Stup mort,fara nici un pic de miere in rame....

Creat de Edi D., Decembrie 14, 2014, 06:30:09 PM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

"de ce mai ataci familiile sarmane de langa tine??"

Cele care sunt atacate au matci cu probleme(deficit de feromon).
Nu incerca sa le dai miere , se va repeta figura. Mai bine o turta.
Oricum la cele care sunt furate, sansa sa-ti omoare matcile e foarte mare.

dan sebastian

Ia gandeste-te daca ai inmultit stupul hoatelor ? Poate nu e doar 1 de fura.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Shimba pozitia stupilor intre ei.
Albina hoata stie unde sa traga,daca intalneste un stup care nu permite furtisag problema se rezolva.

bismark

Inainte de a face o mutare si albinile mai ies la furat arunca cu faina de griu pe hoate sa vezi unde merg. Daca sint mai multi stupi care fura este musai sa aplici metoda desfiintarii familei furate,este ceva in neregula la acea familie.Iei rama cu rama vezi daca mai ai matca si daca, nu si ai familii mai slabe le spritezi aceste familii cu(tuica) sau otet de mere si miere si familia slaba si ramele din fam.furata si dupa 5 min. le unesti. Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

MOTANUL

Eu am inteles ce spuneti.
Dar familia asta furata a mers cel mai bine in septembrie-noiembrie (in sensul ca nu am pus matca de nebun acolo - am pus pentru ca vechea matca oua foarte putin si familia nu se dezvolta - statea pe loc). Adica aveti dreptate pana la un punct. Incep sa pun lucrurile cap la cap si va dau dreptate.
Familia aia a avut 2 luni in care matca a mers foarte prost.

La inceputul lui august in familia hoata aveam 10 rame cu albina si in familia asta (sarmana) 5. Dupa ce am bagat buckfastul am avut cea mai frumoasa rama cu puiet capacit - am pus si poza pe topicul meu (batea inclusiv matca de la familia cea mai puternica - hoata - pe 10 rame).
Din pacate in 3 saptamani cand am venit din concediu am gasit alta matca acolo (nu mai era aia marcata cumparata si pozata care a functionat bine 2 saptamani).
Matca asta tarzie (sfarsit de august) a inceput sa oua si ea bine (a ouat pana in noiembrie).
Datorita ei, familia a ajuns de la 5 rame la 6 intr-o perioada in care TOATE celelalte familii au dat grav inapoi (am ajutat si eu cu sirop). Cel mai mult a scazut familia hoata de la 10 rame la 6 rame. (de asta am 3 rame cu miere in stupul ala dupa diafragma care stau degeaba). De prin septembrie nu a mai ouat matca.

De asta ezit sa dau vina pe matca - ca aia in toamna a ouat cel mai bine. Albine moarte avea f. putine.Adica in afara de faptul ca este furata nu am alta problema vizibila acolo. Dimpotriva. In toamna s-a inmultit si a cules foarte bine (la fumigatii era plin de albine incarcate cu polen pe scandurica de zbor si in noiembrie).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Ia cele 3 rame cu miere pline, pune-le intr-o cutie noua. Apoi transvazeaza toata familia furata in lada noua. Muti lada cu familia furata pe alta pozitie in stupina. Ar fi bine sa lasi lada veche pe pozitie. Daca consideri ca e necesar poti tine urdinisul inchis cateva saptamani. Pana ian sau feb. nu mai ies la zbor oricum.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MOTANUL

Eu am niste principii: adica nu vreau sa pedepsesc familiile muncitoare si familia hoata sa stea bine merci.

Daca o sa am sambata 8 grade - as muta repede mierea in familia asta care deja are putina miere si as muta si in stupul din mijloc rama de dupa diafragma in cuib. Eu le-am pus undeva dupa diafragma la inceput de noiembrie sperand ca o sa traga mierea de acolo.
Nu am avut de unde sa stiu ca nu o sa mai aiba albinele nicio zi cu vreme buna pana in decembrie.

Singura varianta ar fi sa mut ramele cu miere in cuib. (indiferent ca familia e hoata sau nu).

As pune 2 din cele 3 de la hoate la familia asta sarmana; Familia din mijloc are si ea o rama dupa diafragma - o pun in cuib; La familia hoata ii pun una din cele 3 rame in cuib; Si corectez greseala din noiembrie. Pana aici lucrurile sunt clare.

Mai departe as lua temperatura din beciul casei. Daca am 5 grade acolo las familia hoata inchisa acolo (doar aerisire la urdinis si fundul antivarroa tras). Si cele harnice raman pe pozitie. Totul va ramane asa pana in februarie-martie functie de temperaturile exterioare si din beci.

Daca temperatura in beci este mare acum (8-10 grade) - planul cade;  as produce prea mult stress familiei sa o tin in beci. Albinele ar vrea sa iasa si s-ar produce stress ca sunt inchise. Chiar si hoate cum sunt tot nu vreau sa le pricinuiesc stress.
In situatia in care lucrurile stau asa - ramane doar solutia repozitionarii; Din pacate vara am fost trantor si nu am facut un suport de rezerva.
Trebuie sa fac inca un suport ca nu am facut si dupa asta sa le mut.
Ori pun hoatele undeva la umbra (si chiar daca o sa fie 8 grade afara nu o sa iasa si lucrurile se echilibreaza). Ori caut alt loc cu soare in curte sa mut sarmanele.

Totul cade daca nu o sa am o temperatura minima sa pot lucra in cutie si sa le pot muta fara sa aduc pagube familiilor.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

yulian

Mama motane ce probleme ai si tu in toiul iernii  :sad:
Succes in repararea problemei!

valter

Maine tai porcul...fara feromoni si am sa fac chisca fiarta in ajun de craciun.
Poate o sa ma si imbat putin spre seara...ca de' da-i cu vin fiert si o tuiculita.

Fratilor!!! lasati stupii in pace in decembrie si atat!

Furtisagul(atat de condamnat) ori lipsa matcii, eventual ambele , au declansat acest subiect.
Cine-i vinovat de furtisag?
Cine-i vinovat ca nu schimbam matcile la termen si ne ''flatulam'' cu toate rasele adunate ghiveci pe aceasi vatra?

Ai!!!
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

MOTANUL

Daca eu constat:
1. Ca o familie este atacata (furata) masiv
2. Aceeasi familie nu prea mai are rezerva de hrana

Eu ma apuc de baut tuica si las stupul in pace? Daca ma intrebi pe mine voi ajunge garantat in situatia intimpinata de initiatorul topicului.

Eu vreau sa fac ce depinde de mine sa ies cu cele 4 familii in primavara. Familia aia ma intereseaza in mod special ca a mers cel mai bine toamna.

valter

Citat din: MOTANUL din Decembrie 16, 2014, 10:08:45 PM

Eu ma apuc de baut tuica si las stupul in pace? Daca ma intrebi pe mine voi ajunge garantat in situatia intimpinata de initiatorul topicului.

Eu vreau sa fac ce depinde de mine sa ies cu cele 4 familii in primavara. Familia aia ma intereseaza in mod special ca a mers cel mai bine toamna.

Daca vrei sa conversezi cu mine ...e ok.

Astazi in Romania temperatura maxima a fost + 10  C.
Sunt x variante de calcul.
Ori albina ta este ''ciudata''.
Ori esti prea bun observator...nu ca nu ar fi o calitate de baza a apicultorilor.
Sau tu ne transpui noua ceea ce visezi noaptea.

Ce as face eu.
As taia porcul, as bea tuica si i-as lasa dracu de stupi...si as face un curs de calificare...de salvator SMURD la albine ...specialitatea ''luna decembrie 2014''.

Cu mult respect.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

MOTANUL

Lucrurile stau cam asa: multi apicultori pe care ii cunosc au pierdut pana la aceasta data un numar de familii (mai mic sau mai mare).

Eu pana la aceasta data nu am pierdut, desi sunt incepator. Daca este nevoie de un curs smurd pt salvat albine il fac si pe ala daca ajung familiile bine in primavara.
Am expus aici cu poze si argumente ceva observat de mine - si considerat in ne-regula (vise cum le numesti). Deja am gasit mai multe solutii cu ajutorul colegilor. Am notat si solutia ta sa nu fac nimic.

Am scris in alta parte pt. ca sunt 2 probleme distincte:
1. Cauza - furtisagul; http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=4322.msg198780#msg198780
2. Efectul - familie ramasa cu f. putina hrana (insuficienta)

morozan simion

buna , dupa anul nou as dorii sa administrez ceva hrana la albine si as dorii sa aflu cateva pareri de la dumneavoastra apicultori dibaci si priceputi cu experienta. Pot administra miere in punga sus pe rame? oare se poate si sirop in concentratie de 2/1 cu ceai tot in punga de nailon pe rame sau este interzis si trebuie neaparat turte?as dorii cateva pareri si motive de ce nu asa si asa
multumesc anticipat.

TDI

Turte de zahar, cumpărate sau făcute.
Sau
La 10 kg miere adaugi 20 kg zahar, +-2 kg.

Argumente? Da-le sirop si ai sa nepovesti tu dupa aia de ce nu.

morozan simion