapoiem, unii altora, aceste ambalaje.
     Ca sa vedeti ca noi vrem sa procedam cat mai corect cu putinta , in acest an nou, vom da la clienti circa 1000 de butoaie (1-3-5 butoaie) de tabla cap. 300 kg cu buson.
     Stim ca multi nu accepta aceste butoaie insa, ca procesatori , si intrucat cunoastem foarte multe despre manevrele cu ambalajele cu miere,apreciem ca acest tip de butoi este cel mai bun , deoarece atat acasa unde exista conditii grele de acces , cat si in pastoral , butoiul cu buson fiind si mai solid se manevreaza cel mai usor.
     Conditiile necesare si suficiente: sa va faceti dintr-un bidon de PVC de 5 litri o palnie, iar cand butoiul este plin, sa strangeti bine busonul. Atat gol cat si plin acest ambalaj poate fi depozitat culcat, nu are nimic si nici nu se degradeaza la fund datorita umezelei din sol.
     Asteptam deci pozitia Dvs si a colegilor din teritoriu, deoarece noi vrem ca pana la sfarsitul luni Februarie sa facem cateva curse, sa va aducem la botul calului ambalajele Dvs, si in plus sa va lasam, acolo unde este cazul, butoaie proprietatea noastra, iar Dvs sa va folositi ambalajele proprii, in special cele care depasesc 30-50 kg, pentru alte nevoi gospodaresti. O sa constatati cu surprindere ca munca vi se usureaza si ne usurati si noua manevrele la receptie, lichidandu-se si extrem de multele cazuri cand in special ambalajele de PVC fisurate sau cu o mica gaurica, idem cele de aluminium corodate, permit pierderea continutului la procesare.     
     Este bine ca, atat timp cat lucrati cu noi, sa va notati si sa aveti asupra Dvs numerele noastre de telefon, de fax, de mail, mentionate in antet.
Atunci cand aveti o nelamurire rugam contactati-ne astfel:
     - pentru lamuriri privind plata , golirea ambalajelor ,etc , se va apela numarul: 0244 268 288, telefon si fax.
         E-mail
sau sa va apelati direct numerele de telefon ale achizitorilor care va deservesc pe Dvs si pe care ii cunoasteti mai bine ca pe subsemnatul.

   In incheiere noi va dorim numai bine, multa multa sanatate Dvs, familiei Dvs, si ne rugam ca BUNUL DUMNEZEU, sa ne ajute cu o productie cat mai mare si in acest an 2010.
                                            La Multi Ani
                        2010 !
                    Administrator general                                                                       ing.Dobre Traian
Imi placi d-le Dragos,ca il tii strans in brate pe adoratul angrosist, dar sa stii ca si el mai bine decat oricare apicultor a beneficiat de fonduri europene. Nu e nici un bai foarte bine ,dar nu-l mai vaieta, ca pana la urma il faci sarac de trebuie sa facem colecta sa-si poata duce zilele.

D006

Dl.Dragos!Dorim un preti cat primeste un stupar francez,spaniol,sau ori care din occident,deoarece si pe noi ne costa cheltuiala de productie si muncim si noi cat ei.
Daca nu ma-nsel dv.ati scris ca in Franta pretul de achizitii este pe undeva la 5 eu/kg si la supermarketuri 17 eu/kg indiferent ce fel de miere.Cineva dintre noi este multumit si cu 1,6-2 eu kg?
Dl.Dragos mi se pare ca va stricat prietenul dv,Dobre?
De nu mai tineti cu noi amarati!! :nono:

D006

Traiesc printre albine de 25 de ani , am prins  practicarea acestei meserii si in timpul comunismului si in timpul capitalismului . In comunism era bine pentru ca luam 2 kg. de zahar pe kg. de miere , zaharul il vindeam la producatorii de vin si kg. de miere iesea la 40 de lei din timplul lui Ceausescu , afacerea era beton deoarece cu doua tone de miere iti luai masina noua.
  Acum in capitalism a aparut economia de piata si implicit concurenta , astfel a trebuit ca stuparul sa se descurce cum poate . Daca faci miere putina teoretic o vinzi cu borcanul , dar cand productia trece de doua tone cam tebuie sa intri in relatie cu en-grosistii. Daca voi cei care ati postat aici aveti pareri preconcepute despre procesatori treaba voastra , faceti cum vreti si vindeti unde vreti nimeni nu va obliga sa duceti mierea la x sau la y , la urma urmei poti sa o tezaurizezi si 5 ani.
  In veci vecilor in Romania nu va fi pretul la miere ca in Franta deoarece este o mare diferenta de cultura si civilizatie . Francezul stie sa se asocieze si sa lucreze cu procesatorul pe cand la noi suntem inca la nivel de comuna  primitiva.

D006

Daca se da 5 eu/kg,sa vezi cum ne colaboram.Sa scazi un eu/kg pt.transport sa ne dea 4 eu/kg si sa vezi colaborare.
Ce intelegeti prin colaborare primitiva?

bucovineanu

Cum vede Dragos 2006 o colaborare corecta intre apicultori si procesatori in anul 2010?

D006

Cum am avut-o eu in 2009 , am vandut mierea in trei transe la doi procesatori iar in August aveam toti banii incasati precum si subventia. Precizez ca in vara am luat pe miere pretul care este si acum . Sa presupunem ca duceam banii la banca atunci acum suma era cu 5 % mai mare , daca tii mierea pe stoc in 6 luni nu ai castigat nimic. Fiecare vede problema cum vrea , eu am dezvoltat o relatie serioasa cu procesatorii si nu ma vait de banii luati pe miere.  Daca pleci de la ideea ca procesatorul este un nemernic si vrea numai sa profite de munca ta nu vei avea nimic de castigat poate doar de pierdut.
  In afaceti nu au loc sentimentele si injuraturile , trebuie sa lasi  "ciocu mic" si sa vezi cum este mai profitabil pentru tine producator.  Apicultorul roman trebuie sa inteleaga bine ca nu este detinatorul adevarului absolut  si cat timp va apare in fata procesatorului SINGUR  si vorbind la telefon sigur nu va incasa un pret mai bun.

bucovineanu

Nimeni nu sustine ca detine adevarul absolut. Dar cand vezi ca un procesator care a obtinut un profit destul de frumusel intr-un an de criza pregateste terenul pentru a putea sa plateasca un pret cat mai mic ba mai mult doreste sa cumpere mierea pe datorie  de la amaratul de apicultor, te cam indoiesti de buna sa credinta in relatia cu apicultorul.

D006

Fiecare procesator isi stabileste pretul de achizitie iar apicultorul decide daca vinde sau nu !  Nu are rost sa intru in amanunte deoarece orice discutie pe aceasta tema degenereaza.  Nu-ti convine pretul de la procesator vinde-o singur si nu mai duceti grija lor. Oricum in 2009 Dobre a dat pretul la nivelul maxim si cred ca si in 2010 va proceda la fel.

ilalexandru

Si 3 - 3,5 eu/kg tot ar fi o crestere fata de anul trecut. Ganditi-va putin ca nu va merge rapita deloc si salcamul foarte putiin. Atunci cati apicultori o sa fie pur si simplu falimentari? Pe noi apicultorii, in Romania, nu ne protejeaza nimeni. Avem asociatie degeaba. Sa ia banii pt o hartie si atat. Pur si simplu isi bat joc de noi. NOroc ca au mai aparut firmele de profil care vin cu marfa din afara si, unii dintre noi, scapam cu niste cheltuieli mai mici.
Exemplu concret : anul trecut am dat 800 roni pe mavrirol in august si a avut efect cateva zile. In septembrie am dat 1200 roni pe asa numitul aparat numit fureto si pe substanta numita taktic si trei ani re acum inainte nu mai am nici o problema. NIci varachet si nici mavrirol. dar cati sunt care isi pot permite asta sau care stiu de astfel de lucruri? In Romania apicultorul nu e sustinut cu absolut nimik. De ce nu vin procesatorii sa incheie contracte acum cu noi? Sa ofere un avans inainte? Asa si apicultorul s-ar putea descurca si ei ar fi siguri de miere. Asta in cazul in care nu e un an cu probleme.... Ce face combinatul sau institutul apicol pt producatori? Ce fac Dobre, Dragoi, Iancu si restu care o fi pt noi? De pe spinarea noastra obtin ei profitul. Daca nu am fi noi....ei ce ar face?

D006

Ai  mare  dreptate.Mai  corect,  era sa  nu  te  bagi  ca  putator  de  cuvant a  d-lui  Dobre pt  ca  duce  la  iritare.

D006

De multe ori adevarul duce la iritare !  :nono:
   Ajutor nu trebuie sa asteptam la altii , noi trebuie sa ne organizam si sa ne aparam , dar poate inca nu avem maturitatea ca natie sa intelegem spiritul asocierii . Apropo , ACA nu are nici o obligatie fata de noi ! pe bune !
  Intrebati ce fac procesatorii pentru noi , nu au nici o obligatie sa ne ajute cum nici noi un suntem obligati sa le vindem lor.

centrifuga

uite Dragos,de asta tin eu la tine!
ptr aceasta ultima postare!
cred ca asta e cea care te caracterizeaza!