Titlul complet al acestei rubrici este acesta: "Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 de stupi cu perspectiva dezvoltarii la 1000 de stupi"-
aceasta este dorinta unui tanar apicultor roman ,rubrica pe care o voi aborda cu cea mai mare serietate si profesionalism.
In aceasta rubrica voi dezbate urmatoarele faze esentiale.
-etapele si planificarile firmei cu profil apicol,
-cum se programeaza lucrarile unui an apicol,
-obiective si interese,
-organizarea si gestirea bazei materiale,
-managementul firmei apicole;
si multe alte aspecte interesante pentru totii tineri apicultori romani cu vise frumoase care cu ajutorul acestei teme sper ca multi din ei sa ajunga sa transforme visul lor in realitate.
Oricum ,pregatitiva creioanele si multe foi de scris,un mic sfat de la nea Edy!!!
Frate Tassevasi,hai sa nu ne mai speriem de zerouri,doar suntem profesionisti,nu??? hai sa visam si noi cu ochii deschisi ca acest tanar ca cine stie in viitor poate vom ajunge sa cumparam roiuri de la acest tanar,ce zici? hai sa ne facem treaba si sa dam dovada ca suntem apicultori adevarati si ceea ce stim sa-i invatam si pe altii,ca au sau nu visuri nu conteaza-noi ne-am facut datoria-urmeaza ei tinerii de maine sa-si puna visurile in practica-am sau nu dreptate???
Si eu multi ani visam ca am sa absovesc liceul de apicultura la Bucuresti,visam ca am sa am 500 de stupi ,am ajuns sa intretin singur si peste 1000,visam ca voi srie o carte si a.m.departe-numai visuri care astazi cu ajutorul lui Dumnezeu s-au realizat,si inca continu sa mai visez cate odata,doar visul face parte din viata omului,asa cred,cu stima edy!!!
Bravo ,am numai cuvinte de lauda .
Sa fi sanatos sa faci mai mult .
:bravo: Edy
Am ascutit creioanele :)
Dar inainte de a trece efectiv la dezbaterea acestui subiect asa de fierbinte in special printre tinerii apicultori de maine haidem sa vedem de fapt ce inseamna sa trecem la o apicultura de tip profesionist- deja termenul de profesionist (fac o mica pauza si sper ca nea Dragos nu ma va acuza din nou de gargarism-cu scuzele de rigoare Dragos dar imi esti prea simpatic) ne spune ca cel ce practica acest hobby sau pasiune de fapt nu mai este un simplu amator sau apicultor de duminica ci el trecand la categoria(ca in box sau alt sport) superioara sa zicem traieste efectiv aproape sau tot anul din aceasta meserie care nu mai este un hobby ci o meserie ca toate altele.
Iata deci marea deosebire , de ce am inceput in acest mod? nu din motivele la care va ganditi d.voastra,ci in special datorita faptului ca odata profesionisti in apicultura noi avem o f.mare responsabilitate pe umeri,nu ne mai putem juca de-a apicultura,nu ne mai putem permite sa ne moara prea multi stupi(lasa ca la anul imi voi face alte roiuri sau imi da vecinul vreo doi-trei9,nu ne mai putem permite sa dormim 12 ore pe zi sau sa ne sculam pe lka vreo 10-11 cand soarele este deja sus pe cer si nu nemai putem permite sa folosim tot felul de inventii sau leacuri babesti sau mai stiu eu ce alte nascociri care mai de care dubioase cum fac apicultorii de duminica-noi suntem adevarati profesionisti si orice mica greseala din partea noastra ne poate costa f.mult,chiar o avere.
In special daca noi avem de intretinut o familei cu 1-2-3-4 si cat mai multi copii,nu ne mai putem permite erori sau poate preferim sa ne jucam si sa facem sa sufere cei dragi de langa noi??? nu prea cred !!!
Urmeaza o alta intrebare decisiva care naste in capul nostru,am 100 de familii de albine dar vreau sa ma maresc ,de ce ??? oare nu-mi ajung banii,vreau sa obtin mai mult,vreau sa dovedesc ca sunt tare,un adevarat profesionist? dar la acesta intrebare fiecare trebuie sa-si dea propriul raspuns dar nu un raspuns si gata ,ci un raspuns adevarat ,sincer si din inima.
O
Urmeaza urmatoarea intrebare de baraj-am 100 sau 200 de fam.de albine dar nu-mi ajund,vreau sa am mai multe,sa castiga mai mult (ca tot omul care are nevoie de bani-este si normal) dar baza melifera din zona mea imi va permite sa ma extind ,sa-mi dublez firma mea sau va trebui sa fac alte investitii,sa-mi cumpar un pavilion mai mare,remorci,camioane,mulete etc.pentru a ma putea deplasa si la sute de km. pentru a valorofica si alte culesuri pe care nu le am in zona?? se merita investitia de inceput sau mai bine ma opresc la stupii care ii am ,ii selectiones si fac sa creasca media de miere pe stup chiar aproape sa o dublez,care varianta este mai buna pentru buzunarul meu????
Sunt tanar ,voinic ,si puternic-am chef de munca am si bani si vreau sa fac si eu ceva ,sa-mi demonstrez mai intai mie ca daca vreau pot,pot sa reusesc cu fortele mele-foarte bine dar cand voi avea cateva sute de stupi voi putea eu singur sa muncesc ,sa-mi rup spinarea ?? cine ma va ajuta-oare fratele sau cumnatul,vreun var sau prieten spuneti voi,dar va trebui sa-l platesc,sa-i fac un salar,voi fi eu in stare de acest lucru,si pentru cat timp?? o luna ,un ansau doi si dac treburile merg prost ce voi face??
Iata numai cateva intrebari realistice sau mai bine zis intrebari de un adevarat manager cu o f.mare experienta in domeniu,nu sunt intrebari sa descurajeze pe nimeni,dimpotriva sunt intrebari f.realistice care trebuiesc luate in considerare de oricine vrea sa faca un pas mai mare ,intrebari la care fiecare trebuie sa-si dea un raspuns cat mai sincer pentru o reusita deplina in a realiza visul nostru si de a nu de face ca intr-o zi sa regretam ca ne-am extins prea mult cu mai multe cheltuieli decat castig.
Edy,
Cum esti deja de mult pe drumul asta spre 1000 de stupi, ai putea sa ne spui si noua cum vezi o ferma la 500 de stupi?
Ma refer la sistemul de lucru stationar (ce suprafete de culturi necesare, costuri amenajare etc) ori pastoral : pavilion/varsati/paletizati, mod de incarcare/descarcare, personal necesar, tip de lazi folosite, logistica, etc.
Ma intereseaza foarte tare subiectul... Tintesc tot intr-acolo si nu vreau sa experimentez (a se citi pierde ani ) aiurea. Simt ca ai facut deja calcule si ai ceva de zis in sensul asta asa ca te provoc. :yes: :)
Da nea Mosunick ataca centrul subiectului, desi vroiam sa o i-au in ordine,oricum vreau sa-i raspund foarte sumar pentru a nu ma abate de la cronologia pe care vreau sa o respect,cea descrisa mai sus.
Raspuns la prima intrebare: o ferma ce este formata din 500 si chiar 1000 de stupi trebuie sa fie impartita in postatiuni mai mici de 44-50 fam.de albine fiecare, (postatiune sau stupine),
- culturile din preajma stupinelor noastre nu le putem inventa doar daca avem in proprietate sau inchiriem vreo cateva sute de hectare,cea mai buna metoda in conditiile tarii noastre ramane pastoralul si imbunatatirea continua an dupa an a bazei melifere din jurul stupinelor noastre,
- penru intretinerea a 500 fam. de albine sunt necesare doar 2 persoane inclus proprietarul dar buni meseriasi ,seriosi si cu mare pasiune pentru albine si in special bine motivati -
Calculele le poate face oricine ,depinde de ce vrea sa faca cu firma sa: miere,matci,roiuri,roiuri la pachet,apilarnil,laptisor de matca etc. deci in functie de ce se vrea sa se obtina se fac diverse calcule care nu sunt universale , oricum va voi face doar un exemplu mai tarziu.
Eu unul a s vedea ca si activitate principala mierea, secundara polen si propolis. Mi se par pentru inceput mai simplu de obtinut iar piata nu e saturata. Productia de material genetic o vad realizabila mai incolo peste 5-6 ani, cand or sa fie bani de bagat in matci F1... Pana atunci ne obisnuim cu ce este disponibil pe piata si selectam, ca sa avem cum produce relativ eficient...
edy, interesant subiect
voi sta cu ochii pe tine
deocamdata voi taia un zero din coada cifrele tale 500 spre 1000, dar principiul e acelasi
daca ating 100 mai vedem
felicitari in rest
Va rog sa ma scuzati am o nedumerire.
Sa repetam: 1000 de stupi ,impatiti cite50 ,rezulta 20 "postatiuni".20 de postatiuni amplasate la o anumita distanta intre ele,rezulta o arie destul de apreciabila.
Banuiesc , ca nu le insiram la intimplare ca pe margele ci in functie de baza melifera ,care nu,poate fi uniforma.
Intrebarea e ,ce pot face 6 persoane ? Oare pot face fata? Dar daca alcatuim postatiunile din 40 de stupi?
Intreb pentru ca eu nu am prea multi stupi dar sint in doua locuri la distanta de 3 km. si singur intradevar i-mi este cam greu.
Nu inteleg dece nu puteti avea rabdare fara a intra in dialog cu Edy .El este bine intentionat merge pe fir dar daca il tot intrerupem va dura mai mult expunerea si e mai greu de inteles .Notativa fratilor tot ce nu va convine s au vreti sa stiti ininte de a ne spune el datii M.P si va rezolvati problema . iar la urma vedem noi .........sau il impuscam......sau il aplaudam si ii multumim l:
Edy nu mai intra in dialog cu nimeni ca pina termini incepe imultirea si trebuie sa stim ce facem .
SUCCES in continuare
Se vede ca nea ioanardelean 55 este un baiat destept si sincer sa fiu va respect f.mult,de acum incolo pe acesasta tema nu voi mai raspunde la nimeni si-mi voi continua expunerea daca vreti sa se inteleaga ceva daca nu va poate explica mai bine nea abeja adica nea albina cu limbajul sau codificat si incalcit.
Oricum eu astazi 7 ianuarie 2013 am vorbit cu D.ul Dan Puisoru presedintele A.C.A.Buzau la telefon si vreau sa-i multumesc inca odata pentru timpul sau pretios acordat mie si am vazut ca domnia sa este un adevarat domn si un f.bun profesionist si vreau ca pe aceasta cale sa urez nu numai domniei sale dar si tuturor apicultorilor buzoieni ( orasul Buzau este al doilea meu oras natal unde eu am facut armata la unitatea de aviatie Bobocu ,cu multe amintiri placute si cu multi prieteni de neuitat) cele mai frumoase ganduri de sanatate,belsug si impliniri in activitatea domniilor lor cu speranta ca intr-o zi ne vom intalni.
Vreau sa va aduc de asemenea la cunostinta caci toti apicultorii din tara de la noi care vor sa vina la vara in Italia sa-mi viziteze (ca-mi sunt prieteni sau mai putin ca cei care continua sa ma atace si ei stiu de cine vorbesc eu,am numele lor) sunt rugati sa-l contacteze telefonic sau in privat pe domnul Dan Puisoru pentru a forma o lista cu toti cei care doresc acest lucru,si in special cu cei care au intentia de a veni nu de a-si potoli curiozitatea tip d.ul Anitei ,dar in special cei care vor sa invete ceva sau sa-si imbunatateasca anumite tehnici in apicultura,va multumesc si va astept pe toti la mine in azienda!
O precizare:
Danut Puisoru este presedintele Asociatiei Apicultorilor Profesionisti Albina Ramniceana Ramnicu Sarat, aceeasi asociatie unde eu sunt secretar, impreuna te salutam si cu aceasta ocazie si promitem sa venim in vizita cu aparatul de filmat si cu dorinta de a pleca cu tolba plina de cunostinte si experiente noi!
Rugamintea mea este identica cu cea a lui ioanardelean55.
La final, cu acordul tau voi incerca sa sistematizez materialele prezentate pe subiecte si sa le adun intr-un pdf- daca voi avea accept din partea autorului. :wink2:
D.ul Romikele va multumesc si desigur ca va d-au acordul meu in a face cee a ce doriti,important este sa iasa o treaba buna de unde se pot invata anumite lucruri.
Va salut si va astept cu cea mai mare bucurie in azienda mea!
1. - etapele si planificarea firmei cu profil apicol,
inca o mica paranteza pentru a clarifica de la inceput anumite chestii pe care vad ca multi nu au inteles,in apicultura de profit si deci rentabila produsul principal al coloniei de albine este MIEREA (honeybee),al doilea produs secundar este ROIUL, al treilea produs este ROIUL LA PACHET si al patrulea produs este POLENIZAREA ,al cicilea ar fi REGINELE,desi locul 4 se poate inversa cu locul 5, ar mai fi ca produs secundar pe locul 2 sau 3 si LAPTISORUL DE MATCA.
Cel care afirma ca al produsele secundare intr-o apicultura rentabila este ceara,propolisul este un MARE AMATOR sau doar FOTOGRAF care stie si el ceva dar habar nu are de apicultura si nu stie ce inseamna a practica o apicutura rentabila,de profit.
DECI IN PLANIFICAREA FIRMEI NOASTRE APICOLE NOI TREBUIE SA ALEGEM CARE DIN ACESTE PRODUSE MAI SUS MENTIONATE vor face sa fie obiectivul final al activitatii noastre-prima faza.
Polenul cam pe ce loc ar fi ?
Dar familiile de albine destinate vanzari ?
Familiile de albine se situeaza pe locul doi cu roiurile, dar ca sa ma fac mai bine inteles in apicultura profesionista de profit numai acel produs al stupului poate fi considerat rentabil ca este vorba de roi,miere familii sau polen, care ne face sa ne desfasuram activitatea si deci sa supravietuim ca firma ,azienda sau asociatie.Mari firme din lume au ca produs principal doar mierea,altele au doar laptisorul de matca,altele precum in Cile doar polenul ,altele precum in America de Nord doar roiurile la pachet,desi nu inseamna ca aceste firme nu produc miere,o produc dar pentru acestea acest produs nu este produsul principal ci intreaga lor activitate si specilate este destinata in a obtine doar acel produs care pentru ele este cel mai important:polen,roiuri,roiuri la pachet,laptisor de matca,regine etc.
Am facut o exceptie in cazul lui Dragos,sa continuam:
odata ce ne-am decis care va fi profilul firmei noastre,deci care va fi produsul principal pe care vrem sa-l obtinem ne vom face cateva mici dar importante calcule matematice pentru a nu investi aiurea fara rost,dupa cum stiti in special in ziua de astazi cu tehnologia in continua evolutie si in apicultura se pot cumpara tot felul de masinarii si utilaje care mai decare mai sofisticate dar care nu vor fi rentabile si deci nu vor justifica investitia facuta. iATA A DOUA FAZA CRUCIALA in planificarea si organizarea firmei noastre-a investi cu cap si cu modestie,a avea si roboti care ne vor extrage mierea intr-un viitor apropiat asat nu inseamna ca suntem profesionisti sau ca practicam o apicultura rentabila,masinariile de tot felul ca si mecanizarea in apicultura este f.importanta in a ne usura munca si a reduce timpul de productie si deci ritmul de oparare dar dupa cum stim sa gestim noi firma noastra nu exista inca nici o masinarie ci doar experienta noastra.
Tot ce va scriu ,va spun din experienta proprie si in special ca am si lucrat la unele din cele mai mari firme apicole din Italia unde tehnologia era importanta dar nu esentiala,unde stupii folositi in exploatarea fam.de albine nu erau toti noi de zeca dupa cum se vede pe la noi ,multe firme de mari dimensiuni folosesc o lada si chiar 20 de ani,nu o schimba doar dupa cativa ani,la fel si eu folosesc si lazi mai vechi ,care mai noi deoarece urmatoarea faza deci a treia ar fi tocmai aceasta - A STI SA FACEM ECONOMIE LA MAXIM IN FERMA NOASTRA este fundamental. Imi aduc aminte si acum cum un fost principal la care eu am lucrat la inceput la el timp de 4 ani folosea stupi de peste 20 de ani de vechime,camoiane si furgoane ca-ti ieseau picioarele afara prin portiera,materiale apicole,apidea,stupii vechi,cu gauri veneau in fiecare iarna dezinfectati si reparati pentru a mai putea fi folositi inca cativa ani,deci nu veneau aruncati la gunoi sau foc-si eu la inceput ca de altfel si ceilalti colegi cu care lucram eram f.mirati de acest sistem,l-am inteles dupa cativa ani si l-am apreciat f.mult deoarece era cel mai bun sistem in a gesti cu succes o azienda de enorme dimensiuni-peste 1500 fam. de albine si peste 5000 nuclei de fecondare cu o productie de peste 20-25.000 matci pe an.
Cunosc apicultori care poseda ca si mine vreo 400 sau chiar mai multi stupi,stupii lor sunt toti noi nouti ca din foto,in fiecare an isi cumpara alti cateva sute de stupi noi, masinarii care mai decare mai sofisticate,aparatura-dar eu ma intreb merita toate aceste cheltuieli ? sau ei muncesc un an intreg iar cu banii castigati cu chiu cu vai isi cumpara materiale noi.Este adevarat o asemenea firma este frumos de vizitat si de vazut in special ca multi fac pastoral,dar cei care sunt stantiali aceste cheltuieli dupa parerea mea nu-si au rostul, dimpotriva vor fi o piedica in a ne dezvolta rapid si in mod eficient. Desigur daca cineva nu vrea sa mai ajunga sa depaseasca un anumit numar de stupi este o metoda buna,insa cum cineva dintre noi are ambitii mult superioare si vrea sa ajunga sau chiar sa depaseasca plafonul celor 1000 de stupi,a face economie este esntial chiar decisiv in a creste cat mai repede si a te dezvolta.Dupa ce ai atins acest plafon,faci mai multi bani poti cumpara tot materialul care-ti place si nu de mana a doua ci de cea mai buna calitate.
Deci scopul nostru este de a ne mari cat mai repede,a creste in mod exploziv dar in acelasi timp trebuie sa producem cat mai mult pentru a putea sustine cheltuielile viitoare si in special pe cele din noua stagiune.Daca pre exemplu acest an avem deja sa spunem 100 familii de albine,anul viitor vrem sa iesim din iarna cu un numar dublu sau triplu deci cu 300 (familii si roiuri inclusiv) deja din primavara anului viitor vom avea alte cheltuieli in a le gesti toate aceste 300 unitati biologice,este un alt raport de forte,de materiale de munca si de investitii de la zahar,ceara,rame ,stupi(chiar de mana a doua,nu neaparat noi daca nu avem posibilitatea) etc. Deci cum este si logic daca in acest an avem 100 de familii de baza si vrem sa iesim anul viitor in primavara si cu 3-400 deja din acest an trebuie sa producem mai multa miere,sa facem ca albinele noastre sa construiasca cat mai multe rame de cuib si de cat,sa producem o cantitate de aproximativ 350-450 de noi tinere matci pentru a ajunge la final sa avem anul viitor numarul de stupi propusi.Nu este simplu si iata de ce la noi in tara marea majoritate a apicultorilor nu fac pasul mai lung decat piciorul cum se spune ,deci ei din 100 fam. de baza vor face cel mult 20-30 de roiuri ,maxim de 50-60 de roiuri nu mai mult de ce ? din motivele mentionate mai sus-o marire a efectivului fam. noastre de albine cere ma multa munca si mai multecheltuieli care nu oricine si le poate permite,el prefera sa intretina acel numar de familii cu care s-a obisnuit si in limitele posibilitatilor sale economice .
Deci ca o mica sinteza la primul punct al acestei teme si anume la etapele si planificarea firmei apicole de 500-1000 de stupi fazele cele mai importante sunt acestea:
- alegerea produsului principal ca obiectiv central al activitatii noastre viitoare ;
-investitia propriu-zisa a capitalului financiar ,capital care trebuie bine calibrat pe tipul activitatii noastre;;
- aplicarea unei economii stricte si rationale ca mod de aplicare a unei apiculturi eficiente si rentabile;
-studierea si imbunatatirea permanenta a bazei melifere din jurul stupinelor noastre ca factor decisiv in a rentabiliza si eficientiza la maxim activitatea noastra,
- publicizarea produsului nostru principal si a activitatii noastre la nivel local si national prin toate mijloacele disponibile de la mass-media pana la insertiuni publicitare in ziare si reviste de specialitate pentru a mari si a face recunoscut produsul/-le noastre la nivel de zona ,national si chiar international;
In conditiile tarii noastre o firma apicola de mari dimensiuni formata din 500-1000 si chiar 2000 de fam.de albine unica sansa de a supravietui si a fi considerata eficienta este a aplica metoda stuparitului stationar,pastoralul se poate adopata dar in parte la un anumit numar de stupi amplasati in zone nefavorabile in care nu exista culesuri importante de intretinere si principale sau in cazul cand firma noastra are ca scop principal productia de miere-marfa si vrem sa obtinem si alte sorturi de miere ce nu se pot obtine in zona noastra,insa nu se va adopta sistemul paviloanelor ci a plarformelor sau remorcilor ;camioane de peste 3,5 tone de masa complesiva deci acele mijloace ce se conduc cu carnet categoria C. Metoda pavilioanelor ar fi prea scumpa si nu-si justifica in nici un fel investitia, numai in cazul cand avem pavilioane de o capacitate de 80-100 fam.de albine si suntem f.bine organizati cu o echipa numeroasa de muncitori-apicultori (mai ales ca hotii si-au marit numarul si s-au specializat in a fura stupii).
Sunt sigur ca peste cativa zeci de ani si cand in tara noastra numarul apicultorilor profesionisti se va mari , si vor fi din ce in ce mai multi sistemul apiculturii in pavilioane va disparea daca nu complet in mare parte si va face parte din istoria apiculturii noastre,numai daca..... ne vom imbunatati baza melifera in mod continuu si permanent ( the sostenable development of the enviroment is of the main importance for all of us) ,daca nu vom continua cum spunea cineva sa ne incruntam in continuare cand pe o parcela de cateva de hectare de floare suntem mai multi apicultori cu cateva sute de stupi.
Aici ar trebui sa luam exemplu fratelui francez Adam care acum multi (cativa 7)ani a plecat in Senegal unde a convin s populatia locala sa planteze in fiecare an cati mai multi copaci si dupa acest timp au reusit cea mai mare performanta de care nimeni nu credea,cateva sute de persoane au plantat in acest timp peste 300 de milioane de copaci ce au acoperit o zona de cateva mii de hectare,se poate si la noi in tara sa facem asa ceva?????
Aici in Italia in fiecare an eu plantez chiar si pe terenul altora(care sunt au plecat de multi ani ca imigranti in America) c-am 100-200 de puieti de salcam Robinia pseudoacacia,chiar daca alti romanii de-ai nostri mii taie,eu ii replantez si mai multi in fiecare an,si de peste 10 ani de cand sunt in Piemonte poate ca am plantat o padure fara sa exagerez,va voi face-o vedere cand ve-ti veni la mine,deci se poate daca vrem sa producem mai multa miere,fara sa ne deplasam prea mult,fara sa cheltuim prea mult din banii n ostri,este cea mai buna metoda posibila-SA PLANTAM CATI MAI MULTI COPACI MELIFERI IN FIECARE AN-si atunci intr-o zi albinele noastre ne vor rasplati pentru efotul nostru depus.Anii trec,sau mai bine zis zboara,ca de altfel si viata noastra,dar cine planteaza astazi un copac maine va culege fructe cine nu doar vant-si marele meu profesor Palade de la colegiul de Arhitectupa-peisagera din Copou de la care am avut ce invata m-a invatat foarte bine in acest sens si ii sunt profund recunoscator.
Fiind foarte realist,in momentul de fata apicultura Romaniei este la o mare cumpana sa-i zicem ,adica in viitorul apropiat se va decide soarta ei definitiva-ori va ramane ca pana acum o apicultura mai mult amatoriala spre semi-profesionism ori va deveni o apicultura de tip semi-profesionist spre frofesionala ,deoarece acum o multime de nedescris de tineri romani s-au dat pe apicultura,i-au credite de la FMI sau banci pentru a infiinta firme apicole,insa marea problema va fi daca acest val de noi apicultori vor sti sa depaseasca cu brio toate problemele cu care se confrunta apicultura romaneasca pentru a o transforma intr-o apicultura rationala si de tip profesionist sau vor fi continua traditia apiculturii noastre de pana acum cu mici aziende de tip familial semi-profesioniste in care cineva care va vrea sa depaseasca acest standard deci sa intretina f.multe fam.de albine ii va fi foarte greu chiar imposibil- depinde deci de generatia care va veni dupa noi si de capacitatea ei de a transforma apicultura noastra in o apicultura foarte avansata cu exploatari de mari dimensiuni.
Ca si pamantul nostru romanesc care l-am mostenit de la mosi stramosi am reusit sa-l faramitam in loturi foarte mici chiar de 500 de metri patrati pentru a putea construi o casa sau mai bine zis o vila la fel si apicultura noastra daca nu va fi sustinuta,incurajata si stimulata de politicienii nostri si de cei care sunt in fruntea asociatiilor de albine de la noi din tara care sunt in contact direct cu problemele apiculturii romanesti va continua sa fie o apicultura amatoriala,de mici dimensiuni in care un tanar ii va fi foarte greu sa se exprime d.p.d.v.al profesiunii, si va rog sa ma credeti dar tot ceea ce va scriu face parte integranta din acest subiect pe care l-am deschis,dimpotriva fara a aborda acesta problema esentiala a apiculturii noastre ramane doar garagara sau gargarism dupa cum spune cineva,si are perfecta dreptate,se pot scrie sute si miii de pagini in apicultura dar pana nu se trece la actiuni concrete vorbele se pierd si trec in umbra uitarii facand parte din trecut.
Aici nu este atac la persoana sau la poporul nostru ,este purul adevar vazut din strainatate cu ochii unui tanar (spre mosnegie) specialist in apicultura,un tanar care cu siguranta daca ar fi ramas in tara la noi nu ar fi putut sa realizeze nici jumatate din ce a realizat aici in Occident,acesta este adevarul si il spun cu mare parere de rau,desi de multe ori ma pun in situati ca daca intr-o zi (de altfel si acest subiect eu il scriu din perspectiva mea in situatia de la noi ce as face eu )as vrea sa imi fac o firma apicola in Romania de 500-1000 de stupi sunt constient ca voi intimpina mult mai multe probleme de orice natura ca aici unde sunt acum. Nu va fi imposibil,dar va fi foarte greu mai ales ca nu ai o baza melifera puternica, va trebui sa adopti metode si strategii diverse,cat mai performante si eficace in intretinerea fam.de albine,va trebui sa faci o munca de selectie uriasa pentru a putea introduce si stabiliza anumite carctere ale rasei locale dar fara a o polua cu alte rase,va trebui sa-ti concentrezi la maxim munca in cele cateva luni intense din mai pana in iulie pentru a supravietui tot anul calendaristic,va trebui......
Cunostintele teoretice si practice de o viata nu vor fi suficiente in a rezolva toate problemele tale, dimpotriva iti vor mari si mai mult dubiile si incerttitudinile tale, si atunci unica sansa care-ti ramane este sa risti-cum o vrea Dumnezeu am spune.
Insa una este sa risti cu 50 de stupi si alta e cand mai pui un zero in coada sau doi de zero cum vroia un tanar roman.
Dar mesajul meu cel mai important tinerilor romani apicultori care vor sa riste si eu voi fi primul care-i voi sustine tot timpul daca vrem sa riscam,sa riscam impreuna(sa fim uniti si sa colaboram) dar inainte de a o face haideti mai intai sa ne pregatim un teren fertil si bogat pentru a obtine recolte bogate si din belsug(acesta este o metafora si cred ca stiti la ce ma refer-tocmai la tot ce am scris mai sus),haideti frati romani sa transformam apicultura noastra in o apicultura de invidiat si peste hotare,sa facem ca rasa noastra de albine carpatica sa fie considerata una dintre cele mai bune rase din lume , sa facem ca la noi in tara sa fie cati mai multi apicultori profesionisti de prestigiu si de mare valoare .
Citat din: edy din Ianuarie 08, 2013, 09:31:31 PM
si de peste 10 ani de cand sunt in Piemonte
De aici si din alte site-uri italiene deduc ca densitatea stupilor raportata la suprafata Italiei este comparabila cu cea din Ro. Se poate concluziona ca apicultura italiana are aproximativ aceleasi probleme ca si cea din Ro. Nu am nimic de comentat asupra considerentelor legate de tehnologie. Fiecare sustine puncte de vedere personale, iar cine le ia in considerare poate face un experiment, care-l va costa mai mult sau mai putin. Dar a emite opinii manageriale, care ar putea influenta decisiv viata unui tanar, care-si cauta un drum in viata, mi se pare a fi cel putin o lipsa de intelegere a evolutiei economice. La fel ca si in Italia, gestionarea unor stupine de peste 200 de stupi, in Romania este o exceptie si nu o regula, iar prosperitatea generata de o stupina oricat de mare este o himera. Finalul unei asemenea activitati, va fi in timp un esec mai mare sau mai mic, deoarece problemele care trebuie rezolvate vor fi tot mai multe si mai complexe, astfel incat balanta avantaje -dezavantaje se va inclina in favoarea ultimei categorii. Aceasta activitate poate fi un paliativ si nicidecum o solutie viabila. Tinerii nu trebuie indusi in eroare, iar aceste promisiuni de eldorado apicol trebuie sa fie foarte rezervate . Sugestia mea este sa ramai la albinele din rasa
Baumax, caci acest subiect nu poate face atata rau.
Vezi aici http://www.aiol.it/contenuti/zootecnia/allevamenti/apicoltura-saluzzo-congresso-nazionale (http://www.aiol.it/contenuti/zootecnia/allevamenti/apicoltura-saluzzo-congresso-nazionale)
Dar mai inainte de a continua vreau sa-i raspund lui nea Alutus- am citit cu atentie ceea ce ati scris d.voastra si vad ca ceea ce am scris eu nu ati citit cu atentie ci in mod superficial cum fac marea majoritate a apicultorilor tragand concluzii pripite si fara sens izvorate doar dintr-o perfida gelozie si invidie umana, ceea ce afirmi m-atale cu evolutia economica ,cu faptul ca la noi in tara este aproape imposibil sa gestesti o firma de mari dimensiuni,ca induc tinerii in eroare si alte afirmatii de genul acesta eu cred ca nu-si au locul,deoarece dar si insist sa citesti tot ce am scris eu dar citind de la cap la coada cu mare atentie -unde dimpotriva am atras atentia tinerilor nostrii de riscurile,de situatia reala de la noi din tara, si intr-adevar cum bine spunea tanarul roman care mi-a propus sa deschid acest subiec,subiect care a mai fost dezbatuta aici pe forum se trezeste cate unul cu replici acide pentru a demonstra ca la noi in Romania de fapt trecerea la apicultura profesionista este imposibila. Si cum bine spune el la noi sunt firme care au pi peste 500 de stupi dar acei apicultori daca se pot cheama asa nici nu-ti arata macar stupii,imaginativa ca vin aici pe forum sa scrie chestii bune sau mai putin bune,oare nea Alutus nu esti unul din ei????,ea spune si m-atale ce numar porti la pantofi????
Si apoi ne miram de ce apicultura romanesca nu se dezvolta,batem pasul pe loc sau mergem ca racul-adica inapoi, folosim produse din prin toata Europa sau alte masinarii si afirmam ca suntem avansati sau mari experti,bombardam albinele noastre cu tot felul de vitamine si alte substante care mai de care,medicamente de tot felul,inventii fara sens citite sau vazute pe internet si spunem ca suntem tari,folosim tot felul de rase de albine si ne declaram mari experti in rase ,ignorand total rasa noastra locala de albine in loc sa o selectionam-este mai simplu sa cumparam regine de la vecini nostri de peste Prut sau din alte tari ca Germania,Austria sau Italia decat sa facem o selectie adevarata cu rasa noastra, continuam sa distrugem toate padurile in loc sa plantam cati mai multi copaci,facem tot felul de inventii de doi bani a la profu on line(care il respect pentru ca oricum este un bun profesionist),ne atacam unii cu altii si vrem sa demonstram care este cel mai tare din parcare,care a dat cele mai multe poze sau filmate pe forum,deci cand toate aceste chestii si multe altele intr-o zi nu se mai vor vedea pe forum atunci putem spune ca suntem profesionisti cu adevarat. De multe ori ma uit pe forum la cate vreun film (intr-o zi am sa pun si eu cate unul-nu stiu cand ) si unul arat o rama cu puiet spre exemplu toti raman cu gura cascata,vin cu replici de tipul-esti mester nea...pe mine ma umple rasul,altul arata cum extrage mierea ,altul isi filmeaza stupii din gradina,etc. da sunt bune instructive dar nu demonstreaza nimic-total zero absolut.
Draga edy niciodata romania nu va fi ca Italia sau USA sau Canada,fiecare are unicitatea ei cum si tu esti unicat in lume(nu sunt doi oameni la fel daca cauti).Iar despre UE nu observi ca tot se chinuie domni sa faca sa fie totii la acelasi nivel standarde, cum e la ei sa fie peste tot,se chinuie dar sa sti ca nu se va putea,ti_o garantez!!(numa dupa multa munca de selectie) :D un unchi de al meu are 250 de famili si iti spun ca e tare multumit inca si prea mult nui lipseste nimica,ca si dezvoltare romania are particularitatea ei ,iar ca sa ajunca ca si Italia sau USA trebuie sa sara peste anumiti pasi,ex:vrei sa sari din clasa a 5 ia in a10 ia,nai cum tinand cont ca unele tari sant in avans cu 50 ani . Inteleg de astfel ca o imbunatatire adusa se vor vedea rezultate bune in apicultura .iar cu mentalitatea noastra suntem cei mai cinoscuti(suntem pe penultinul loc ca si ciilizatie in traficul auto,urmati de bangladej :thanks:
Aveti perfecta dreptate,va multumesc si sper ca ce ai scris m-atale sa citeasca in special toti tinerii cu vise frumoase si mari ambitii si chiar sa va contacteze pentru a le spune mai multe lucruri interesante si in special cel cu unchiul domniei voastre,cum de a ajuns sa intretina 250 fam.de albine si cum de este asa de multumit si nu vrea sa -si dubleze sau sa-si tripleze stupii,oare nu este el un adevarat profesionist???
Asa este, de fiecare data cand un roman sau italian sau mai stiu eu ce european vine cu masina proprie prin tara pe la noi si deci are numarul masinii din tara respectiva de cum intra imediat in tara toti soferii romani devin deja super-experti la volan,incep da derapeze,sa te depaseasca,sa te claxoneze ca mergi prea incet,iti fac tot felul de semne cu luminile si-ti da impresia ca nu ai intrat intr-o tara civilizata ca Romania ci esti undeva prin Congo sau Banglades, oare este posibil????
Hai ca de la albine am trecut la masini,cine stie poate ne vom specializa si in mecanica auto daca cu albinele nu merge treaba,ce ziceti???
unchiul meu a crescut intre stupi parinti lui au avut inainte.... provine din-tro fam de apicultori, pe vremea lui ceausescu facea pavilioane spre vazare,dar pana la urma a trecut pe varsati si lucreaza cu copii lui si cu un alt prieten care are si el de-asemenea o stupina mare. multa munca si truda dar ce se face fara munca si truda(cu sudoare fetei sa-ti castigi painea,geneza)
Personal traiesc cu constiinta impacata ca asa cum sunt ca apicultor cu ideile mele,cu experienta mea, eu am venit pe acest forum nu de a duce in eroare tinerii sau cum spunea cineva ca folosind cuvinte din alte limbi fac confuzie si ma scuz pe acesta cale ,eu tot ce am avut de spus am spus si in fiecare cuvant al meu eu am pus un pic din experienta mea de o viata,nu am folosit cuvinte la intamplare sau glume de prost gust, dar am intervenit pe acest forum deoarece dupa 10 ani ma simteam dator sa o fac fata de poporul meu si fata de apicultorii romani, era mai bine poate daca taceam si-mi vedeam de treburile mele-cine stie? daca taceam profesor ramaneam, dar nu ma intereseaza titlurile sau aprecierile voastre, eu imi voi continua activitatea mea si cine a avut ceva de invatat si de la mine eu sunt f.multumit,cine nu va continua sa critice si sa atace (stim cine sunt acesti indivizi care au vreo doi stupi prin curte sau sunt mari fotografi dar daca vad un trantor se urca in copac de frica sa nu-l intepe cumva).
Oricum eu voi continua sa va citesc postarile voastre ,sa vad daca cu anii vor fi si printre voi cati mai multi profesionisti care vor avea curajul sa vina pe forum si sa scrie,sa combata atunci cand vor fi atacati si luati in ras de niste amatori asa cum am facut eu,dar pana atunci ....sa ne auzim cu bine!!!
Edy,
Initiativa ta este laudabila, dar nu prea ar trebui sa stimulezi pe altii sa se aventureze, si asa sunt multi fara cunostinte care s-au aventurat si multi care deja recunosc ca nu vor putea recupera banii investiti.
De asemenea cel mai bun este exemplu propriu, cu furnizarea solutiilor, realizabile de toata lumea.
Eu as merge prin a analiza mai intai experienta altora pe modelul:
Firma, denumire, rulaj declarat la finante, structura totala a costurilor, structura totala a veniturilor (din ce s-a declarat), numar de ani in care s-a ridicat si alte exemple de acest gen.....
In ceea ce priveste structura unei ferme de dimensiunea care ai sugerat-o tu eu as merge pe aceeasi mina - adica stupine de 40-60 familii de albine la distante de 3-4 km intre ele, doar ca le-as concentra la masive de salcam, tei, floarea soarelui in populatii a cate cam 150 cu camere de luat vederi declansabile la miscare cu transmitere a pozei prin mms si o vatra centrala unde se depoziteaza si extrage toate. Dar raman intrebarile gen:
- proprietatea si paza terenului pentru ca sunt 10-20 vetre.....
- investitiile in cladiri..... neamortizabile prin fonduri europene pentru ca acestea in sine iti cresc valoarea constructiilor iar tva-aul nu e eligibil..... prietentii care au incercat stiu de ce....
- ai costuri 12 luni pe an, si incasari 3 luni.....
- depinzi foarte mult de vreme, si daca nu ai finatare lunga (venituri sigure 12 luni pe an din alte activitati) sigur te vei impiedica in vre-un an, iar daca ai ajuns la banca....... vei ramaine rapid fara stupi si terenuri ca banca nu accepta argumente gen nu a plouat... sau mi-au plecat angajatii in varf de sezon.....
- costurile fixe mari, care permanent cresc asemenea unui bulgare de zapada generate de setea de incasari a statului .... care doar vor creste iar preturile la miere cu siguranta nu vor creste in acel ritm (accizele la carburant, accizele la zahar, tva-ul, energia, etc... doar au crescut si vor continua sa creasca...)
Modul tau de gandire este laudabil Edy, dar mai asculta pe altii gen Alutus care se vede ca nu vorbesc din carti, ci din practica si s-au confruntat deja cu problemele mai sus enumerate, si stiu ce vorbesc.
Entuziasmul tau e explicabil in conditiile in care lucrezi la altul si ti se pare realizabil, dar nu toate s-au facut prin o miscare de bat.....
Oricum subiectul e interesant, si cu siguranta toti asteapta solutii concrete care sa creasca productivitatea muncii per om inrolat in activitate, si cresterea productiei vandabile ...... fara optimizarea acestei directii orice ferma peste sa zicem 100-200 stupi e sortita pieirii iar fermele sub aceasta dimensiune cu siguranta nu sunt rentabile daca se contabilizeaza toate costurile.
In privinta cheltuielilor nenecesare sunt foarte de acord cu tine, ai punctat bine....
46 la stangul, 47 la dreptul. Toamna fac tratamente Bio cu ei. Ii tin cate 30 de secunde sub plasa anti varooa si ii ia Sarsaila pe toti. Nu-mi cere argumente fiindca nu am timp sa le expun. Au mai fost postari pe aceasta tema. Cine vrea pricepe din prima. Daca nu pricepe este numai problema lui.
Da d.ul nicolaivictor are mare dreptate si acum inteleg de cea d.ul Alutus era asa de pornit ,poate ca a suferit o astfel de situatie in mod direct sau mai putin,dar cum am scris pe undeva cine intretine 100 familii de albine sa ajunga sa intretina anul viitor 200 este o mare dilema si curaj datorita faptului ca noi trebuie sa investim dublu pentru a mentine in viata toti acesti stupi,nu ne putem intr.o apicultura rentabila baza doar pe baza melifera existenta,in orice moment al anului noi trebuie sa dispunem de cantitati suficiente de zahar sau sirop,serbet si medicamente strict necesare pentru a face sa traiasca toti stupii.Cunosc o firma care a ajuns aici in Italia sa intretina peste 3000 de stupi,dar intr-un an proprietarul nu a mai avut chef sa investeasca in serbet si a lasat sa moara efectiv de foame vreo 200 de stupi,doar avea de unde,noi ne putem permite asa ceva? nu prea cred.
Daca pana in 200 de stupi o exploatatie sa zicem da de manvare la o familie ,cine va vrea sa depaseasca acest numar si sa ajunga si sa intretina si 500-1000 de familii de albine cum am mai spus lucrurile se complica foarte mult din cauza bazei melifere in special care la noi in tara nu este o baza puternica si sigura, si deci trebuie sa avem magazia noastra plina cu rezerve de zahar,sirop si sau serbet Apifonda sau cel de tip romanesc., pentru a putea interveni la timp si in mod eficient.
Un exemplu concret,intretin peste 400 familii de albine,din toamna am cumparat peste 1200 kg de Apifonda ,deci o medie de 3 kg pe famile,o cantitate suficienta pentru mine,dar-iarna pe aici inca nu a venit,si chiar in ziua pe data de 7 ianuarie cand am vorbit cu d.ul Dan Puisoru la telefon era la pranz in jur de 17-20 de grade , temperaturi de primavara care au tinut mult timp,deci albinele au consumat la greu ,matcile au inceput sa depuna deja si au consumat mult pana la aceasta data,si au nevoie de mancare. a trenuit sa cumpar alte 300 de kg ,alti bani aproximativ 450,0 euro fara TVA ca sa pot administra din nou o turta.Nu avem bani sau alt serbet ce facem intr-o situatie ca aceasta de neprevazut? lasam sa moara de foame albinele noastre? deci orice marire a efectivului nostru de albine comporta in mod direct cheltuieli de intretinere in plus cheltuieli care se pot dubla sau chiar triplica de la an la an in functie de marirea continua a fam.noastre de albine.
Desigur ca un tanar chiar si cu cea mai mare experienta in apicultura si acest lucru sper sa fie foarte clar pentru toti tinerii nostri apicultori romani,nu poate sa faca o investitie imensa facandu-si datorii prin banci sau prin alte parti si sa ajunga de la 10 sau 50 de familii detinute in primavara la un numar de 400-500 de stupi in timpul verii,ar fi o mare prostie si greseala, dezvoltarea firmei noastre trebuie sa se faca in mod progresiv si constant,in functie de baza melifera,tipul de apicultura pe care vrem sa-l adoptam sationar sau pastoral(nomade) ,mecanizarea de care dispunem, furnizoirii si clientii nostri,dar cum am mai scris nu putem sa facem pasul mai mare decat piciorul,trebuie sa ne intindem cat este plapuma spune un proverb romanesc foarte valabil si pentru noi apicultorii.
Cunosc si aici in Italia tineri care au luat multi bani prin sistemul fondul pierdut si de la nimic intr-un an s.au trezit ca au prin vara 1000 de fam.de albine chiar cu experienta,dupa inca un an de activitate au dat faliment dar au ramas cu datorii si cu o mare descurajare. Trebuie sa invatam din pacate si din experienta negativa a altor prieteni de-ai nostri,asta e ! daca nu vrem sa ajungem si noi in situatia lor.Trebuie sa fim foarte realisti cand facem o investitie, un plan de afacere - o activitate pe termen lung ,macar atat timp ca sa ne putem plati macar datoriile prin banci ,nu mai spun sa ne imbogatim, asta e un vis ! se poate dar nu este usor,si cine traieste numai din apicultura poate confirma spusele mele.
Iar scopul esential al acestui topis este tocmai acesta de a ajuta ,de a informatii necesare,de a fi un fel de ghid pentru tinerii care vor sa se aventureze pe aceasta cale,si nu acela de a le baga prostii in cap,de ai confunde sau stimula sa arunce banii pe fereastra,departe de mine asa ceva.Tot ce am scris sau voi scrie de acum incolo sunt sfaturi utile si din experienta personala,nu trebuiesc urmate sau copiate dar va pune in garda pe orice apicultor in a face acest pas cu mare atentie si chibzuiala.
domnule edy va intrerup doar o singura data...sunt un foarte mare incepator dar vreau sa va multumesc pt acest curs pe care il tineti pt noi cei mici.in ceea ce priveste saltul pe care se presupune ca l-ar face un tanar bazat pe ce expuneti dvs pe forum cred ca depinde de fiecare in parte...nu cred ca daca dvs spuneti sa ne spanzuram toti o sa facem lucrul acesta dar eu cel putin cred ca parerea unuia care a trecut prin aceasta experienta(500-1000 stupi) si invatamintele unui astfel de om cred ca nesunt folositoare.si apropo de intrerupt...fratilor lasati omu` sa spuna ce are de spus ca poate unii vor sa citeasca si altceva decat dispute....informatiile ramase in aer....neterminate nuj ne ajuta deloc ma refer la cei ca mine care sunt la inceputurile acestei meserii extraordinare si care chiar vor sa invete si de altundeva decat din carti
D.ul Elvis,va multumesc si va respect , si sper ca din ceea ce am de scris ve-ti invata cat mai multe lucruri interesante cu marea speranta ca intr-o zi sa mai aud de d.voastra si ca sunteti un bun profesionist.
Pana acum a fost inceputul acestui subiect ,sau cum zic eu m-am incalzit putin,ceea ce va urma va fi destul de interesant,dar mai intai voi expune il decalogul (cele 10 reguli de aur ) pentru apicultura profesionista.
Mai Edy am si eu o intrebare ! Tu cu ce te ocupi ? Azi sigur nu ai produs nimic ... :smile:
Pai sunt crescator de cai,vaci si oi ,albinele sunt pasiunea mea si detin vreo 5 stupi care mi-au roit zilele acestea.
VEZI DE CE NU ARE -URSUL COADA- ASTA-I RASPUNS SERIOS SA TE MAI CREADA POPORUL???????
Edy ,tot tac si inghit prostiile tale si sifonarea precum hartia igenica cand......
Dai cu fotografii si cu invidia ,esti varza Tv in privinta minciunii.Intr-un cuvant nu stii sa minti.
Berlusconi futacios de minori,tu mincinos si dator pop Roman care este vai de suhula lui si Italia in recesiune din cauza personajelor enumerate.Cred ,ca nu stii cat costa un kg de Apifonda vanduta la un profesional ca tine.Invata de la prostu si incultul care-ti scrie ,adic eu, fotograful cu 2 stupi si aia goi ca am bagat 1 l de Tacktic si-au dat "ortul".Initiativa e buna dar lipsesc datele concrete.:Unui apicultor care detine 50 stupi sau mai multi primeste subventii pt:CUMPARARE MATERIEAL,MEDICAMENTE,PRIMA POLENIZARE,PASTRAREA RASEI,CRESCUT MATCI ETC..Eu te cred ca iubesti albina si apreciezi apicultorii ,insa tre sa mergi sa primesti informatii la zi ,despre cand si cum se face apicultura.Cand mint pe cineva ,fac calcul si stiu ce-am zis ieri ,alalta ieri sau anul trecut.Pt informatie 300 kg apifonda =450 +TVA (544,50 E) si 544,50 /300 =1,815 E pe kg.La cat suntem de zgarciti nu am vazut profesionali sa plateasca mai mult de 1,35 cu tva inclus ,.Pt cativa stupi gasesti aliment adus de firma Lega(it) la pretul de 1,60 E KG PRET FINAL.Trage concluzii si vezi cum minti de frumos.Salutari si putem fi si prieteni daca vrei.
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 02:21:43 PM
Pai sunt crescator de cai,vaci si oi ,albinele sunt pasiunea mea si detin vreo 5 stupi care mi-au roit zilele acestea.
Vezi ce bine ca te am intrebat. Unul dintre vecinii mei are hergelie iar celalalt 2000 de oii. vezi calutultrecind 190 cm si " greii" asteptind mireasa. Arata si tu ale tale :smile: :smile: :smile: http://batrinul.sunphoto.ro/visul_realizat-_megvalosult_alom (http://batrinul.sunphoto.ro/visul_realizat-_megvalosult_alom)
Nea Abeja, nu mai fii suparat pe min e ca doar nu am cumparat serbet cu banii m.atale, eu atat am platit si nimic mai mult,daca nu ma crezi asta nu.i problema mea ci a m.atale, aici sunt alte preturi si alte conditii de vanzare ca pe la voi,dar dac spui ca la voi un kg de Apifonda,cel adus din Italia costa doar 1,35 euro cu tva inclus fa-mi si mie rost in toamna acestui an de vreo 3000 (3 tone) de kg si-ti voi fi recunoscator,eu aiuci il platesc 1,55 euro la kg ca profesionist,deci calculeaza m.atale care esti tare la matematica c-am cat as economisi,si vom fi prieteni.
Decalogul apiculturii profesioniste sau cele 10 reguli de aur pentru a reusi:
1.- experienta practica dar si teoretica a apicultorlui este fundamentala;
2.-spiritul de observatie si "nasul" economiei rationale in ferma apicola;
3.-urmarirea producerii produsului principal ca obiectiv esential,
4.-formarea de stupine de maxim 50 stupi chiar si la distante de 1 -3 km intre ele;
5.-cautarea in permanenta de noi vetre de stupina cu culesuri de intretinere pe tot timpul sezonului apicol,
6.- vanzarea produsului nostru la un pret ridicat prin educarea consumatorilor si prin publicizarea acestuia;
7.- investitii minime dar facute cu cap si simt de raspundere;
8.-imbunatatirea in permanenta a bazei melifere in special din preajma stupinelor noastre;
9.-schimbarea imediata a produsului principal daca nu este piata de desfacere cu urmatorul pentru a ne salva;
10.-acordarea unei mai mari atentii rasei noastre de albine locale prin imbunatatirea acesteia in mod continuu.
C-am acestea ar fi cele mai importante reguli in a reusi deja de la inceput, reguli care asigura o bun start si ne da mai multe sanse de a avea sussces.
Citat din: andrei nicusor din Ianuarie 09, 2013, 12:29:11 PM
unchiul meu a crescut intre stupi parinti lui au avut inainte.... provine din-tro fam de apicultori, pe vremea lui ceausescu facea pavilioane spre vazare,dar pana la urma a trecut pe varsati si lucreaza cu copii lui si cu un alt prieten care are si el de-asemenea o stupina mare. multa munca si truda dar ce se face fara munca si truda(cu sudoare fetei sa-ti castigi painea,geneza)
Foarte normala si credibila evolutia, favorizata de mostenirea de familie si lucrul in familie. Si totusi sunt doar 250.
Discutai cu nea Mitica Bazac (asta le stie pe toate) si-i facu profilul psihologic lui edi. Ce descoperi eeeel!?. Cica edi asta ar fi un tip cu un simt al umorului, extraordinar de dezvoltat, care ne mai arunca cate o pastila ( un fel se piatra in apa) , ca sa ne mai dea de lucru in zilele astea de nu puturam iesi din casa. Iar el sta la caldurica si rade de forfota noastra. Asa-i mosu edy?
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 04:13:04 PM
Decalogul apiculturii profesioniste sau cele 10 reguli de aur pentru a reusi:
1.- experienta practica dar si teoretica a apicultorlui este fundamentala;
2.-spiritul de observatie si "nasul" economiei rationale in ferma apicola;
3.-urmarirea producerii produsului principal ca obiectiv esential,
4.-formarea de stupine de maxim 50 stupi chiar si la distante de 1 -3 km intre ele;
5.-cautarea in permanenta de noi vetre de stupina cu culesuri de intretinere pe tot timpul sezonului apicol,
6.- vanzarea produsului nostru la un pret ridicat prin educarea consumatorilor si prin publicizarea acestuia;
7.- investitii minime dar facute cu cap si simt de raspundere;
8.-imbunatatirea in permanenta a bazei melifere in special din preajma stupinelor noastre;
9.-schimbarea imediata a produsului principal daca nu este piata de desfacere cu urmatorul pentru a ne salva;
10.-acordarea unei mai mari atentii rasei noastre de albine locale prin imbunatatirea acesteia in mod continuu.
C-am acestea ar fi cele mai importante reguli in a reusi deja de la inceput, reguli care asigura o bun start si ne da mai multe sanse de a avea sussces.
Edy multumesc pentru decalog--abia acum inteleg de ce nu am reusit niciodata sa ajung la 500-1000 de familii
Citind decalogul mi-am amintit cum arata un caiet de stupina tiparit in "epoca de aur " ,dar in plus mai erau niste puncte
de ex. intrecerea socialista intre ferme apicole ,etc
Domn Petrica e o replica excelenta. =D>
eu cetesc,cetesc, cetesc, ca-mi place sa cetesc ,,,,,,, mai misc capul de atata incordare,,,,,, si vorba lui nea cornel ,,,, dinu ....... elucubratii domle
Vad ca s-a intrerupt discursul.
La cum vad eu lucrurile, daca nu ai o baza melifera diversificata in km aia patrati in care iti tii stupii, nu vad cum ar merge treaba, si pentru a avea asta ar trebui sa ai fie un fermier care sa semene in fiecare an diversitatea de care ai tu nevoie fie sa devii tu fermierul ala care isi polenizeaza propriile culturi si le da de lucru si sa culeaga albinelor. Costurile te usuca, asa ca devii cultivator de terenuri si nu apicultor daca tu pui culturile...
Cum la noi terenurile is rupte in bucatele mici si feliute mai greu cu asa culturi compacte...
La salcam e clar, nu e stress, ai unde merge sau sa iti faci vatra permanenta. La fructiferi sa zicem ca ii la fel, si poate la tei, cu riscurile de rigoare... dar in rest?
Pe de alta parte la noi mai greu cu polenizatul. Anul trecut i-am facut un serviciu unui tip cu polenizatul, dar cand i-am zis ca mie nu mi se merita sa ii duc 75 de stupi pe 17 ha de floare si ca trebe sa puna si el ceva pe langa din castigul lui din polenizare (intre 5 si 600 kg de floare la ha dupa cum el afirma), s-a facut ca miroase urat...
Ref la topic, nimic nu e imposibil, daca crezi in ce faci, calculezi bine, studiezi si te rogi lui Dumnezeu sa te ajute...
Viitorul tot acolo e la ferme mari, pentru ca asa e mai economic. Asta e evident. Cand vezi ca in Canada au 2-3000 de stupi si is 5 oameni care au grija de ei te sperii... Solutiile is alea care fac diferenta. Si adaptabilitatea noastra.
Bafta fratilor si calm!
D.ul Mosunick veau sa va felicit pentru ca sunteti din putinii care au inteles din tot ceea ce am scris pana acum si vad ca ai o gandire de adevarat profesionist(chiar daca nu ai inca 500-1000 de supi prin ograda),inca odata felicitarile mele!!!!
Pai voi ce credeti fratilor ca daca aveti cateva pavilioane prin curte sunteti profesionisti???? sau daca folositi in exploatarea voastra stupul orizontal sau ME veti putea intretine zeci de mii de stupi ca in America??? Veti continua sa intretineti un maxim de 200-400 de stupi ,dar in nici un caz mii,cati in Romania intretin 1000 de stupi? Faceti numele lor sa stie si omul de rand,cand veti intretine VOI expertii lui peste macar vreo 500 de stupi atunci sa mai radeti cu gura pana la urechi,ia veniti si voi cu solutii concrete inainte de a critica pe unul care a intretinut efctiv peste 1000 de stupi si dupa aceea mai vorbim.,si apoi voi critica si eu solutiile voastre .
Dar nu are rost sa ma enervez cu toti asa zisii apicultori care nu conteaza nimic ,iar pe acest forum scriu pentru a deveni doar veterani cu cat mai multe mesaje impostate,deci sa ne continuam discursul nostru.
Cand pe undeva mai sus incurajam ca cat mai multi apicultori sa treaca la profesionalism intentia era n u de aceea de a se baga in datorii pana la gat cu statul romanesc ,de a ajunge asi ipoteca casa si pamantul stramosesc,dar scopul este un altul,si anume cu cat vom fi mai multi apicultori profesionisti-dar asta nu inseamana ca trebuie neaparat sa detinem 500 de stupi,este suficient a ajunge in prima faza si la 200-250 de fam de albine cu atat noi apicultorii din tara ne vom crea piata noastra de vanzare.
La ce ma refer,si sper sa inteleaga toata lumea- spre exemplu eu detin 300-400 de stupi,firma mea nu are ca produs principal mierea-marfa,insa eu m-am specializat in producerea de roiuri sau roiuri la pachet,si in fiecare an produc un numar de pana la 500 de roiuri pe 6 rame Dadant sau pana la 700-1000 de roiuri la pachet de 1-1.5 kg (a se vedea metoda descrisa de mine in obtinerea roiurilor la pachet,desigur daca nu a fost stearsa si acesta --din intamplare?!), dar productia mea cui io vand, sau unde??? nu ca ma pun la marginea santului precum cu borcanele de miere precum se vede inca pe la noi pe la intrarea in tara. Sau poate io vand lui nea X care are doar creo 10 stupi? da, unul va cumpara un roi,altul 2,poate unul mai profesionist 50 dar cand voi reusi sa vand toti acesti roi?? Atunci daca la noi in tara sunt cat mai multi profesionisti care detin multi stupi va fi mult mai usor sa-i vanmd lui nea Z care are 700 de stupi,dar in primavara vrea sa-i inlocuiasca pe cei morti sau dimpotriva vrea sa-si mareasca firma si mai mult si imi ordineaza o partita de 100-200 de roiuri sau de roiuri la pachet fara matca deoarece el vrea sa faca f.multa miere-marfa avnd firma specializata pe acest profil,si in loc sa foloseasca familii ajutatoare care intr-o apicultura profesionista nu prea isi au sensul,este metoda hobbistilor acesta cu fam.ajutatoare, si deci imi va ordina poate si 300-500 de roiuri la pachet.
Deci cu cat vom fi mai mari ca firma si in special mai numerosi se va crea un altfel de mercat,de pata de vanzare, unul va produce doar miere,altul doar roiuri,altul doar matci,altul se va ocupa cu polenizarea si asa incet incet cercul profesionistilor se inchide in mod perfect si cat mai benefic pentru nioi toti.
Un exemplu concret: la inceputul activitatii mele am puctat sa obtin doar matci,nuimic altceva(mierea pe care o faceam o vindeam la borcan pe la prieteni sau cunostinte,de cele mai multe ori o faceam cadou), primii 5-6 ani aveam multi clienti si nu reuseam sa fac fata cerintelor, insa cu trecerea anilor din cauza in special ca aici sunt f.mulkti apicultori in vartsa si mai putin tineri care practica apicultura cerinta matcilor nu imi mai satisfacea nevoile firmei,deci am trecut imediat la productia de roiuri-cu o cerinta extrem de mare din partea apicutorilor datorita folosirii de substante chimice f.nocive in agricultura si deci cu o mortalitate a fam.de albine mare an de an, insa fiind intr-o zona rece si umeda acest produs este greu de mentinut pana in primavara si la nivele ridicate d.t.p.d vedere deci al popolatiei si al ramelor cu puiet. In ultimii ani din nou a trebuit sa-mi schimb profilul firmei si am trecut la obtinerea de mmiere-marfa cu rezultate bune si foarte bune datorita in special unei baze melifere puternice care imi permite sa fac o apicutura stantiala.
Deci,cum scriam prin decalog,si nu din PCR sedinta extraordinara a partitului comunist....cum radea cineva care se cosidera din pacate mare stiutor , o firma trebuie sa se adpteze intr-un timp foarte scurt la cerintele pietii,al mercatului,a ceea ce se cere deci mai mult pe piata locala in acel momeny,si capacitatea noastra impreditoriala de a ne adapta foarte repede.Daca astazi fac roiuri (desigur inainte de a trece la productia propiu-zisa a produsului meu principal mai inainte testez piata sa vad ce se vindemai mult,ce se cere mai mult in zona mea,nu ma apuc ca Gheorghe si maine fac 300 de roiuri cu intentia de a le vinde cand nu ma cunoaste nimeni sau nu exista o astfel de cerinta pe piata locala-sau le vand prin Basarabia???) si nu mai merge prea mult,maine ma gandesc deja ce trebuie sa fac,testez imediat pata cu un alt produs care se cere mai mult,este la moda (ex.roiul la pachet,miere in faguri ect.),si deci intr-un timp extrem de scurt schimb dar fara a investi prea mult in tot felul de masinarii complicate,doar cele stric necesare imi a obtine un produs de calitate,cand voi face cu produsul meu un anumit capital imi cumpar dupa aceea si elicopter cu raze infrarosii ca sa-mi pazeasca stupii de furat.
Inca un exemplu concret,caci vad ca vreti cat mai multe exemple si poze- acum cateva minute cand ma luptam cu voi sa va scriu anumite chestii si sa va fac sa le intelegeti,un mare apicultor di Italia m-a contactat ell stiind ca eu canva vindeam roiuri,si nu pline doar jumatate cu albine,ci roiuri-familii si mi-a ordinat 50-100 de roiuri in primavara acestui an,domnia sa mai cumparand de la mine si a fost mai mult ca multumit. Si el locuieste in partea cealalta a Italiei!!!
Dar el fiind profesionist cu cateva sute de stupi mi-a ordinat mai multe roiuri,nu doar vreo 2-3 ca un amator. DFeci exact ceea ce va scriam mai sus,o coincidenta f.mare cu tocmai ceea ce va explicam-un exemplu mai bun ca acesta nu exista!!!!
Iar can la vara veti veni la mine (invidiosii si rautaciosii care ma ataca ii rog sa se abtina-vor vedea numai pozele) va voi spune cine este si cine va vrea va vorbi cu domnia sa si va va spune si despre mine cine sunt-ca sa va inchid gura odata pentru totdeauna in a ma mai ataca si critica,sper!!!!!!!
Din ce ai scris rezulta ca in 10 ani a trebuit sa schimbi de 3 ori tehnologia de exploatare. Mai bine zis produsul principal obtinut de la albine s-a schimbat de 3 ori. De aici rezulta ca rezultatele in primii 6-8 ani nu au fost multumitoare. Apropo, productia de 100 de kg de miere pe familie la salcam, in care perioada a fost obtinuta?
Iar nu ati inteles,se pare ca vorbesc chinezeste pe aici pe forum,nea bucovineanu!!!. Eu in 10 ani am schimbat produsul principal de 3 ori datorita cerintelor pietii,daca la inceput in zona unde am venit eu nimeni nu producea matci pe o raza f.mare desigur ca acesta cerinta era mare,cu timpul ea s-a shimbat si eu a trebuit sa ma adptez ei,deci cerintei pietii,desi cu parere de rau am renuntat la cea de a 2 a in producerea roiurilor datorita climei,daca eram undeva prin sudul Italiei,pe unde este nea Obombo ar fi fost o alta mancare de peste,insa aici in Piemonte sunt putini sau mai nibe zis nu stiu pe multi care sa se ocupe cu producerea si vanzarea roiurilor la nivel industial.
Daca eu am fost si inca sunt un crescator de matci(acum numai pentru mine) desigur ca am stiut sa selectionez matci foarte prolifice pe mai multe linii si una dintre aceste era destinata in producerea de mari cantitati de miere-marfa. Am reusit rezultate foarte bune si productii record si sunt multumit pana in prezent.
Daca atunci cand cresteai matci pentru vanzare si atunci cand produceai roiuri, prodctia de miere era de 50-60 de kg pe familie si uneori 100 kg in stationar, e o performanta. Nu inteleg de ce nu ai continuat.
Iar daca in prezent eu nu mai produc matci si roiuri de vanzare multi din clientii mei inca mai ma cheama cum ati vazut mai sus cu speranta ca poate le vand acest produs, deci in prezent ma limitez sa produc doar miere-marfa si atat,nimic mai mult. Dupa cum se poate citi din ceea ce am scris eu am inceput sa produc ca produs principal matci (si nu miere),urmat de roiuri si in final de miere-marfa,firma mea trecand prin aceste faze,cu diverse investitii care pe parcursul anilor s-au amortizat,desi eu as fi preferat sa raman doar la productia de roiuri insa ar trebui sa schimb zona si sa ma duc undeva prin Toscana sau alte zone mai calde in special in timpul iernii si primaverii.De aceea ,cum va spuneam noi trebuie sa ne adaptam la conditii de clima,meteo,la clientii si cerintele lor ca de ei depinde la urma urmei ,de cerintele lor deci depinde in mare masura si dezvoltarea si besugul nostru si al familiei noastre.Desigur ca multi vor punta in tara noastra pe producerea de miere-marfa deoarec o vand poate pe la asociatii,au zone destul de bune cu o baza melifera bogata si este bine sa faca asa si daca intr-o zi vor avea stupine cu 500-1000 de stupi si sa mai si dea de munca pentru altii eu ii voi considera adevarat profesionisti si le doresc mult succes si ii rog cateodata sa mai citeasca si ce a scris si nea edy,ca prostii nu cred ca a spus doar!!!.
Nu am continuat deoarece eram singur,desi am avut un var vreo 10 luni care m-a ajutat f.mult si ii multumesc pe acesta cale si ii voi fi recunoscatot!!! Dar cand esti singur si cu sotia poti face mult dar in a face matci,miere si roiuri la un loc nu este o gluma de spus la copii.
Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 10:00:47 AM
Pai voi ce credeti fratilor ca daca aveti cateva pavilioane prin curte sunteti profesionisti???? sau daca folositi in exploatarea voastra stupul orizontal sau ME veti putea intretine zeci de mii de stupi ca in America??? Veti continua sa intretineti un maxim de 200-400 de stupi ,dar in nici un caz mii,cati in Romania intretin 1000 de stupi? Faceti numele lor sa stie si omul de rand,cand veti intretine VOI expertii lui peste macar vreo 500 de stupi atunci sa mai radeti cu gura pana la urechi,ia veniti si voi cu solutii concrete inainte de a critica pe unul care a intretinut efctiv peste 1000 de stupi si dupa aceea mai vorbim.,si apoi voi critica si eu solutiile voastre .
Edy, nu sunt dusmanul tau.
Folosesti notiuni care eu nu le inteleg si ne expui planuri care nu cred ca le-ar putea expune in practica un APICULTOR, apicultor cum inteleg eu notiunea de apicultor.
Pentru mine un apicultor profesionist este, cel care ingrijeste el personal albinele care le are in proprietate si are ceva ajutoare sezoniere pentru perioadele cu volum mare de munca..
, ...Cred ca pentru tine ar fi apicultor profesionist inseamna o persoana care investeste bani in apicultura si are angajati sa lucreze efectiv cu albinele.
Chestia ca investesc bani multi in albine, angajez persoane care sa aiba efectiv grija de ele nu pre merge in Romania...sau va merge foarte putin ca apoi va fi supusa esecului . Am avut destule ajutoare in jurul meu si nu am avut inca nici unul care sa il tin prea mult timp..
Multi vor sa fie APICULTOR PROFESIONIST , sa aiba mii de stupi dar apicultura cred ca este ca la aritmetica trebuie luata din 1 in 1.. Nu poti sarii peste noapte de la 10 stupi la 500.
Poate, nu inteleg eu ce spui .... folosesti fraze prea lungi care nu se mai termina niciodata ...si este greoaie lectura postarilor tale.-- poate din cauza ca esti un tip deschis si vrei sa ne impartasesti toata experienta ta dintr-odata.
Cand aveai 1000 de familii tot singur le ingrijeai?
Asa este cum spune nea Bio, dar aici trebuie sa ma fac mai clar,apicultor profesionist nu este cel care investeste doar si are angajati,ci mai inainte de toate pentrua ajunge sa intretina sute de familli trebuie sa plece de jos,sa lucreze el personal cu zeci si sute de stupi. Si numai dupa aceea cand va avea experienta necesara is va mari stupina sa si poate va avea si muncitori,daca isi permite buzunarul,dar mai intai de toate el trebuie sa fei profesionist pentru el,daca nu nu va ajunge la nici un rezuktat si isi va arunca banii pe geam,ca sunt bani proveniti din banci sau ai sai personal.
PERSONAL EU ASA AM PROCEDAT,AM LUAT-O DE JOS IN sus, si nu invers,am plecat de la vreo 150 avand o mare experienta si am ajun la peste 1000 in cativa ani, muncind singur,fara angajati ,doar eu cu sotia. Cand mi-am permis am tinut un var sa ne ajute. In America sau alte tari cu apicultura mult mai dezvoltate ca exploatatii este cu totul altceva,sunt foarte mecanizati,au culturii extinse pe zeci de mii de hectare,au structuri,laboratoare,magazii de imense dimensiuni,etc. -la noi in tara dupa cum am mai scris este f.indicat,dimpotriva recomand sa se inceapa din aproape in aproape, de jos in sus daca vrea sa reusim ,daca nu este riscul fiecaruia.
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 10, 2013, 11:56:26 AM
Cand aveai 1000 de familii tot singur le ingrijeai?
EU..??..Eu nu am 1000 de familii.
Cred ca as face hernie de disc numai daca le ridic capacele la toti..:))..darmite sa mai iau si citeva rame la mina..:))
Intrebarea era adresata lui Edy, el a inteles si a raspuns. Daca are 1000 de familii amplasate in 20- 25 de locatii, o singura persoana nu reuseste sa le numere intr-o zi. :smile:
Edy , eu sunt de acord cu toate interventiile tale pe teme tehnologice, chiar si cu decalogul. Nu sunt de acord in privinta celor 500- 1000 de stupi. Uite eu te voi crede si in aceasta privinta. Daca te prinzi , poti sa ma convingi cu doua cuvinte, raspunzand la o intrebare. Daca imi raspunzi asa cum stiu eu, te voi considera un mare stupar. Si ... intrebarea este: Care este cea mai dificila si mai indelungata operatie, per stup, ce se efectueaza in cadrul unei stupine profesioniste compusa din mai mult de 500 de stupi? Ai primit 1/2 din raspuns, mai sus. Este 12 02, astept 1/4 ora.
Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 11:59:05 AM
.....
PERSONAL EU ASA AM PROCEDAT,AM LUAT-O DE JOS IN sus, si nu invers,am plecat de la vreo 150 avand o mare experienta si am ajun la peste 1000 in cativa ani, muncind singur,fara angajati ,doar eu cu sotia. Cand mi-am permis am tinut un var sa ne ajute. In America sau alte tari cu apicultura mult mai dezvoltate ca exploatatii este cu totul altceva,sunt foarte mecanizati,au culturii extinse pe zeci de mii de hectare,au structuri,laboratoare,magazii de imense dimensiuni,etc. -la noi in tara dupa cum am mai scris este f.indicat,dimpotriva recomand sa se inceapa din aproape in aproape, de jos in sus daca vrea sa reusim ,daca nu este riscul fiecaruia.
Edy in Romania este greu sa ai un numar prea mare de stupi datorita faptului ca pot fi furati oricind, de oriunde.
Am vazut postare de curind cum au fost furati stupii chiar din curtea stuparului ...
La mine in cartier au fost furati tot la fel vreo 14 stupi populati cu albine, din curtea omului noaptea ..fara nici o teama din partea hotilor.
Edy in Romania este greu sa ai un numar prea mare de stupi poate ca neavind si noi tehnologia si experienta care exista la ti9ne acolo.
Am gasit si identitatea lui Edy . Este un baiat bun, un mare visator . Nu am sa te deconspir Edy ! Iti urez succes . Daca totus la rindul tau vei avea nevoie de un sfat iti stau la dispozitie pe e-mail . Nu este rusine sa intrebi lucruri care nu-ti sint clare. Tine minte : pentru a reusi nu este suficient sa visezi, trebuie sa si lucrezi pentru a-ti materializa visele . SUCCES ! :hi:
Ma che fai? non rispondi?
Citat din: Alutus din Ianuarie 10, 2013, 12:05:16 PM
Edy , eu sunt de acord cu toate interventiile tale pe teme tehnologice, chiar si cu decalogul. Nu sunt de acord in privinta celor 500- 1000 de stupi. Uite eu te voi crede si in aceasta privinta. Daca te prinzi , poti sa ma convingi cu doua cuvinte, raspunzand la o intrebare. Daca imi raspunzi asa cum stiu eu, te voi considera un mare stupar. Si ... intrebarea este: Care este cea mai dificila si mai indelungata operatie, per stup, ce se efectueaza in cadrul unei stupine profesioniste compusa din mai mult de 500 de stupi? Ai primit 1/2 din raspuns, mai sus. Este 12 02, astept 1/4 ora.
Iti raspund eu . Sa-mi spui daca e asa si la tine. La terminarea anului apicol (1 august) inaintea inceperii hranirilori de complectare iau la mina toate ramele ,le verific si le asez ca pentru iernare . Cu aceasta ocazie notez toate problemele si le si inlatur daca este posibil ,daca nu ...pe parcurs. La tine cum e? :hi: :hi:
Si eu il simpatizez foarte mult pe edy, dar vreau sa-l trag nitelus de maneca. Toti visam si este un lucru bun ca ni se intampla. Visele frumoase sunt un crampei de fericire. Visele pot fi un motor al progresului personal, cu conditia sa te trezesti la timp din reverie. Dar la opinia cu privire la stupinele romanesti gigant nu renunt. Pentru mine este o axioma( parca asa zicea un coleg de trecu el deunazi pe nu stiu unde ) Am expus niste motive, pe aici pe undeva care ar putea fi completate cu altele.
Pentru a-i facilita raspunsul lui Edy la aceasta "ghicitoare'', voi elimina o posibilitate de raspuns neasteptat. Si eu trec prin aceast etapa, dar consider, alaturi de alti mari stupari(sic), ca alta este operatia respectiva. Poate Edi crede altceva. Daca edy nu raspunde putem continua discutia pe aceasta tema.
Da am revenit,am fost plecat putin de acasa. Cu privire la intrebarea d.lui Alutus ,in apicoltura profesionista nu exista o anumita operatie mai dificila decat alta si mai indelungata pe stup,toate sunt mai dificile deoarece lucram cu numere,deci cu sute de stupi si nu cu doar vreo zeze-douazeci de stupi,si deci orice operatie este dificila,deoarece noi intr-o zi mai ales in perioada marelor culese si in special inaintea acestora trebuie sa controlam un numar mare de stup ca la un giro completo de maxim 7 zile sa putem controla toti stupii pe care ii gestim,si deci aici in Italia aceasta este lucrarea cea mai dificila si mai anevoioasa,in a evita febbra sciamatorie(vad ca stiti irtaliana putin),deoarece daca ai scapat doar o singura botca capacita sau in faze initiala,pana faci al doilea giro cu controlul stupilor acea familie deja a si roit si deci ai pierdut si miere si stupi,mai ales ca ai multe stupini imprastiate pe o zona foarte mare si nu poti recupera toti roii de prin copaci,ei odata plecati sunt plecati per sempre. C-am asta ar fi raspunsul la intrebarea d.voastra,un raspuns sincer si adevarat nu de prin carti,o problema cu care se confrunta an de an marele firme apicole-evitarea roirii pe cat de mult posibil.
Ma mananca buricele degetelor sa tastez si eu ceva dar ma abtin . E prea mult profesionalism apicol aici si aiurea , eu ce sa mai caut ?
Daca avem 1000 de familii si facem control odata la 7 zile, rezulta ca intr-o zi trebuie controlati cel putin 143 de familii. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca uneori, chiar in perioada roitului, cel puti timp de o saptamana vremea nu permite sa umblam la stupi. Rezulta ca in prima zi cu vreme buna trebuie controlate toate familiile. Cat dureaza controlul la o familie, daca se face in asa fel ca sa nu scapam nici o botca, tinand cont si de faptul ca trebuie sa ne deplasam intre stupine? In plus trebuie sa adunam si roii din pomi.
Dar sa continuam de unde am ramas: a gesti si chiar 1000 de stupi in special cu rasa romaneasca care este o rasa de albine f.docila si deci usor de lucrat cu ea nu este o problema asa de mare si de grea dupa cum multi se sperie,problema o constituie numarul mare de stupine care compun firma noastra ,chiar si peste 20 de stupine ,insa in a gesti toate aceste stupine trebuieste o foarte buna gestiune (sau cum l-ar chema unii management apicol),deoarece noi trebuie sa fim constienti caci cum scriam mai sus ,o productie medie pe stupina constanta an dupa an se poate obtine in special in evitarea roirii fam.noastre de albine si in special evitarea acestora in a intra in "frigurile roitului",odata intrate aceste familii sunt ca si pierdute,se pierde poate cel mai important cules din an,se pierd cantitati insemnata de albine(in special pentru firmele care au ca produs principal roii si roiurile la pachet) si deci se pierde munca de un an intreg la acele familii de albine.In tari precum America de Nord sau Franta in marile stupine se folosesc si astazi taierea aripilor (numai dintr-o parte a aripii si nu amandoua,adica ori din partea stanga ,ori din partea dreapta a toracelui) tocmai in a evita aceste pierderi care pot fi in anumiti ani enorme.Spre exemplu un coleg italian anul trecut din peste 500 de stupi inaintea culesului de la salcam i-au roit mai mult de jumatate,in orice postatiune mergea sa controleze stupii multi erau deja prin copaci,roi unificati cate 3-4 si mai multi la un loc sau nu mai erau deloc pierzandu-se prin paduri. Era foarte dezamagit ,dar se iuntalnesc si astfel de situatii in special datorita climei care o ia pur si simplu razna cu temperaturi aici cateodata prin luna martie de 26 gradi cesius,temperaturi ce fac sa anticipe cu mult dezvoltarea fam.noastre de albine si daca nu se intervine in mod prompt si decisiv am muncit degeaba un an intreg.
Pai spune m.atale nea bucovineanu in cat timp controlezi o familie de albine si-ti spun si eu cum fac si care este durata maxima.
Eu o sa-ti spun altceva. Odata ce stupina a intrat in friguri, prin taierea botcilor nu o vei scoate din friguri. Mai ales atunci cand ai de controlat 1000 de familii intr-o zi. Iar odata ce incep sa roiasca nu ai timp sa prinzi roiurile. Eu nu am avut niciodata un numar de familii de ordinul mai multor sute si nu pot sa-i dau lectii unui profesionist. De aceea astept sa invat cum trebuie procedat.
Metoda pe care o aplic eu:
in primavara prin luna martie 8de obicei pe la jumatatea lunii)stimulez fam.de albine cu sirop din zahar 1:1 in mod intesiv astfel ca dupa o luna deci pe la jum.lunii aprilie toate sa ajunga sa aiba 7 rame cu albina ocupate compact de jos si pana sus din care 5 rame cu puiet uniform. In aceasta perioada fac paregiarea fam.de albine,de la cele mai puternice scot rame cu puiet capacit si le dau fam. mai slabe astfel ca inaintea marelui cules sa aiba fiecare un maxim de 7-8 rame cu albine,deci le tin strans astfel urca imediat in cat,de multe ori si in ani buni prin aceasta metoda in luna aprilie pun caturile cand infloresc ciresii salbatici si papadia. De la marea majoritate a familiilor de albine stimulate puternic cu sirop de zahar 1: scutur cu 20 de zile inaintea de marele cules cate o rama cu albine de toate varstele si formez poriuri la pachet,astfel ca familiile mele de albine nu roiesc niciodata,metoda ce o aplic si inaintea celui de al doilea mare cules principal. Cand intretineam si peste 1000 de stupi roiau un numar de maxim 10-20 de stupi sau si mai putin prin aplicarea acestei metode.
personal pentru a controla un stup imi trebuiesc 5 minute si chiar mai putin si cine ma cunoaste poate confirma acest lucru,un adevarat profesionist nu ramane cu rama in mana si cu gura cascata de parca ar sta sa numere albine cum se vede pe vreun video pe la noi sau se uita pe fiecare rama de parca ar cauta acul in caruta cu fan,in doua secunde imi dau seama e situatia familiei respective ,de ceea ce are nevoie acea familie,si ce trebuie sa fac eu pentru ca ea sa renteze la maxim,aici nu se pierde vremea si personal intr-o zi si singur controlez si peste 300 de stupi-fostul meu patron ma chema masina de stupi,cat in gluma cat in serios.
Atunci nu inteleg de ce vorbesti intr-o postare anterioara de scapare de botci.
La ce data faci roiurile?
O parte le fac inainte de salcam doar pe doua rame plus o rama scuturata de albine ce vor deveni familii prin luna august,dar marea majoritate imediat dupa culesul de la salcam pe 3-4 rame care vor deveni si ele familii prin luna august.
Inainte de salcam, de unde regine fecundate ridicate calitativ?
Deci iata un mic secret in a gesti cat mai multe familii de albine,in a face tot posibilul sa fie cat mai puternice dar in acelasi timp a nu le induce a intra in "frigurile roitului". Am constata pe propria pele ca nici o familie extrem de puternica nu este de dorit mai ales in preaja sau mai rau in timpul marelui cules deoarece este marele risc de intra in special datorita aportului mare de nectar si polen in frigurile roitului chiar in plin cules,cu pierderi de nerecuperat. Aici intervine experienta fiecaruia acumulata an dupa an,daca avem ochiul format in a intelege si anticipa din timp viitoarea dezvoltare a unei stupine din cele multe pe care le avem, aici ca profesionisti noi trebuie sa avem o mentalitate diversa deoarece nu mai lucram cu stupii in mod individual ci cu o colectivitate,deci noi lucram cu stupina ca un singur element ce face parte integranta din azienda noastra,si toate elementele (stupinele) impreuna formeaza un tot unitar dar complex sistem . Cand lucram cu mai multe stupine,orice stupina are un numar sau o litera sau un codice si stim foarte bine ca la urmatorul control de rutina sau un control mai amanutit spre exemplu stupina cu numarul 15 sau cu litea 0 este in urma cu dezvoltarea sau o a anticipato si este fuori -inafara programului nostru si deci cand vom ajunge cu controlul la acesta stupina(element) noi vom sti cum sa intervenim,vom aduce cu n oi rame cu puiet sau faguri artificiali, sau casete pentru a lua rame cu puiet pentru a ajuta alte stupine in urma cu dezvoltarea,sau mai mult sirop, matci de rezerva,etc. informatii pe care le luam din fisa fiecarei familii de albine si din registrul general al stupinelor.Deci nu umblam ca ametitii din stupina in stupina sa ne plimbam sau sa ne vedem stupii ,desi si acest lucru este important in special in anumite perioade a anului,ci stim excat ceea ce are nevoie stupina respectiva. Tipul costa bani spune un proverb japonez,si banii sunt fructul cum am aprofitat de timpul nostru asa de pretios. Numai astfel vom putea sa ne marin an dupa an,adoptand o astfel de gandire care va fi pusa in practica nu doar pe hartie.
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 10, 2013, 08:09:40 PM
La ce data faci roiurile?
Si cand incepi cresterea de matci pentru roiurile respective ??
Nea bucovineanu fara suparare dar se vede ca esti un mare amator,pai de unde matci imperecheate inainte de salcam?,desi le pot gasi,le aduc direct din Calabria sau golful de Taranto.Aceste roiuri le fac cu primele botci din primele serie de botci luate la crescut de rimonte, pentru a avea primele matci imperecheate in timpul culesului de la salcam ,matici de o mare vaoare economica. Daca fac vreo 100 de astfel de roiuri cu botci inainte de salcam ,dupa salcam voi avea vreo 70-80 de roiuri de toata frumusetea,restul se unifica sau li se da o alta serie de botci,deoarece nu s-au imperecheat din prima serie. Foarte simplu ,nu??????
Intotdeauna pornirea cresterii matcilor se face in momentul cand avem trantori maturi ,deci in fiecare an data si perioada poate varia foartemult.Imi aduc aminte ca intr-un an fiind in Toscana am facut primul translarvo pentru matci in jurul datei de 15 februarie,a fost desigur o exceptie.Aici in Piemonte de obicei il incepprin luna aprilie,cand pe la inceputul ei,cand mai tarziu,in functie de timp si de disponibilitatea trantorilor maturi care vor fi in stare sa-si fac treaba .
Una este Italia si alta este Romania! Exista niste mici diferente climatice!Apoi, dac imi aduc eu bine aminte, in zona Torino pe unde umblam eu mai demult salcamul la 1 mai deja este gata, dar pana atunci acolo este un adevarat paradis! Este bine ca ne spuneti cate ceva din experienta dumneavoastra, si noi procedam asemanator,(eu sint doar amator), stimulare, echilibrare, apoi unde este cazul slabim un pic familiile inaintea marelui cules, doar un pic si cu simt!Numai bine si asteptam postarile dumneavoastra!
Nu am spus niciodata ca as fi profesionist si nici nu o sa ajung vreodata.. Cred ca nici nu stiu bine limba romana. Nu inteleg daca le cumperi sau le produci singur. Anterior ai zis ca faci roiuri la pachet. Eu stiu ca roiurile la pachet se fac cu regine imperecheate. Deasemenea nu inteleg de ce trebuie sa folosesti in fiecare postare cel putin un cuvant in italiana.
Da asa este ,spre exemplu acum doi sau trei ani daca nu ma insel pe data de 24 aprilie a inflorit salcamul si dupa 10-12 zile deja s-a terminat,desi de regula el aici infloreste in jurul datei de 8-10 mai. Oricum d.ul Cornelioandaciu va multumesc mult pentru postarea d.voastra deoarece confermati celor din tara ca nu scriu prostii sau cum spunea cineva mai demult ca imi bat joc de ei??????!!!!!!
Nu te cred nea bucovineanu in special ca esti moldovean ca si mine doar ca stai putin mai sus pe la Suceava bre- pai hai sa te invete nea edy cu roiurile la pachet, desi vad ca nu ai citit postarea mea pe acesta tema ,era ceva de invata si de acolo,oricum-in lumea asta a apicultorilor mai mari ,vanzarea roiurilor la pachet se face atat cu matca cat si fara matca in functie de cerinta clientului. Si sper ca stii care este scopul lor ,daca nu iti voi spune tot eu,nici o problema,doar suntem prieteni,nu???
Cateodata folosesc cate un cuvant italian pentru ca imi scapa si la viteza cu care scriu nu ii gasesc imediat traducerea in romaneste si atunci cade printre randuri,cu scuzele de rigoare,nu vreau cu acesta s-o fac pea marele savant,sincer sa fiu!!!
Si ce se alege dintr-un asemenea roi cu regina nefecundata, daca ramane orfan. Pana il unesti nu mai gasesti nimic in cutie.
Oricum eu nu as cumpara un asemenea roi.
Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 07:45:50 PM
Metoda pe care o aplic eu:
1: scutur cu 20 de zile inaintea de marele cules cate o rama cu albine de toate varstele si formez poriuri la pachet,
Aceste roiuri au nevoie de matca imperecheata.....DE UNDE LE IEI???
Ca astea am inteles
Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 09:02:31 PM
Aceste roiuri le fac cu primele botci din primele serie de botci luate la crescut de rimonte, pentru a avea primele matci imperecheate in timpul culesului de la salcam ,matici de o mare vaoare economica. Daca fac vreo 100 de astfel de roiuri cu botci inainte de salcam ,dupa salcam voi avea vreo 70-80 de roiuri de toata frumusetea,restul se unifica sau li se da o alta serie de botci,deoarece nu s-au imperecheat din prima serie. Foarte simplu ,nu??????
De fapt, de care din cele 2 tipuri de roiuri faci ??
Teoretic sunt 2 metode ......dar practic pe care o aplici??
Daca am inteles bine, le face fara regine.
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 10, 2013, 09:37:06 PM
Daca am inteles bine, le face fara regine.
Da nu am mai citit inainte de a posta eu ,eram chitit pe el, da ........a intors-o ca la PLOIESTI
Aici ca sa va raspund ar trebui sa deschid alt topic dar nu am nici un chef,si as putea scrie zeci chiar sute de pagini de lucruri concrete si folositoare dar ma limitez sa va raspund cat mai sumar .
Roiurile la pachet fara matca ,deci doar albine vii in jur de 10.-15.000 de albine si chiar mai mult scopul sau principal este acela de a intari fam.de albine de baza si chiar roii mai slabi inaintea marelui cules principal,pentru a valorifica la maxim si cu productii foarte ridicate. Este sa-i zicem ca sa inteleaga tot poporul un fel de familie ajutatoare instant (precum cafeaua instant-deschizi plicul ,il versi intr-o cescuta cu apa cada si ai obtinut cafeaua) c-am asa si cu astfel de roiuri, avantajele si rezultatele sunt impresionante si deci cine are bani si-si permite sa cumpere astfel de roiuri investitia se merita din plin. Secretul este de a intari nu familiile slabe sau moribonde ci familii de putere medie spre puternica care deja se gasesc pe un minim de 7-8 rame cu albina inainte de marele cules si cu 4-6 rame cu puiet capacit.
In Romania, nimeni nu o sa cumpere un astfel de roi, poate doar cineva care nu a avut niciodata albine si are un stup 3 in 1. :smile:
Edy, vad ca o iei pe urmele lui Ursu. O intorci ca la Ploiesti, cum a zis colegul.
Ai fi bun de politicean. Poate vii in tara, ca e mare lipsa de politiceni. :smile:
Nu se stie pana maine ce va fi dar peste un an,doi sau trei-deci sa nu ne pripim cu concluziile,as spune eu.Si aici prin Italia multi ani in urma roiurile la pachet erau un lucru abstract,fara sens,acum cunosc firme care vand peste 600-1000 de astfel ,de roriuri la pachet,cu matci sau fara matci,deci cine stie? si la noi cand vor inflori profesionistii si ne vom impiedica de ei pe la orice colt de tarla sau padure sa nu vedem vreun anunt de tipul-"vand roiuri la pachet cu sau fara regina",si cred ca cineva cu multi stupi si experienta le va cumpara daca nu an dupa an macar sa le proveze,ce ziceti? am sau nu dreptate???
As veni si maine daca ma alegeti presedinte,imi dati vreo vilisoara pe la Cotroceni,niste secretare frumusele si un salar de mizerie de cativa mii de euroi parliti,pe bune ca ma fac politician!!!
Hai ca nu glumesc, voi face pe Dunare sa curga numai miere iar pe Prut lapte,si in fiecare curte romanesca o mie de stupi ca-n carte-si atunci albina noastra-albina carpatina -ne-o umple viata noastra de speranta si lumina- dupa cum se vede pot sa ma fac si poet!!!
Edy,
Hai inapoi la topic :D
Ca suntem numa' ochi...
Daca nu faci sa curga si vin ,friptura si noi sa stam ca trantorii nu-ti oferim functia de presedinte!
Edy, incearca la PDL, ca nu au candidat pentru presedintie.
Pe de alta parte vad ca daca te straduiesti un pic, poti scrie corect in limba romana. :smile:
Voi mai continua maine,dar pana atunci NOAPTE buna si vise placute de la Edy si albinutele sale!!!
Edy are el habar de apicultura dar fabuleaza mult. Un visator cum spuneau mai multi. Eu nu pot sa pricep multe din ce spune dar am citit cu atentie tot ce a zis. A afirmat ca intro zi controleaza el singur 300 stupi. Spunea ca un fost sef de al lui il numea "masina de stupi".....
Mai afirma ca pentru un stup ii ia maxim 5 minute... Hai sa facem un calcul: Eu il cred si mai rapid si ii dau 4 minute de stup nu 5minute cum zice el!
- 300 stupi x 4 min = 1 200 minute (20 ore) !!!!
O fi Edy un superom?! Adica incepe undeva pe la ora 4 dimineatza si termina pe la 12 noaptea.... Sa credem ca nu mananca nu bea apa, nu face nici pipi, nu ia nici un minut pauza, dar totusi mai trebuie sa se deplaseze si de la o stupina la alta. Cum zicea ca are cam 50 stupi pe o locatie inseamna ca 300 stupi ii are in 6 locatii. Sa te deplasezi la 6 locatii... iti mai ia cel putin o ora in total....
Eu cred ca e destul de clar ... vorbeste cam din vise...
:hi: :hi: :hi:
Eu nu stiu de ce sunteti asa acizi cu Edy!!!!!!Nu cred ca e cazul. Il acuzati ca spune lucruri care se stiu! Care dintre noi spune numai lucruri nemaiauzite? Repetam de nenumarate ori cam aceleasi lucruri. Cel putin el ne spune unele lucruri dintr-o alta apicultura, italiana, sa stim macar cum fac altii, desi nu tot ce se face acolo ar merge la noi. Totusi uitati-va ca multi dintre stuparii de la noi care au sute de stupi au avut macar putina experienta externa!!
L-ati acuzat ca a spus Decalogul apicol. Nu cred ca este facut de el, dar acolo spune lucruri cu adevarat importate. S-ar putea lua fiecare punct de acolo si sa fie dezvoltat, sa vedeti ca are sens.
Despre roii la pachet fara matci am scris si eu la topicul cu feromonii reginei. Roii la pachet nu sunt destinati a fi tinuti in acea stare nu stiu cate saptamani. Se livreaza imediat ce se produc si pot intari familii la culesuri mari sau la polenizari, caz in care nu le trebuie regine. De asemenea unii apicultori nu doresc sa-si schimbe rasa prin aducerea in zona a acestor regine care poate pe termen lung nu se potrivesc cu clima si culesurile locale. Pe de alta parte, in Italia daca se forteaza putin ar putea sa aiba primul rand de regine la 1 mai.
Controlul la 300 de familii pe zi e cam mult, dar depinde ce le faci. Uneori doar o privire in stup iti permita sa vezi ca e totul in regula si nu necesita control rama cu rama.
Alfred Nobel spunea ca daca din 1000 de idei pe care le are, una este valoroasa, este un om norocos. Eu zic ca daca din 100 de lucruri pe care un forumist le scrie, gasim una care ne poate folosi, trebuie sa-i multumim.
Esti pe aproape, dar nu acesta este raspunsul pe care-l asteptam. Ii invit si pe ceilalti colegi, sa dea un raspuns si in acest scop, reformulez intrebarea. Care operatie, odata executata, ar putea reduce foarte mult, interventiile directe asupra stupului ?
Citat din: Alutus din Ianuarie 11, 2013, 08:18:57 AM
Esti pe aproape, dar nu acesta este raspunsul pe care-l asteptam. Ii invit si pe ceilalti colegi, sa dea un raspuns si in acest scop, reformulez intrebarea. Care operatie, odata executata, ar putea reduce foarte mult, interventiile directe asupra stupului ?
Alutus vad ca pui intrebari misterioase dar nu raspunzi la prima ta intrebare asa cum ai pus de prima data . :nod:
Propunere catre Edy !!! Uite Edy poate ti se implineste visul mai repede decit ai crezut. Avem nevoie de un stupar sef in Italia . In prezent avem 500 stupi si ca logistica o fabrica de stupi http://kaptarak.hu/?page_id=85 (http://kaptarak.hu/?page_id=85) si www.stupiibatranului.ro (http://www.stupiibatranului.ro) Daca ne demonstrezi ca esti cum zici AI JUCARIA si poti invita prietenii in vizita. Stupii sint acum cu 7-8 rame Dadant acoperite cu albine. :thanks: :welcome:
Citat din: Alutus din Ianuarie 11, 2013, 08:18:57 AM
Esti pe aproape, dar nu acesta este raspunsul pe care-l asteptam. Ii invit si pe ceilalti colegi, sa dea un raspuns si in acest scop, reformulez intrebarea. Care operatie, odata executata, ar putea reduce foarte mult, interventiile directe asupra stupului ?
Eu stiu una care reduce total interventiile asupra stupului... :D
D.ul Stefan 1 va multumesc si va apreciez,daca ar gandi toti ca d.voastra ar fi ceva,insa cei care si nu inteleg ceea ce scriu eu este treaba lor si n u ma intereseaza absolut deloc,vor continua sa comenteze -cum se zice "gura lumii nu se-n chide niciodata" asa ca mai bine sa continuam,nu inainte de a multumi la toti apicultorii care imi scriu in fiecare zi pe privat,si sunt din ce in ce mai multi cei care ma sustin si ma incurajeaza .
Nea Batranul va trebui pe moment sa refuz oferta generoasa a domniei voastre in prmul rand ca sincer sa fiu nu imi prea plac stupii din poza,sunt stupi foarte buni pentru amatori nu pentru profesionisti,dar daca vreti sa vindeti si pentru aceasta categorie va voi spune tot eu( si ma-n treb: de ce toate mi se-n tampla numai mie???), si daca ii veti face asa cum vreau eu in toamna acestui an personal va ordinez ,daca desigur au si un pret bun peste 300 de bucati,si nu glumesc deoarece peste cativa ani,vreo 3 voi deschide una dintre cele mai mari ferme apicole din Romania si va voi demonstra ca se poate si la noi sa intretii si 5000 de stupi nu cum ziceti voi mai marii expertii.
Edy arata cum sint stupii care iti plac ! :thanks: Am lucrat cu miile alte modele pentru Franta ,Germania , Spani si ITALIA :welcome: :welcome:
Stupii pe care ii vreau vor trebui sa fie astfel:
-SUNT MODELUL ITALIAN DE STUPI VERTICALI PE 10 RAME DADANT, modelul cubic, deci nu cel da nomadismo, cu capacul acoperit cu tabla, capac captusit cu lemn la interior, cu podisorul inalt de 7 cm in care undeva prin fata, mai sus de centrul acestuia sa fie un orificiu cu un diametru de 7 cm si cu un dop de lemn care sa inchida la nevoie acest orificiu, iar capacul sa fie atat de inalt incat sa acoperea f.bine podisorul si sa ajunga undeva sa imbrace si 3 cm din partea superioara a corpului de stup.
Corpul stupului trebuie sa fie incheiat foarte bine, cu cat mai putine noduri cazatoare,cu o grosime de 2 cm, prevazut cu manere metalice pe cele doua parti laterale, si nu frontal si spate, el-corpul stupului trebuie sa aiba cele doua falturi pentru rame prevazute si cu distantiatoare metalice pentru acestea, insa la buza lui superioara a corpului nu trebuie sa mai existe nici un falt, ci trebuie sa fie neteda pentru a se suprapune catul, fara imbinari si alte chestii complicate. La exterior corpul stupului trebuie sa fie simplu fara nici o alta scandura pe la colturi sau alte zorzoane.
Fundul trebuie sa fie detasabil, legat de corpul stupului prin sistemul australian, deci cu sarma indoiata, fundul trebuie sa fie prevazut cu plasa metalica si cu tava culisanta pe sub sita din tabla de 0,2-0,3 mm, dar care sa inchida etans fundul stupului. Inca ceva, fundul in partea din fata va trebui sa fie prevazut cu scandurica de zbor care se poate inchide sau deschide, scandurica insa lata cat latimea stupului.
Foarte important-lemnul folosit trebuie sa fie un lemn de brad foarte uscat, chiar si de 3-4 ani, stagionat-eu cunosc stupii din Romania si stiu care este cel mai mare defect al acestora-se foloseste lemnul aproape verde sau nu uscat bine si dupa un an cand ai bagat albinele in ei timp in care se usuca scandura mai bine poti baga mana sau vezi ramele de la exterior-nu in toate cazurile dar mi s-a intamplat-deci produsul final trebuie sa fie de cea mai buna calitate, de asemenea vor trebui sa fie vopsiti (numai daca se poate ) cu culoarea mobilei ,un maro deschis.
Cam acestea in mare, daca ne vom pune de acord va voi da si marimile interne si externe al acestui tip de stup. De asemenea vreau sa va intreb daca produceti si rame, caturi, bancali pentru 5 stupi cu sau fara picioare si alte materiale din lemn pentru apicultura,va multumesc!!!
Citat din: Bătrânul din Ianuarie 11, 2013, 08:50:48 AM
Alutus vad ca pui intrebari misterioase dar nu raspunzi la prima ta intrebare asa cum ai pus de prima data . :nod:
Nu este nici un mister. S-a folosit in Ro si sigur se mai foloseste. In Ungaria se foloseste in mod curent. Reformulare: pt un asemenea stupar(1000-5000 stupi) , care
ar fi cea mai dificila operatie? Voi raspunde cand se va epuiza subiectul.
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:02:09 AM
Stupii pe care ii vreau vor trebui sa fie astfel:
-SUNT MODELUL ITALIAN DE STUPI VERTICALI PE 10 RAME DADANT, modelul cubic,
Solutia tehnologica in sine este buna ,...dar nu pentru stupine de la... 100 de stupi in sus. Toata stima , edy, pentru detaliile tehnologice si pentru idealuri, dar cu modelul acesta ai demonstrat ca esti departe de managementul marilor stupine. Sau poate esti Speedy Gonzales cu chiloti din tabla(stainless steel)
Citat din: Alutus din Ianuarie 11, 2013, 02:47:47 PM
...poate esti Speedy Gonzales cu chiloti din tabla(stainless steel)
Dar tu cine esti?
Din acest moment orice anonim care persifleaza sau adreseaza jigniri lui edy, va primi interdictie la postari.
Alutus, daca ai ceva de zis, mai intai te prezinti, apoi contactezi pe privat pe cel cu care ai polemici.
Edy noi lucram numai serii mari dar http://ost64.apiardeal.ro/ (http://ost64.apiardeal.ro/) colegul nostru bun stupar si bun meserias poate sa te rezolve cu orice la un preti convenabil !!! :hi: :hi:
"" Sau poate esti Speedy Gonzales cu chiloti din tabla(stainless steel)
[/quote] ""
Tinere Alutus , nu te mai inteleg acum eu pe tine , cred si multi altii.
Ce ai tu cu omul ? Ce te-a facut ? Aici se vede ca ai o mare frustrare .
Eu asa vad ,o invidie prosteasca a romanului , de ce ....... nu stiu .
Numai bine .
Hei, ce va ambalati asa? Nu am nimic cu el. Chiar il simpatizez, pana la cei 500. Speedy= viteza de deplasare si executie, Chiloti de tabla= spate de fier. De ce de fier ? fiindca dupa cinci ani de lucru in conditiile prezentate un stupar va avea hernie de disc , spondiloza cervicala, sciatica, sinuzita frontala si parietala, reumatism si alte boli profesionale, care-l vor scoate din joc. Nu credeti? Veti vedea.Imi pare rau ca unii nu au iar altii si-au pierdut simtul umorului. Sanatate si succes tuturor.
Eu pana acum am intalnit ceva stupari cu numar mare de colonii de albine , 99% sufera ori de boli metabolice , ori de boli cardiace . de afectiunile aparatului locomotor nu mai pomenesc .
Profesionist esti atunci cand te simti cel mai bine , cand te poti bucura de rezultatele muncii tale . La ce bun 1000 de famili de albine cand tu ai sechele de infarct miocardic ?
=D> =D> =D> ^:)^ :yes: :thanks: :bravo: :i_love_you:
Vreau sa-i multumesc lui Dragos si in special d.lui Romikele care a dat dovada inca odata ca este un adevarat profesionist si un foarte bun administrator al acestui forum, eu personal fara sa-i pun in umbra pe ceilalti ,as spune ca este cel mai bun al nostru. Inca odata aprecierile mele si tot respectul meu cel mai sincer pentru d.voastra si toata echipa de pe forum!!!
=D> =D> =D> :bravo: :bravo: :bravo: ^:)^ ^:)^ ^:)^
2. Cum se programeaza lucrarile unui an apicol-in cazul fermei de mari dimensiuni,
Dupa cum v-am mai scris ,vorbind din experienta mea personala,atunci cand aveam un anumit numar de stupi(nu mai spun cati, de frica ca sa nu se sperie cineva si sa-i fie rau,asta imi mai trebuie acum), le fac in functie de mai multi factori si in special tinand seama de evolutia vremii(de fapt aceasta adica vreme,timpul este cea de care vom fi in permanenta conditionati in meseria noastra),in sensul ca dupa cum bine stim in fiecare an sau mai bine zis un sezon apicoldifera de la unula la altul extrem de mult,si aceasta diferenta chiar uriasa este atribuita in primul rand vremii. Spre exemplu,daca anul trecut am inceput stimularile de primavara pe la inceputul lunii martie datorita unui val de temperatura estiva cu siguranta nu a fost astfel si acum 2 ani in urma cand aceleasi stimulari le-am inceput pe la sfarsityul lunii martie,si desigur ca si in acest an 2013 va fi o alta data care in nici un caz va coincide cu cel de anul trecut sau de acum doi ani,si chiar daca va fi va fi o exceptie si nu o regula. Deci una la mana,vreme,a doilea element este din nou obiectivul nostru de inceput de nou sezon apicol,in sensul chiar daca eu acum produc numai miere-marfa ca produs principal,dar anul trecut mi s-a parut ca am gresit anumite operatii,anul acesta imi schimb putin tactica sau anumite metode pe care dupa mine sunt mai bune sau le-am imbunatatit eu ,deci nu voi mai incepe spre exemplu sa folosesc metoda hranirii prin folosirea hranitoareloir de mica capacitate ci avand niste bani folosesc hranitoare mai mari (acesta a fost doar un exemplu venit la intamplare-nu pentru a fi criticat), adica vreau sa spun imi schimb tactica de a forta fam.de albine mai din timp si cu cantitati mai mari de sirop sau de un alt tip de sirop mai bun care il gasesc in comert. Iar a treia dar nu ultimul element care ma va face sa-mi programez mai bine lucrarile unui an apicol este cum spunea foarte bine undeva mai sus Dragos (si a punctat foarte bine ,cu respectul meu) este si starea noastra,sau conditia noastra fizica si capacitatea mea de a face fata unor lucrari de mare intensitate si efort as spune si sovruman, daca imi permit imi angajez vreo 2-3 tineri(nu neaparat apicultori,meseria se poate invata si din mers daca ai vointa si pasiune)care sa ma ajute in special in anumite perioade critice de mare efort ale sezonului apicol,precum punerea caturilor inainte de cules,scoaterea acestora si aducerea in azienda ,in laborator,extragerea mierii etc. care cer eforturi sustinute si nu de doi lei, sau daca sunt in stare si controlez cativa sute de stupi la zi ca nea edy ma intind cat mie plapuma,adica...
Ma edy, eu nu te urmaresc in mod special... dar te citesc uneori cu atentie (ca poate ''bagi ceva smantana'') si constat ca esti mos poveste.
Astfel. Bati in tasta 2. Cum se programeaza lucrarile unui an apicol-in cazul fermei de mari dimensiuni...si o lalai de toamna.
Frate, zici ca esti manager la broscari, arde-o pa liniute:
-dpdv managerial fac, dreg;
-dpdv apicultura...aloc atata timp si fac, dreg;
-strategia de productie aduce atat miere, atatia roi...atata eficienta economica la 500 de familii...ori cred ca tu inca nu ai vasut 500 de familii pana acum...da' ne vinzi noua ce vinde si profu' Ursu.
"Si tu Brutus ?" =)) =)) =))
Frate Valter,dar care este titlul acestui topic???-trecerea la apicoltura profesionista....deci este logic mi se pare sa scriu pentru cine vrea sa faca chestia asta si nu sa d-au prea multe exemple cu mine ca nu-s buricul pamantului, si cui ii pasa de ce productii fac eu,de cata miere ca nu o mananci m.atale la mic dejun sau la collazione vorba broastelor cum le chemi nea m.atale mare expert, sau cati roi fac si alte chestii dintre astea care nu-si au locul pe aici,exemple am facut in limita bunului simt si ca sa inteleaga tot poporul.Vad ca anumite chestii nu prea le intelegi,degeaba vin cu exemple concrete pentru ca cum spun unii din voi eu fiind in Italia este o alta poveste,la noi in tara o alta si nu are nici un sens sa spun ca fac nu stiu cate tone de miere sau nu stiu cati roi,voi (unii din voi) nu cred ca am detinut atatia stupi,cum poti imagina ca o sa ma creada sa fac lista cu ce obtin ,cu liniute ca la gradinita cum vrei .
Am scris ca acest topic ,scopul sau esential este sa fie un fel de ghid pentru tineri,sa le dea o ideea,nu sa le duca in ispita sau confuzie si sa spuna -iata ce face nea edy,ce productie si cati bani,hai sa ne apucam si noi de maine sa investim toti banii,si daca o vor face-o si vor da gres ii voi trimite la nea Valter sa le restituiasca banii pierduti ca are de unde,ce zici,stai?
Pai atunci vezi-ti de treburile m.atale de prin curte si nu mai bruia subiectul,fii domn cu D mare si scrie m.atale ce productii faci asa cu liniute cum vrei pe alt topic ,fara suparare frate!!!
Edy , nu te supara pe ""aproapele"" tau!
cred ca a vrut sa spuna
"
"te rog Edy detaliaza urmatorele:"
-dpdv managerial fac, dreg;
-dpdv apicultura...aloc atata timp si fac, dreg;
-strategia de productie aduce atat miere, atatia roi...atata eficienta economica la 500 de familii.
multumesc anticipat ...faci o treba buna... :D :D""
Pai asta este un alt fel de a vorbi cine este domn cu D mare ca nea Pedro,nu ca nea Valter cu bagi smantana, mos poveste,desigur cine nu stie sa vorbeasca ii replic si eu dupa felul cum ma ia,poate se va educa cumva, asa ca pe aici pe la broaste.
Vorba dulce..mult aduce...
si ca sa-i dau putin de treaba lui nea Valter care se c-am plictiseste il rog sa traduca din engleza(stiu ca stie ceva) textul asa pentru domnia sa:
"Perfection in beekeeping is not found in a multiplicity of appliances,but in simplicity and the elimination of everything not absolutely essential" by Brother Adam
aici este un pic de smantana asa cum vrea el si raspunsul meu la intrebarea sa.
Inca putina smantana: "DE CIEN UNO Y DE UNA CIEN""
Voi continua sa mai scriu numai dupa ce nea Valter ne va traduce si explica in mod amanuntit ceea ce am scris mai sus, si la ce este util aceste expresii in apicultura ,descrise in mod detaliat,ca doar este mare expert,nu-i asa? are smantana gata!!!
Edy, pana acum nu m-am bagat pe subiectul asta, cu toate ca l-am urmarit cu multa atentie, dar acum m-am gandit ca ar fi timpul sa te trag de maneca, mai ales pentru ca e vorba de un argument care ma ingrijoreaza.
Decalogul ala al apiculturii profesioniste e valabil si pentru tine sau doar pentru ceilalti?
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 04:13:04 PM
Decalogul apiculturii profesioniste sau cele 10 reguli de aur pentru a reusi:
...
10.-acordarea unei mai mari atentii rasei noastre de albine locale prin imbunatatirea acesteia in mod continuu.
C-am acestea ar fi cele mai importante reguli in a reusi deja de la inceput, reguli care asigura o bun start si ne da mai multe sanse de a avea sussces.
Citat din: edy din Ianuarie 09, 2013, 02:29:29 PM
Sa va traiasca copii si va doresc drum bun si sa aveti sa ne povestiti cat mai multe din Danemarca, dar daca tot treceti prin aceasta tara contactati si pe d.ul K. Brandstrup si intrebati si de mine daca ma cunoaste ,si va rog sa-i spuneti ca astept matcile pe care le-am ordinat de la domnia sa cu cele mai bune salutari din partea mea,va multumesc!!!
Poate imi explici si mie cum imbunatatesti tu ligustica folosind reginele lui K. din Danemarca.
Esti prea mic sa intelegii chestii asa de complicate mai ales ca ai doi stupi ,cand vei ajunge sa ai macar vreo 100 mai vorbim,pana atunci salutare si noric,ca vei avea nevoie! cu cea mai mare modestie edy
Edy,
Hai inapoi la topic.
Nu-ti pierde vremea.
Pe cine convingi convingi, iar pe cine nu vrea sa fie convins oricum nu vei convinge.
Salutare!
Domnule edy eu o singura rugaminte am la dvs, nu va cer sa imi spuneti cate familii aveti, cata miere roi, matci produceti.
As vrea sa imi descrieti in mare o zi de lucru la dvs in stupina intr-o zi dintre doua culesuri mari.
De la cum aprindeti afumatorul la ce masca folositi si cum abordati o familie pe care o considerati suspecta de ce doriti dvs.Nu se poate sa nu aveti si cateva fotografii facute macar cu telefonul pentru ca ne-ar fi de mare folos . Eu unul inca nu am iesit din tara si nu prea stiu cu ce se mananca apicultura iin italia.
Va multumesc mult.
Hai ca m-am lamurit si cu nea Valter,pana isi cauta domnia sa dictionarele de engleza si spaniola prin biblioteca ajungem prin martie si nu mai am timp sa va mai scriu ,deci unde ramasesem???
adica...daca eu pot sa controlez de exemplu un maxim de 50 de stupi la zi si sunt si singur (ca nu toate sotiile se baga la albine,la mancat miere doar) atuncias putea sa intretin un maxim de 50 stupi inmultit cu 6 zile lucratoare(daca nu vreti sa luati bataie de la doamna ca nici duminica nu mai sunteti pe acasa) rezulta 300 de stupi care eu as putea intretine in mod usor,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites,controlez si chiar in jur de 100 de stupi,deci c-am doua stupine mai apropiate,numarul total de stupi intretinuti poate fi dublu,deci de 600 de stupi.
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 10:56:16 PM
Esti prea mic sa intelegii chestii asa de complicate mai ales ca ai doi stupi ,cand vei ajunge sa ai macar vreo 100 mai vorbim,pana atunci salutare si noric,ca vei avea nevoie! cu cea mai mare modestie edy
Edy, ai foarte mare dreptate, da' din cate am inteles subiectul asta l-ai deschis tocmai pentru cei ca mine, mici si cu doi stupi, dar care vor sa creasca si sa ajunga la 500. Ce rost are sa explici chestiile complicate celor care le cunosc deja, explica-ne noua care nu le intelegem.
Metoda de lucru eficienta si extrem de rapida(pentru cine este un pic avansat):
- odata ajunsi intr-o stupina ,se aprinde afumatorul,eu folosesc pelet verde ecologic din plante,special pentru apicultura, foloses masca de tip australian ce permite o foarte buna aerisire pe timpul verii, sa spunem cum vroia colegul apicultor ca suntem intre doua culesuri,ma uit in fisa fiecarei familii care se gaseste in interiorul podisorului si vad ce am scri in ea la ultima vizita efectuata, dar fiind intre doua culesuri deci aici intre salcam si castan trebuie sa fac mai intai atentie deoarece albinele nu mai au mult de cules si deci sunt tentate a face putin furtisag,deci scopul meu este acela de a vedea in special staree de sanatate a famililor de albine.
Deci cum am mai spus, trebuie sa ma misc foarte repede,deschid primul stup si indepartand putin ramele centarele ridic imediat dar cu miscari lente rama centrala ,ma uit pe ambele laturi,vad ca sunt oua ,larve de toate varstele,puietul capacit e O.K. , sanatos ,introduc rama imediat la loc ,mai ridi una ,cea urmatoare ,procedez la fel,si inchid stupul-durata maxima 4-5 minute,dureaza mai mult sa scriu decat sa controlea,oricum in acest an ma voi dota de un minicomputer personal palmar unde gestirea familiilor de albine va fi computerizata iar toate datele recuperate de pe teren vor fi introduse intr-un program special pentru o mai buna si rapida gestire a situatiei. L fel fac si cu urmatoarea familie, dupa ce am controlat un maxim de 10 fam. de albine ,ma opresc si incep cu controlul de la capatul opus al randului pentru a evita declansarea furtisagului,controland alti 10 stupi. Odata controlati acestia 10, ma opresc si continui cu urmatorii 10 din prima parte de unde am ramas,astfel ca facand de 5 ori sus si in josul rindului intr-un maxim de 30-40 minute am terminat,trecand imediat la a doua stupina. Daca spre exemplu intr-o stupina gasesc o familie bolnava se noteaza in carnet si seara se vine ,se inchide si se scoate din stupina ,se aduce in azienda unde in functie de ce fel de boala este afectata(ex.puiet varos sau pietrificat) se trateaza,daca este vorba de loca americana se arde.
Orice familie care este suspecta,in sensul ca nu are matca, poate a roit sau are nevoie de rame se noteaza in carnetul general, si la urmatorul gir (dupa 6 zile) se indreapta situatia acestora,oricum in camion por mereu cu mune rame cu faguri artificiali,cu miere de rezerva,caturi,etc .dar si matci de rezerva,niciodata botci,pentru a interveni de urgenta acolo unde situatia o cere. Da, intr-adevar sunt zile cand muncesc si peste 10 ore pe zi ,dar asta este pasiunea mea si eu inca fiind in putere nu simt oboseala dupa o zi de munca,dimpotriva- sunt un mic robot(nu de bucatarie) dar de apicultura- si uneori muncesc si 7 zile din 7 (chiar daca uneori sotia ma cearta)-astae,nu am timp sa stau cu berea in mana si cu burta la soare cum fac si pe aici romanii prin Italia si apoi te invidiaza ca ai si ei sunt niste funduri goale,eu am invatat de la italieni sa muncesc cu adevarat,nu sa ma fac ca muncesc,si o ora la mine face cat 3 la altii!!!
Aceasta este doar o metoda ,sunt si altele,dar fiecare apicultor isi face metoda sa,nu trebuie sa ne copiem unul cu altul,sa invatam doar din experienta altora este un lucru pozitiv.Iar cand multi ani in urma eu am inceput sa practic apicultura acest forum nici nu exista, citeam de prin carti de tipul Manualul apicultorului prima editie, Albinele..si noi de C.Antonescu sau Stuparitul lui C.Hristea,nici vorba de sfaturi,discutii, tehnici dezvaluite de cei cu mai mare experienta,imi aduc aminte student fiind mergeam pe jos prin Copou,era unul ce avea vreo 120 de stupi RA 1001( apropo acesti stupi nu se mai fac pe la noi,sau sunt demodati???) iar odata cand m-am oprit in dreptul stupinei sa ma uit la ei asa din curiozitate ere gata sa ma ia la fuga ,asa se facea odata apicultura pe la noi,mai mult pe ascuns, fiecare cu secrete si misterii,iar acum ne tragem de maneca ,ca la scoala,ce timpuri ragazzi???
multumesc mult
ramaneti dator cu pozele
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:02:09 AM
... el-corpul stupului trebuie sa aiba cele doua falturi pentru rame prevazute si cu distantiatoare metalice pentru acestea, ...
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:42:18 PM
... deschid primul stup si indepartand putin ramele centarele ridic imediat dar cu miscari lente rama centrala ...
Uite ca s-a mai ivit o chestie pe care nu o inteleg, poate vrei sa mi-o explici macar pe asta.
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 10:40:23 PM
Vorba dulce..mult aduce...
si ca sa-i dau putin de treaba lui nea Valter care se c-am plictiseste il rog sa traduca din engleza(stiu ca stie ceva) textul asa pentru domnia sa:
"Perfection in beekeeping is not found in a multiplicity of appliances,but in simplicity and the elimination of everything not absolutely essential" by Brother Adam
aici este un pic de smantana asa cum vrea el si raspunsul meu la intrebarea sa.
Recunosc ca sunt bou de put...si-mi pun mintea cu miezul apiculturii mondiale, drept urmare ma simt umilit si daramat psihic in noul an apicol :wink:.
Vai steau ta copile...daca ajungem noi (patrihotii care intretinem 300-400 familii de albine in Romania)sa invatam de la slugile broscarilor.
ps. Vezi cand primesti matcile din Danemarca sa le numeri picioarele.
Domnule Edy, ca sa pot transmite urarile si rugamintea pentru d-l K. BRANDSTRUP [in legatura cu matcile] imi trebuie locatia unde-l gasesc [ca doar nu-l voi cauta totata Danemarca] si din partea cui? EDY nu-i deajuns[nu mai stau sa caut in postarea anterioara unde te-ai prezentat] multumesc pt. intelegere
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:14:55 PM
Hai ca m-am lamurit si cu nea Valter,pana isi cauta domnia sa dictionarele de engleza si spaniola prin biblioteca ajungem prin martie si nu mai am timp sa va mai scriu ,deci unde ramasesem???
adica...daca eu pot sa controlez de exemplu un maxim de 50 de stupi la zi si sunt si singur (ca nu toate sotiile se baga la albine,la mancat miere doar) atuncias putea sa intretin un maxim de 50 stupi inmultit cu 6 zile lucratoare(daca nu vreti sa luati bataie de la doamna ca nici duminica nu mai sunteti pe acasa) rezulta 300 de stupi care eu as putea intretine in mod usor,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites,controlez si chiar in jur de 100 de stupi,deci c-am doua stupine mai apropiate,numarul total de stupi intretinuti poate fi dublu,deci de 600 de stupi.
Ca tot ma enerva edy...hai sa-l tocam maruntel.
Nepoate draga se vede de la o posta spiritul managerial si cel de sacrificiu de care dai dovada...neglijezi familia(sotia si copii) si te apleci(recte ''...,daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru si reusesc sa vizites...'') pentru a dovedi ce profesionist esti tu.Dovada nu lu' sotiita ci noua astora care suntem prosti in Romania.Mai sa fie.
Un manager(asa cu ti-ai dori sa fii) angajeaza la 500 de familii de albine patru brate de munca.Doua ale lui si doua ale unui ''doritor de salariu''...concomitent si in acelasi timp mentine o legatura sanatoasa cu sotia si copii.
Marirea ritmului si imbunatatirea metodei o facem la sex...la albine o poti face doar tu.
PS.Apicultura pare o poveste frumoasa, o zana dulce, cu rochie alba, par balai, virgina, ocrotitoare...asteptandul pe edy si pe profu sa o curteze, sa o descopere si sa o impartaseasca multimii extaziate ...
Fraiere(edy) daca doua brate pot munci50-60 de familii de albine in Italia si Romania(hai sa zicem doar in Europa) in timpul celor 12-13 ore de lumina, trebuie gasite ceva solutii manageriale:
-ori nu mai dormim deloc si noaptea ambalam miere si o mutam spre dimineata la market;
-ori facem cerere la Doamne, Doamne sa prelungeasca lumina cereasca inca 12 ore;
-poate inventeaza NASA ziua de 36 de ore cu 24 de lumina.
Apicultura asta de o povestesti tu nu se regaseste delod in ceia de fac baietei astia profesionisti de la noi, pentru ca ai nostri sunt oricum implicati ''la blana'' in afacere si conduc tot ata de bine ca si deful tau...uneori chiar mai bine...pentru ca piedicile si problemele din Romania sunt mai multe ca la broscari.
nu vreau sa supar pe nimeni....sunt doar un mic incepator cu 3 stupi...dar e cam multa gargara nea edy...si sunt multe care nici macar eu nu pot sa nu le observ...in primul rand nu prea inteleg cum vine chestia asta cu verificatu` atator stupi intr-o singura zi ca la fiecare gasesti situatii diferite si timpul poate fi de min 5 min dar poti sa stai cu el deschis si 15 min....atunci nu prea mai iasa socotelile(oricum nu iasa)...la inceput eram foarte interesat sa invat....dar din pacate e mai buna cartea....forumul contine prea multa gargara
edy am o intrebare pentru raspuns garantat . :wink2: TE ROG CA DE ACUM SA SCRII IN FIECARE ZII CE AI LUCRAT IN LEGATURA CU ALBINELE in ziua respectiva ! Dai curs acestei cereri???? :thanks: Daca refuzi te voi considera un mincinos ordinar. :ok: :ok:
Domnule Batranu, vei avea cam mult de asteptat.
Citatnu vreau sa supar pe nimeni....sunt doar un mic incepator cu 3 stupi...dar e cam multa gargara nea edy...si sunt multe care nici macar eu nu pot sa nu le observ...in primul rand nu prea inteleg cum vine chestia asta cu verificatu` atator stupi intr-o singura zi ca la fiecare gasesti situatii diferite si timpul poate fi de min 5 min dar poti sa stai cu el deschis si 15 min....atunci nu prea mai iasa socotelile(oricum nu iasa)...la inceput eram foarte interesat sa invat....dar din pacate e mai buna cartea....forumul contine prea multa gargara
Domnule Elvis, i-mi permit sa va corectez.Prea multa gargara din partea unora.Inca din prima pagina am sesizat faptul ca omul are chef de povesti St.F.Am pus la momentul respectiv citeva intrebari pe tema celor 500-1000 de stupi deserviti de un numar redus de persoane. Din pacate s-a gasit imediat (ca la noi) o persoana care sa ma apostrofeze.Apropos domnule Ioanardelean 55, nu va mai aud. Fratilor nu aveti decit,daca va face placerea, piedetiva timpul cu "gargara". Daca cineva a inteles ceva concret din postarile lui Edy, va rog sa-mi explicati si mie poate ca eu sant mai redus si in felul asta ma ajutati. Multumesc!
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 11:42:18 PM
... nu am timp sa stau cu berea in mana si cu burta la soare cum fac si pe aici romanii prin Italia si apoi te invidiaza ca ai si ei sunt niste funduri goale ...
Edy, in ce ma priveste situatia e putin invers, eu nu te invidiez catusi de putin, dimpotriva, iti doresc sa ai cat mai multe realizari si sa-i lasi pe toti cu gura cascata, in schimb ii invidiez teribil pe cei care stau cu berea in mana si cu burta la soare; tare mi-ar place sa-mi pot permite sa fac si eu treba asta, cu bere de la congelator daca-i posibil :D .
Va rog sa observati ca in loc sa ne lamurim noi ,se lamureste el cu fiecare pe rind ,pe nervii nostri. :hi:
Citat din: edy din Ianuarie 11, 2013, 10:40:23 PM
Vorba dulce..mult aduce...
Intelepciunea populara are intotdeauna dreptate! Dar aceeasi intelepciune populara mai spune si ca "vorba lunga este saracia omului!"
Valter are un limbaj savuros, al carui dichis nu il poti "prinde" decat daca discuti cu el fata in fata!
Am invatat mai multa apicultura "citind" printre vorbele lui Valter decat am reusit sa "identific" din toate postarile lui Edy!
Iar daca ar fi sa aleg, mi-as "pierde vremea" bucuros, ca salahor, un sezon intreg, pe langa Valter in stupina sa, decat sa fac o excursie de cateva zile "in necunoscut", in mega-stupina industriala a lui Edy, in Italia!
Dar asa suntem noi romanasii astia nedusi pe la biserica... reticenti la nou si la invataturi! :mad:
Mai fratilor, ce zice Edy e posibil. El zice ca verifica 150 de stupi, nu familii de albine intr-o zi. Daca stupii nu au albine, poate oricare dintre noi sa verifice chiar mai multi. :smile:
Altu' care n-a 'nteles nimic.
Bine ai venit in clubul celor cu doi stupi, Pharaoane!
"Daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru", eu singur pot verifica lejer peste 1000 de stupi zilnic, in timp ce stau "cu berea in mana si cu burta la soare".
Verificarea o fac vizual, de la distanta! :P
Ceea ce v-am scris sunt lucruri importante si da o idee pentru cineva care vrea sa ajunga la un anumit numar de stupi de ordinul sutelor, scopul esential al acestui topic,este acela nu de a impune sau a descrie metode sau cum vrea Valter cu eficienta si alte chestii inutile care nu fac altceva de a deruta pe cel ce s-a pornit pe acest drum. Titlul se cheama TRECEREA.... deci nu am scris Hai sa trecem toti.... sau Metode si eficiente in trecera...... deci cu totul altceva, si daca nu s-a inteles nimic este treaba voastra, sa va spuna fraierul de VALTER cum face domnia sa cu cei 3-400 de stupi ai sai ,ce metode si eficiente are el in stupine.
CitatMai fratilor, ce zice Edy e posibil. El zice ca verifica 150 de stupi, nu familii de albine intr-o zi. Daca stupii nu au albine, poate oricare dintre noi sa verifice chiar mai multi.
=)) =)) =))
Citat"Daca imi maresc ritmul si imi imbunataesc metoda de lucru", eu singur pot verifica lejer peste 1000 de stupi zilnic, in timp ce stau "cu berea in mana si cu burta la soare".
Verificarea o fac vizual, de la distanta!
Faraoane,stiu ca ti-ai dori,dar este imposibil .Te rog sa ai in vedere ca cei 1000 de :stupi ,vor trebui impartiti in "postatiuni" a cite 40-50 de bucati fiecare .
Doar daca folosesti teleportarea. :hi:
Am spus stupi, nu familii de albine!
Stupii pot sta si 1000 in acelasi loc! :wink2:
In plus, la umbra lor fac gratarul si tin berea la rece!
Ai mare dreptate! Nu ai nevoie de ajutoare? :hi:
Nea faraoane,mi-ai dat o idee faina bre,ia-l pe nea obombo, aurel,bucovineanu,batranul si alti smecherasi de cartier faceti o echipa compacta si inscrietiva la vara ca salahori la valter,caci am inteles din surse sigure ca are nevoie de mai multi asa ca voi incepatori , si nu mai veniti la mine -deja v-am stres de pe lista-ca nu am timp sa-mi racesc gura cu astia ca voi!!!
=)) =)) =)) :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :P :P :P :hi: :hi: :hi: =D> =D> =D> :nudie: :nudie: :hippo: :bravo:
edy, astia de care vorbesti sunt reali si chiar daca avem cate 2 familii de albine, am demonstrat acest lucru. Tu faci apicultura doar in fata calculatorului. Nu ai demonstrat nimanui ca ai avea macar doi stupi, chiar si fara albine. In rest vise si apicultura virtuala.
Il rog pe d.ul Romikele daca poate sa-mi scrie pe privat adresa asociatie din RM.Sarat pentru a putea trimite pe aceasta adresa de aici din Italia cateva poze cu azienda mea,deoarece nu reusesc sa pun poze sau vreun film,multumesc!!!
Citat din: edy din Ianuarie 12, 2013, 12:01:28 PM
Nea faraoane,mi-ai dat o idee faina bre,ia-l pe nea obombo, aurel,bucovineanu,batranul si alti smecherasi de cartier faceti o echipa compacta si inscrietiva la vara ca salahori la valter,caci am inteles din surse sigure ca are nevoie de mai multi asa ca voi incepatori , si nu mai veniti la mine -deja v-am stres de pe lista-ca nu am timp sa-mi racesc gura cu astia ca voi!!!
N-aveai de pe ce lista sa ma stergi, pentru ca nu ma inscrisesem pe niciuna! Si din cate stiu eu, nici Bucovineanu, Aurel sau Obombo nu se inscrisesera! Deh, memoria bat-o vina!
Il prefer pe Valter in 1000 de cazuri inaintea ta!
Dar am o idee: ce-ar fi sa vii tu la vara in Romania si sa lucrezi in stupina lui Valter, ca sigur inveti multe! Iar la plecare iti facem cadou un telefon cu camera foto, ca sa ne arati si noua macar o poza cu sutele de stupi pe care ii detii!
Citat din: edy din Ianuarie 12, 2013, 12:16:12 PM
Il rog pe d.ul Romikele daca poate sa-mi scrie pe privat adresa asociatie din RM.Sarat pentru a putea trimite pe aceasta adresa de aici din Italia cateva poze cu azienda mea,deoarece nu reusesc sa pun poze sau vreun film,multumesc!!!
Trimite-mi-le mie pe e-mail si le pun eu aici!
[email protected]Sau tu vorbesti despre poze scoase pe hartie?
Vorbesti de sute si mii de stupi si nu gasesti pe cineva ca sa iti ataseze pozele la un e-mail?
Adresa este
[email protected]Am rugamintea sa incetati cu bataia de joc, altfel inchid forumul pe termen nelimitat.
Nimeni nu e obligat sa scrie pe placul tuturor, iar daca realitatea prezentata nu va convine, exista functia de "ignore" pe care va rog sa o folositi.
Din cauza unor manifestari de acest gen eu nu mai postez pe stuparitul iar milu56 aici.
La bascalie toti suntem buni, la fapte insa ne pitim dupa boscheti.
:thanks:
Din partea mea, poti sa-l inchizi oricand.
Normal, la ce sa te astepti daca oameni cu pretentii se preteaza la mizerii.
NU E MAI SIMPLU CA EDY SA PARASEASCA FORUMUL???? :roll:
Toata lumea are loc pe forum, dar conform povestii, eu propun ca SUPARACIOSILOR SA LI SE TAIE NASUL! =))
Citat din: vranceanul din Ianuarie 12, 2013, 12:40:54 PM
NU E MAI SIMPLU CA EDY SA PARASEASCA FORUMUL???? :roll:
De ce, ca vrei tu?
Noi am luat legatura cu edy si este o persoana serioasa si cat se poate de reala, iar pentru faptul ca unii considera ca o poza sau un clip reprezinta o garantie a seriozitatii, nu pot permite bataia de joc la infinit.
Totul are o limita, nu am deschis acest forum ca unii neadaptati cu mediul virtual de dialog sa-si arate partea intunecata a caracterului, ci pentru ca incepatorii sa gaseasca aici cat mai multa informatie.
O gluma e de inteles, dar repetarea la infinit a unor obraznicii, e impardonabila.
De ce oare numai stefan1 poate sa combata in termenii cei mai civilizati cu putinta, fara sa jigneasca?
Sau prezenta in fata tastaturii, fara sa fiti vazuti, va face mai fortosi? :rusine:
Eu vreau adresa de posta pentru a va putea trimite poze adevarate pe hartie fotografica si nu poze trucate.
Va multumesc din nou,si acum il inteleg pe nea milu 56 si a facut bine ,ii voi urma deci si eu exemplu-de la voi nu se invata nimic-doar bataie de joc ,aroganta a la valter si mizerie omeneasca din sufletele voastre!
va salut din mers ca mai mult nu meritati!
Ai pe privat datele de contact ale asociatiei, dar cum nu e secreta, iata:
Asociatia Apicultorilor Profesionisti Albina Ramniceana
Ramnicu Sarat
Str. Bogzei, Nr. 5
Jud. Buzau
Cod postal 125300
Iarta-ma ca intervin dar limbajul josnic de badaran nu arata ca e o persoana chiar atat de serioasa. Daca intradevar este o persoana serioasa sa-si tempereze vocabularul, sa raspunda punctual la intrebari ca sa putem invata ceva de la el [asat-i scopul]
Oricine are limite, iar provocarile repetate nu arata decat ca perceptia pe care o avem in lume e cat se poate de reala. Nu suntem decat urmasii salbaticilor de daci si ai rau famatilor Romei, ce popor putea sa rezulte? :zzz:
Citat din: romikele din Ianuarie 12, 2013, 12:48:39 PM
De ce oare numai stefan1 poate sa combata in termenii cei mai civilizati cu putinta, fara sa jigneasca?
Eu nu-mi aduc aminte sa-l fi jignit pe Edy (da' poate am memoria scurta), i-am pus doar niste intrebari, care pentru mine sunt foarte serioase, referitoare strict la afirmatiile facute de el. In schimb am obtinut raspunsuri zeflemitoare.
Nici 1000 de Hristosi nu-i poate salva pe romani de pactul invidiei ,minciunii si micimii sufletesti!
Ma asteptam ca unii dintre apicultorii trecuti de prima tinerete sa se arate sceptici in legatura cu posibilitatea realizarii unor stupine de dimensiuni mai mari......este evident ca ei nu au reusit sau nu si-au dorit acest lucru.
Dar de la cei tineri era de asteptat o avalansa de intrebari ale caror raspunsuri sa-i lumineze macar intr-o mica masura CUM sa realizeze acest deziderat nu DACA este posibil. Pentru ca este evident ca pana si la noi in tara sunt cateva astfel de stupine.
Va reamintesc unora ca in trecut( cred ca atunci erau unite cele trei provincii istorice :wink2:) un stupar pe care acum nu indrazneste nimeni sa-l conteste , a incercat sa arate cu fotografii si filme si sute de explicatii cum intretine el o stupina de 500-700 stupi IN ROMANIA( nu a primit mostenire acea stupina).
REZULTATUL
a fost nevoit sa sterga majoritatea filmelor si alte postari ,pentru ca a fost criticat cu aceiasi lipsa de discernamant de tineri si batrani sau alti indivizi care nu au legatura cu apicultura.
In schimb sunt promovati indivizi de doi bani care nu au alt interes pe acest forum decat profitul personal.
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :i_love_you: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:
Citat din: edy din Ianuarie 12, 2013, 12:53:59 PM
Eu vreau adresa de posta pentru a va putea trimite poze adevarate pe hartie fotografica si nu poze trucate.
Edy, si in privinta asta lucrurile stau exact invers. Pune linistit poze in format digital si eu (dar nu numai) pot sa-ti spun daca au fost manipulate, cand si cu ce program. Pozele scanerizate nu pot fi controlate.
Vom vedea in vara la fata locului ce si daca a fost "scanerizat" :wink2:
Citat din: pedro din Ianuarie 12, 2013, 01:05:58 PM
In schimb sunt promovati indivizi de doi bani care nu au alt interes pe acest forum decat profitul personal.
Pedro te salut cu drag. Daca ''bati'' cumva la mine eu iti multumesc...asa imi fac portofoliu de imagine.
Eu nu am vandut, cumparat pe baza imaginii de pe forumuri, desi recunosc ca nu pun capul in pamant cand un imbecil vrea sa para altceva decat ce este.
Revenind la tema noastra...apicultura profesionista:
-ia poate fi cuantificata de unul care o detine(nu de slugi);
-ia poate fi expusa doar de cei ce o cladesc, o simt, o oblojesc si uita sa doarma noptile de grija investitiei(din banca, camatari...) si nu de tuteri care joaca pocher dupa ce pleaca seful din stupina;
-ia poate fi cladita in timp(preponderent in generatii) cu rabdare, pasiune, daruire, implicarea tuturor membrilor familiei;
-ia poate fi rentabila daca investesti timp, bani, generatii, cursuri, experiente nefavorabile;
-ia poate sa-ti dea posibilitatea sa dai sfaturi doar daca traiesti profesionist...
cu regret pot sa spun ca momentan nu am puterea si vointa sa trec la 500 si ma multumesc cu 230 fam de productie, 60 roi pe rame si 26 de micronuclee...muncite neprofesionist doar de mine.
ps. Niciunul din posturile lui edy nu ma pot determina sa trec la 500.
Citat din: pedro din Ianuarie 12, 2013, 01:05:58 PM
Nici 1000 de Hristosi nu-i poate salva pe romani de pactul invidiei ,minciunii si micimii sufletesti!
Ma asteptam ca unii dintre apicultorii trecuti de prima tinerete sa se arate sceptici in legatura cu posibilitatea realizarii unor stupine de dimensiuni mai mari......este evident ca ei nu au reusit sau nu si-au dorit acest lucru.
Dar de la cei tineri era de asteptat o avalansa de intrebari ale caror raspunsuri sa-i lumineze macar intr-o mica masura CUM sa realizeze acest deziderat nu DACA este posibil. Pentru ca este evident ca pana si la noi in tara sunt cateva astfel de stupine.
Va reamintesc unora ca in trecut( cred ca atunci erau unite cele trei provincii istorice :wink2:) un stupar pe care acum nu indrazneste nimeni sa-l conteste , a incercat sa arate cu fotografii si filme si sute de explicatii cum intretine el o stupina de 500-700 stupi IN ROMANIA( nu a primit mostenire acea stupina).
REZULTATUL
a fost nevoit sa sterga majoritatea filmelor si alte postari ,pentru ca a fost criticat cu aceiasi lipsa de discernamant de tineri si batrani sau alti indivizi care nu au legatura cu apicultura.
In schimb sunt promovati indivizi de doi bani care nu au alt interes pe acest forum decat profitul personal.
Si va mai mirati ca nu ne putem apara interesele de "casta"? Sincer nu inteleg de ce dintr-o expunere s-a ajuns in nici o saptamana la atacuri la persoana. Am crezut ca scopul forumului e de a schimba idei si de a ajuta pe necunoscatori. Ori aici am vazut combatere de idei prin atac la persoana. Pe cine nu intereseaza subiectul poate sa nu intre in dialog, nu? Se pare ca fata de Edy cineva plateste polite on line.
Pe de alta parte nu cred ca exista cineva pe lumea asta in afara de Dumnezeu care poate afirma ca stie tot ce se poate sti despre albine si albinarit.
Regretabil.
Sa fiti iubiti!
Draga Valter ,
este a doua oara cand ma suspectezi de ganduri care nu sunt ale mele!
Cu aceasta ocazie ,chiar daca nu are relevanta pentru tine, te asigur de respectul meu !
Dar daca in ceea ce te priveste ""nu am puterea si vointa sa trec la 500 '',...., subiectul deschis de Edy era pentru cei care au VOINTA si DETERMINAREA dar nu si experienta pentru a intretine o asfel de stupina.
Constructiv era daca ii acordai "'prezumtia de nevinovatie '' si contribuiai cu intrebari si solutii punctuale ,urmand ca timpul sa ne dovedeasca daca romanii sunt capabili ,la fel ca celelalte natii din vest sau de altundeva sa devina apicultori profesionisti!
Miine propun desfintarea universitatii di Iasi daca scoate oameni care in 2013 nu sint in stare sa pune o poza pe apiardeal. :rusine: :rusine: :rusine: eu nu cred acest lucru. Nimic nu ma supara mai mult decit Minciuna. Iarta-ma Romikele. EDY ESTE UNUL DIN ADMINISTRATORII FORUMULUI. :nod: :nod: :nod: :nod: :nod:
Citat din: Bătrânul din Ianuarie 12, 2013, 02:44:04 PM
Miine propun desfintarea universitatii di Iasi daca scoate oameni care in 2013 nu sint in stare sa pune o poza pe apiardeal. :rusine: :rusine: :rusine: eu nu cred acest lucru. Nimic nu ma supara mai mult decit Minciuna. Iarta-ma Romikele. EDY ESTE UNUL DIN ADMINISTRATORII FORUMULUI. :nod: :nod: :nod: :nod: :nod:
Ai luat-o iar pe aratura... varsta sau palinca e de vina? :uimit:
Vedeti cat inseamna o poza?
Daca Edy ar fi pus o poza cu el in stupina, multe dintre suspiciuni n-ar mai fi aparut!
Va mai dau un indiciu de la virsta " leu isi apara puiul " si una de la palinka " edy este un extraordinar de bun informatician (soft calculatoare ) dar ca stupar e numai in vise " Cu asta am terminat interventiile mele in acest topic. =D> =D>
Nu te mai stradui s-o faci pe detectivul, ai mai facut-o in trecut si n-ai nimerit. :wink2: :hi:
Ce mi se pare interesant e ca un om care are ceva habar de albine, care are ceva experienta cu calculatorul- bate in fiecare zi romane pe forum , care lucreaza de nu are vreme sa .... nimic
nu poate proba nimic din ce spune aratand cea mai mica imagine foto sau video.
Ce m-a convins ca nu poate fi adevarat ce propovaduieste e tocmai insistenta si incapatinarea de a ne demonstra ce? ... ca e cel mai tare dintre apicultorii romani si itallieni la un loc?
In plus mi se pare imposibil ca in cei cativa ani petrecuti in Italia sa fi uitat atat de mult limba romana icat sa umple textul de italienisme.Am discutat acum ceva vreme cu un tip care a stat 19 ani in Italia si nu a scapat un singur cuvant italian. UNUL!
E un fenomen tipic pe forumurile apicole - din cand in cand apare cate unul, face valva trafic invrajbeste si apoi dispare . Trebuie sa fie ceva deliberat. Sau patologic.
De prost nu pierde nimeni atata timp si energie ca sa ce - sa demonstreze unor anonimi ca mine ca e mare scula in bascula.
De maine si eu pot sa zic ca am 578 de familii ca nu ma doare gura si ca intru in 200 pe zi can eu nici sa stau in cap nu pot trece de 30-40 de unul singur.
edy a dat un numar de telefon. Sunati-l si va lamuriti. Altfel va consumati energia inutil cautand argumente puerile.
Noi am "probat" acel numar, e cat se poate de real.
Citat din: romikele din Ianuarie 12, 2013, 05:49:31 PM
edy a dat un numar de telefon. Sunati-l si va lamuriti. Altfel va consumati energia inutil cautand argumente puerile.
Noi am "probat" acel numar, e cat se poate de real.
nimeni nu a spus ca el nu exista
si Milu e destul de evident ca exista sau a existat
ce contesta toata lumea e veridicitatea celor spuse de el
In lumea academica este un principiu" nu publici nu existi"
la fel si in lumea apicola de pe net " nu pui poze nu ai cuvant"
Uite la Dan Margarit , pupemea valter , dragos, chiar si "on line" au avut ceva de zis au aratat in imagini . Lumea ii iubeste sau uraste dar nu pot si facuti mincinosi pentru ca au demonstrat cu imagini ca nu sunt plini de aer cald
Fiecare are motivele sau problemele sale pentru care nu isi afiseaza intimitatea.
Am primit cu placere invitatia de a-i face o vizita si ne vom lamuri cum stau lucrurile.
Cat timp nu se verifica proba contrarie nu avem dreptul sa jignim, daca ne respectam pe noi insine.
Ne deranjeaza subiectul, il ignoram... nu cred ca e asa complicat, noua insa ne place scandalul, tziganismul si profitam de orice ocazie sa expunem asta.
Acelasi lucru il vom face si cu milu - o vizita in Spania. Sanatosi sa fim!
Nimeni nu pune la indoiala existenta lui edy sau faptul ca are stupi . Numai ca el atunci cand a intrat pe forum s-a cam uitat putin de sus la lumea apicola de aici asa ca multi membri ai forumului s-au simtit putin sifonati . Apoi intervine subiectivul si orice a postat edy a fost privit cu suspiciune.
E doar o problema de comunicare peste care cred ca vom putea trece cu totii. Mie unul mi-a placut decalogul publicat de edy . A ca la orice se poate aduce imbunatatire e clar , edy a pus o caramida , cine doreste vine cu restul de caramizi si asa se ajunge la o constructie solida.
De curand am citit un aforism , nu mai stiu cine l-a scris : cica un destept are ce invata de la un prost , invers este imposibil.
Nea MIHAI, esti chiar simpatic si ai si dreptate.Eu cred ca Milu si Edy ti-au promis ceva sejururi de tii asa mult la ei.Acum in gluma sau serios :cand ai pus "lupusorii " (abeja,dragos)pe fuga nici nu vroiai sa auzi de postarile lor.Hai ca mai facut gelos si scriu ce nu trebe.Sa numa-n juri,doar am spus. :hi:
Lupusorii au vrut sa plece singurei la vechiul barlog. De intors tot singurei s-au intors, eu nu caut sa conving pe nimeni nici sa plece, nici sa vina, e optiunea fiecaruia.
Tot ce doresc e sa fim civilizati, mai ales cand nu stim cu cine vorbim.
Daca vrei, te vizitam si pe tine, sa nu mai fii gelos :P :hi:
La mine nu poti vedea prea multi stupi pt ca-s sluga .Al drek... ca nu mai poti lucra in strainatate ca esti capsunar,sluga si asa mai departe .Profesionist numai daca ai stupi,deparca fotbalistul are echipa lui si iara ....asa mai departe...
Da nu ma supar ..... da ma zgarie cand vad ca hotii sunt oameni si acas sin straini.
Noi ramanem ..........
Donmule Romikele, imi pare rau ca intervin din nou dar nu mi se pare corect sa nu luati nici o masura la comportamentul incalificabil pe care il are acest domn EDY. Nu se poate ca sa foloseasca un vocabular de MAHALA la adresa multora dintre noi, iar noi sa tinem 'ciocu mic'.Poate sa aibe CEA MAI INALTA CALIFICARE IN APICULTURA, poate sa aibe cele mai renumite facultati, poate sa-ti comfirme la telefon ca traieste, pentru noi cei multi este un...puneti ce vreti. Asteptam de la el nu romane de doi bani, ci informatii serioase, utile, scurte si cuprinzatoare, nu cuvinte degradabile,jignitoare,injositoare. Nu ne intereseaza ca va complaceti, ca va vizitati 'ca sa lamuruti lucrurile',ci vrem sa citim si sa comunicam cu placere pe forum. Nu 'tiganismul' ma face sa intervin, nu dorinta de-a afla locatia acestui individ oarecum neserios, ci faptul ca-i luati apararea. Parerea mea este ca nu-i bine sa ne 'ignoram' la infinit. PS. aveam de gand sa vin aici cu o multime de lucruri benefice pentru multi dintre noi,[in tehnologia apicola] dar pentru un moment pun stop. Sper ca nu am deranjat prea mult.
degeaba il luam pe domnul Edy in ras la postarile facute,dar sa stiti ca se poate si la noi si cunosc personal cativa apicultori care detin asemenea stupine,poate ma luati in ras dar am cunoscut in urma cu doi ani doi frati din jud Salaj care la culesul de rapita faceau pastoral unu cu 600 de familii iar celalalt cu 800 ,nu am gresit cifrele cu siguranta,toti stupi erau pe containere auto care se transportau cu camioane cu sasiu de schimb,90 de familii pe container,erau separati fiecare cu jucariile lui si cu oanenii lui,va spun ca se poate
Poate n-ai citit cu atentie ce s-a scris pana acum. Nimeni nu sustine ca nu se poate face ce spune Edy, exista unele indoieli ca se poate face cum spune Edy.
Da' nici asta n-ar fi o problema, chestia e ca Edy a pierdut credibilitate cu afirmatiile sale contradictorii si cu modul lui de a ne trata ca pe niste prosti cre nu sant in stare sa faca apicultura fara invatamintele lui, iar tu cu exemplul tau ai demonstrat exact contrariul.
ca si comportament si expunere nu comentez nimic,sunt de acord cu dumneavoastra,eu am expus numai ceea ce tine de numarul de stupi ,de stupinele mari care sunt la noi pt ca multi colegi spun ca nu se poate dar se poate
Edy ai idee cati stupi au impreuna acesti palmasi ?
...in fiecare iarna stau la gura sobei si visez frumos...
... imi fac planuri ca o sa maresc numarul de stupi.. imi fac planuri cu ce fapte marete voi face eu la vara.
.dar, trece timpul, vine vremea frumoasa, iar munca si problemele nou aparute ma pun in cur si uit de VISUL CEL FRUMOS DIN IARNA, visul, cu nu stiu citi stupi care i-as putea avea...
Pentru vranceanul:
In momentul in care iau masuri contra cuiva sunt acuzat de dictatura.
Daca las pe fiecare sa-si expuna punctul de vedere sunt acuzat ca ma complac sau fac jocul nu stiu cui.
Crezi ca astea sunt motive de mare bucurie?
Constatarea mea ca suntem o natie de necivilizati se adanceste pe zi ce trece.
Ne folosim de linsaj ca de o mare virtute.
Daca ai ceva de zis despre apicultura, nimic nu te opreste, daca nu mai bine te abtii.
Sincer, nu cred ca mai merita efortul pe care-l fac cu sustinerea si intretinerea acestui forum, asa ca mai bine pun STOP si las totul pe seama voastra, asa cum veti sti sa-l folositi, asa il veti avea.
Citat din: bio din Ianuarie 12, 2013, 07:41:52 PM
...in fiecare iarna stau la gura sobei si visez frumos...
... imi fac planuri ca o sa maresc numarul de stupi.. imi fac planuri cu ce fapte marete voi face eu la vara.
.dar, trece timpul, vine vremea frumoasa, iar munca si problemele nou aparute ma pun in cur si uit de VISUL CEL FRUMOS DIN IARNA, visul, cu nu stiu citi stupi care i-as putea avea...
Frumos spus "VISUL CEL FRUMOS DIN IARNA".....sa stii ca sunt multi apicultori care au acelasi vis, dar putini sunt cei care si-l infaptuiesc. Ai dreptate, ca alte activitati iti darama visul.
Nu inteleg de ce ati inchis topicul lui Edy
Nimeni nu injura pe nimeni , din contra mi se parea o discutie pertinenta intre oameni cu ceva experienta in apicultura.
Eu asteptam cu nerabdaresa revina stimabilul Edy cu suport video si sa ne arate tuturor ca ne-am inselat in privinta lui si ca poate face tot ceea ce zice.
Sau doar pentru ca se indrepta intr-o directie neasteptata?
Cine e de fapt Edy si ce vrea el de la noi?
Sau ce vrem unii din noi de la el?
Eu sincer asteptam ceva in genul filmelor facute de Dragos in Italia.Si acum imi sta pe retina baza+ casa +depozit+ garaj ce putea avea omul ala acolo.
Am invatat in cinci minute enorm si am inca nevoie sa invat.
Dar concret nu cai verzi pe pereti.
Cine l-a inchis sa spuna si motivele. Deranjeaza pe cineva anume?
Il redeschid eu acum, va ramane asa cat timp nu se sare calul.
topicul asta este o caterinca (ca cel care la deschis de altfel). stau de 20 min sa citesc toate postarile si inca nu am inteles care-i treaba cu subiectul
alde "nea" edy nu a spus nimic concret legat de probleme (boli, tratamente, roiri), profit, etc. in stupina proprie.
sincer, rasfoind acest forum am invatat multe (macar teoretic), de la toti "nepriceputii" din romania.
cu ce ma ajuta sa stiu ce face cutarica din Italia, daca eu nu pot aplica in Romania?
stau sa-l citesc pe "Raducioiu" care a uitat limba romana (asta daca a stiut-o cand a plecat) in ideea ca am ce invata.
edy, cu tot respectul, lasa-ne frate!
Raman surprins cata fierbere pe acest topic!
Imi amintesc de o intamplare povestita de tata. La un moment dat se facea, noaptea, de paza,cu randul, in comuna. S-a nimerit ca in 'tura' lui sa fie un sacandal intre "ficiori". Trei patru baieti voiau sa bata pe un altul. Ala a venit in fuga la tata si i-a cerut ajutorul ca aia il bat. Tata a reusit sa-i calmeze si baietii erau gata sa plece, cand cel vizat a sarit din spatele lui tata sa loveasca pe unu din grup. Spera ca tata sa sara pentru el. Nu mai spun ce a urmat...
Si mie imi pare rau ca m-am amestecat aici. Edy, cum poti sa jignesti stupari cunoscuti si recunoscuti de pe forum, la gramada, fara sa stii ce realizari au si ce oameni sunt??!! Valter, Bucovineanu, Batranul, Pharaonul, Vranceanul si altii au tot dreptul sa fie suspiciosi cand spui ca nu poti sa pui o poza ca nu stii. Roaga un baietel de 12-13 ani si o sa te lumineze cum se pune o poza. Apoi Valter te-a rugat doar sa fii mai concret, ca sunt oameni activi care vor o informatie mai concentrata, ca timpul face bani. De ce sa te superi? Si daca te superi de ce sa jignesti???
Conteaza sa ai intimitate cu albina,acest contact vizual emotional dispare cand lucrezi industrial,sau virtual,dar lacomia dupa bani nu tie cont de sentimente si calca in piciore tot,respecta albina si nu-ti bate joc de tine :thanks:
Unul il deschide altul il inchide :bravo:
Ma vad nevoit sa ii raspund lui andrei nicusor aici
Eu vreau sa devin profesionist.
Chestia cu intimitatea cu albina e frumoasa dar nu intotdeauna rentabila.
Iubesc albina si o respect dar sunt nevoit sa imi intretin familia de unde muncesc cel mai mult adica din apicultura.
Poti face agricultura si in mod etic fara a incalca bunul simt si poti, chiar trebuie sa traiesti decent de pe urma ei.
Cand nu se va mai putea trai din agricultura ce va mai manca lumea ?
Eu am urmatir cu mare atentie toate forumurile inca dinainte sa am macar un stup si am invatat mult de aici.
Cei care l-am tras de maneca pe autor sa mai scurteze "coada vulpii" am fost acuzati ca suntem necivilizati si facem misto. Dar cine a inceput? Cei care nu erau de acord cu el si nu veneau cu aplauze au fost etichetati cu diferite epitete. Unele afirmatii ale autorului sunt corecte, dar atunci cand vii sa te lauzi cu realizari demne de Batman risti sa nu fii crezut nici cand spui adevarul.
In 4 ian. un coleg ( Cipriene ) il atentiona pe Edy ,,,ai grija ca astia te maninca ,,,,, si eu banuiam asa ceva dar nu am crezut ca se va intimpla asa de repede . Un alt coleg a intrebat ca eu dece nu spun ceva . In primul rind din cauza timpului , seara abia apucam sa citesc postarile si sa mai rspund la M.P. .iar acum cind am timp si as putea posta stau si ma intreb ,,,,EU CU CINE SA VOTEZ ,,, ???miar fi placut ca Edy sa fie lasat in pace pina isi termina teza ..dar na fost sa fie .dece vroiam lucrul acesta :?
1. Am citit o carte scrisa de un apicultor din italia (undeva in nordul italiei ) spunea despre apicultorii italieni lucruri interesante si eram curios sa vad daca ce spune Edy se potriveste cu ce am citit . cei mai multi apicultori din italia sint din nord ,si fac pastoral in sud o distanta destul de mare fata de ce facem noi , apicultorii profesionisti detin de la 200 de stupi pina la citeva mii , autorul cartii avea 400 de fam . si spune ca face pastoral cu acesti stupi singur . De aici putem trage citeva concluzii . Eu care cred ca dispun de aproare toata logistica si ca stiu f. mult ,consider (si asa si este ) ca sint mult mult in urma lor .
2. Prin 1998 a venit la mine un italian cu o comanda de 10 000 mii rame si 500 de stupi am crezut ca este vreun comerciant dar din discutii mi-a spus ca el cu fratele lui au 3000 de stupi . iar mi s-au imuiat picioarele . ce era sa fac ? sa nu-l cred si sa-l dau afara fiind-ca minte ? nu va spun ce a mai urmat dar va pot spune ca nu ma mintit .
Inchei si va spun ca regret ca sa intimplt asa ;si va pun intrebarea ???
,,,,,,,,,,,, SI CU ASTA CE-AM FACUT ,,,,,,,,??????
,,COSTANTIN TANASE ''
Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 13, 2013, 05:56:49 PM
In 4 ian. un coleg ( Cipriene ) il atentiona pe Edy ,,,ai grija ca astia te maninca ,,,,, si eu banuiam asa ceva dar nu am crezut ca se va intimpla asa de repede . Un alt coleg a intrebat ca eu dece nu spun ceva . In primul rind din cauza timpului , seara abia apucam sa citesc postarile si sa mai rspund la M.P. .iar acum cind am timp si as putea posta stau si ma intreb ,,,,EU CU CINE SA VOTEZ ,,, ???miar fi placut ca Edy sa fie lasat in pace pina isi termina teza ..dar na fost sa fie .dece vroiam lucrul acesta :?
1. Am citit o carte scrisa de un apicultor din italia (undeva in nordul italiei ) spunea despre apicultorii italieni lucruri interesante si eram curios sa vad daca ce spune Edy se potriveste cu ce am citit . cei mai multi apicultori din italia sint din nord ,si fac pastoral in sud o distanta destul de mare fata de ce facem noi , apicultorii profesionisti detin de la 200 de stupi pina la citeva mii , autorul cartii avea 400 de fam . si spune ca face pastoral cu acesti stupi singur . De aici putem trage citeva concluzii . Eu care cred ca dispun de aproare toata logistica si ca stiu f. mult ,consider (si asa si este ) ca sint mult mult in urma lor .
2. Prin 1998 a venit la mine un italian cu o comanda de 10 000 mii rame si 500 de stupi am crezut ca este vreun comerciant dar din discutii mi-a spus ca el cu fratele lui au 3000 de stupi . iar mi s-au imuiat picioarele . ce era sa fac ? sa nu-l cred si sa-l dau afara fiind-ca minte ? nu va spun ce a mai urmat dar va pot spune ca nu ma mintit .
Inchei si va spun ca regret ca sa intimplt asa ;si va pun intrebarea ???
,,,,,,,,,,,, SI CU ASTA CE-AM FACUT ,,,,,,,,??????
,,COSTANTIN TANASE ''
Lucrurile se cern de la sine...Oricum ar fi vorbele grele de aici nu vor face pe nimeni sa nu isi duca la bun sfarsit planul propriu. De-aia mi se pare absurd mosurd modul de abordare. Ca omul nu vrea decat sa spuna ceva. Nu vrea sa impuna nimic. Deci nu are cum sa fie un minus...
Din pacate sunt in asentimentul dvs. si as fi vrut sa citesc ceva ce nu s-a mai scris pe aici, numai ca sunt unii care se simt amenintati... Nu stiu de ce se simt asa, dar cu siguranta ei stiu, chiar de nu o recunosc.
Pace!
Pentru Dragos: Intru totul deacord cu ..desteptul si prostul".Pentru Romikele,fara sa fiu inteles gresit:Dragos.Pupemea,Bobalca A.,Batranul ,ETC.....(ar trebui sa scriu zeci de nume) sunt APICULTORI de la care am invatat MUUULTE despre apicultura in 12 ani ,de cand ma ocup de stupi.Am citit si am VAZUT MII DE POZE SI FILMULETE DE LA EI. Stiu cine sunt si cum arata.NORMAL ca nu as putea sa-i jignesc daca din ce posteaza, ceva nu-mi place. Eu stiu cine sunt ei si ei (as fi onorat) pot vedea cine sunt eu din pozele mele. Adica discutia se face intre OAMENI (apicultori) CARE NU SE ASCUND.Cei care se ascund in spatele unei porecle sau ,,isi pastreaza intimitatea",se supara degeaba. Teoria ca teoria,practica ne omoara. :yes: :thanks: http://doinel.sunphoto.ro (http://doinel.sunphoto.ro)
Citat din: mosunick din Ianuarie 13, 2013, 06:01:37 PM
Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 13, 2013, 05:56:49 PM
In 4 ian. un coleg ( Cipriene ) il atentiona pe Edy ,,,ai grija ca astia te maninca ,,,,, si eu banuiam asa ceva dar nu am crezut ca se va intimpla asa de repede .
Din pacate sunt in asentimentul dvs. si as fi vrut sa citesc ceva ce nu s-a mai scris pe aici, numai ca sunt unii care se simt amenintati... Nu stiu de ce se simt asa, dar cu siguranta ei stiu, chiar de nu o recunosc.
Pace!
Mai fratilor! vad ca dumneavoastra considerati incidentul cu edy o jonglerie facuta de ''unii'' sa nu afle ''altii'' cum e cu profesionalismul. Cred ca aveti mare dreptate...si eu imi cer scuze ca sunt brutal, nesimtit, rau intentionat si lovit in propriile interese de domnul edy.Sa scrie frate cat al tin degetele...dar daca bate campii sa nu va suparati eu am sa-l regulez.
Drept urmare , putem corecta lucrurile si sa se dovedeasca clar si fara echivoc ca eu sunt un nemernic, bolnav de propria-mi imagine...om de nimic , care loveste in interesul acestui forum pentru a-mi cladi pe spinarea covoiata a domnului edy imaginea de mare profesionist.
ps. Incercam sa vad si eu cum pot sa devin profesionist...de cand cu edy..mi-a trecut.
va pup cu drag.
Sa scrie frate cat al tin degetele...dar daca bate campii sa nu va suparati eu am sa-l regulez.
=)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =))
Domnu Valter stai linistit lasa omu in pace ,asta sa o faci daca-ti cere bani de tastatura . :hi: :hi: :hi: :hi: :hi:
Citat din: romikele din Ianuarie 11, 2013, 03:05:10 PM
Citat din: Alutus din Ianuarie 11, 2013, 02:47:47 PM
...poate esti Speedy Gonzales cu chiloti din tabla(stainless steel)
Dar tu cine esti?
Din acest moment orice anonim care persifleaza sau adreseaza jigniri lui edy, va primi interdictie la postari.
Alutus, daca ai ceva de zis, mai intai te prezinti, apoi contactezi pe privat pe cel cu care ai polemici.
Regret nespus sfanta indignare, generata de mentionarea acelui personaj mexican. Unul mai eficient, mai cunoscut, si foarte respectat ar fi Robin Hood, a man in Tights. Curajos nevoie mare si tare indemanatic. Cu o mana-si tine the tights (magh. in original) , iar cu cealalta il barbiereste cu ascutita-i spada, pe seriful din Nottinghamshire (o statiune estivala de pe langa Balaton lake) .
de ce nu curata un moderator topicurile de postari non-apicole .... oare nu ar trebui modificat regulamentul ... ca sa nu se mai permita atatea jigniri ... si sa se posteze strict pe teme apicole (on topic)? ca altfel ... nu stiu unde se va ajunge cu libertatea de exprimare si democratia prost inteleasa. nu cred ca suntem un popor pregatit pentru asa ceva ... cu parere de rau o spune un om care a petrecut destul in strainatate, atat in Europa cat si in afara Europei.
Daca nu veti institui reguli care sa fie si respectate .. in curand forumul se va autodesfiinta sau nu va mai fi apicol! si e pacat!
si inca ceva ... am 20 de ani de apicultura hobby si 35 de colonii, stationar! poate de acum incolo sa mai cresc, dar in niciun caz nu voi depasi 200-250 pe doua vetre.
Momentan nu e timp pentru asa ceva, se intervine doar in cazuri deosebite.
Cu ocazia implinirii a 3 ani de la lansarea noului Apiardeal, acest forum va fi arhivat si voi lansa o versiune noua, cu exact aceleasi subiecte si cu repararea erorilor si lipsurilor din acest moment.
Din forumul curent se va transfera/adauga doar informatia de valoare, sistematizata, pentru ca acum unele idei se regasesc pe 3, 4 topicuri similare.
Este mult de munca, asa ca e nevoie de rabdare si... ce-o mai fi.
Multumim ca sunteti alturi de familia Apiardeal si va dorim impliniri pe toate planurile in noul an!
:hi:
Citat din: bio din Ianuarie 12, 2013, 07:41:52 PM
...in fiecare iarna stau la gura sobei si visez frumos...
Fericitule. Eu am incalzire prin podea.
Castigat ridendo moris.
Ce ziceti poate continua Edy ?
Ma dar unde este edy ? ca mie unul incepuse sa-mi placa .
Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 14, 2013, 07:46:48 PM
Ce ziceti poate continua Edy ?
Edy a renuntat sa mai posteze in urma insultelor gratuite cu care a fost gratulat.
BIne , bine , nu mai posteaza dar cum ramane cu excursia la azienda lui ?
In loc de PS. Edy ,ori suntem barbati , ori ce suntem ???? hai lasa supararea si revino in forta , eu unul te astept !
Undeva prin nordul Italiei . :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Edy ! spiritele s-au mai linistit , sigur acum poti continua ,lasa supararea , @};-
Si eu te sustin
Citat din: romikele din Ianuarie 14, 2013, 07:55:41 PMEdy a renuntat sa mai posteze in urma insultelor gratuite cu care a fost gratulat.
Pai daca ar renunta sa mai posteze si cei care au fost insultati in mod gratuit de Edy, n-ar mai scrie nimeni pe forum.
Edy ca si iarna trecuta te sustin !! Mergi dupa zicala "Caini latra ursu merge" nu aia de la Dinamo!
Un sfat nu intra in polemica cu iei , ignorai!!! :hi:
Edy si eu te sustin! deja suntem mai multi.
Citat din: romikele din Ianuarie 14, 2013, 07:55:41 PM
Citat din: ioanardelean55 din Ianuarie 14, 2013, 07:46:48 PM
Ce ziceti poate continua Edy ?
Edy a renuntat sa mai posteze in urma insultelor gratuite cu care a fost gratulat.
Imi pare rau ca a renuntat Edy. Dar el a gresit. A fost atacat sau poate doar putin criticat; dar el a considerat ca cea mai buna aparare e atacul si a aruncat in unul si altul cu afirmatii nedrepte. Se zice ca nu poti apara o cauza dreapta prin mijloace incorecte, ca iti pierzi sprijinul.
Unii forumisti se tem sa nu cada de 'faieri', adica sa creada neconditionat ce spune Edy despre propria persoana si la urma sa se dovedeasca ca nu e asa. Dar chiar daca ar fi asa, e foarte valabil ce a spus Dragos: "un intelept poate invata ceva si de la un prost, dar un prost nu invata de la nimeni si le stie pe toate."
Eu unul as spune(daca conteaza parerea mea) ca nu mai are rost sa se continue acest topic.
-daca nu sa putut scrie in 17 pagini(pina acum avem 17 pagini) cum sati inmultesti stupii pina la un numar de o mie de stupi atunci nu se va putea nici in 200 de pagini.
-da ar trebui sami inmultesc stupii bazinduma doar pe cele scrise in acest topic(titlul topicului este foarte bun!!!-felicitari pt asta) nu mas dezvolta in directia buna caci multe lucruri au fost amintite in paralel fara sa le fi dezbatut oricine. Deci vorbe goale fara actiuni concrete.
-multi au dat dovada de a fi niste copii din groapa de nisip care se cearta chiar daca sar fi putut ameliora atmosfera si pasnic. Nu stiu daca Edy a fost atacat pe privat dar daca a fost atunci acele probleme ar fi trebuit rezolvate tot pe privat cu ajutorul adminului. Imi pare rau ca nu a fost mai multa rabdare si sa ajuns la atacul lui Edy.
-as putea spune ca aproape cu totii stim cum scrie Edy pe forum inca din anul trecut deci mie nu mia fost nimic nou atitudinea lui de a se adresa cititorilor pe acest forum nou chiar si atunci cind nu a fost intrebat deloc. Pot sa spun doua exemple numai din acest topic(unul pe la pagina 6-9 si altul mai in fata) de unde ne putem dea seama de fata adevarata al lui Edy. El deseori uita de unde a plecat sau cum spunem noi in maghiara "a cazut pe partea cealalta a calului" adica a trecut pragul pina unde cele scrise de el era u acceptabile ca doar nu sintem monsrtii sai rupem capul la primul cuvint pe care nu nil place..... dar cind treci pragul si dai dovada ca ai uitata de unde ai plecat sa nu te miri daca altii iti sar la git.
-tot ce am scris este de regasit in acest topic.
-eu cad de acord ca adminii sa fie mai asprii in viitor ca sa nu se mai scrie/creeze astfel de topice.
-avem nevoie de toate informatiile apicole chiar si de "prostiile apicole" fiecariu forumist dar numai daca se ramine la un ton acceptabil.