Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

ilalexandru

Tot ziceti sa ne asociem, sa ne organizam, sa ne aparam. Dar vine cineva cu ceva concret? Ca de zis, multa lume zice, de facut nimeni nu face nimik.  Daca tot ziceti sa ne asocie... dumneavoastra cu cine sunteti asociat? Cu un asa zis procesator?
Eu sunt un apicultor din VAlcea, si desi dumneavostra sunteti impotriva banilor UE, am reusit cu inca 5 apicultori sa accesam masura 112. La cata birocratie este in Romania renuntam fiecare daca nu eram impreuna. Dupa ce am reusit cu masura asta, am vorbit sa accesam si masura 121 pt modernizare si extindere. Dar aici vine problema mare.... problema sumelor de bani uriase pe care ar trebui sa le avem in spate. Ganditi-va ce s-ar putea face cu un proiect de 2 milioane de euro finantat jumate din afara. Insa de eu iau eu acel milion de euro nesesar investitiei?Pe noi din tara nu ne sprijina absolut nimeni, cu absolut nimic. Sa vina statu roman sa zica asa: vii cu proiectu, iti dau banii si mi-i returnezi in 5 ani de zile fara nici o dobanda, nimik. Dar in schimbu lor, creezi atatea locuri de munca, platesti toate taxele la stat, etc.....CAnd o sa se intample oare astea?
Daca ACA nu are nici o ogligatie fata de mine, atunci de ce imi cere contributia anuala? Daca cuprinde marea majoritate a apicultorilor romani, nu ar trebui sa faca ceva si pt ei?
Haideti sa o lasam cu vorba mai incet si sa facem si ceva concret

D006

Asta o josnicire,auz de Dobre da o masa gratuit la cei 300 apicultor,care preda miere la el,char asa amarati ne vede?Sa stit ca meritam soarta.
Asaceva de la candidat am auzit care dadea cinste la tigani sa voteze.
Pofta buna baieti!!

ilalexandru

Domnul Dragos daca domnu Dobre e asa corect pe cand sustineti dumneavoastra, puteti sa-l intrebati si sa ne spuneti si noua cat a luat dansul anul trecut pe kg pe salcam? Pretul la care vinde el mierea mai departe. Si apoi o sa stabilim fiecare cat de corect este sau nu. Mie imi da 2,4 euro pe kg si dansul ca cat il da mai departe? Se poate sa obtineti un raspuns la intrebarea asta? Dand un raspuns castiga un respect de la o persoana in plus.
Si spunetii si urmatoarea sugestie: zice ca are credite in banci si ca plateste dobanzi. Ca primeste banii pe mierea livrata la 30-40 de zile. De ce nu vine dansul sa zica asa: eu iti iau mierea, o trimit mai departe si in momentul in care imi vin banii iti platesc si mierea. Dar in loc sa-ti dau 10 ron pe kg, iti dau 12 roni. Ca nu trebuie sa mai fac credit in banca, nu trebuie sa mai platesc dobanzi. Cine nu e de acord cu sistemul asta, sa primeasca tot 10 roni sau cat o fi pretu atunci. De ce nu procedeaza dansul asa?
CA mie oricum imi da 10-20% avans si restul dupa 3 luni de zile. De ce nu procedeaza domnule Dragos in modul respectiv? Atunci ar putea sa zica ca lucreaza corect si ca ii pasa cat de cat de apicultorul roman.
Si eu as mai veni cu o sugestie : o lege prin care mierea prinsa cu antibiotic sau zahat in ea sa fie confiscata.
Si va astept cu pretu de vanzare al mierii mai departe. Asta daca va credeti in stare sa-l obtineti...

D006

Domnu Alexandru as spune eu multe dar nu pot deoarece pe langa oamenii de bine care citesc aici mai sunt si unii care avand mentalitate comunista ar incerca din toate puterile sa darame ceea ce eu incerc sa construiesc . Dupa cum stiti este mai usor sa darami decat sa construesti asa ca eu trebuie sa-mi cenzurez postarile.
  De unde ati ajuns la concluzia ca sunt impotriva banilor europeni ?  dimpotriva !
ACA nu va cere nici o contributie anuala !!!!   dumneavostra mergeti benevol si platiti . ACA nu mai este demult o organizatie reprezentativa , la ora actuala reprezinta doar 21 % din apicultorii romani dar si pe acestia in mare majoritate s-au inscris din pricina masurii 141. In fiecare judet mai exista cel putin o cooperativa sau asociatie apicola , ce va impedica sa fiti membrii acolo ?
  De unde sa va dea statul bani cand acestia abia ajung pentru pensii ? Fiti mai rationali !

Domnu szlorinc , daca din scrisoare doar atat ai intreles e clar ...  La Baicoi vor veni doi oameni importanti in apicultura romaneasca care vor avea comunicari , una pe tema de management apicol si una pe patologie apicola. Treaba cu masa a fost specificata deoarece acolo vom fi oameni de mai multe religii dar totusi e bine sa stam cu totii la aceiasi masa si astfel se va servi peste . Nu e frumos ca la o intalnire sa se stea pe bisericute . Cum ar fi ca noi ortodoxii sa stam la gratare de porc langa colegii adventisti ?

teoalbina

Citat din: dragos2006... In afaceti nu au loc sentimentele si injuraturile , trebuie sa lasi  "ciocu mic" si sa vezi cum este mai profitabil pentru tine producator.  Apicultorul roman trebuie sa inteleaga bine ca nu este detinatorul adevarului absolut  si cat timp va apare in fata procesatorului SINGUR  si vorbind la telefon sigur nu va incasa un pret mai bun.
Aveti dreptate, domnule dragos2006 ! Apicultorul "cat timp va apare in fata procesatorului SINGUR  si vorbind la telefon sigur nu va incasa un pret mai bun" mai ales ca engrosistii sunt vorbiti intre ei si nu ofera nici unul alt pret dacat au stabilit intre ei mai inainte. Cu alte cuvinte, ei sunt uniti intre ei si actioneaza in consecinta. Ar fi bine ca si noi, apicultorii, sa ne vorbim intre noi si sa nu mai ducem mierea unui anumit engrosist, exceptand cazul in care acesta vine cu o oferta de achizitie peste medie, sau mai pe romaneste, peste pretul oferit de ceilalti engrosisti. De ce sa fie nevoie ca doar noi apicultorii sa lasam "ciocul mic"? Cred ca e valabila si alternativa... Mai mult decat atat, daca vom tine legatura prin intermediul internetului, telefonului etc. vom afla si ofertele de pret si ne vom duce mierea acolo unde ni se ofera un pret mai bun. Asa ca cel mai bun lucru ar fi sa gasim o formula de intelegere, sa nu ne batem joc unii de altii ci sa cautam sa gasim o formula convenabila a profitului atat pentru apicultori cat si pentru engrosisti. Altfel, ambele parti vor avea de pierdut.

ilalexandru

Domnul Dragos veniti cu o propunere la acea intalnire: ca la producatorii mai mari sa se ofere un pret mai mare. De exemplu eu care duc odata 3 tone de miere la poarta procesatorului sa mi se ofere un pret cu 5% mai mare decat pretul standard. Ca una e sa primeasca 200 - 300 de kg de la micii producatori si sa faca o gramada de probe si analize, si alta e sa primeasca 2 - 3 tone odata. IN cazul in care cantitatea de miere primita e mai mare,costul cu prelucrarea ei scada. Una e sa vina 10 producatori cu 3 tone in total toti si alta e sa vin eu odata cu 3 tone. e o sugestie

D006

Adunati 50 de tone la un loc si atunci sigur veti lua un pret mai bun . Aveti mierea in stoc si vorbiti cu toti procesatorii din tara si sa vedeti cu sar la cap . Deci aveti doua variante : ori faceti o stupina mare si sproduceti singuri 50 de tone pe an ori va asociati si insumat aveti 50 de tone. Daca puneti mana si pe hartia de bio sunteti boieri !

ioanardelean55

de la cine achizitioneaza procesatorii mai multa miere ?  de la cei care dau peste 3 t.s-au de la cei sub 3t.?????dece sinteti egoist d-le Alexandru ? ce aveti cu cei mai mici ,inteleg ca pe procesatori sinteti invidios dar lasati sa traiasca si mici producatori.

ilalexandru

Daca 10 producatori aduc 3 tone la un loc, la ei e pericolul ca unul dintre ei sa aiba antibiotic in miere, sau alte substante. DAr asa de la un singur producator... scade riscul mult, in loc sa faca 10 probe, face una singura, la fel si la analize.
NU am nimic cu micii producatori, tot ce ziceam e ca sa stimuleze cu ceva producatorii mai mari. Asa m-ar face si pe mine sa-mi maresc si mai mult numarul de familii si implicit productia.
Domnule Dragos daca ma asociez si duc mierea in numele unui singur producator...exista un rist. Si de ce sa risc eu colaborarea mea cu procesatotul pt alt producator? inca suntem in Romania si multi vror sa profite din orice.

teoalbina

Citat din: dragos2006Adunati 50 de tone la un loc si atunci sigur veti lua un pret mai bun . Aveti mierea in stoc si vorbiti cu toti procesatorii din tara si sa vedeti cu sar la cap . Deci aveti doua variante : ori faceti o stupina mare si sproduceti singuri 50 de tone pe an ori va asociati si insumat aveti 50 de tone. Daca puneti mana si pe hartia de bio sunteti boieri !
Daca as avea pe stoc 50 de tone, chiar as face tot posibilul sa o vand direct la un engrosist din afara. Sunt sigur ca ar veni sa ia chiar si o cantitate mai mica, sa zicem un tir. In ceea ce priveste asocierea, cine imi garanteaza ca mierea asociatilor este ok? Eu stiu cum e mierea pe care o produc eu, nu si cum este cea produsa de altcineva...
Oricum, dupa raspunsurile pe care le dati, observam ca nu sunteti de partea apicultorilor. Un exemplu concret: cineva de pe forum a venit cu propunerea sa platiti mai mult pe cei care va aduc cateva tone, justificand corect, ca daca mierea ar fi adusa esalonat, aveti de platit in plus cu analizele, pentru fiecare esalon in parte. Nici macar nu ati catadicsit sa spuneti ca o sa va interesati, o sa faceti demersuri etc. Ci ati ridicat imediat o bariera aproape de netrecut: 50 de tone. Sa intelegem ca preferati sa platiti analizele decat pe apicultori?!
O alta propunere destul de corecta mi s-a parut si cea legata de imprumutul la banci facut de engrosist ca sa plateasca un avans la mierea predata. Daca ati tine cu apicultorii, va asigur, ca majoritatea lor ar fi dispusa sa astepte mai mult, pana la primirea banilor pe marfa predata (sa zicem 1-2 luni), conditia esentiala ramanand insa "pretul corect". Dar... sa fim seriosi, acel avans oferit apicultorilor, e mai mult praf in ochi, sa nu zica apicultorul ca a facut drumul degeaba pana la poarta engrosistului. Am citit, mai demult, chiar un banc, referitor la plata salariilor unor angajati, care, desi trecusera 3 luni si inca nu primisera nici macar unul din cele 3 salarii ei tot mai veneau la serviciu. Concluzia bancului era sa li se perceapa chiar o taxa la intrarea in fabrica sau intreprindere. =D
Daca propunerile de mai sus nu va intereseaza, ce ziceti de ultima? Ce-ar fi sa aducem mierea si sa lasam si bani pentru analize, iar banii pe miere sa-i primim dupa un an de la data predarii mierii? !   Asa v-ar conveni, boierule?!?

ilalexandru

Ar mai fii o propunere... si nu numai pt domnul Dobre. Sa zicem ca dau pe kg de miere 10 roni. Insa daca eu ma duc si ii duc mierea lui la poarta, sa-mi ofere putin mai mult. Pe el nu-l mai costa nimic transportul din camp pana la firma. Acum doi ani Dragoi umbla cu masinile prin toata tara. Se ducea pana in Tulcea sau Zalau si alte si alte locatii. sunt mult mai mari cheltuielile daca pleaca el dupa miere, decat atunci cand vine mierea singura la tine.
Sunt o gramada de lucruri de care nu tine nimeni cont. Apicultorul munceste si altu se imbogateste!

D006

Dle Dragos, 50 t este o cantitate prea mare ca inceput. Testati varianta cu o cantitate mai mica , un camion,10-12 t.Dl Teo are dreptate , trebuie sa o luam putin mai de jos, cu o cantitate/sortiment ce poate fi  livrata de 4-5 apicultori.In cazul unui nr mai mic de apicultori se pot stabili alte relatii ,presupunand ca au acelasi interes.pop

CRISTI M

Este usor sa vorbesti , sa dai sfaturi , sa dai cu presupusul , dar lucrurile nu stau chear asa .
Vorbiti despre asociere , dar nu vreti sa va asociati ca daca cineva face "  prosti " cu mierea sau va ganditi la altceva ? Suntem 5 asociati , dam mierea la comun , facem 10-15 tone , am lua un ban gramada si ceva mai mult pe kg de miere si fiecare isi face analiza la miere separat inainte de a o amesteca .
Eu unul asa procedez si cu mierea si cu veninul .
Multi oameni vor sa castige bani gramada fara sa investeasca masiv la inceput .

Eu cu veninul cum fac ? Fac analiza la fiecare cantitate achizitionata si o fac de cate ori este nevoie ( o analiza costa 10.000 ooo lei vechi fara TVA ) ( vezi ICCF Bucuresti ), aceasi bani platesc la o analiza indiferent de cantitate .
Cred ca la miere nu costa asa mult o analiza + ca se poate face la oricare DSV .
Dar la cei 5 asociati va aparea o problema si anume INVIDIA , pentru ca unul da 3 T , altul 10 T si altul 20 T iar cand se impart banii , cel care a dat 3 T se uita chiorashi la cel care a dat 20 T . Am dreptate ? Si de aici se alege iarsi praful si pulberea de asociere .
Toate cele bune va doresc

D006

La DSV nu face analiza de antibiotice,care costa 150 lei.Nu analizele sant scumpe si motorina,taxele la RAR,asigurarile,taxele de drum,impozitele dupa vehicole.Pastoralul in general,cele trei luni cand santem pe drum,pe camp.
Facet o lista cu toate cheltuielile in cursul anului veti afla cu cat va alegeti la sfarsit de ani,veti convinge cat este rentabil stuparitul.
Daca mai socotim investitia anterioare ?

D006

Acum o saptamana cand am deschis subiectul - relatia producator procesator si mi-am asumat rolul de avocat al diavolului eram convins ca voi fi umplut de "scuipat" dar pretul platit a meritat deoarece in sfarsit au inceput sa se cristalizeze anumite idei binevenite pentru noi producatorii.
   Atat in postarile lui Cristi M cat si in cea a lui Teoalbina apare aceiasi constatare : PRODUCATORII NU AU INCREDERE UNUL IN ALTUL IN CEEA  CE PRIVESTE CALITATEA MIERII si atunci cum ati vrea ca procesatorii sa aiba incredere in producatori ? !
  Domnu Boncescu eu va pun la dispozitie un TIR cu miere si dumneavoastra sa-l exportati , eu sunt multumit doar cu pretul de la Dobre dumneavoastra luati restul , va bagati ?
   Vremea in care apicultorul statea cu mierea la poarta procesatorului a trecut ! acum vine achizitorul la botul calului si ridica mierea.
  In legatura cu analizele : neamtul nu recunoaste analizele facute in Romania , trebuie facute in Germania si costa . Apropo analiza la mierea conventionala nu se face individual se face la lot de 20 tone si numai in azul de probleme se trece la identificarea stuparului "coclit"
  In legatura cu pastoralul , noi grupul de la Ramnic am facut un studiu si am ajuns la concluzia ca un pastoral este rentabil la actualele preturi daca se desfasoara pe o raza de maxim 100 KM. daca distanta se depaseste trebuie trecut la transhumanta reala adica se pleaca din martie si te mai intorci in octombrie acasa .