Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: centrifugaemotionant!
pe tine te-a LUAT la pasatoral,altora le-a LUAT mierea la un pret  modic
si a LUAT pe ea  un pret  de 3 ori mai mare!
omul le are cu LUATUL!
Iti doresc sa ai stupi multi,sa muncesti pana te cocosezi si sa-i vinzi mierea lui Dobre,la pretul oferit de el ptr prosperitatea lui si slava muncii tale!
dak eu personal am o parere buna despre dl Dobre
nu este problema d-voastra
:nono:

centrifuga

D006

pai tocmai pe rahatul asta cu ochi ati gasit sa-l promovati??
asta e ultima gaina din lantul mierii.Si pe deasupra mai e si ...beata.
Rusine.
De ce rusine? pentru ca puteti sa ascultati ineptiile unui talhar si inselator sadea.
Voi veni la inatlnire si numai ca sa-l fluier pe nesimntitul cu pricina.
huo!!!
Domnule Dragos cum puteti sa stai la masa cu asa ...individ?

D006

Sper ca intalnirea de la Ramnic sa se desfasoare in conditii civilizate mai ales ca noi ramnicenii dezaprobam oamenii care se exprima prin fluier.
   Fiecare are o parere personala si trebuie  respectata dar in acelasi timp nu trebuie sa-si deranjeze aproapele. Relatia mea cu Dobre a fost mereu una cinstita  si nu am ce-i reprosa , pentru mine unul este cel mai corect si inteligent procesator .
   Si apropo de pretul mierii , traim intr-o lume libera si nu suntem obligati sa o vindem pe un pret care nu ne convine , daca vrem putem sa o stocam si 10 ani , e marfa noastra si facem ce vrem cu ea, important este sa ne respectam reciproc.
  Chestia cu pretul mierii  imi aminteste de taranul roman care creste si el doi porci pentru ai vinde la Craciun , cand il intrebi cat cere pe kg. iti spune un pret care echivaleaza cu carcasa de porc din raftul magazinului . Daca il intrebi de ce iti cere asa de mult pe kg. iti da un raspuns naucitor : "  stii cati saci de porumb a mancat acest porc ? pai daca vindeam porumbul luam banii astia ! " , tolomacul nu a avut macar curiozitatea sa se intereseze si sa afle ca porcul pentru vanzare nu se creste cu porumb boabe. La fel si la stuparie , noi vrem sa ne imbogatim din doua tone de miere... , daca faceam doua vagoane de miere pretul nu ni se mai parea asa de mic ! oameni buni secretul sta in CANTITATE !

centrifuga

Acum ma indrept spre tara , impresiile incep sa se sedimenteze dar pana acum am tras o singura concluzie : nu voi mai merge in excursii organizate de procesatori , am invatat lectia si inca odata am inteles ca interesele apicultorilor nu au nici o legatura cu interesele procesatorilor.............
mda!
recunoasteti postarea?

bucovineanu

Doctore, vad ca ai trecut iar in cealalta tabara. Atata timp cat apicultorii nu sunt uniti, ei se afla la cheremul procesatorilor care au cartelul lor si nu trebuie ca apicultorii sa le ia apararea. Parca ii aud pe procesatorii care vor fi prezenti cum se vor plange si vor arata cat de greu o duc. Iti schimbi cam repede parerile. Cu foarte putin timp in urma, la intoarcerea din Franta ziceai ca ai inteles ca procesatorii nu au aceleasi interese cu apicultorii.

D006

Nu sariti toti pe mine !!!!   nu sunt avocatul diavolului dar trebuie sa ascultam si parerea lui , asa mi se pare corect !
    Nea centrifuga sa stii ca-mi mentin hotararea luata , la Jibert am fost la o intalnire organizate de familia Strugaru, famile de apicultori.
  Problema la noi este lipsa de onestitate in relatia dintre cele doua grupari atat din punctul de vedere al stuparului cat si al procesatorului.
   Sunt procesatori care au intarziat cu plata nejustificat dar sunt si apicultori care au dat torocala pe post de miere , in clipa in care relatiile vor fi corecte in ambele sensuri atunci va fi relatie comerciala solida.
  Nu uitati ca procesatorii nu pot trai fara noi dar nici noi fara ei , aici ma refer la stuparii cu cantitati consistente de miere si nu la cei cu cantitati modeste.

D006

Acest procesator "cinstit" incurajeaza hranirea cu altceva decat miere.
Eu voi veni la intalnire sa fluier.Altceva nu merita acest nesimntit.
Pacat ca intalnirea a inceput promitator , cu un gratar intre apicultori.
Se transforma intr-un banal targ apicol unde cei ce "mulg" apicultorii sunt din nou la serviciu.
Daca nu apar, daca nimeni nu fluiera, se poate sa-i transmiteti un salut?
UE.! muuulta UE
Va rog Domnule Gavrila, nu va murdariti.Nu merita lichiaua.

centrifuga

Citat din: dragos2006Nu sariti toti pe mine !!!!   ..................
  Nu uitati ca procesatorii nu pot trai fara noi dar nici noi fara ei , aici ma refer la stuparii cu cantitati consistente de miere si nu la cei cu cantitati modeste.
pai sa-i lasam sa moara daca nu pot trai fara noi!
iar noi sa incercam la ramnic sa punem bazele unor noi orientari in apicultura!
trebuie sa facem o organizatie-o cooperativa a apicultorilor care sa se ocupe de producerea si valorificarea produselor stupilor!

D006

Haideti sa terminam cu jignirile si sa mentinem linia onesta.
   Domnu stuparescu eu nu stiu cine sunteti dar mama m-a invatat sa nu ascult de straini , asa ca atat timp cat stati anonim parerea dv. nu conteaza.
Eu unul colaborez bine cu Dobre si cu alti procesatori dar nu este locul si momentul sa dezvolt subiectul , va spun doar ca eu cand dau mierea la Dobre nu cer numerar , lucram doar prin banca , bineinteles avantajul este reciproc.

D006

Citat din: centrifuga
Citat din: dragos2006Nu sariti toti pe mine !!!!   ..................
pai sa-i lasam sa moara daca nu pot trai fara noi!
iar noi sa incercam la ramnic sa punem bazele unor noi orientari in apicultura!
trebuie sa facem o organizatie-o cooperativa a apicultorilor care sa se ocupe de producerea si valorificarea produselor stupilor!
devansam discutia , vrem sa organizam un grup de producatori.

andrei_calinescu

Domnilor,
Se observa o reactie ciudata.
Eu vreau sa incerc sa fiu echidistant.
Se incurajeaza daramarea "impostorilor", procesatorilor care sug seva ciobanului care pastoreste albina.
OK, dar ce punem in loc? Ce construim in loc? De zece ani sunt in Franta. De tot aceeasi ani am lucrat cu diversi(multi) fermieri de aici.
Am auzit de la toti, dar de la toti necesitatea a ceea ce se cheama tresorerie. De ce oare?
Pentru ca numai in felul asta poti conditiona. Cand nu chelalai pentru o mie de euro, castigand-o pe mierea fierbinte din centrifuga.
AM bagat chestia asta la cap. Trezorerie.
In afaceri totul se rezolva conditionand. Vrei asta, imi dai asta. Atat.
Apicultorii nostri ,majoritatea nu au trezorerie. Si atunci nu pot conditiona. Cred ca tataie Lazar altfel discuta cu D-l Dobre, sau cu oricare alt procesator. El face cantitate si poseda trezorerie.
Poate supravietui 6 luni fara sa dea mierea pe praf in ochi. Dragoselu' gresesc?
Despre incurajarea de a hrani cu altceva decat miere. Nu vad unde-i problema. Va e mila ca se uzeaza albina care tot se va prapadi in aprilie? Astea sunt de fapt conditiile de rentabilizare in apicultura intensiva. In Franta se ierneaza cu 90% resurse stimulative. Asta nu inseamna ca mierea e compusa din stimuli. E doar o diferenta de a exploata resursele in profitul apicultorului.
Mai ales ca omul spune ca stimuleaza sporadic(la 2 zile, 200g).
Zilele trecute am hranit cu candi niste familii Ligustica- 1,5 kg in capul fiecaruia de Apifonda. Asta inseamna ca la rapita vom recolta Apifonda?
Unitate da, cooperativa da. Dar pana unde? Sa pui 2 romani la munca impreuna mai iese ceva. Dar sa pui 3, 4, etc, e ....cam greu.  Si mai ales sa-i faci sa vorbeasca aceeasi limba....sa aiba aceleasi interese....

andrei_calinescu

Mai adaug ceva, acum am vazut mesajul tau Dragoselu'. Grupul de producatori va trebui sa aiba o piata de plasare a produsului finit(miere, polen, propolis,etc).
Acea piata nu poate fi piata romaneasca, ca romanu' mananca cipsuri si mecdonalts si bea cocacola. Si atunci trebuie sa vinzi afara. Si atunci ai nevoie de infrastructura(camioane), acte in regula, posibilitati de analiza a produselor, flux continuu ca sa deservesti comenzile(cum spunea Proapi intr-un alt post) si nu in ultimul rand de ....clienti.
Eu lucrez in informatica. Sunt inginer.
In informatica un proiect se trateaza cu doua tabere: inginerii(ne imaginam apicultorii , producatorii) si asa zisii comerciali(specializati in a vinde produsele, in a sti sa prezinte , sa vorbeasca).
  Ca sa vanda comercialii realizeaza ceea ce se cheama prospectie. Pentru asta au nevoie de pregatire in domeniu(scoala) si infrastructura(masina, laptop, etc).
Inginerul nu poate face pe comercialul.
Apicultorul(producatorul) nu poate face pe comercialul. Cine va fi comercial in asociatia creata ?Cum va face si unde, prospectie?
Asta lipseste in Romania(la aproape toate capitolele: veriga comerciala.
Si asta se face  in timp si cu muuuuulti bani.
D-l Dobre le are pe toate astea....

D006

Relatia dintre nea Lazar  Strugaru si Traian Dobre este una ideala ! nici macar nu discuta pretul sau termenul de plata , mierea pleaca la Dobre , o vinde la momentul oportun iar nea Lazar si familia castiga mai mult decat pretul afisat deoarece stuparul Lazar la creditat pe procesatorul Dobre iar acesta a facut profitul pe din doua.    Secretul la procesator este sa aiba stocuri mari de miere si sa le vanda doar atunci cand prinde momentrul oportun , poate face acest lucru doar daca beneficiaza de un fond urias de rulment (greu de realizat) sau este creditat de stupari. Dobre a stiut sa-si atraga mari producatori de miere langa el si la care le ofera un pret mai mare decat cel afisat plus ca daca vreo data la vre-un stupar din grupul lui ii sfarie maseaua de bani nea Dobre sare cu lozul .  Cam asa se desfasoara o relatie stabila intre stupar si procesator , dar daca pleci de la premiza ca Dobre e un hot ai pierdut din start .
   E usor sa stai pe margini si sa fluieri dar este foarte greu sa construiesti ceva !  faci o cooperativa dar daca membrii vor acum sa zicem 15 lei pe salcam la en.gros credeti ca va functiona ?
  Fiti realisti ! Romania a produs anul acesta 20.000 de tone de miere , credeti ca aceasta cantitate poate fi vanduta de apicultor de acasa sau din piata ????

D006