Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

cristian bh

eu cetesc,cetesc, cetesc, ca-mi place sa cetesc ,,,,,,, mai misc capul de atata incordare,,,,,, si vorba lui nea cornel ,,,, dinu ....... elucubratii domle

mosunick

Vad ca s-a intrerupt discursul.
La cum vad eu lucrurile, daca nu ai o baza melifera diversificata in km aia patrati in care iti tii stupii, nu vad cum ar merge treaba, si pentru a avea asta ar trebui sa ai fie un fermier care sa semene in fiecare an diversitatea de care ai tu nevoie fie sa devii tu fermierul ala care isi polenizeaza propriile culturi si le da de lucru si sa culeaga albinelor. Costurile te usuca, asa ca devii cultivator de terenuri si nu apicultor daca tu pui culturile...
Cum la noi terenurile is rupte in bucatele mici si feliute mai greu cu asa culturi compacte...
La salcam e clar, nu e stress, ai unde merge sau sa iti faci vatra permanenta. La fructiferi sa zicem ca ii la fel, si poate la tei, cu riscurile de rigoare... dar in rest?
Pe de alta parte la noi mai greu cu polenizatul. Anul trecut i-am facut un serviciu unui tip cu polenizatul, dar cand i-am zis ca mie nu mi se merita sa ii duc 75 de stupi pe 17 ha de floare si ca trebe sa puna si el ceva pe langa din castigul lui din polenizare (intre 5 si 600 kg de floare la ha dupa cum el afirma), s-a facut ca miroase urat...
Ref la topic, nimic nu e imposibil, daca crezi in ce faci, calculezi bine, studiezi si te rogi lui Dumnezeu sa te ajute...
Viitorul tot acolo e la ferme mari, pentru ca asa e mai economic. Asta e evident. Cand vezi ca in Canada au 2-3000 de stupi si is 5 oameni care au grija de ei te sperii... Solutiile is alea care fac diferenta. Si adaptabilitatea noastra.
Bafta fratilor si calm!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

edy

 D.ul Mosunick veau sa va felicit pentru ca sunteti din putinii care au inteles din tot ceea ce am scris pana acum si vad ca ai o gandire de adevarat profesionist(chiar daca nu ai inca 500-1000 de supi prin ograda),inca odata felicitarile mele!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Pai voi ce credeti fratilor ca daca aveti cateva pavilioane prin curte sunteti profesionisti???? sau daca folositi in exploatarea voastra stupul orizontal sau ME veti putea intretine zeci de mii de stupi ca in America??? Veti continua sa intretineti un maxim de 200-400 de stupi ,dar in nici un caz mii,cati in Romania intretin 1000 de stupi? Faceti numele lor sa stie si omul de rand,cand veti intretine VOI expertii lui peste macar vreo 500 de stupi atunci sa mai radeti cu gura pana la urechi,ia veniti si voi cu solutii concrete inainte de a critica pe unul care a intretinut efctiv peste 1000 de stupi si dupa aceea mai vorbim.,si apoi voi critica si eu solutiile voastre .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Dar nu are rost sa ma enervez cu toti asa zisii apicultori care nu conteaza nimic ,iar pe acest forum scriu pentru a deveni doar veterani cu cat mai multe mesaje impostate,deci sa ne continuam discursul nostru.

Cand pe undeva mai sus incurajam ca cat mai multi apicultori sa treaca la profesionalism intentia era n u de aceea de a se baga in datorii pana la gat cu statul romanesc ,de a ajunge asi ipoteca casa si pamantul stramosesc,dar scopul este un altul,si anume cu cat vom fi mai multi apicultori profesionisti-dar asta nu inseamana ca trebuie neaparat sa detinem 500 de stupi,este suficient a ajunge in prima faza si la 200-250 de fam de albine cu atat noi apicultorii din tara ne vom crea piata noastra de vanzare.
La ce ma refer,si sper sa inteleaga toata lumea- spre exemplu eu detin 300-400 de stupi,firma mea nu are ca produs principal mierea-marfa,insa eu m-am specializat in producerea de roiuri sau roiuri la pachet,si in fiecare an produc un numar de pana la 500 de roiuri pe 6 rame Dadant sau pana la 700-1000 de roiuri la pachet de 1-1.5 kg (a se vedea metoda descrisa de mine in obtinerea roiurilor la pachet,desigur daca nu a fost stearsa si acesta --din intamplare?!), dar productia mea cui io vand, sau unde??? nu ca ma pun la marginea santului precum cu borcanele de miere precum se vede inca pe la noi pe la intrarea in tara. Sau poate io vand lui nea X care are doar creo 10 stupi? da, unul va cumpara un roi,altul 2,poate unul mai profesionist 50 dar cand voi reusi sa vand toti acesti roi?? Atunci daca la noi in tara sunt cat mai multi profesionisti care detin multi stupi va fi mult mai usor sa-i vanmd lui nea Z care are 700 de stupi,dar in primavara vrea sa-i inlocuiasca pe cei morti sau dimpotriva vrea sa-si mareasca firma si mai mult si imi ordineaza o partita de 100-200 de roiuri sau de roiuri la pachet fara matca deoarece el vrea sa faca f.multa miere-marfa avnd firma specializata pe acest profil,si in loc sa foloseasca familii ajutatoare care intr-o apicultura profesionista nu prea isi au sensul,este metoda hobbistilor acesta cu fam.ajutatoare, si deci imi va ordina poate si 300-500 de roiuri la pachet.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Deci cu cat vom fi mai mari ca firma si in special mai numerosi se va crea un altfel de mercat,de pata de vanzare, unul va produce doar miere,altul doar roiuri,altul doar matci,altul se va ocupa cu polenizarea si asa incet incet cercul profesionistilor se inchide in  mod perfect si cat mai benefic pentru nioi toti.
Un exemplu concret: la inceputul activitatii mele am puctat sa obtin doar matci,nuimic altceva(mierea pe care o faceam  o vindeam la borcan pe la prieteni sau cunostinte,de cele mai multe ori o faceam cadou), primii 5-6 ani aveam multi clienti si nu reuseam sa fac fata cerintelor, insa cu trecerea anilor din cauza in special ca aici sunt f.mulkti apicultori in vartsa si mai putin tineri care practica apicultura cerinta matcilor nu imi mai satisfacea nevoile firmei,deci am trecut imediat la productia de roiuri-cu o cerinta extrem de mare din partea apicutorilor datorita folosirii de substante chimice f.nocive in agricultura si deci cu o mortalitate a fam.de albine mare an de an, insa fiind intr-o zona rece si umeda acest produs este greu de mentinut pana in primavara si la nivele ridicate d.t.p.d vedere deci al popolatiei si al ramelor cu puiet. In ultimii ani din nou a trebuit sa-mi schimb profilul firmei si am trecut la obtinerea de mmiere-marfa cu rezultate bune si foarte bune datorita in special unei baze melifere puternice care imi permite sa fac o apicutura stantiala.
Deci,cum scriam prin decalog,si nu din PCR sedinta extraordinara a partitului comunist....cum radea cineva care se cosidera din pacate mare stiutor , o firma trebuie sa se adpteze intr-un timp foarte scurt la cerintele pietii,al mercatului,a ceea ce se cere deci mai mult pe piata locala in acel momeny,si capacitatea noastra impreditoriala de a ne adapta foarte repede.Daca astazi fac roiuri (desigur inainte de a trece la productia propiu-zisa a produsului meu principal mai inainte testez piata sa vad ce se vindemai mult,ce se cere mai mult in zona mea,nu ma apuc ca Gheorghe si maine fac 300 de roiuri cu intentia de a le vinde cand nu ma cunoaste nimeni sau nu exista o astfel de cerinta pe piata locala-sau le vand prin Basarabia???) si nu mai merge prea mult,maine ma gandesc deja ce trebuie sa fac,testez imediat pata cu un alt produs care se cere mai mult,este la moda (ex.roiul la pachet,miere in faguri ect.),si deci intr-un timp extrem de scurt schimb dar fara a investi prea mult in tot felul de masinarii complicate,doar cele stric necesare imi a obtine un produs de calitate,cand voi face cu produsul meu un anumit capital imi cumpar dupa aceea si elicopter cu raze infrarosii ca sa-mi pazeasca stupii de furat.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Inca un exemplu concret,caci vad ca vreti cat mai multe exemple si poze- acum cateva minute cand ma luptam cu voi sa va scriu anumite chestii si sa va fac sa le intelegeti,un mare apicultor di Italia m-a contactat ell stiind ca eu canva vindeam roiuri,si nu pline doar  jumatate cu albine,ci roiuri-familii si mi-a ordinat 50-100 de roiuri in primavara acestui an,domnia sa mai cumparand de la mine si a fost mai mult ca multumit. Si el locuieste in partea cealalta a Italiei!!!
Dar el fiind profesionist cu cateva sute de stupi mi-a ordinat mai multe roiuri,nu doar vreo 2-3 ca un amator. DFeci exact ceea ce va scriam mai sus,o coincidenta f.mare cu tocmai ceea ce va explicam-un exemplu mai bun ca acesta nu exista!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Iar can la vara veti veni la mine (invidiosii si rautaciosii care ma ataca ii rog sa se abtina-vor vedea numai pozele) va voi spune cine este si cine va vrea va vorbi cu domnia sa si va va spune si despre mine cine sunt-ca sa va inchid gura odata pentru totdeauna in a ma mai ataca si critica,sper!!!!!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu

Din ce ai scris rezulta ca in 10 ani a trebuit sa schimbi de 3 ori tehnologia de exploatare. Mai bine zis produsul principal obtinut de la albine s-a schimbat de 3 ori. De aici rezulta ca rezultatele in primii 6-8 ani nu au fost multumitoare. Apropo, productia de 100 de kg de miere pe familie la salcam, in care perioada a fost obtinuta?

edy

 Iar nu ati inteles,se pare ca vorbesc chinezeste pe aici pe forum,nea bucovineanu!!!. Eu in 10 ani am schimbat produsul principal de 3 ori datorita cerintelor pietii,daca la inceput in zona unde am venit eu nimeni nu producea matci pe o raza f.mare desigur ca acesta cerinta era mare,cu timpul ea s-a shimbat si  eu a trebuit sa ma adptez ei,deci cerintei pietii,desi cu parere de rau am renuntat la cea de a 2 a in producerea roiurilor datorita climei,daca eram undeva prin sudul Italiei,pe unde este nea Obombo ar fi fost o alta mancare de peste,insa aici in Piemonte sunt putini sau mai nibe zis nu stiu pe multi care sa se ocupe cu producerea si vanzarea roiurilor la nivel industial.
Daca eu am fost si inca sunt un crescator de matci(acum numai pentru mine) desigur ca am stiut sa selectionez matci foarte prolifice pe mai multe linii si una dintre aceste era destinata in producerea de mari cantitati de miere-marfa. Am reusit rezultate foarte bune si productii record si sunt multumit pana in prezent.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu

Daca  atunci cand cresteai matci pentru vanzare si atunci cand produceai roiuri, prodctia de miere era de 50-60 de kg pe familie si uneori 100 kg in stationar, e o performanta. Nu inteleg de ce nu ai continuat.

edy

 Iar daca in prezent eu nu mai produc matci si roiuri de vanzare multi din clientii mei inca mai ma cheama cum ati vazut mai sus cu speranta ca poate le vand acest produs, deci in prezent ma limitez sa produc doar miere-marfa si atat,nimic mai mult. Dupa cum se poate citi din ceea ce am scris eu am inceput sa produc ca produs principal matci (si nu miere),urmat de roiuri si in final de miere-marfa,firma mea trecand prin aceste faze,cu diverse investitii care pe parcursul anilor s-au amortizat,desi eu as fi preferat sa raman doar la productia de roiuri insa ar trebui sa schimb zona si sa ma duc undeva prin Toscana sau alte zone mai calde in special in timpul iernii si primaverii.De aceea ,cum va spuneam noi trebuie sa ne adaptam la conditii de clima,meteo,la clientii si cerintele lor ca de ei depinde la urma urmei ,de cerintele lor deci depinde in mare masura si dezvoltarea si besugul nostru si al familiei noastre.Desigur ca multi vor punta in tara noastra pe producerea de miere-marfa deoarec o vand poate pe la asociatii,au zone destul de bune cu o baza melifera bogata si este bine sa faca asa si daca intr-o zi vor avea stupine cu 500-1000 de stupi si sa mai si dea de munca pentru altii eu ii voi considera adevarat profesionisti si le doresc mult succes si ii rog cateodata sa mai citeasca si ce a scris si nea edy,ca prostii nu cred ca a spus doar!!!.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Nu am continuat deoarece eram singur,desi am avut un var vreo 10 luni care m-a ajutat f.mult si ii multumesc pe acesta cale si ii voi fi recunoscatot!!! Dar cand esti singur si cu sotia poti face mult dar in a face matci,miere si roiuri la un loc nu este o gluma de spus la copii.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 10:00:47 AM
Pai voi ce credeti fratilor ca daca aveti cateva pavilioane prin curte sunteti profesionisti???? sau daca folositi in exploatarea voastra stupul orizontal sau ME veti putea intretine zeci de mii de stupi ca in America??? Veti continua sa intretineti un maxim de 200-400 de stupi ,dar in nici un caz mii,cati in Romania intretin 1000 de stupi? Faceti numele lor sa stie si omul de rand,cand veti intretine VOI expertii lui peste macar vreo 500 de stupi atunci sa mai radeti cu gura pana la urechi,ia veniti si voi cu solutii concrete inainte de a critica pe unul care a intretinut efctiv peste 1000 de stupi si dupa aceea mai vorbim.,si apoi voi critica si eu solutiile voastre .

Edy, nu sunt dusmanul tau.

Folosesti notiuni care eu nu le inteleg si ne expui planuri care nu cred ca le-ar putea expune in practica un APICULTOR, apicultor cum inteleg eu notiunea de apicultor.

  Pentru mine un apicultor profesionist este, cel care ingrijeste el personal albinele care le are in proprietate si are ceva ajutoare sezoniere pentru perioadele cu volum mare de munca..

, ...Cred ca pentru tine ar fi apicultor profesionist inseamna o persoana care investeste bani in apicultura si are angajati sa lucreze efectiv cu albinele.

Chestia ca investesc bani multi in albine, angajez persoane care sa aiba efectiv grija de ele nu pre merge in Romania...sau va merge foarte putin ca apoi va fi supusa esecului . Am avut destule ajutoare in jurul meu si nu am avut inca nici unul care sa il tin prea mult timp..


Multi vor sa fie APICULTOR PROFESIONIST , sa aiba mii de stupi dar apicultura cred ca este ca la aritmetica trebuie luata din 1 in 1.. Nu poti sarii peste noapte de la 10 stupi la 500.

Poate, nu inteleg eu ce spui  .... folosesti fraze prea lungi care nu se mai termina niciodata ...si este greoaie lectura postarilor tale.-- poate din cauza ca esti un tip deschis si vrei sa ne impartasesti toata experienta ta dintr-odata.






bucovineanu