Depopularea stupilor

Creat de ilieionita, Noiembrie 05, 2015, 02:35:28 PM

« precedentul - următorul »

ilieionita

Buna ziua!
     Sunt începător în ale apiculturii.Am început să cresc albine din vara anului 2013, când am găsit întru-stup vechi o familie de albine.Familia provenea de la familiile de albine pe care le a avut tata-socru, care din cauza unor probleme medicale nu a mai putut să le îngrijească.În primăvara lui 2014, am mai cumpărat două familii, după ce am dezinfectat stupii,le-am mutat.Înmultirea am făcut-o prin roiuri,făcând încă 4 familii și am iernat cu 7 familii, cu  tratamente efectuate  anti antivarroua, nosemoză.
    În primăvara lui 2015 înmulțirea am făcut-o prin divizare, după ce au iesit mătcile tinere, am făcut tratamentele anti-varroua cu acid formic diluat,  am plecat cu ei în pastoral, deoarece unde îi țin nu au ce culege.I am dus la tei și floarea soarelui,(dar nu prea a mers).După ce i-am adus acasă, le-am făcut din nou tratment alternativ antivarroua cu acid formic  varachet forte, am făcut hrăniri cu sirop (pentru  nosemoză)și pentru completări(hrănirile le-am terminat la jumătatea lunii august). După terminarea tratamentelor contra păduchilor (la sfărșitul lunii septembrie), pe data de 20 oct i-am pregătit pentru iarnă prin strâmtorarea cuiburilor, pe 5-6 rame, la sfârșitul lunii octombrie am cumpărat turte de apifonda  pentru a completa hrănirea.Surpriza cea mare a fost cand din 14 familii de albine nu am mai găsit decît 5 familii.
VĂ ADRESEZ RUGĂMINTEA DE A-MI EXPLICA UNDE AM GREȘIT, ȘI CARE ESTE MOTIVUL PENTRU CARE STUPII S-AU DEPOPULAT.

tuturicius

Bine ai venit pe forum!
Pune-ti localitatea la avatar, ca sa stie cei care citess in ce zona ai albinele.
primele intrebari care mi-au venit in minte cad am citit ce ai scris au fost: o fi verificat cati paduchi au cazut ca sa stie daca au fost eficiente tratamentele?; nu le-o fi intoxicat cu prea multa substanta activa? mai ales formicul trebuie aplicat cu multa grija si in cunostinta perfecta de cauza; o fi avut si matci mai batrane de un an? or fi picat alea la datorie si nu au mai apucat sa le schimbe pt ca a inceput furtisagul? are si vreo stupina mai mare prin apropiere care creste sansele de furtisag?

bucovineanu

Spune mai exact ce tratamente s-au facut in 2015, modelul de stupi, care a fost doza de medicament administrata si daca au cazut sau nu paraziti. In stupii fara albine, ramele au ramas goale, sau a ramas mierea in ele?

ilieionita

Tratamentele făcute în 2015:
    - Antivarroua cu acid formic, și varachet forte.( Pentru tratamentul cu acid formic, concentrație 60%, am folosit metoda buretelui absorbant. Am cumpărat niște bureți absorbanți cu capace să nu poată umbla albina pe ei,am pus cantitatea de 2ml pe ramă Dadant cu albină și i- am așezat deasupra ramelor. Am făcut câte 2 tratamente la 7 zile,  dar conform prescripțiilor trebiau 3-4, într-un interval de 7 zile,dar am zis să nu-i intoxic. Am tinut seama de temperatură când l-am aplicat, am făcut pauză 2 săptămâni și l-am repetat, asezând bureții jos cu cantitatea de 4 ml/ramă Dadant.) Am folosit acidul formic pt.că am citit că tratează și puietul căpăcit.;
    - Nosemoză - tratment preventiv cu protofil pus în sirop concentație 1/1 pus la stupi seara pt a preveni furtișagul.
Acestea sunt tratamentele pe care le-am făcut în 2015.
    Am deocamdată 5 stupi cu fund antivarroua, i-am urmărit dar nu am observat nimic pe subăre (unul dintre ei este gol?!), restul stupilor(9) îi am dadant staționari fără fund antivorroua pe care i-am urmărit cu foaia de hîrtie. Pe acestia am văzut foarte puțini păduchi căzuți, nu cât să cred că stupii sunt infectați rău.După terminarea tratamentelor nu am mai văzut păduchi, i-am lăsat aprox. trei săptămâni și am strâmtorat cuibul,unde am găsit și puiet căpăcit.
    Mătcile aveam una singură din 2013, la 6 stupi din 2014, iar 7 din 2015.
   La stupii fără albină, ramele au miere în ele iar pe fundul lor am văzut foate puțină albină moartă(10-15 albine).
    Pe o rază de 3 Km sunt singur cu stupi.
    Am uitat să precizez că acum am pus benzi de Mavrirol la stupii rămași, pentru a nu-i pierde și pe aceștia.Nu știu dacă am făcut bine sau nu, dar sper să nu plece și aceștia.Mai am vreo șansă să nu-i pierd?

ciucur

Cate tratamente ati facut cu varachet si cand ? Ati detaliat doar tratamentul cu formic.
Inainte de tratamente ati vazut varroa pe albine?
Daca da, si dupa tratament nu ati gasit varroa pe sibarul lazii AV sau pe foaia de control atunci tratamentul nu a fost eficient.
Nu cred ca Mavrirolul poate sa strice insa nu poate face minuni daca albinele au fost sever parazitate.
Eu banuiesc ca ati facut tratamentele cu varachet si formic alternativ fara sa respectati schema de tratament de la varachet. Astfel ati avut varroa ce a scapat de tratament si infestatia a ramas ridicata lucru ce a avut ca efect "roirea".
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

stefan1

Parerea mea este ca acolo e vorba de CCD. Zic asta pentru faptul ca ilieionita spune ca stupii au ramas fara albine dar cu mierea in ei. Eu am mai vorbit la acel subiect (CCD) ca am avut de-a lungul vremii cateva astfel de cazuri si lucrul care m-a frapat era faptul ca stupii respectivi nu erau furati, desi nu mai aveau aparare si hoatele incercau la alte familii. De asemenea ce spune, ca in familii mai era ceva puiet este tot in situatile de CCD, cand in ultima faza ramane regina cu putine albine si puiet descoperit care moare. Poate floarea-soarelui tratata sa fi fost cauza declansarii procesului. Sigur ca lucrurile cu CCD nu sunt clare, la mine a aparut la o familie sau max doua-trei, cand toate au cules la aceeasi pasune. Eu zic ca este un prag critic, care atins determina determina depopularea accelerata. Ce am mai observat uneori, familia vecina unei asemenea familii incepea si ea sa se depopuleze fata de medie. Asta mi-o explicam prin aparitia unor viroze in familiile -problema, viroza transmisa prin deriva albinelor si la familia vecina, care insa, infestat mai tarziu, nu mai afecta decat parte din albine. Iarasi ce am observat, familiile chiar astfel depopulate care au trecut iarna, in primavara s-au dezvoltat.

O alta posibila explicatie ar putea fi o roire fortata din cauza duritatii tratamentelor. In special tratamentul cu acid formic este foarte dependent de temperatura. Am scris undeva despre cum il fac nemtii, care il recomanda in august si septembrie (cel putin varianta citita de mine). Zice ca fiecate tratament se mentine 3 saptamani in stupi, dar se recomanda ca temperaturile exterioare sa nu depaseasca 25 de grade, tocmai ca sa nu determine supradozare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Eu cred ca depopularea a survenit din cauza tratamentelor prea multe si prea dure (cum spunea Stefan )--SI MAI ALES CU ACIDUL FORMIC ---anul trecut am primit si eu acid formic si dupa ce m-am informat despre modul de folosire am renuntat de a mai face tratament considerandu-l periculos (concentratia , cantitatea necontrolabila )

pistol28

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 06, 2015, 07:31:18 AM
Eu cred ca depopularea a survenit din cauza tratamentelor prea multe si prea dure ...

Depopulare la floarea soarelui 2015, ultimul tratament noiembrie 2014.
Cauza posibilă: neonicotinoide

Tratament septembrie 2015, infestare foarte slaba.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

tuturicius

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 06, 2015, 07:31:18 AM
Eu cred ca depopularea a survenit din cauza tratamentelor prea multe si prea dure (cum spunea Stefan )--SI MAI ALES CU ACIDUL FORMIC ---anul trecut am primit si eu acid formic si dupa ce m-am informat despre modul de folosire am renuntat de a mai face tratament considerandu-l periculos (concentratia , cantitatea necontrolabila )
Exact din acelasi motiv sta si la mine formicul nedesfacut si acum.

bucovineanu

Nu stiu ce sa zic. In ultima postare Ilie nu ne spune daca afacut tratament si cu Varachet.Parea mea este ca ori tratamentele au fost prea dure ori prea slabe si albinele au plecat din cauza infestarii cu varroa.

ilieionita

Bună diminața!
     Domnilor mi-am consultat agenda și anul trecut cam tot în această perioadă am efectuat tratament cu acid formic (60%), în aceleași cantități, doar pentru 7 familii și nu s-au manifestat așa, nu m-am deplasat cu ei, am rămas acasă, doar anul acesta am decis să plec, din curiozitate și pentru completatrea proviziilor. Am mai auzit de la un prieten că este o problemă cu familiile de albine la culesul de la floarea soarelui, dar până nu pățești ceva nu dai atenție și celor auzite.
     Domnule stefan1 nu am înțeles ce este cu CCD puteți să-mi explicați.Am observat și eu că la un stup vecin cu unul care s-a depopulat că  a mai rămas foarte puțină albină și matca. Îmi este teamă pentru celelalte familii să nu se depopuleze.
    Tratamentul cu varachet l-am făcut o singură dată după ce am terminat cu acidul formic, la un interval de aprox. o săptămână jumate, nu am mai urmărit căderea păduchilor.De câte ori am verificat stupii  (o data pe săptămână) nu am observat păduchi pe ele.Tratamentele am zis să le fac preventiv.
   Dacă am greșit în administrarea tratamentului nu îmi mai rămâne decât să  ))/ și să mă rog să-mi mai rămână ceva albină pentru primăvară.
   Celelalte familii nu am umblat în ele, am făcut o observare uitându-mă printre rame, sunt cam pesimist în ceea ce privește cantitatea de albină față de cantitatea care era când am strâmtorat cuibul.Azi tempertura este de 15grade C și am să ridic ramele să văd ce surprize mă așteaptă.

MirceaCalin

Tratamentul cu Varachet trebuie să fie "baza antivarroa" !
Ar trebui făcut până la strângerea albinelor in ghem, pe baza rezultatelor păduchilor căzuţi...

filip

Citat din: MirceaCalin din Noiembrie 06, 2015, 10:38:55 AM
Tratamentul cu Varachet trebuie să fie "baza antivarroa" !
Ar trebui făcut până la strângerea albinelor in ghem, pe baza rezultatelor păduchilor căzuţi...
Atentie!
Varachetul nu mai e ce a fost odata.
Asta e o concluzie personala.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ciucur

Citat din: ilieionita din Noiembrie 06, 2015, 10:12:26 AM
     Tratamentul cu varachet l-am făcut o singură dată după ce am terminat cu acidul formic, la un interval de aprox. o săptămână jumate, nu am mai urmărit căderea păduchilor.De câte ori am verificat stupii  (o data pe săptămână) nu am observat păduchi pe ele.Tratamentele am zis să le fac preventiv.

Celelalte familii nu am umblat în ele, am făcut o observare uitându-mă printre rame, sunt cam pesimist în ceea ce privește cantitatea de albină față de cantitatea care era când am strâmtorat cuibul.Azi tempertura este de 15grade C și am să ridic ramele să văd ce surprize mă așteaptă.

Sa intelegem ca dupa tratarea cu acid formic nu ati gasit mare lucru pe foaia de control sau sibarul fundului AV...
De asemenea un tratament cu varachet inseamna o fumigatie, sau 3-4 fumigatii la intervalul de 7 zile recomandat?

Daca azi aveti 15 grade, dupa ce ii verificati, mai dati un tratament cu varachet sau daca aveti de la cine niste taktic. Puneti benzile de Mavrirol.
Si eu sunt de parere ca varachetul de anul acesta nu a mai fost la fel de efficient ca cel de anul trecut.
Am mai spus, am tratat si cu taktic (5 picaturi pe o hartie ca si varachetul) iar rezultatele au fost mai bune.

Eu cred in continuare ca acidul formic nu a dat rezultatul scontat, si daca am inteles corect o fumigatie cu varachet dupa o saptamana jumate de la formic a fost total insufficient.

Succes!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Eugen B

Conteaza cu ce ii obisnuiesti pe varroa. Cine da nonstop cu VF la un moment dat nu isi va mai face efectul cum trebuie.
Eu sunt foarte multumit de VF.