Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Problema bio e simpla:ceara sa nu aiba reziduri.Mierea nu se detecteaza.
Deci poti avea 30 fam "superrecordiste "in bio si 300 in conventional.Toata mierea produsa poti sa o predai la bio.  :nod:

milu56

Citat din: lavProblema bio e simpla:ceara sa nu aiba reziduri.Mierea nu se detecteaza.
Deci poti avea 30 fam "superrecordiste "in bio si 300 in conventional.Toata mierea produsa poti sa o predai la bio.  :nod:
Pentru ce se mai face apicultura ecologica?

D006

D006

filip

Doua lucruri trebuie spuse.
Proba de miere ajunge la un laborator in Germania,rezultatele buletinului certifica
E miere BIO ori BA.
In functie de asta se fac loturile.
Se va ajunge ca pe vremea raposatului ,un numar de stupi BIO au o productie de cateva sute de kg /fam
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ilalexandru

Cam 50% din apicultori fac apicultura bio numai ca sunt pe conventional. La mine, de exemplu, o familie de albine vede anual in jur de 2 kg zahar si doua tratamente varachet si 2 taktic. Ce nu e bio aici? Ca nu am certificat, nu? Domnule Dragos am vazut ca stimulati stupii foarte mult cu apiinvert. Daca a-ti fi pe bio, v-ati descurca fara o asemenea stimulare? Sau ce spuneti de acei apicultori care vin la pastoral cu stupii plini de miere(apiinvert) si asteapta sa bage cateva kg de salcam pt a si extrage deja?

D006

Treaba este mai complicata decat crezi , sunt si unele portite pe unde se poate creste profitul , dar asemenea subiecte nu se discuta in public pe net.

D006

Citat din: lavProblema bio e simpla:ceara sa nu aiba reziduri.Mierea nu se detecteaza.
Ca la romani.   :nono:  :nono:

D006

Ca americanii sunt mai presus.Au dat credite prin supraevaluarea imobilelor si veniturilor, au falimentat bancile si au declansat o criza de toata frumusetea! :nod:

valter

Stii cum mi se pare bio si discutia despre fenomen, ca atunci cand esti burlac si vorbesti de sex in familie. Frate pana n-ai muierea in batatura(vezi pactica'' bio'')n-ai ce sa-ti dai cu parerea prea mult, ca-e  posibil sa gresesti.
Ce zic?
Intamplarea fericita a facut ca in anul in curs sa cunosc o personalitate care manageriaza, in romania, cel putin 500 familii bio. Om cu carte multa, veterinar cu doctorat, stupar cu sange-n vine, nu pacalici, cu stupi de 40 ani.
Reusise sa ma convinga sa-i trec muierii 50 bucati la conversie concomitent si simultan cu un 141.
Dupa convingerea realizata ma cheama un tovaras, mos de 78 ani-el doar ce a intrata la bio, si-mi arata ce sa intamplat dupa un tratament cu bioyul-un tratament inca neacreditat. Puhoi de varooa in tavitele stupilor cu fund antivaroa, dungi groase de paduche suprapusi unii peste altii. Mosu zice''al dracu varachetul asta forte'' care l-am executat in august-total ineficient. El a fost ineficient ca urmare a puietului capacit care pastra varooa sub capac si nu a ineficientei.
Cred si sper sa nu-mi ia Dumnezeu mintile, eu renuntand deja la reconversia muierii cu cei 50 de stupi, sa trec la bio si sa-mi vad efectivele decimate.
Lucrul cel mai prost il reprezinta vecinatatea batranului cu mine si dragostea de necontrolat a trantorasilor, a albinei hoate, albinei sacagite , a riscului daca vrei mental asumat...
Da, multa miere din cea a conventionalilor pleaca in butoaie de miere bio...
Traiasca varachetul forte.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Trebuie sa puneti mana pe o linie de matci anti-varroa.

D006

Asta primavara la o intalnire cu apicultorii bio (peste 50) in pauze discutam:cu ce trateaza fiecare.Toti cu beevital.Unul singur a avut curajul sa-mi spuna ca a dat cu varachet, ca l-a prins la proba cu ceara dar ca a rezolvat ulterior.
Dar cand ma gandesc cat am muncit si am schimbat toti fagurii la 100 de familii, am recladit caturile.Am schimbat si ramele.Cata munca in zadar!
Anul trecut prin noiembrie, dupa 1 tratament cu beevital in primavara 3 tratamente cu acid formic in august,restrangeam cuiburi la greu.Varooa huzurea in munca mea!
Cam ce familii am scos in primavara va puteti imagina? :nono:

valter

Fii bun si pune-n buzunar un SMR. Platim la greu.
''Trebuie sa puneti mana pe o linie de matci anti-varroa.''
La ce ora aterizezi la Ramnic, vreau sa o iau personal de la dumneata-nu pe spate...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Povestea cu bio imi aduce aminte de o 'afacere" facuta de mine acum trei saptamani :  merg in piata si gasesc un om care vindea butoie de mici dimensiuni pentru tuica , mi-a placut mult un butoias si l-am cumparat cu recomandare de garantie de la vanzator. Ajung acasa , pun apa in el si jale curgea ca la izvor , dupa 5 zile il golesc si il duc la un var care se pricepe la dogarie , il desface si tipic romanesc : in loc sa fie etanseizat cu papura intre doage era doar aluat de paine (coca) . Asa suntem noi , facem marfa frumoasa dar la analiza interna nu este decat apa si faina ...
   Ce conteaza cum obtinem mierea bio important este sa o vindem si sa existe un cumparator cum am fost eu la butoi.

D006