Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

Ioan Sitea

D-L RADU FOARTE FRUMOS TOT CE ATI EXPUS SI DUPA 40 DE ANI DE STUPARIT POT SPUNE CA AM MAI INVATAT CEVA,SINT CU TOTUL DE ACORD CU D-V.  FELICITARI!!!

Muntoiu Radu

22 Martie 2015

Inca e frig, dar vine primavara :

Muntoiu Radu

Albinele zboara acum aproape in fiecare zi si deci ventileaza involuntar stupul si deci mucegaoiul nu se mai poate forma. Asa ca am luat jos caturile. Se poate vedea clar diferenta intre cele care nu au avut crapaturi sau paturici/polistirene prea scurte care au lasat aerul sa circule si cele care au avut. Tot mucegaiul s-a format in timpul gerurilor de Anul Nou si a evoluat dupa aceea. Cele care nu au avut umezeala (probabil nu aveau puiet) de Anul Nou nu au mai facut mucegai pana azi.
Data fiind greutatea sigilarii perfecte a imbinarilor dintre diferitele corpuri si faptul ca lemnul crapa si se deformeaza iarna, s-ar putea sa folosesc folie de plastic deasupra (la podisor) :

Muntoiu Radu

5-8 :

Muntoiu Radu

9-12 :

Muntoiu Radu

13-15 :

Muntoiu Radu

De vreme ce acum au nevoie de caldura mai mult decat de aer proaspat, am redus urdinisurile si am incercat sa sigilez total podisorul :

Muntoiu Radu

Dupa ce am dat jos caturile, in dimineata urmatoare s-a format condens la intrare (singurul loc unde schimbul de aer are loc acum) :

Muntoiu Radu

La exact 5 luni de la impachetarea de iarna (22 Oct) am deschis cuiburile, chiar daca am luat teapa cu prognoza meteo, din nou. Nu stiu altii in zona mea cum stau, dar in comparatie cu ce am vazut primavara trecuta (mult mai calda) coloniile sunt mai slabe ca populatie si rame de puiet - au puiet pe 2-6 rame, de diferite marimi.
2 colonii au pierdut cam 2 intervale – cea care si-a pierdut regina in Septembrie dupa un tratament cu Varachet si roiul care spuneam acum 2 luni ca l-am gasit inghesuit pe 3 rame de Anul Nou. Alte 4-5 au pierdut cam 1 interval si restul sunt cam de aceeasi marime ca si la impachetarea din Octombrie, una din ele fiind chiar mai puternica. Aceasta ultima colonie era asezata chiar langa acel roi mai slab mentionat mai sus (cea mai slaba familie pe care o am) asa ca le-am schimbat locurile ca sa faca schimb de culegatoare. Chiar daca am lasat o ceapa in cuib o noapte intreaga (cea mai buna metoda de unificat din cate am vazut) tot au mai fost ceva lupte inre ele. Stau cu emotii pentru matci pana saptamana viitoare :

Muntoiu Radu

Mai aveau miere destula. Ramele le-am lasat in Octombrie cam 80-90% pline de miere, din care minim jumatate era capacita, restul necapacita. Incepand cu sfarsitul lui Ianuarie le-am mai pus cate o punga de miere pe rame, pentru siguranta. Unele au tras acea miere altele nu (in total au luat intre 0.5 si 2kg). Ieri mai aveam cam jumatate (in total) din mierea capacita lasata in Octombrie si ceva miere necapacita, probabil trasa recent din pungi. Nu stiu daca e mult sau putin, dar eu sunt multumit.

Am inceput tratamentul cu protofil si in weekend incepe si cel cu varachet (am asteptat sa vad ca matcile sunt OK) .

Voi mai face o ultima actualizare in Mai cand voi cunoaste daca familiile sunt pregatite de salcam si daca impachetarea a facut vreo diferenta.

Muntoiu Radu

26 Martie.

- la o prima vedere, schimbul de culegatoare a fost un succes - cel slab are ocazia sa creasca o generatie noua mai numeroasa, cel bun nu imi va mai roi asa repede.
- in total 3 paianjeni Varroa scosi la urdinis de la 15 stupi, dupa primul tratament cu Varachet. Ori nu sunt Varroa, ori e prost Varachetul.
- mor multe culegatoare de epuizare.
- am dat a 2a tura de sirop cu protofil; unele au inceput sa creasca fagurasi.

Muntoiu Radu

9 Aprilie

Familile nu au intrerupt ponta in ultimele 2 saptamani in ciuda frigului. Am aruncat o privire pe ultimele 2-3 rame dinspre diafragma si am vazut ca si-au dat drumul bine la ponta. Majoritatea au fost largite cu o rama saptamana trecuta sau azi si duminica le voi mai adauga cate un fagure artificial unde se poate.

Atentie la hrana ! Am gasit azi un roi iernat pe 5 rame care mai primise o rama saptamana trecuta, fara strop de miere dar cu ramele pline de puiet ca vara. Daca nu ii dadeam sirop cu protofil satamana trecuta nu stiu ce se intampla pe frigul asta...

In perioada asta rece albinele au stat mai mult in stup si au avut puiet mult si am gasit mult condens pe podisor. La anul voi pune caturile la loc daca se mai anunta perioade asa lungi fara zbor primavara.

P.S. nu am observat ca stimularea sa aiba vreun efect. Nu exista nici un fel de corelatie intre familii. Data inceperii pontei, viteza extinderii si cantitatea curenta de puiet din stupi a depins total de cantitatea de albina acoperitoare si de caracterul matcii.

P.P.S. Faceti si voi o investitie de 3 RON si cumparati adapatoare de urdinis. Eu am fost uimit cat de repede imi consumau apa (si implicit de cate albine sacagite am salvat de la moarte prin uzura si inghet).

TDI

Citat din: Muntoiu Radu din Aprilie 09, 2015, 08:10:51 PM
9 Aprilie  investitie de 3 RON si cumparati adapatoare de urdinis
Unde ai gasit tu adapatoare la 3 ron ? Eu am gasit de la 5 la 15.

MOTANUL

Citat din: Muntoiu Radu din Aprilie 09, 2015, 08:10:51 PM

P.P.S. Faceti si voi o investitie de 3 RON si cumparati adapatoare de urdinis. Eu am fost uimit cat de repede imi consumau apa (si implicit de cate albine sacagite am salvat de la moarte prin uzura si inghet).

Eu am stat cu adapatorul vreo luna langa urdinis si nici nu s-au atins de apa. Nu stiu de ce prefera sa ia apa din lac sau din alte surse mai indepartate.
Abia când am pus mult sirop in apa au inceput sa-l bage in seama. De atunci mai trece cate o albina sa ia apa de acolo; Dar clar majoritatea prefera alta sursa de apa.

Pune si niste poze sa vedem ce adapator folosesti. Uite o poza cu adapatorul meu plin cu apa si nicio albina nu trecea pe acolo.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

cipik

Apa din balti si gropi are minerale si saruri ( prefera baltile cu matasea broastei)
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/