Stup mort,fara nici un pic de miere in rame....

Creat de Edi D., Decembrie 14, 2014, 06:30:09 PM

« precedentul - următorul »

MOTANUL

Eu azi am cumparat turta energetica. (daca tot am fost acolo am luat si proteica - dar asta o tin abia pt. sfarsitul lui februarie).
Am inteles ca cel mai bine ar fi trebuit sa-i pun o rama cu miere capacita deasupra cuibului - orizontal adica; Din pacate nu am un compartiment care sa-mi ofere aceasta posibilitate. (rame capacite aveam)

In turta este bine sa fie si ceva pt. nosema. (daca o faci in casa este pacat sa nu pui).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Daca vremea sta tot asa, adica calda inlocuiesti o rama marginasa mai goala cu aia plina. Nu-ti face griji ca o iau albinele si asa. Daca ai miere nu trebuia sa te chinui cu turte.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MOTANUL

Argumentul pentru care nu este suficienta o rama plina cu miere marginasa a fost urmatorul: daca prind o perioada lunga de temperaturi mici (2-3 saptamani) ele nu pot sa plece din centru pana la rama marginasa si sa manance din ea.

Pentru a intelege mai bine: Iernare pe stup ME.  Ramele de jos erau 90% goale cele de sus veau 20 kg de miere. A venit o perioada de -10 grade lunga de 4 saptamani. La sfarsit albinele erau moarte de foame in corpul de jos - desi daca ar fi putut sa sara in catul de sus aveau 20 kg de miere. Centimetrii aia au fost diferenta intre a ajunge in primavara si a muri.

Turta are marele avantaj ca este deasupra lor. Ele consuma hrana de jos in sus. Daca au ajuns sus e clar ca vor muri de foame. Acolo vor gasi turta.
Daca vremea este buna - vor lua miere din rama marginasa (hrana mult mai buna din toate punctele de vedere); Daca vine o perioada lunga de frig vor lua din turta.

Subliniez inca odata ca familia respectiva este foarte bine in rest (am gasit 5-10 albine moarte inauntru dupa o perioada de 1 luna jumate in care nu au iesit). Gratia antisorici este cu ochiuri foarte mici si singure nu pot sa scoata albinele moarte). Am vazut cum incercau si nu reuseau. Singurul lucru care le lipseste este hrana.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

costelgeorgel

Buna ziua,

Am fost si eu ieri la stupina si fiind mai cald am desfacut podisorul la citiva stupi, mentionez ca in decembrie am pus cite o punga cu miere sub folie preventiv, si am fost surprins sa gasesc la 2 stupi foarte multe albine peste rame desi nu era chiar asa de cald, iar din punga nu mancasera cine stie ce. Posibil sa le fi deranjat ceva??

bucovineanu

Este destul de cald si unele familii au spart ghemul. Daca au mancare nu e nici o problema.

marian sima