Stup mort,fara nici un pic de miere in rame....

Creat de Edi D., Decembrie 14, 2014, 06:30:09 PM

« precedentul - următorul »

Edi D.

  Astazi am fost pe la stupi profitand de soarele aparut,si din pacate cand am inceput sa mai schimb din ziarele umede am gasit un stup mort.De foame...
  Ciudat este faptul ca ii lasasem miere mai mult decat destula,era un roi pe 5 rame si 4 din cele 5 rame erau pline iar una din centru avea in jur de 75% miere.Azi nu am mai gasit nici un strop de miere in niciuna din rame,iar saracutele erau moarte sus pe rame si in celule...Mi-a parut asa rau,daca era vorba de vreo boala mai ziceam,dar sa moara chinuite de foame....e trist. :sad:
   Daca aveti vreo explicatie as vrea sa o aflu pentru ca nu as dori sa pateasca asa ceva si restul familiilor.
   Tocmai deschisesem un topic cu niste turte,acum o sa le pun celorlalti ca mi-e teama pentru ei...
Vreau sa nu am regrete...iar la final sa pot spune: "Multumesc Tie Doamne pentru tot ce am primit in viata asta!!!". Si atat...

marian sima

Acolo ai avut un furtisag linistit,adica printr-e stupi ai unul sau mai multi  care zboara la temperatura mai joasa si a furat cat albina din roi a fost stransa .

Pasibil si ca stupul sa nu mai fi avut matca.


MOTANUL

Eu azi am vazut pe viu fenomenul. Unul din stupi la 8 grade a iesit afara si s-a napustiti pe cei doi de langa. (care inca erau amortite de frig).

NU exista nici o logica pt. furtisag. Hoatele au 3 rame full cu miere capacita dupa diafragma + stau pe 6 rame cu multa miere. Tot anul m-am mirat cum culeg atata miere intr-un an atat de prost. Cei de langa erau goi (erau la limita subzistentei). Dar nu se stie din ce motiv tot nu se satura pana nu fura de la sarmanele de langa ele (cu mult mai putina miere). Una din familii deja are cuibul sus - pare sa ramana fara hrana. Eu nu reusesc sa gasesc explicatie - doar am observat ca asa stau lucrurile.

1. Daca prind o zi cu vreme buna echilibrez lucrurile (pun ramele cu miere din stupul hoatelor in cele sarmane + reduc urdinisul la 2 albine (am gratie).
2. O solutie si mai radicala ar fi sa le las inchise. Pun gratia pe aerisire in loc sa o pun pe trecere. Aer au suficient ca am fund antivarroa. Probleme cu condensul nu am ca las fundul deschis.

Si nu vor mai putea fura hoatele. Daca prind o zi cu vreme buna trag o fuga la stupina si inversez lucrurile: blochez hoatele si deschid familiile normale sa-si faca zborul de curatire. Chiar nu stiu ce sa fac altceva. Am stat la povesti cu un stupar care a tinut odata albinele inchise din noiembrie in februarie (din alt motive).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

bucovineanu

Citat din: MOTANUL din Decembrie 14, 2014, 07:22:39 PM
Eu azi am vazut pe viu fenomenul. Unul din stupi la 8 grade a iesit afara si s-a napustiti pe cei doi de langa. (care inca erau amortite de frig).
Daca retin eu bine ai mai avut probleme cu furtisagul mai in toamna. Sa sti ca hoatele nu se dezvata usor de narav. Chiar si in primavara, daca vor gasi familii mai slabute vor ataca.

MOTANUL

Acum sunt convins ca au furat tot timpul. Cum scadea mierea la ceilalti stupi la asta crestea... Tot timpul ramele full cu miere capacita. Nici nu cresteau bine un fagure pe una din fete ca il si umpleau cu miere si o capaceau. Tot anul am laudat familia ca e harnica.

Spre toamna am vazut ca in ceilalti 2 stupi veneau albine multe incarcate cu polen si in asta nu (cand inchideam urdinisul sa fac fumigatie).

Normal ca nu veneau cu polen ca ele furau direct de la vecine. Si apoi pe seara huzureau...  :rotfl:  :bzz:
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

oroles

Depinde de vreme. In unii ani, din cauza vremii furtisagul este mult mai intens.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

un OM

Se pare ca albinele carnica si carpatina (nu conteaza care din care),ar fi ceva mai furacioase.Nu ma puneti sa caut unde am gasit aceasta informatie. Ca si la oameni nu in toate familiile se simte acest fenomen. Nu uitati, albina este asa iubita de stupari tocmai datorita instinctului de acumulare al albinei. Ca se mai fura si intre ele, na, asa e si la oameni :).
La venirea primaverii poate vom lua solutiile corespunzatoare.

MOTANUL

Eu inteleg sa furi cand nu ai ce manca. Dar cand ai furat toata vara si ai miere si pentru o iarna de 6 luni - de ce mai ataci familiile sarmane de langa tine??

Nu am deschis capacul decat 5 secunde sa vad ca totul e bine. Dar in familia cu putina hrana (da suficienta) toamna albinele deja erau sus.
Nici macar mijlocul lui Decembrie nu este.
In celalti 2 stupi nici nu se vedea ghemul; doar daca te uitai printre rame in jos. Dar acum atacul hoatelor era directionat pe stupul din mijloc - care are la acest moment inca rezerve de hrana suficiente. Daca prind 4-5 zile frumoase si il casapesc si pe asta??

Eu ce fac?? La dau turte in decembrie??
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

albinasebes

daca il inchizi cand e mai cald ziua, ar fi bine sa-l muti undeva la umbra, altfel se streseaza mult si mor din ele.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

cipik

Nu iti mai rămâne decât sa faci schimb cu cel de la Cernica, sa rămână singur, sa sa invete minte sa nu mai fure de la cei mici.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

bismark

    Am avut si eu asemenea fenomen ,singura solutie a fost desfiintarea stupului furat inainte de a muri toata albina si lasarea in locul lui a cutiei goale.Asta toamna,primavara inchiderea, daca are fund AV si inversarea hotilor intre ei.Se vor omori intre ele hoatele si se vor linisti.Altfel vei pierde mai mult. Instinctul hotiei se dezvolta ca si la oameni,cind vad ca le merge vor fura si mai mult.Stupul inchis se va deschide cind infloresc pomii cind i se face curatenia si isi va intra in normal.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

Citat din: un OM din Decembrie 14, 2014, 09:24:35 PM
Se pare ca albinele carnica si carpatina (nu conteaza care din care),ar fi ceva mai furacioase.Nu ma puneti sa caut unde am gasit aceasta informatie. Ca si la oameni nu in toate familiile se simte acest fenomen. Nu uitati, albina este asa iubita de stupari tocmai datorita instinctului de acumulare al albinei. Ca se mai fura si intre ele, na, asa e si la oameni :).
La venirea primaverii poate vom lua solutiile corespunzatoare.

  Eu stiu ca rasa carnica nu este 'furacioasa' si se apara in general bine. Albina italiana de ex (dar nu numai) e mult mai predispusa la furtisaguri violente. Variabilitate exista la fiecare rasa, in plus poluarea genetica din ultima vreme poate duce la aparita unosr astfel de specimene.

  Cred ca am scris cand am vorbit despre rase africane, ca in unele zone pur si simplu nu se pot dice albine europene. Misionari care au incercat sa duca albine europene nu au putut sa pastreze familiile decat cateva ore, ca au fost rapid devorate de albinele locale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Albina italiana cand fura o vezi de la o posta,are o manifestare foarte puternica.

Alte rase fura pe sestache ,adica neobservat.

MOTANUL

#14
M-am gandit la toate variantele; Am facut ieri permutari de 4 luate cate 4 in minte pana am ametit  :rotfl:

Las hoatele singure la snagov si mut restul familiilor la cernica. Imi este frica sa nu cad din lac in put (acolo din 30 de familii 4-5 sunt de 2 ori mai puternice comparativ cu hoatele mele.  :)
Nu stiu daca sunt si hoate - dar mai puternice sunt sigur. Si in stupul de la Cernica am gasit odata gol de miere si am stat cu sirop 3 saptamani sa-si revina.

M-am gandit sa le inchid pe ele (sarmanele); Ulterior m-am gandit ca de ce sa le napastuiesc pe ele si hoatele sa se plimbe in voie la zbor de curatire.

Mai bine inchid hoatele !! - ideea de a le tine la umbra este foarte buna (le pot baga in beci unde sunt 5 grade constant); Nu am nici umezeala; E posibil sa fie f. bine acolo.

Problema ar fi cu familia agresiva oricum doream sa o iau din curtea parintilor; Ca ei se invart prin curte vara zilnic si sa nu se intample vreun pocinog.
(e la fel de mica - tot 6 rame ca cea din stanga - dar uite ca agresivitatea lor a fost buna; ele inca mai au miere; cele neagresive sunt deja la limita supravietuirii).
A zis fratele meu ca din familia aia nu va fura nimeni si a avut dreptate pana acum; Uite ca acum tot a existat tentativa (cand stateau zgribulite de frig in ghem - tot au venit la furat vecinele).

Ca si genetica la Snagov am asa:
- stupul din drepta (hot) carpatina neaosa de snagov (asa a fost prezentata; apicultorul are matci proprii si nu a cumparat din exterior)
- stupul din mijloc (agresiv) carpatina sau carnica(avea carpatina si intr-un an a cumparat multe carnica - cam jumate; omul a zis cinstit ca este posibil sa fie corcitura; extrem de roitor: e singura matca- fiica  pastrata din familia respectiva)
- stupul din stanga (sarman si neagresiv) - putin buckfast corcit cu trantori din zona cu genetica la intamplare   =))
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0