Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

orbanstefan64

eu nu il cunosc pe dl dobre sau alti procesatori,nu sint nici pro nici contra vreunuia dintre ei,au fiecare dintre dinsii laturi pozitive si  negative ca fiecare dintre noi  pt care fiecare isi asuma la un moment dat raspunderea. din pacate ii stiu pe unii dintre  nemti ca oameni de afaceri  despre care nu as putea sa i mi exprim chiar o parere f buna am avut cu ei mici afaceri tot mereu a aparut problema cind marfa a ajuns la destinatie cit au fost si au verificato aici a fost excelent dupa care au  intorso cum au dorit ei pt ca credeau  ca noi  sintem pirliti si nu avem ceva in buzunar sa mergem pina in germania  si sa facem marfurilor livrate o contraexpertiza sau sa readucem marfa in tara noi avem ateism dar ei inca nu se pot socotii catolici   :hi:

bucovineanu

E de rau daca nici in nemti nu mai poti avea incredere. Dar se dovedeste ca atunci cand e vorba de bani nu mai conteaza din ce popor faci parte.

centrifuga

sper si eu ca inainte de a abandona apicultura,sa apara altceva in locul ambala torului de miere pompos autointitulat "procesator"! as vrea sa traiesc si sa vad un integrator! cineva care sa inchida cercul aprovizionare-obtinerea de produse apicole-valorificarea acestora!
cineva care sa-mi furnzeze in put-urile la preturi pertinente,pe credit fara dobanda,atunci cand am nevoie de ele,asa cum si eu ii voi livra lui mierea,tot la pret pertinent,tot pe credit si tot fara dobanda!
o fi imposibil?

D006

Cum am promis incepand de azi va prezint scrisoarea domnului Dobre .
    Azi prima parte :
Stimate Apicultoare,
                                Stimati Apicultori.       
     
     Pentru acest an, nu mi-am propus sa fac teoria apiculturii, si cate fundulite trebuie sa aiba fiecare apicultor incepator.
Mi-am propus sa va prezint, cat mai succint, o serie de informatii cat mai necesare, pe care Dvs trebuie sa le cunoasteti, atat in stationare, cat mai ales la plecarea in pastoral.
Ca in orice sector de activitate, in apicultura sunt multi neaveniti "OAMENI DE BINE" si alte "PERLE" care, incearca sa va suceasca mintile, cu fel de fel de promisiuni / facilitati / relatii / interventii / etc / etc, dar care in final, se constata ca sunt un mare "FAS", un rahat pe bat, o sfidare la adresa bunului simt.
Numai departe de acum cativa ani, o mare publicatie in domeniu, prin intermediul redactorului sef, mi-a  dat sa inteleg ca sunt neavenit cu articolele pe care le scriam, tot la solicitarea lor.
Bineinteles ca, s-au gasit oameni de bine, care ,imediat m-au muscat de acolo de unde acum, la batranete nu mai doare.
Am inteles ca nu sunt bine vazut prin articolele inserate in acea revista.
Ce scriam era fara nici un fel de plata, si doar din spiritul de apicultor  preluat de la invatatorii mei ca:
Domnul Puscasu Ghe.-Presedinte ACA,  Dumnezeu sa-l odihneasca
Domnul Dorascu Neculai-Apicultor,  Dumnezeu sa-l odihneasca
Domnul Trutescu Remus-Secretar ACA,
de la Tulcea si unde am fost inoculat cu microbul acesta, ce nu poate fi uitat/neglijat.
      Am fost printre primi care, incepand din anul 1992, constatand pe propria piele ca stateam cu mierea nevanduta de ani  de zile, am inceput sa achizitionez de la apicultori, care aveau mari cantitati nevalorificate, din cauza modului cum intelegeau ACA, Cooperatia sau alti angrosisti, sa trateze apicultorii.
     Bineinteles ca ACA, prin BOSIMANII, ce conduceau destinele apiculturii, au inceput sa-mi bage strambe.
     Controalele se succedau, organe ca DSV, SANEPID, Dir. Agricola, Finantele etc., nu mai terminau cu aceste controale, care mai de care, mai la obiect: intentia de a imi inchide taraba pe care o infiintasem cu un partener german si cu firma Fileomera Brasov.
     Au avut necazul ca, personal, nu eram un NIMENI, venit dupa asa zisa REVOLUTIE si cand si-au dat seama m-au lasat in pace (aparent).
Fiind inginer de industrie alimentara, ocupandu-ma de inovatii si inventica (posed si brevet de inventator), am fost seful CTC si al departamentului aprovizionare la o flota, ce producea annual 70000 la 100000 de tone de peste congelat 15000t faina de peste, 200-300 tone de ulei de peste etc.
     Mi-am propus, cand am inteles ca, acest sector este in deriva, sa sprijin cat pot, apicultura si pe apicultori.
Atunci cand vrei sa ajuti, iti gasesti automat si denigratori.
     Cand imprumuti iti sapi groapa deoarece, cel imprumutat iti devine dusman.
     Aceasta este insa viata si trebuie sa mergi inainte.
     Prin anii 2006-2007, sau c-am asa ceva Min. Agriculturii, a luat masura infiintarii CONSILIULUI MIERII.
     Un alt mare FAS, care a falimentat pe unii apicultori, (care au inghitit nada), desi ii avertizasem de acest pericol.
     Nu mai intru in amanunte.
     Vreau insa, sa sensibilizez apicultorii pentru a rezista la atacul neavenitilor, atac ce are loc sub cele mai diferite forme.
     Cu acea ocazie, niste fosile din ACA, urmau sa primeasca functii in acest consiliu.
     Am bruiat cat am putut aceste intentii morbide si bineinteles am fost ocolit la intrunirile ce s-au succedat in continuare, pana la desfiintarea acestui consiliu.
     Un"mare om" din fosta garda, ma intreaba la un moment dat:
Domnul Dobre de ce nu acceptati functia de vicepresedinte la Consiliul Mierii?
N.B. Functia de presedinte fusese deja aranjata in favoarea D-lui Zorici.
I-am raspuns "Domnule.......X....... , pentru ca sunt batran si acest post trebuie ocupat de cineva tanar. Noi trebuie sa stam cuminti, ca vremea noastra a trecut.
     Acel personaj, a demonstrat totusi ca a inteles mesajul si sa retras din competitie. Il felicit.A facut un pas perfect.
     Si eu as dori sa ma retrag din aceasta afacere pe care am cladit-o in 17 ani, intrucat sunt bolnav si m-am saturat de munca.
     Nu am gasit insa, un om cu bani multi dar cu minte putina, care sa doreasca sa investeasca intr-o asemenea afacere.
     Este un moment de cotitura, ce necesita multa atentie din partea oricarui apicultor, pentru a nu ne trezi in 2-3 ani, ca simpli spectatori pe piata mierii din ROMANIA.
     Deja au loc importuri de miere, din tari unde calitatea acestui produs este ceva arbitrar si sunt semnale ca, deja se amesteca mierea romaneasca cu aceste zaturi, iar partenerii externi reclama ca au gasit chiar in mierea ajunsa la ei, amestecuri din alte tari si care nu sunt permise.
     Deja sunt procesatori care, dau pe piata interna, miere in amestec cu altele venite din tari fara traditie sau unde calitatea nu este la ea acasa.
     Culmea este ca, unii baieti de BINE, acum vreo 3 ani, au intentionat sa ma compromita, oferindu-mi 2-3 containere cu miere ce fusese adusa de o firma          "de mare prestigiu" si care zacea prin Constanta blocate de organele vamale.
     Fusesem desemnat, in extremis, sa scot castanele, sa dezamorsez o bomba care, la timpul respectiv, a facut un mare prejudiciu pentru exportul romanesc de miere.
     OARE CINE DOREA SAU A DORIT ACEST LUCRU?
     V-am prezentat toate acestea in preambul deoarece, am dorit ca unii baieti de bine, care vor citi si ei aceste randuri sa inteleaga ca SC Tremot Dobre Si Fiii SRL, cat va exista, nu va admite sa-si amestece mierea luata de la Dvs., cu miere ce nu ar trebui primita in Romania. Fiind in tratative cu o mare firma din Germania, patronul imi spune: Herr Dobre, noi avem informatii ca firma Dvs amesteca mierea romaneasca cu miere de China. Va dati seama pana unde s-a mers cu micimea unor asa zisi exportatori romani.
     De asemeni, am intrat pe relatie cu un alt mare importator de miere Bio. Un asa zis "afacerist" roman, ma incondeiase la acea firma, cu stramba ca mierea produsa de gruparea coordonata de noi, ar fi cu zahar. Va dati seama, tocmai la mierea Bio.
Acest lucru a avut loc in Iunie 2009 si ne-au trebuit 2 luni pentru refacerea analizelor la inca un mare laborator German, deplasarea unei delegatiii la acel beneficiar, pentru a dezamorsa bomba.
     In anul 2009 nu numai noi am fost implicati in asamenea scandal, si vreau sa va spun ca am putut constata, ce inseamna corectitudinea promovata in relatiile cu marile firme externe, respectiv LABORATORUL DR. LULMAN Bremen, care   ne-a luat apararea si cazul a fost rezolvat in favoarea noastra.
     Se intreaba uneori apicultorii de ce nu platim la timp. Uitati, sunt asemenea aspecte, ce franeaza activitatea noastra comuna, si culmea sunt provocate de alti romani de ai nostri care, considera ca doar asa vor sparge piata, vor inlatura pe altii si vor ramane numai ei.
      Uita acesti "oameni de bine" ceva, si anume: cel ce ridica sabia sau agita otrava unor vorbe pline de venin, tocmai de asa ceva vor muri.

puiu

Cei ce vorbesc si nu muncesc ,nu vor supravietui .Le va fi viata amara.Cat de mic ar fi profitul,munca nu duce la saracie. :hi:

Bătrânul

Dragi stupari ! La Rimnic l-am cunoscut pe  Dobre si va asigur ca de la prima vedere mutra lui CERE PUMNI  :hi:  asa ca nici nu am citit scrisoarea postata de Dragos . La pacalit pe doctor ca il va lua partener si ii va lasa afacerea in curind mostenire. DRAGOS NU TE LASA PACALIT !!! Daca vrei ceva fa-o TU cu stuparii cu multa munca si peseverenta si vorba lui VALTER (pentru cine am MULTA consideratie)  mincind rosia ta din gradina ta. :nod:  :nod:  :nod:

bucovineanu

Si eu ii spun lui Dragos sa nu se lase pacalit. Dobre nu face decat sa profite de influienta lui Dragos pentru ca acesta sa-i mai aduca niste gaste grase pentru jumulit.
Cat despre afacere are cui sa o lase mostenire.

D006

As fi vrut ca pe rarcursul celor 4 zile in care va fi publicata scrisoarea sa nu intervin , dar se impun cateva precizari ;
   - relatia dintre mine si Dobre este doar una de afaceri ,
  -  acum doi ani ideia era ca firma  SC Tremot Dobre si fii SRL sa se transforme in societate pe actiuni unde apicultorii doritori deveneau si actionari iar la finalul anului incasau dividente.
   - toti muncim chiar daca suntem procesatori sau achizitori , numai ca in capitalism se castiga pe masura capitalului  investit.
  - Dobre nu are nevoie de influenta mea pentru a achizitiona miere .
  Cine este interesat de apicultura ii recomand sa citeasca scrisoarea cu atentie pana la capat , veti aflaa lucruri interesante.

viorel55

Citat din: BatrinulDragi stupari ! La Rimnic l-am cunoscut pe  Dobre si va asigur ca de la prima vedere mutra lui CERE PUMNI  :hi:  asa ca nici nu am citit scrisoarea postata de Dragos . La pacalit pe doctor ca il va lua partener si ii va lasa afacerea in curind mostenire. DRAGOS NU TE LASA PACALIT !!! Daca vrei ceva fa-o TU cu stuparii cu multa munca si peseverenta si vorba lui VALTER (pentru cine am MULTA consideratie)  mincind rosia ta din gradina ta. :nod:  :nod:  :nod:

  Haideti sa-l lasam pe purtatorul de cuvant al d-lui Dobre sa-si termine pledoria....

D006

Partea a doua a scrisorii :
   Apicultorii trebuie sa inteleaga ca tin in mana frane, pe care nu trebuie sa le piarda insa acest lucru cere pasiune, munca, si iar munca.
     Apicultura este foarte frumoasa, pentru cei care inteleg sa respecte norme de baza, dar nu oricum si in orice conditii.
     Pentru buna regula, ca sa intelegeti ca totul este in miscare, totul este in transformare, iar pretentiile clientilor externi sunt din ce in ce mai mari, supunem  analizei Dvs, urmatoarele:
     In anul 2009, cele mai mari probleme cu calitatea, au fost legate de mierea Bio.
     Pentru obtinerea si declararea ca miere organica sau Bio controlabila, au fost cooptati unii din cei mai puternici apicultori (de la 100 fam. in sus) si care normal ca, nu pot ajunge la asemenea performanta  decat in conditia cand, cunosc apicultura si respectiv stiu ce trebuie facut.Apicultura Bio, pune probleme deosebite cu mentinerea starii de sanatate la albina.
    Cu regret insa, s-a constatat ca o parte din acestia neglijeaza aspecte de baza a productiei si a calitatii in deosebi. Astfel:
•    In anul 2008, desi au fost conditii pentru incadrare in normele
productiei Bio, o parte din apicultori au utilizat ceara sau au predat pentru procesare cantitati declarate ca Bio si care la analizele ulterioare, s-a constatat ca erau pline de insecticide;
•    Se utilizeaza fregvent stimularea si mai grav hranirea masiva cu diferiti
indulcitori, dar se uita ca aceste hraniri pot fi depistate. Laboratoarele specizate au depistat multe falsificari la producatori si chiar tari producatoare de miere, motiv pentru care s-au introdus metode noi de control asupra prezentei de indulcitori in miere. Ceva care nu cunosc multi, s-a mers pana acolo incat, toti fabricantii de indulcitori, sa fie obligati sa introduca o serie de enzime, ce se depisteaza imediat la analize. Atunci cand acestea provenind de la indulcitori, sunt depistate imediat in mierea comercializata. Mai mult, laboratoarele autorizate din Germania, Italia, Franta si nu numai, pe baza carbonului radioactiv C13, depisteaza zaharul, chiar daca a fost invertit prin gusa albinii.
     Pot sa va spun ca, in conditia cand procesam anual 80-100, sau chiar 150 de camioane de cate 20 tone fiecare, nu dam drumul marfii sa plece fara analize la cele mai mari laboratoare ale lumii , altfel pericolul de refuz, de dirijare la foc sau denaturare, este f. mare. O singura analiza completa la un lot de 20 de tone costa intre 800-1200 Eu, deci la 100 de camioane noi platim anual circa 100 000 Eu, numai la capitolul analize.
     Pana in acest an de regula, mierea Bio pleca de la noi neomogena si pe raspunderea apicultorului.
     Noi nu faceam analiza la aceasta miere, apreciind ca numai organul de control si atestare, este in masura sa o faca.
     Problemele ivite insa, au condus automat la necesitatea unui control fara de care, calitatea acestor produse a fost pusa in discutie, de catre partenerii externi.
     Fac aici o paranteza :Am intalnit mai multi apicultori care, iti spun cu mare convingere, parca ar fi mai presus de un laborator ca, siropul invertit de albina, nu se mai regaseste la analiza.
     Apicultorii Bio au uitat sau uita un lucru foarte important, ca legile/normele prevad posibilitatea ca, in cadrul analizelor sa se regaseasca pana la maxim 5% zahar invertit. Cei ce au stabilit norma, au avut in vedere ca, sunt mari perioade de timp cand albina nu gaseste nimic in natura. Automat hranirile se folosesc,  si acesti experti admit procentul de mai sus, deci au manifestat ingaduinta cuvenita. In concluzie dai un deget, ti se ia toata mana.
     Da, una este sa hranesti cu 200-300 gr/2 zile, mai ales in primavara, pentru stimulare si alta este sa torni cu galeata siropul si zilnic.
     Apropo, este "o splendoare'sa vezi mai ales in zona Calafat si nu numai, cum se descarca sacii de zahar si cum se fac siropuri la butoaie.
     Unii se mai feresc, insa altii nu.
     Grav este, ca se impamanteneste ideea ca, acel indulcitor nu se depisteaza la control.
     Nu este deasemeni corect ca unii apicultori, respectiv firme ambalatoare,  sa promoveze frecvent in cadrul comertului stradal, sau chiar in magazine, miere care contine antibiotice, zahar peste limite, sau alte asemenea amestecuri savante (stimulatori , energizanti etc.), care nu au ce cauta langa  raftul cu mierea naturala.
      Este o sfidare, chiar o nesimtire ca firmele ambalatoare, sa-si promoveze fel de fel de amestecuri cu indulcitori sau stimulatori, la preturi mai mici si langa mierea naturala de albine, tocmai in ideea de a fi cumparate de consumatori, cu bani putini.
     Grav este si faptul ca, zaharul/indulcitorul administrat toamna, daca nu este consumat pana in primavara, se poate regasii usor in mierea recoltata la 'blana', mai ales la apicultorii ce au stupi orizontali, sau permanent procedeaza la asemenea extractii, care de regula conduc in final la toate neajunsurile ulterioare, incepand de la obtinerea unei productii pe care apicultorul bineinteles ca o vrea incadrata la ceva superior, dar in fapt este un carcalete, mai ales cand se pune problema declararii ca miere de salcam.
      Nu vreau sa fiu trecut prea usor in randul celor care au mancat usturoi dar,  vor ca si gura sa nu le miroasa.Am dat si voi mai da sirop in special primavara, cand la pomi nu exista nectar.
     Nu dau insa mai mult de 200/300 gr la 2/3 zile pentru stimulare.
     Mai mult, am trecut din acest an la utilizarea unui nou tip de stup LAYANS mic in 2 variante. Am facut acest lucru din 3 - 4 considerente majore, astfel :
•    Pentru pavilion, acest stup  prin latimea de 350 mm in loc de 500 mm., cat are
stupul  normal, confera posibilitatea de a introduce mai multi stupi intr-un pavilion (de la 48 la 72 stupi pe 2 nivele);
•    Folosind un stup LAYANS cu cat, automat nu se mai pune problema extractiei
din cuib si deci mierea cu probleme ramane pentru consumul albinelor;
•    Acelasi stup, prin forma ramei, permite creerea unei rezerve foarte bune
pentru iernat, bineinteles daca apicultorul nu-si baga 'gheara' in cuib pentru a extrage total;
•    Cat despre dezvoltarea familiei de albine, cred ca numai cei ce au lucrat cu
astfel de stupi, pot spune ce explozie au in dezvoltarea lor primavara FORMA RAMEI CE IMITA ELIPSA IN PICIOARE, ESTE FORMA IDEALA PENTRU CUIBUIL FAMILIEI DE ALBINE.
      Intr-adevar, o exploatare in teren (stupi varsati) este grea, mai ales in situatia unui stuparit pastoral.Forma acestora, mai ales in varianta cu cat, nu permite o manipulare usoara si exista tendinnta de rasturnare in teren usor accidentat, sau cand bate vantul, ploua si stupul se poate inclina din cauza inmuierii terenului.
     Personal, am trecut permanent de la un tip de stup la altul, tocmai in ideea de a vedea ce este mai bine pentru conditiile tarii noastre. In acest sens consider ca, stupul de tipul multietajat si format din rame de cat (470x150) mm nu se preteaza pentru o exploatare sigura, raportat la conditiile pedoclimatice din tara noastra.Este bineinteles o parere personala.
     Ca un batran la 67 de ani, consider in concluzie ca, stupul LAYANS este cel mai bun pentru tara noastra si mai ales la stuparitul pavilionar.
     Vorbind despre tipurile de exploatare, raportat de asemeni la conditiile actuale si in perspectiva urmatorilor 5-10 ani din tara noastra, consider ca o exploatatie mai mare de 200-300 fam, nu-si gaseste locul. Daca se formeaza o grupare, mai ales familiara, din start practica a demonstrat ca, exceptie culesul de salcam si partial la tei, in rest stupii trebuiesc grupati pe max. 100-200 de fam., iar pastrarea distantei de 3-4 km intre stupine, este obligatorie.
     S-a constatat deasemeni (nu doar la noi) ca, apicultura practicata la scara mare, ce depaseste puterea de control a proprietarului, nu duce la rezultate spectaculoase. Daca  vorbim de un apicultor ce are peste 100 de fam si vrea sa obtina productii in acelasi timp cu pastrarea unui serviciu zilnic, aceasta activitate devine un chin, o utopie.
     Un mare apicultor/procesator din alta tara, mi s-a dat un exemplu concret.
     A lucrat printre altele in Sud-Africa, unde se cunoaste, la fel ca si in Argentina ca, la eucalipt se obtin mari productii de miere.
      Initial a condus o ferma de circa 1500-2000 stupi.
      La aceasta marime, realiza intre 40-50 kg/stup/an.
      A redus numarul la 800-900 stupi si a realizat circa 70-80 kg/stup/an.
      A avut insa ocazia, sa conduca si o ferma de circa 350 stupi, si pe parcursul a 2-3 ani cat a mai lucrat in acea tara, a obtinut o productie medie de 120-150 kg/stup/an.
     Si marile ferme ce au existat la noi, exemplu ferma Tulcea, ce detinea circa 2000 stupi, avea rezultate foarte slabe, mai ales cand lipsea un manager performant.
     Am facut o trecere in revista cu asemenea probleme si care trebuie sa preocupe un apicultor, mai ales daca vrea sa fie performant. APICULTURA CU MANA ALTUIA , O SPUN SI DIN EXPERIENTA PROPRIE, NU SE FACE.

centrifuga

dmn'le,ce sa zic:
problemele lui Dobre nu sunt comune cu ale mele!
nu ma regaesc in ele si ca atare nu ma intereseaza! din punctul meu de vedere,poate sa dea faliment,eu sunt f.linistit!
am trecut de mult de faza cand mai permiteam sa fiu "certat si urecheat" in numele unui interes colectiv!
nu produc miere bio,nu "umblu pe miere",nu-i vand miere lui Dobre si cei doi fii,asa ca in ceea ce ma priveste,plange la usi straine!
si nici nu cred ca Dobre este salvatorul apiculturii romanesti(sau a unei parti din aceasta)

D006

Scrisoarea  este adresata in special producatorilor care lucreaza cu Dobre dar cred ca e bine sa o citeasca orice stupar care doreste sa traiasca din stuparie. Sau mai bine zis scrisoarea se adreseaza stuparilor care produc cantitati en-gros de miere si mai putin amatorilor.
  La ora actuala in romania sunt 4 mari procesatori de miere care se mananca intre ei precum cainii . Degeaba injuram ca nu ne dau pretul dorit pe  miere dar ia ganditi-va ca intr-o buna zi cei 4 dispar si locul lor este luat de o multinationala cara va face legea dupa bunul plac  ! v-ar conveni ?

D006


ilalexandru

Si care ar fi diferenta intre multinationala si cei 4 mari procesatori?
Nici una! Si acum cei 4 sunt mana in mana. Nici unul nu da mai mult. INca domnule Dragos sa va zic un lucru: acum 3 ani, Dragoi a incercat sa dea cu 0,5 ron - 1 ron mai mult decat ceilalti procesatori. Atunci, imediat domnul Dobre la sunat si la amenintat cu diferite controale si pierderea unor clienti din afara. Motivul :cica strica piata mierii si ar fi trebuit sa ofere si el mai mult, astfel scazandu-i profitul lui urias. Asa ca sa nu ne mai spuneti de cei 4 procesatori. Sunt mana in mana toti. NIci unul nu da un ban mai mult. Poate combinatul mai putin. Singurul avantaj care poate fi, e sa-ti ridici banii mai repede de la ei. Asta daca esti client fidel. Si dintre cei 4 mari procesatori, domnul Dobre este cel mai mare hot. Aproape toata lumea il injura si il vorbeste de rau. Miere sa fie, ca de vandut....se gaseste.

valter

Aveam la fabrica de soldati un ''plange zilnic'' cu grad de lt. col. care de te prindea prin curte si nu-l evitai i-ti straca toata saptamana.
Dobre i=mi aduce aminte de''mos poveste''.
Sa le trimeata la cei cu bio o scrisoare speciala, normele de adaugire de indulcitori, iar noua conventionalilor sa ne dea prima ca suntem fraieri ca nu punem nimic in hranitoare, din lene, din saracie, din prostie...
Hai ca iar stricam hartia si hartile militare...
Pacat ca pentru producerea lor se consuma din padurile tarii.
Fii ecologist her Dobre. Scutestene.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.