Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

Muntoiu Radu

Citat din: MOTANUL din Martie 04, 2015, 11:39:08 AM
Citat din: Muntoiu Radu din Februarie 16, 2015, 07:57:43 PM

Elementele principale ale impachetarii au fost urmatoarele :
1.   urdinis deschis la maxim pentru o aerisire buna

Ce inseamna asta in practica? Ai scos scandurica de urdinis si ai lasat doar gratia sau cum?
Eu nu as renunta la fundul antivarroa. Sa-l las inchis as mai lua in discutie.
Dar avantajul la tratamente e major (usurinta cu care poti administra tratamentul si numara parazitii cazuti).

Da, am scos reductorul de urdinis si am pus plasa AV (se vede in poze mai in spate).

Referitor la fumigatii - eu am facut intotdeauna tot posibilul sa izolez perfect sus (sa ramana urdinisul singura aerisire) asa cum fac si albinele instinctiv, si acopar cu o carpa umeda urdinisul si nu iese fum deloc. Ramane tot in stup.

Muntoiu Radu

Albinele erau azi foarte vioaie pe rame in ciuda frigului. Am facut niste turta cu polenul pe care l-am adunat de la matisorii de alun si arin pentru ca pe vremea asta nu pot sa-l mai dau afara, si le-am pus niste bastonase de turta pe 3-4 rame, cam 150g/stup. Asta va fi o mini-stimulare inainte de startul tratamentului cu protofil saptamana viitoare si va ajuta eventualele intervale ramase fara miere (mierea din turta va curge incet in jos de la caldura) zilele urmatoare, daca e prea frig.

Cat m-am invartit printre stupi mi-au mai venit tot felul de idei, ca de exemplu "de ce tot stau eu cu frica sa nu traga pungile de miere in jos printre rame si nu prind pungile de nod cu o pioneza pe rama?!?".

Am gasit si problema cu paturicile prea scurte care mi-au facut probleme cu impachetarea – cand am facut masuratoarea (cand aveam stupii goi, inainte sa am rame) nu am masurat si falturile si astfel paturicile au cu 2cm mai putin. Singurele care sunt suficient de mari si functioneaza asa cum am planuit sunt cele pe care le-am taiat eu gresit (prea lungi)...

P.S. Apropo de turta – nu stiu daca tehnica mea e cea corecta, dar dupa ce am framantat 2kg de turta pot sa spun ca mi-e mila de cei cu multi stupi si care nu fac completare toamna si trebuie sa framante iarna zeci/sute de kg de turte. Ma-s lasa instantaneu de albinarit daca mi-ar zice cineva ca trebue sa fac asta in fiecare an de acum incolo...

Eugen B

Uitete cum face bio. E normal ca cine e stupar stir ce trebuie sa faca.

misha

(mi-e mila de cei cu multi stupi si care nu fac completare toamna si trebui sa framante iarna...)             mie mi-e mila de stupii care au ramas fara turte...... =)) =))

MOTANUL

La ce an prost a fost 2014 ... O familie murea sigur daca nu ii puneam. Una avea sanse 50%;
2 treceau si fara ajutor. Intr-un an bun poti sa ai full de miere in August si sa stai linistit toata iarna.

Dar chiar si asa, daca nu poate sa-si traga miere de pe ramele marginase (temperaturi mici pe perioade lungi) Rama aia full de albina din centru tot ramane fara mancare. Eu asa am gasit la o familie: ramele din margini neatinse (miere capacita 100% pe 2 fete) - dar rama din mijloc abia mai avea pe colturi. Daca 3-4 saptamani ar fi fost frig mureau de foame cele din centru. (cu toata mierea in exces de pe margini).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Muntoiu Radu

Citat din: MOTANUL din Martie 09, 2015, 04:33:59 PM
Dar chiar si asa, daca nu poate sa-si traga miere de pe ramele marginase (temperaturi mici pe perioade lungi) Rama aia full de albina din centru tot ramane fara mancare.
Da, de aia le-am pust acele bastonase de turta pe rame. Dar nu a fost atat de rece pe cat se anunta. In fiecare zi am avut minim 6 grade, suficient ca albinele sa urce sus la pungi/turta. Acum au puiet si fac 35 de grade si deasupra ghemului se pot misca lejer la asa temperaturi...

MOTANUL

Exact: adica 1 cm il fac sa ajunga la turta; dar sa iasa si ghem sa parcurga 10 cm nu pot (mor de frig incercand);

Una din familiile cu multa miere are o particularitate rar intalnita. Nu stiu de ce matca nu ponta decat in 1/3 inferioara (maxim pana la mijloc se ducea).
Si mierea o tinea pe jumatatea de sus a ramei.
Restul familiilor aveau ponta undeva pe mijloc usor catre partea inferioara.

Familia asta nu a consumat turata ca mai are inca multa miere pana la turta (niciodata nu am gasit albine pe speteaza superioara - nici in zilele cu temperatura buna) ele stau f. coborate in stup si turta e departe. Vezi ghemul compact dar la 3-4 cm sub speteaza superioara pe mijloc. (pe margini sunt si mai coborate)

De ce ponta matca asta-vara doar in partea de jos a ramei si de ce ierneaza tot acolo nu stiu.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Sus are celule deformate de trantor sau pt miere. Jos sunt celule de albina. Poate au fost deformate ramele in pastoral de la prea multa caldura.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MOTANUL

Ideea este ca eu am cumparat roi pe 5 rame. Restul au fost rame nou-noute pana la 10 (rame cu foita de fagure artificial); Si tot asa: sus bagau miere la greu si jos ponta matca. Inca o ciudatenie am remarcat la familia asta: crestea fagurii pe o parte (partea dinspre cuib) si nu treceau pe partea cealalta pana nu umplueau cu miere capacita cel putin partea de sus (jumatatea superioara).

Restul familiilor cresteau faguri pe ambele fete si puneau miere când le apuca pe ele cheful.

dorindafi

Citat din: dan sebastian din Martie 12, 2015, 03:52:32 PM
Sus are celule deformate de trantor sau pt miere. Jos sunt celule de albina. Poate au fost deformate ramele in pastoral de la prea multa caldura.
nu dane , nu  e vorba de asa ceva. familia respectiva este ideala pt iernat
matca va depune oua doar pt albina care poate sa acopere puietul in prima decada
iar in primavara va fi explozia mult asteptata
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: MOTANUL din Martie 12, 2015, 06:00:52 PM
Ideea este ca eu am cumparat roi pe 5 rame. Restul au fost rame nou-noute pana la 10 (rame cu foita de fagure artificial); Si tot asa: sus bagau miere la greu si jos ponta matca. Inca o ciudatenie am remarcat la familia asta: crestea fagurii pe o parte (partea dinspre cuib) si nu treceau pe partea cealalta pana nu umplueau cu miere capacita cel putin partea de sus (jumatatea superioara).

Restul familiilor cresteau faguri pe ambele fete si puneau miere când le apuca pe ele cheful.
nu e vina lor
fagurii se introduc la crescut atunci cind cere familia nu cind ne tae pe noi capu
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Muntoiu Radu

Citat din: MOTANUL din Martie 10, 2015, 12:36:39 PM
Exact: adica 1 cm il fac sa ajunga la turta; dar sa iasa si ghem sa parcurga 10 cm nu pot (mor de frig incercand);

Una din familiile cu multa miere are o particularitate rar intalnita. Nu stiu de ce matca nu ponta decat in 1/3 inferioara (maxim pana la mijloc se ducea).
Si mierea o tinea pe jumatatea de sus a ramei.
Restul familiilor aveau ponta undeva pe mijloc usor catre partea inferioara.

Familia asta nu a consumat turata ca mai are inca multa miere pana la turta (niciodata nu am gasit albine pe speteaza superioara - nici in zilele cu temperatura buna) ele stau f. coborate in stup si turta e departe. Vezi ghemul compact dar la 3-4 cm sub speteaza superioara pe mijloc. (pe margini sunt si mai coborate)

De ce ponta matca asta-vara doar in partea de jos a ramei si de ce ierneaza tot acolo nu stiu.

Am avut si eu familii care au stat cu punga cu miere 2 luni, din Ianuarie si nu s-au atins de ea (le-am pus pentru linistea mea, si de atunci am tot pus la cele care le terminau pentru ca n m-am putut uita in cuib sa vad daca chiar au nevoie sau nu). Dar in ultima perioada, incet-incet au inceput toate sa se dezmorteasca. Le-am dat saptamana trecuta niste mini-turtite cu polen proaspat de alun (recoltat manual :) ) si vad ca le-au impulsionat si pe alea care nu prea aveau activitate inainte. Cred ca am cateva matci care de abea acum incep ponta mai serios, dar nu pot sti sigur...

Ieri aduceau toate polen, la 10 dimineata erau deja foarte active chiar daca era destul de rece, si la 5 cand am plecat inca mai zburau. Era plin de albine epuizate pe jos, zboara cam 1km pana la sursele de polen. Am vazut si primele albine moarte de epuizare pe oglinda unor stupi (din alea mari si grase) si am vazut si 2-3 nimfe scoase afara, probabil de la frigul din ultimele nopti.

Saptamana viitoare cred ca apuc si eu sa fac in sfarsit revizia, daca prognoza e corecta. Tot atunci voi lua si caturile jos pentru ca de acum albinele vor zbura regulat si vor face aerisire buna, deci nu se va mai pune problema de condens (decat daca revin frigurile). Cele la care paturicile au fost OK sunt perfect curate, cele undde paturicile au fost scurte sau imbinarile cuib/cat/podisor imperfecte au prins mucegai pe-ici, pe-colo. AM observat ca mucegaiul s-a format doar acolo unde a fost umezeala in timpul gerurilor de la Anul Nou.  Chiar daca nu a mai fost umiditate in caturi de atunci, acea umditate intrata in lemn la Anul Nou a permis mucegaiului sa se formeze. Deci e de ajuns sa fie o picatura de apa toata iarna, si mucegaiulse va forma.  Voi face poze cu caturile, si cand tranzvazez familiile si cu cuiburile si podisoarele. In orice caz, vreau sa scriu de pe acum una din cele mai importante concluzii ca sa nu uit :) : cuib etansat perfect + urdinis deschis la maxim = iernare fara condens si fara curenti, ca in natura.

Duminica incep tratamentul si cu protofil.

Muntoiu Radu

Citat din: dorindafi din Martie 12, 2015, 06:27:47 PM
Citat din: dan sebastian din Martie 12, 2015, 03:52:32 PM
nu dane , nu  e vorba de asa ceva. familia respectiva este ideala pt iernat
matca va depune oua doar pt albina care poate sa acopere puietul in prima decada
iar in primavara va fi explozia mult asteptata

Si mie imi suna a matca foarte organizata/calculata. Daca da si miere anul asta eu zic sa tragi cateva matci din ea.

MOTANUL

In toamna era de departe cea mai puternica familie. Si când restul nu aveau miere (când a plouat) - asta duduia de rame full de miere (am si mutat de vreo 2 ori la familiile mai prapadite rame cu hrana din familia asta; si rame cu puiet capacit);
Dar o parte din miere era "culeasa" prin furtisag. (asta e singurul ei defect constatat pana acum).

Muntoiu Radu

Am mutat ieri stupii pe lazi de bere ca sa ii pot muta treptat catre noua locatie si majoritatea erau usori, dar am avut si unii foarte grei (ii suspectam de mult timp ca trageau mierea din pungi fara sa o manance). Astora va trebui sa le scot rame cu miere si sa bag rame goale.

Chiar daca am avut azi zbor fantastic, tratamentul cu protofil se amana pana pe duminica din cauza prognozei meteo proaste...