Depopularea stupilor

Creat de ilieionita, Noiembrie 05, 2015, 02:35:28 PM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Citat din: filip din Noiembrie 06, 2015, 11:27:35 AM
Atentie!
Varachetul nu mai e ce a fost odata.
Asta e o concluzie personala.
E posibil; n-am o vastă experienţă.
Totuşi, mi se pare ceva mai bun decât cel de anul trecut.

oroles

Am pus in sectiunea personala de pe forum rezultate la tratamente alternative. Cel mai bun a fost VF aplicat cu Varojetul. Pe viitor voi mai continua experimentul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Eu nu am o experienta prea vasta dar as vrea sa-mi expun si eu parerea in situatia de fata. Este posibil sa fie CCD dar mi se pare cam mare numarul de familii disparate. 9 din 14. Este posibil sa fie si o roire fortata de grad mare de parazitare sau de o alta boala.

Cea mai mare problema in a determina cauzele unor situatii de acest gen este faptul ca albina are obiceiul ca atunci cand isi simte sfarsitul aproape, se duce sa moara departe de stup. Numai in cazuri de intoxicatii grave se intampla sa moara in stup. Astfel, murind departe este foarte greu sa o gasesti si sa o duci sa se faca analize, sa se determine cauza mortii. Astfel, noi nu sintem precum crescatorii de capre sau de pasari, care atunci cand constata mortalitati, le pot duce spre analiza si se determina imediat cauza. Mai mult, cand animalele sint bolnave, se observa. Din pacate, in cazul nosttru, cand observam ca albinele sint bolnave, de multe ori este prea tarziu.

Parerea mea in acest caz este ca vinovat este acidul formic. Anul trecut au fost alte conditii, evaporarea cred ca a fost mai lenta, in schimba anul asta a fost foarte cald si cred ca in stup s-au atins concentratii care au devenit daunatoare pentru albine. Probabil ca au fost afectate si, incet-incet, s-au dus sa moara departe de stup, pana a ramas o mana de albine care a murit nemaiputand sa-si mentina caldura. Este doar o parere personala. Acidul formic este atragator ca tratament pentru ca ataca si parazitii de sub capaceala. Dar, in acelasi timp eu cred ca ataca bine si albina, puietul de albina si matca. Este un tratament periculos care a dat rezultate in Germania pentru ca acolo nu prea au fost excese de temperatura. La temperaturi joase acidul se evapora mai greu, de aici si concentratia in aerul din stup e mai mica. Eu am citit destul de mult despre acidul formic si am decis sa nu-l folosesc. Mai peste tot pe unde am citit se vorbea de puiet mort si pierderi de matci. Cred ca si acolo unde nu s-a pierdut matca, eu cred ca a fost atinsa destul de bine. Tratamentul cu acid formic va avea rezultate bune cand se va face un dispozitiv care va regla evaporarea astfel incat sa se mentina o concentratie de acid in aerul stupului CONSTANTA. Pana atunci nici cu dispozitivul ala nemtesc Nesen... nu mai stiu cum si cu atat mai mult cu un burete nu vom face altceva decat sa jucam ruleta ruseasca cu propriile noastre albine.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tassevasi

Citat din: ilieionita din Noiembrie 06, 2015, 10:12:26 AM
  Bună diminața!

Dupa  cum se  vede  "mi-ai luat poza  de la avatar" , te rog sa o schimbi ,eu o am de la inceputuri si vreau sa o pastrez .

Toata  lumea  a avut  depopulari la  fl s ,dar  ia  spune-mi  cind  ai  venit  acasa  ce  ai facut cu ei ?
  Cind  i-ai stimulat , cind  ai observat  depopularea ?
  Eu in 30 aug   eram pregatit sa plec la  salcim cu ei  :D , asa de populati ii aveam , asta  dintr-un  singur  motiv ,  pe  care  sa-l  spui tu .
  Eu nu fac  cu  acid  f tratament , nici  nu am  cumparat  sa  nu fiu tentat sa  dau , folosesc  numai  VF .
   Numai bine .

stefan1

Citat din: filip din Noiembrie 06, 2015, 11:27:35 AM

Atentie!
Varachetul nu mai e ce a fost odata.
Asta e o concluzie personala.

Eu zic ca nici paduchii nu mai sunt ce au fost. Adica au dobandit rezistenta la tratamentele repetate multi ani cu aceleasi substante. Multa vreme se facea tratament o singura data pe an, apoi, pe masura ce au trecut anii, tratamentele s-au inmultit, se fac repetat si primavara si toamna de mai multe ori, uneori si vara intre culesuri, acum si iarna si totusi paduchii prospera!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: ilieionita din Noiembrie 06, 2015, 10:12:26 AM
  ...
     Domnule stefan1 nu am înțeles ce este cu CCD puteți să-mi explicați.
  ...
S-a scris mult pe forum, cauta de ex aici:
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=37.msg887#msg887
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

Depopularea poate fi si din cauza prea multor tratamente oricind chiar daca avem sau nu avem varooa ca nu tinem cont de un control care sa arate corect nivelul de afectare.Eu fac tratamente numai in momentul cind nu am puiet sau este foarte putin si in general toamna 2 cel mult 3 tratamente pina iese si ultimul puiet si de citiva ani nu am mai vazut paduchi nici macar la controlul cu rama de triuntori.Daca anul trecut am avut roiri de nu aveam ce sa fac cu ei sii dadem la prieteni, anul acesta nu au roit dar au dat productie buna si intrind cu ei puternici  in iarna deci la anul iar voi avea roiuri multe.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bucovineanu

Cu ani in urma erau suficiente 2-3 tratamente facute toamna, cu cel putin unul in lipsa puietului. In ultima vreme daca nu se mai fac macar 2 tratamente in august, e posibil ca in toamna atunci cand ar trebui sa nu mai fie puiet, sa nu mai fie nici albine.

bismark

Am zis cum fac eu si de citiva ani stau destul de bine,la restringere am si 11 rame ful cu albina,dar nu asta ma incinta ci faptul ca nu am paduchi sau poate in zona mea sa fi disparut.Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Eugen B

Pt. Oroles. Stiu ca am mai discutat cu tine de varojet si ziceai ca e mai bun fureto. Eu folosesc varojet cu succes la  multi stupi. Am 3 varojeturi si la anul mai cumpar unul. Cel sarbesc e cel mai bun.
E f corect ce zice dn. Bucovineanu. Un tratament corect in toamna face sa ai un an linistit.

CATALIN CRETAN

pai...eu zic ca tratamentele trebuie incepute chiar cu 1august....3la numar 1-7-14...iar pana in noiembrie in fiecare luna trebuie tratati

tinumaftei

Nu se fac tratamente ca vine sezonul! Tratamentul nu e crema de frumusete! Faci tratament daca ai varooa! Ai varooa daca pe foaia de control ai 4-5 paduchi cazuti. (foaia trebuie sa fie putin uleioasa ca sa nu ii zboare curentul produs de albine). Daca nu cad paduchi liber faci tratament degeaba! Cel mai probabil 90% din varooa ii ai in puiet.
Cand inceteaza puietul toata populatia de varoa se aseaza pe albine. Daca sunt prea multi, albinele pleaca.
Am avut anul acesta un stup foarte bun pe o alta vatra, il facusem stup crescator dupa metoda Cloacke. Stupul era foarte bun. Avea 16-17 rame ocupate cu albine la 20 septembrie. Nu i-am facut decat tratament cu Mavrirol atunci cand introduceam seriile de botci (ultimul tratament in 25 iulie).
Pe 15 noiembrie m-am dus sa iau stupul sa il duc la iernare. Surpriza!!! Nu mai avea nici o albina. In cutie ramasese matca cu 3 albine. desigur moarte de frig. Stupul avea 20-25 kg de miere. Nu erau albine nici pe fundul stupului. Nici mierea nu fusese furata, desi in zona la acea data erau peste 400 de familii de albine. O singura concluzie. Albinele parasesc stupii atunci cand infestarea este foarte mare si temperatura exterioara este peste 10grade. Daca temperatura este mai scazuta si albinele nu pot zbura, gasesti toata albina cazuta pe fundul stupului, sau mare parte din ea inca de la sfarsitul lunii noiembrie. Am vazut si fenomenul acesta. Daca se intampla asta fa urmatorul experiment: uda mainile cu apa si ia albina in pumni, apoi arunci albina inapoi. Faci lucrul acesta de 3-4 ori si apoi vei vedea lipiti de maini sute de varooa morti!! Nu cred ca exista CCD ci doar o consecinta a infestarii masive cu varoa!

oroles

Am auzit si eu de acest lucru de la alti stupari. Asa e, albinele pleaca atunci cand sunt infestate tare. Pentru mine misterul este unde pleaca? Infesteaza alti stupi? Ce se intampla cu ele?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Cel mai probabil mor!! Am vazut albine care plecau din stup pe ploaie la sfarsitul lui noiembrie pe o temperatura de 10grade. Albinele erau pe pavilion, la pavilion zborul aiurea este mai usor de observat. Imediat am facut un tratament la trei familii si inainte de tratament am introdus o tabla pe urdinis lata de 20cm pe care am pus o pelicula de ulei alimentar. Dupa 24 ore, la control erau in jur de 550 de varoo pe tabla. Imediat s-a facut tratament cu varachet la toti stupi desi temperatura nu era mai mare de12 grade. Altminteri am convingerea ca nu mai ieseu din iarma!!
Din experienta altora si a mea eu fac un ultim tratament inainte de Craciun, cand sunt sigur ca nu mai am puiet. In ce ma priveste cred ca tratamentul de baza se face atunci cand nu ai puiet. Atunci cade tot!

apivasmob

Citat din: tinumaftei din Noiembrie 29, 2015, 10:59:22 PM
........
Din experienta altora si a mea eu fac un ultim tratament inainte de Craciun, cand sunt sigur ca nu mai am puiet. In ce ma priveste cred ca tratamentul de baza se face atunci cand nu ai puiet. Atunci cade tot!
Chiar daca ai avea stupina in varf de munte?
Sanatate tuturor apicultorilor