Dan Paşca

Creat de Dan Pașca, Ianuarie 16, 2016, 02:25:03 PM

« precedentul - următorul »

Dan Pașca

Regina nu era cazuta  pe fundul stupului,era moarta de tot printre albinele care inca steteau pe faguri.Regina nu am mai introduso in stupul respectiv unde am scuturat albina.

Marin2011

Acum vreo 3 ani am avut o situatie similara cu un roi ,ramasese fara mancare si mai era si ger dar lam observat la timp,mam dus la stupi sai ascult si roiu respectiv avea albina multa la urdinis,mam uitat in el si albina nu mai misca ,era la o secunda de duca,lam dus repede in casa la caldura si prin podisoru cu plasa lam incalzit cu fionu pana sa dezmortit albina apoi lam pulberizat cu sirop caldut .I-am pus miere cristalizata pe plasa si lam lasat pe un hol unde erau +5 grade ca afara era prea ger

Dan Pașca

:nudie:   zi buna azi la mine in stupina,spre surprinderea mea ,a inceput sa intre si ceva nectar :) , nu stiu de la ce dar vizibil ,pacat ca de maine se strica iar vremea.:(   
PS.  in legatura cu roiul ramas fara mancare,probabil si-au revenit circa 20% din albinele scuturate intr-un alt stup,restul le-am curatat de pe fundul stupului.

stefan1

Cum a procedat Marin era foarte bine. Era bine daca duceai stupul cu probleme in casa si sa stropesti albinele cu sirop caldut. Cred ca-si reveneau mult mai multe. Unirea o faceai dupa aceea si de preferat pe vreme mai rece.
  Si eu am ramas surprins ca in ultimele 2 zile, cand vremea nu a urcat peste 10oC, cantarul a urcat 100 g. Probabil au adus polen.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Citat din: Dan Pașca din Martie 02, 2016, 10:00:41 PM
Ieri in timpul aplicarii stimularii la familiile de albine am gasit ceva ce pana acum nu mi sa mai intamplat,decat cu un singur stup la salcam 1 in 2014,sa gasesc un roi (cred ca matca cea mai de calitate din 2015 ) fara pic de mancare , :(  era pe 4rame full de albina din care jumate era cazut pe fund si jumate inca mai miscau pe rame,puiet pe 3 rame aproximativ 1,5 dc patrati pefiecare parte a fiecarei rame.Ce mi sa parut foarte trist ca isi mancasera si puietul capacit ,mai era doar cate o celula pe ici,pe colo pe pe marginile sferelor unde fusese puietul.,din pacate si matca era moarta.Albina am scuturato intr-un alt stup in lateral de cuib ,am stropito cu putin sirop caldut,azi fiind vreme urata nu am putut verifica ,chiar sunt curios cate isi revin. Nu stiu unde am gresit,miere am lasat la toti foarte multa in toamna,le-am da si aproximativ 800g apifonda pe 8 februarie, si nu parea sa fi fost furat, maine sper sa fie vreme buna sa pot face revizia la toti,nu ii corect sa moara stupii de foame si eu sa stau cu ramele pline de miere in magazie.Daca nu ma pot uita,intervin la care nu am facut revizia cu 1kg apifonda de control.
De acum incolo stupii mor de foame!!!
Iarna mor din mai mult cauze (umiditate, lipsa matcii, soareci, blocare pe rame cu putina miere).
Iarna a trecut deja. Trebuie facut un control de fond pentru ca doar vazute de deasupra ramelor familiile de albine par ok.
Pana la primul cules albinele mai consuma 6-7kg de miere. In lipsa mierii, manaca puietul. Si dupa aia nu ii mai trebuie decat busuiocul din protofil!!!!!

Dan Pașca

Aveti perfecta dreptate,nu se reflecta deloc imaginea de deasupra ramelor cu ce se afla in interior pe rame,intradevar a explodat consumul in ultimele doua saptaman.Am reusit ieri sa fac controlul la aproape toata stupina,si nu e chiar asa grav,nu sunt de moarte(fata de anul trecut puiet pe suprafete considerabil mai insemnate)  ,am schimbat cate cel putin o rama de acoperire,asa ca stau linistit 2 saptamani si pe urma sper sa mai creasca temperaturile nocturne sa putem pune sirop.

tinumaftei

Citat din: Dan Pașca din Martie 04, 2016, 09:03:14 AM
... sper sa mai creasca temperaturile nocturne sa putem pune sirop.
Eu am inceput sa ma plictisesc deja de dat sirop. De la ce temperatura le dati sirop?

Dan Pașca

Eu sunt undeva in zona de munte cota 500, joi noapte am avut -6  , azi noapte -1   ,.Eu dau gand vad pe prognoza (cum e si aia)  macar 4,5 zile sa arate cu +4,5  grade noaptea,  asa mi-am fixat eu jurnalul la stupina.Nu cred ca ar fi nici o problema sa le dau si acum,ramele ce leam descapacit dupa diafragama le-au curata, descapacesc si singure si cara,asa ca nu vad care ar fi problema sa bag cate 300/400 ml sirop,  Cred ca am dreptate nu ,domnu Tinu?   La sfatul batranilor de prin zona mea e alta cronologie, zic ca numa dupa 20 martie se da sirop,pt ca la aceea data incep sa egalizeze albinele tinere pe cele care au iernat si nu mai e o problema uzura
Dupa minima mea experinta,decat sa le duci la minim cu hrana sa nu le uzezi,mai bine dai sirop si sigur rezultatele o sa fie mult mai bune cu hranirile,decat cu neuzura ;)

tinumaftei

Da, se cresc albine si la cota aceea, dar nu cred ca mancati anul acesta miere de salcam! Nu mai sunt nici macar 60 de zile pana la inflorirea primului salcam.

bucovineanu

Acum se poate da sirop fara nici o problema. Familia de albine trebuie sa aiba tot timpul o cantitate de hrana care sa no o faca sa intre in stres. Daca cineva crede ca daca albinele au hrana pentru a o duce de pe o zi pe alta va avea rezultate ca re sa-l multumeasca se inseala.

Dan Pașca

Dc ziceti domnu Tinu, ca nu mancam miere de Salcam anul asta ?!!!!  Eu o sa mananc si de rapita sper daca o tine vremea cu noi,  .Merg la rapita in zona Timis si cred ca o sa infloreasca undeva pe 15-20 aprilie.,.Bineinteles ca nu putem compara zona mea cu a dumneavoastra dar incepand cu 10-15 martie o sa imi pregatesc stupii care o sa ii duc in pastoral,oricum au puiet destul de frumos,dar o sa bag in fiecare cu care plec (regina2014/2015) si aproximativ 30 dc patrati puiet,  si sa am cel putin 6 rame albina inclusiv pe diafragama si va asigur ca daca e un an si putin mai slab ca si anul trecut o sa va trimit un borcan de miere de salcam :)   . Va salut si sa aveti un an asa cum vil doriti

costelgeorgel

Citat din: Dan Pașca din Ianuarie 16, 2016, 11:31:05 PM
https://youtu.be/wa0jbklnlwo
Salutare Dane

Am si eu un dispozitiv de lipit faguri ....hand made.. si eu lipesc toate sarmele odata. Pun o scadurica peste fagure pentru presare (inlocuiesc degetul )si pun cele doua tije da la trasformator pe capetele sarmei (inceput si sfarsit )
Spor.

Dan Pașca

:))) Multumesc pt informatie nea.Costel,  la fel va urez si eu spor intoate si multa sanatate.

Dan Pașca

Inca ceva, nu intra prea tare sarma in fagure sa il topeasca daca puneti la inceput si final pe sarma?   Cred ca aveti aparat mai performant,am incercat si eu sa pun doar la inceput si final si prima sarma topeste prea tare fagurele.Daca puteti trimitetimi o filmare pe privat.Va multumesc

Dan Pașca

http://youtu.be/qK-7DgTUnMk.  Rachita a inflorit la Alba Iulia :)
Natura avanseaza rapid. O fi bine,o fi rau?!