Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Nu uitati sa tineti cont ca sunt fel si fel de metode de lucru plus factorul climatic.
  Strugarii tin stupii in adapost doar pe perioada gerului . Filip cand tu mergi in martie la control ei pleaca in pastoral !   :nod:

filip

Dragos,la 25-30 kg miere marfa la stationar cu costuri minime e bine.
Mai am putin si sunt tanar pensionar,poate in primavara proaspat disponibilizat.Atunci pot sa ma dedic in intregime albinelor. :rotfl:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Vreau ca in Jurnal sa ramana o amintire cu grupul de la Ramnic :

viorel_v2000

Citat din: viorel_v2000Nu va contrazic dar...
Aceasta idee, a iernarii in spatii inchise, am auzit-o acum cativa ani (pe forumul stuparitul sau pe vechiul grup stuparitul) de la un apicultor din Dobrogea parca si aceste explicatii le-a prezentat el.
Spunea ca facea cantarirea stupilor la intrare si la iesire. `Unde era diferenta de doar cateva kg era ok, unde nu, era posibil sa fie probleme.
Voi incerca sa regasesc postarile acelea sau poate cel in cauza citeste aceste randuri si va venii cu explicatii.
Oricum tehnologia aceasta de iernare uite ca a reaparut la nea Lazar , au aparut si posibile explicatii si eu am spus-o pe cea pe care o stiam eu.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/152/2 ... onistilor/
pagina 2, urmariti ce spune Blurrache

filip

Viorel,
Rog cei care vor sa experimenteze sa o faca pe un lot redus de stupi.
In rest toate cele bun!. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Eu ma gandesc la un padoc cu peretele din fata retractabil si astfel cand e soare peretele se ridica si albinele pleaca la zborul de curatire . Oricum as vrea o iernare unde sa combin tehnica de incalzire a lui Gica Romanescu ( cu rezistenta electrica )  cu adapostul lui Lazar Strugaru.  In fapt stupii vor sta intr-o incapere cu clima controlata dar cu acces usor la zbor.
  Marele castig al metodei este ca la 1 martie cand incepe cu adevarat ponta , tinand stupii la temperatura medie optima - zi si noapte-   familia se va concentra mai mult pe cresterea de puiet decat pe producerea de caldura , plus ca dispare riscul de puiet racit.

valter

Tehnici, tehnologii si munca de pomana.
Domnule, la Strugar cu ani in urma temperaturile din sezonul de iarna ajungeau si la -30 grade celsius. Zapezile acopereau lazile de nu se vedeau nici macar randurile de stupi pentru a dezapezi.
Astazi, cu aceasta galopanta incalzire a climei, a lazilor din ce in ce mai performante(vezi fundul anti varoa), cand ne punem intrebarea privind utilitatea impachetarilor, cred ca toate aceste masuri;cu rezistentele lui nea Gica Romanescu, trezirea familiilor cu pungi, turte energo proteice, aparitia culturii de rapita ca si cules principal-amplifica instinctul de roire.
Lucru cred nedorit de marea majoritate.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Sunt si eu de acord cu cele spuse de Valter. Consider ca vremea iernarii in adaposturi a trecut. Daca ii intrebati pe cei care au pavilioane cei mai multi spun ca mai bine ierneaza familiile aproape de sol, "in stupi varsati", decat in pavilion, mai ales pe o parte a pavilionului. Foarte bine ierneaza familiile atunci cand stupii sunt acoperiti de zapada. Spun un lucru pe care nu l-am spus: Sunt de meserie electronist si ar fi foarte usor sa realizez un sistem de incalzire pentru stupi. Dar pur si simplu NU II VAD UTILITATEA.

milu56

Eu am majoritatea stupilor cu fund antivaroua,adica cu aerisire pe toata suprafata fundului,pot sa va spun ca este mult mai bine,chiat la munte unde mai ninge cate 2 -3 zile nu le acopar aerisirea.

dedu

Eu am aerisirile la capac,mi se par destul de ok!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

viorel_v2000

Citat din: filipViorel,
Rog cei care vor sa experimenteze sa o faca pe un lot redus de stupi.
In rest toate cele bun!. :hi:
Desigur, cine vrea poate sa experimenteze.
Eu nu am unde, nu am spatiul necesar.
Dar ca posibilitate(pentru mine a fost o noutate) de ce sa nu o ascultam (citim).
Tot o noutate a fost, pentru mine, acum 4-5 ani  sistemul de iernare "cu fundul gol", cu sita de se vede iarna, zapada sub stup. Nu puteam sa concep asa ceva. Toate cartile de le citisem propavaduiau captusirea completa.
Asa si cu sistemul acesta. Macar sa-l gandim putin...Timp avem pana la primavara, nu?
:hi:  :hi:  :hi:

D006

APEL LA INTELIGENTA  !
   De aproximativ o luna de zile comunitatea  APIARDEAL este atacata de fel si fel de nick-uri care nu au decat rolul de a ne deranja activitatea si a ne duce in ridicol. Cei care iubiti  APIARDEAL nu mai raspundeti la provocari ! nu facem altceva decat sa le facem jocul !
Propun sa-i ignoram si sa ne vedem de treaba !  hai sa vorbim de treburile care ne privesc pe noi si sa-l lasam in plata lor !
  APIARDEAL a ajuns in varful piramidei , este greu sa ne mentinem aici , nu dati prilej la dusmani sa distruga ce am reusit sa construim in ultimul an , ar fi mare pacat !

crombra

Uite domn'e ce face 'drogul' apicol din om!
Azi la ora 23:03:
Acest forum are 1280 useri inregistrati, 2009 subiecte si 33584571 mesaje.
Ultimul user inregistrat este anisoarabalut.
Pe forum sunt 91 useri inregistrati si 324 vizitatori.
romikele, valter, prisecarul, N A MARIN, Mishu05, gheco, hordoan_aurel, sorin_horezu, Florind, viorel55, BOGDY, Cristian IONITA, dumitru alin, balanescuadrian, orfirel, costy bz, marius.gj.apic, filip, marius, crombra, Beees, XXL, gyl_tv09, nbalajel, igt, andrei_calinescu, murphy, daniel ciobanu, lulachy, teinegru64, dragos2006, geluciuca, balas, nicu has, andrei_salaj, AndreiRN, ioanardelean55, alexutu, kosty_colibri, tedy2007, mary, marcel68, sandu ion, sfantul spiridon, iftimie, D.U., laurentiu, ionica66, teo, freecristian, valy_cot, cocobeny, elegant, un_escu, Ahile, ALBINUTA, stupar-escu, americanu', szlörinc, GURAN, valy gudas, crisbee, Neo, gore, dan, alex62, mihai badea, vivi, Gicacontra, mysu, ni_cu_sf, ni_nacu, indy_smd, bee_lover, viorel_v2000, ionut.api, milu56, ab, ciptheman, hulpustinel, bucovineanu, aliosha16, propomit, alinndiaconu, bc55, ilalexandru, unincepator, masi, anisoarabalut, Adrian Roman, FP_Dan
Suntem multi domnilor, multi, dar NU SUNTEM PROSTI.
Toate postarile paralele cu activitatea apicola nu au facut decat sa dilueze informatia si sa-i debusoleze pe cei care sunt la inceput de drum.
Avem un " loc  de dat cu capul " pe forum . Administratorul poate asigura la cerere: pistoale, sabii, bate sau alte obiecte contondente pentru duelisti.
Daca totusi 'va mananca' mergeti acolo la duel.
In rest ne putem duela strict pe subiecte apicole. Eu asa am facut.
Va rog sa ma combateti.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.

http://crombra.sunphoto.ro/

valter

Domnule draga uite cu afirmatia asta multi, de dincolo de acest taram, nu sunt de acord. Pe vreme rea fugeam si eu dintr-un forum in altul si parte din cei ce sunt diriguitori sefi pe celalat taram erau convinsi si sustineau contrariul afirmatiei de mai jos.
Intr-una din zile,pentru o fractiune de secunda(doar atat pot rationa si gandi) m-am intrebat:frate da pe apiardeal or fi tori prosti cum zice, sustine si intareste x moderator?
Am constatat din discutiile ce ma interesau ca exista si pe apiardeal stupari teinegru, lulaky, stefan,bucovineanu,filip, arthur, ingeniosi -crombra, sufletisti-dragos si oameni deschisi la dialog si bun simt-ceilallti pana la 1600 useri.
Dar mi sa intarit convingerea sezand fata in fata cu cel putin cinci oameni de-o valoare profesionala de exceptie crombra, centrifuga, luci avram, rascanu.....
Iar ce spune crombra contrasteaza flagrant cu ceia ce gandesc ceilalti, de pe celalat taram:
''Suntem multi domnilor, multi, dar NU SUNTEM PROSTI''.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

milu56

Citat din: romikele
Citat din: milu56Eu am majoritatea stupilor cu fund antivaroua,adica cu aerisire pe toata suprafata fundului,pot sa va spun ca este mult mai bine,chiat la munte unde mai ninge cate 2 -3 zile nu le acopar aerisirea.
Dar deasupra? Tineti folie? aerisirile din capac sunt functionale tot timpul?
Nu pun nimic peste podisor,aerisire sus nu este ncesara,eu am vandut 400 chiar pentru aceste gauri care le-am facut,am observat ca nu isi au rostul.mai am in jur de 200 de acest model.Stupul meu preferat este 12 rame si 2 magazii 1/2.