Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

centrifuga

gata!
armistitiu! are omul treaba sa organizeze evenimentul de maine!
lasati-l in pace pana poimaine!

D006

Citat din: filip
Pe langa procesator trebuie sa-ti formezi propria retea de vanzare.
Metoda omului intelept.
Surplusul merge la procesator.

D006

La multi ani Andrei....pentru toti apicultorii Andrei si pentru toate doamnele cu numele Andreea!

D006

Mersi mult Laura.
Si fica mea e Laura. :hi:

viorel_v2000

Citat din: filip
Citat din: andrei_calinescuFrumos,incep sa se nasca discutiile nuantate.
Dupa ce am vazut si auzit cele spuse, cateva intrebari  ma preoccupa.
1.    Ma interoghez vis-à-vis de necesitatea impachetarilor stupilor. Albina se incalzeste din interiorul ghemului, in concluzie nu-i sunt necesare impachetari excesive. E acelasi lucru atunci cand iernam cu sita anti-varoua pe tot fundul stupilor. In jurul cuibului vom avea temperatura aproape similara cu medium ambiant.
Esential in opinia mea e stadiul de sanatate al coloniei, calitatea/cantitatea hranei , lipsa umezelii si a curentilor. In rest albina e capabila si stie ce sa faca ca sa treaca cu bine iarna.
   De aceea ma intreb daca iernarea in incapere(asa cum face tataie Lazar )  are o logica sau un ascendent evident in detrimentul iernarii afara,stiind ca excesul de consuma pare in situatii de stress sau in prezenta puietului. . In opinia mea, nu.
2. A doau interrogare e legata de controversatul subiect al matcilor. De roire sau nu.
Tataie Lazar inlocuieste matcile dupa fiecare an, la familiile de productie?
Legat de cantitatea de miere , 8 T nu e intr-adevar record, insa multe depind de traseele de pastoral. Unde face tataie Lazar stimularea de primavara ? Face pastoral la rapita ? Ce judete acopera in pastoral ?
Singura explicatie logica a iernarii in incapere e urmatoarea in viziunea mea:Sunt unele zone unde crivatul bate abundent toata iarna.Protejarea stupilor in acea zona se impune.
Legat de iernarea in adapost cred ca explicatia este alta:
Una este sa consume albina 15 kg de miere si alta sa consume numai 5. Diferenta de 10 kg x 7RON/kgx nr 100 de familii(sa zicem)=7000RON care nu este de ici de colo.
Daca albina consuma putin nu mai are nevoie de zbor de curatire in februarie sau ianuarie.
Singurul lucru care ar putea sa le deranjeze ar fi poate... soareci.

filip

Viorel,
Orice grad in plus pe timp indelungat face ca ponta matci sa se reia mult mai devreme.
Creste consumul cu depunerea de puiet,iar zborul de golire a intestinelor e obligatoriu.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Pe de alta parte faptul ca albinele nu pot face zborul de curatire in zilele calde fiind in incapere nu are cum sa contribuie la dezvoltarea normala a familiilor. Cunosc un caz cand vreo 40 de familii au fost bagate intr-un grajd, stupii au fost stivuiti unii peste altii si in primavara au ajuns vreo 6 familii.

viorel_v2000

Nu va contrazic dar...
Aceasta idee, a iernarii in spatii inchise, am auzit-o acum cativa ani (pe forumul stuparitul sau pe vechiul grup stuparitul) de la un apicultor din Dobrogea parca si aceste explicatii le-a prezentat el.
Spunea ca facea cantarirea stupilor la intrare si la iesire. `Unde era diferenta de doar cateva kg era ok, unde nu, era posibil sa fie probleme.
Voi incerca sa regasesc postarile acelea sau poate cel in cauza citeste aceste randuri si va venii cu explicatii.
Oricum tehnologia aceasta de iernare uite ca a reaparut la nea Lazar , au aparut si posibile explicatii si eu am spus-o pe cea pe care o stiam eu.

D006

Avem iarna blanda,mai bine  ierneaza afara,profitand de zile insorite!

D006

Famila Strugaru ierneaza  in  interior de o viata , ce s-a scris mai sus sunt doar presupuneri .  fac o singura precizare  - stupii sunt  bagati  in hala doar cand va incepe gerul ! :nono:   iar in interior temperatura nu depaseste 3 grade.  :wink:

viorel_v2000

Sunt curios cum a rezolvat nea Lazar urmatoarele probleme:
-aglomerarile inerente unui pavilion
- schimbul familiilor cu probleme (cutiile am observat ca sunt rigidizate intre ele- ma refer la pavilionul "bio":wink:

D006

Aglomerarea pe pavilion este o falsa problema deoarece albinele raman la acelas propietar.
    Schimbul este simplu si se intampla des deoare ei lucreaza foarte dur cu famiile in pastoral . daca la extras se gasesc familii cu probleme , in general besmetice se face inventarul iar a doua zi sunt aduse de acasa cate familii sunt nevoie si acestea sunt direct introduse ( transvazare) in cutia respectiva peste ce mai e din familia veche.

filip

Sa va zic o intamplare din iarna trecuta.O fam de albine cu populatie de peste media pe stupina 7-8 rame DADANT 1/1 a blocat urdinisul cu albina moarta si resturi de ceara.La ultimul control in Decembrie era totul OK,apoi fiind la departare de 170 km de albine normal ca nu prind toate zborurile de curatenie sa le vad.sa uitat in mare fratele si nu i sa parut nimic anormal.In Martie eu restrang cuiburile din nou si scot ramele goale.Cand deschid podisorul o avalansa de albine au dat buzna afara.Am fost facut in cateva secunde plind de pete.Albinele aveau intestinul plin.Culmea era ca avea si putin puiet.Am schimbat rame ,am pus mancare ,am curatat lada .Stupul respectiv nu am reusit sa pun magazie pe el la salcam.
ZBORUL de CURATIRE ARE O INSEMNATATE FOARTE MARE!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Cand eram copil, acum vreo 50de ani, si in zona noastra se obisnuia iernarea in adapost. In special batranii aveau asemenea ''prisaci,, pentru ca se credea ca albinele mor din cauza frigului. Desi in adapost pierderile erau semnificative. Mai sunt si acum asemenea adaposturi, dar nu sunt folosite desi respectivii au si acum albine.

filip

Citat din: bucovineanuCand eram copil, acum vreo 50de ani, si in zona noastra se obisnuia iernarea in adapost. In special batranii aveau asemenea ''prisaci,, pentru ca se credea ca albinele mor din cauza frigului. Desi in adapost pierderile erau semnificative. Mai sunt si acum asemenea adaposturi, dar nu sunt folosite desi respectivii au si acum albine.
Una e sa ai 5-10 stupi care ii iernezi in beci.Si alta e sa ai cu sutele.
De obicei se ierneaza stupii slabi in beci si se scot afara cand timpul permite un zbor de curatire,apoi se duc inapoi.
Sa fim corecti pana la capat sa nu informam gresit incepatorii.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)