Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

edy

Asa este cum spune nea Bio, dar aici trebuie sa ma fac mai clar,apicultor profesionist nu este cel care investeste doar si are angajati,ci mai inainte de toate pentrua ajunge sa intretina sute de familli trebuie sa plece de jos,sa lucreze el personal cu zeci si sute de stupi. Si numai dupa aceea cand va avea experienta necesara is va mari stupina sa si poate va avea si muncitori,daca isi permite buzunarul,dar mai intai de toate el trebuie sa fei profesionist pentru el,daca nu nu va ajunge la nici un rezuktat si isi va arunca banii pe geam,ca sunt bani proveniti din banci sau ai sai personal.
PERSONAL EU ASA AM PROCEDAT,AM LUAT-O DE JOS IN sus, si nu invers,am plecat de la vreo 150 avand o mare experienta si am ajun la peste 1000 in cativa ani, muncind singur,fara angajati ,doar eu cu sotia. Cand mi-am permis am tinut un var sa ne ajute. In America sau alte tari cu apicultura mult mai dezvoltate ca exploatatii este cu totul altceva,sunt foarte mecanizati,au culturii extinse pe zeci de mii de hectare,au structuri,laboratoare,magazii de imense dimensiuni,etc. -la noi in tara dupa cum am mai scris este f.indicat,dimpotriva recomand sa se inceapa din aproape in aproape, de jos in sus  daca vrea sa reusim ,daca nu este riscul fiecaruia.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 10, 2013, 11:56:26 AM
Cand aveai 1000 de familii tot singur le ingrijeai?

EU..??..Eu nu am 1000 de familii.

Cred ca as face hernie de disc numai daca le ridic capacele la toti..:))..darmite sa mai iau si citeva rame la mina..:))

bucovineanu

Intrebarea era adresata lui Edy, el a inteles si a raspuns. Daca are 1000 de familii amplasate in 20- 25 de locatii, o singura persoana nu reuseste sa le numere intr-o zi.  :smile:

Alutus

Edy , eu sunt de acord cu toate interventiile tale pe teme tehnologice, chiar si cu decalogul. Nu sunt de acord in privinta celor 500- 1000 de stupi. Uite eu te voi crede si in aceasta privinta. Daca te prinzi , poti sa ma convingi cu doua cuvinte, raspunzand la o intrebare. Daca imi raspunzi asa cum stiu eu, te voi considera un mare stupar. Si ... intrebarea este: Care este cea mai dificila si mai indelungata operatie, per stup, ce se efectueaza in cadrul unei stupine profesioniste compusa din  mai mult de 500 de stupi? Ai primit 1/2 din raspuns, mai sus. Este 12 02, astept 1/4 ora.
Sa nu uiti Darie!

bio

Citat din: edy din Ianuarie 10, 2013, 11:59:05 AM
.....
PERSONAL EU ASA AM PROCEDAT,AM LUAT-O DE JOS IN sus, si nu invers,am plecat de la vreo 150 avand o mare experienta si am ajun la peste 1000 in cativa ani, muncind singur,fara angajati ,doar eu cu sotia. Cand mi-am permis am tinut un var sa ne ajute. In America sau alte tari cu apicultura mult mai dezvoltate ca exploatatii este cu totul altceva,sunt foarte mecanizati,au culturii extinse pe zeci de mii de hectare,au structuri,laboratoare,magazii de imense dimensiuni,etc. -la noi in tara dupa cum am mai scris este f.indicat,dimpotriva recomand sa se inceapa din aproape in aproape, de jos in sus  daca vrea sa reusim ,daca nu este riscul fiecaruia.

Edy in Romania este greu sa ai un numar prea mare de stupi datorita faptului ca pot fi furati oricind, de oriunde.

Am vazut postare de curind cum au fost furati stupii chiar din curtea stuparului ...

La mine in cartier au fost furati tot la fel vreo 14  stupi populati cu albine, din curtea omului noaptea ..fara nici o teama din partea hotilor.

Edy in Romania este greu sa ai un numar prea mare de stupi poate ca neavind si noi tehnologia si  experienta care exista la ti9ne acolo.

Bătrânul

Am gasit si identitatea lui Edy . Este un baiat bun, un mare visator . Nu am sa te deconspir Edy ! Iti urez succes . Daca totus la rindul tau vei avea nevoie de un sfat iti stau la dispozitie pe e-mail . Nu este rusine sa intrebi lucruri care nu-ti sint clare. Tine minte : pentru a reusi nu este suficient sa visezi, trebuie sa si lucrezi pentru a-ti materializa visele .  SUCCES !  :hi:

Alutus

Sa nu uiti Darie!

Bătrânul

Citat din: Alutus din Ianuarie 10, 2013, 12:05:16 PM
Edy , eu sunt de acord cu toate interventiile tale pe teme tehnologice, chiar si cu decalogul. Nu sunt de acord in privinta celor 500- 1000 de stupi. Uite eu te voi crede si in aceasta privinta. Daca te prinzi , poti sa ma convingi cu doua cuvinte, raspunzand la o intrebare. Daca imi raspunzi asa cum stiu eu, te voi considera un mare stupar. Si ... intrebarea este: Care este cea mai dificila si mai indelungata operatie, per stup, ce se efectueaza in cadrul unei stupine profesioniste compusa din  mai mult de 500 de stupi? Ai primit 1/2 din raspuns, mai sus. Este 12 02, astept 1/4 ora.
Iti raspund eu . Sa-mi spui daca e asa si la tine. La terminarea anului apicol (1 august) inaintea inceperii hranirilori de complectare  iau la mina toate ramele ,le verific si le asez ca pentru iernare . Cu aceasta ocazie notez toate problemele si le si inlatur daca este posibil ,daca nu ...pe parcurs. La tine cum e?  :hi: :hi:

Alutus

Si eu il simpatizez foarte mult pe edy, dar vreau sa-l trag nitelus de maneca.  Toti visam si este un lucru bun ca ni se intampla. Visele frumoase sunt un crampei de fericire. Visele pot fi un motor al progresului personal, cu conditia sa te trezesti la timp din reverie. Dar la opinia cu privire la stupinele romanesti gigant nu renunt. Pentru mine este o axioma( parca asa zicea un coleg de trecu el deunazi pe nu stiu unde )  Am expus niste motive, pe aici pe undeva care ar putea fi completate cu altele.
Pentru a-i facilita raspunsul lui Edy la aceasta "ghicitoare'', voi elimina o posibilitate  de raspuns neasteptat. Si eu trec prin aceast etapa, dar consider, alaturi de alti mari stupari(sic), ca alta este  operatia respectiva. Poate Edi crede altceva. Daca edy nu raspunde putem continua discutia pe aceasta tema.
Sa nu uiti Darie!

edy

Da am revenit,am fost plecat putin de acasa. Cu privire la intrebarea d.lui Alutus ,in apicoltura profesionista nu exista o anumita operatie mai dificila decat alta si mai indelungata pe stup,toate sunt mai dificile deoarece lucram cu numere,deci cu sute de stupi si nu cu doar vreo zeze-douazeci de stupi,si deci orice operatie este dificila,deoarece noi intr-o zi mai ales in perioada marelor culese si in special inaintea acestora trebuie sa controlam un numar mare de stup ca la un giro completo de maxim 7 zile sa putem controla toti stupii pe care ii gestim,si deci aici in Italia aceasta este lucrarea cea mai dificila si mai anevoioasa,in a evita febbra sciamatorie(vad ca stiti irtaliana putin),deoarece daca ai scapat doar o singura botca capacita sau in faze initiala,pana faci al doilea giro cu controlul stupilor acea familie deja a si roit si deci ai pierdut si miere si stupi,mai ales ca ai multe stupini imprastiate pe o zona foarte mare si nu poti recupera toti roii de prin copaci,ei odata plecati sunt plecati per sempre. C-am asta ar fi raspunsul la intrebarea d.voastra,un raspuns sincer si adevarat nu de prin carti,o problema cu care se confrunta an de an marele firme apicole-evitarea roirii pe cat de mult posibil.

D006

Ma mananca buricele degetelor sa tastez si eu ceva dar ma abtin . E prea mult profesionalism apicol aici si aiurea , eu ce sa mai caut ?

bucovineanu

Daca avem 1000 de familii si facem control odata la 7 zile, rezulta ca intr-o zi trebuie controlati cel putin 143 de familii. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca uneori, chiar in perioada roitului, cel puti timp de o saptamana vremea nu permite sa umblam la stupi.  Rezulta ca in prima zi cu vreme buna trebuie controlate toate familiile. Cat dureaza controlul la o familie, daca se face in asa fel ca sa nu scapam nici o botca, tinand cont si de faptul ca trebuie sa ne deplasam intre stupine? In plus trebuie sa adunam si roii din pomi.   

edy

Dar sa continuam de unde am ramas: a gesti si chiar 1000 de stupi in special cu rasa romaneasca care este o rasa de albine f.docila si deci usor de lucrat cu ea nu este o problema asa de mare si de grea dupa cum multi se sperie,problema o constituie numarul mare de stupine care compun firma noastra ,chiar si peste 20 de stupine ,insa in a gesti toate aceste stupine trebuieste o foarte buna gestiune (sau cum l-ar chema unii management apicol),deoarece noi trebuie sa fim constienti caci cum scriam mai sus ,o productie medie pe stupina constanta an dupa an se poate obtine in special in evitarea roirii fam.noastre de albine si in special evitarea acestora in a intra in "frigurile roitului",odata intrate aceste familii sunt ca si pierdute,se pierde poate cel mai important cules din an,se pierd cantitati insemnata de albine(in special pentru firmele care au ca produs principal roii si roiurile la pachet) si deci se pierde munca de un an intreg la acele familii de albine.In tari precum America de Nord sau Franta in marile stupine se folosesc si astazi taierea aripilor (numai dintr-o parte a aripii si nu amandoua,adica ori din partea stanga ,ori din partea dreapta a toracelui) tocmai in a evita aceste pierderi care pot fi in anumiti ani enorme.Spre exemplu un coleg italian anul trecut din peste 500 de stupi inaintea culesului de la salcam i-au roit mai mult de jumatate,in orice postatiune mergea sa controleze stupii multi erau deja prin copaci,roi unificati cate 3-4 si mai multi la un loc sau nu mai erau deloc pierzandu-se prin paduri. Era foarte dezamagit ,dar se iuntalnesc si astfel de situatii in special datorita climei care o ia pur si simplu razna cu temperaturi aici cateodata prin luna martie de 26 gradi cesius,temperaturi ce fac sa anticipe cu mult dezvoltarea fam.noastre de albine si daca nu se intervine in mod prompt si decisiv  am muncit degeaba un an intreg.

edy

Pai spune m.atale nea bucovineanu in cat timp controlezi o familie de albine si-ti spun si eu cum fac si care este durata maxima.

bucovineanu

Eu o sa-ti spun altceva. Odata ce stupina a intrat in friguri, prin taierea botcilor nu o vei scoate din friguri. Mai ales atunci cand ai de controlat 1000 de familii intr-o zi. Iar odata ce incep sa roiasca nu ai timp sa prinzi roiurile. Eu nu am avut niciodata un numar de familii de ordinul mai multor sute si nu pot sa-i dau lectii unui profesionist. De aceea astept sa invat cum trebuie procedat.