Tratament acid oxalic

Creat de silvius, Noiembrie 01, 2014, 09:44:28 AM

« precedentul - următorul »

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bucovineanu

Perizinul e probabil unul din cele mai eficiente tratamente. Dar din pacate e scump. E bine de facut tratament macar la cateva familii pentru a vedea gradul de infestare. Se poate face un tratament tarziu dupa ce s-au tratat familiile cu alte substante pentru a vedea eficienta tratamentelor anterioare. Cei care acceseaza PNA pot cere sa li se aduca perizin, acesta fiind inclus pe lista medicamentelor subventionate.

NYK74

Citat din: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 07:18:11 AM
Nu ne-ati spus cu ce ati tratat in ultimii 15 ani. Daca vreti va mai spun cu ce am tratat eu. Si cu acid lactic si cu acid formic si cu timol. Cred ca mai am inca prin magazie niste ambalaje sa va pot dovedi. Pe unele stiu ca le cumparam de la Beograd.
Nu sunteti atent la ce scriu. Nu am spus ca albina nu ingereaza (prin trompa) AO. Trompa are o functie complexa si este folosita de albine si pentru curatire intre altele. Am citit un studiu publicat in APIACTA dupa 2000 in care se marcase cu izotop radioactiv AO inainte de tratament. Era un studiu complex. Izotopii se regasesc in hemolimfa, in intestine, chiar si in nervurile de la aripi. Insa AO este metabolizat in interiorul albinei, adica transformat, iar aciditatea hemolimfei creste. Cantitatea mare de AO ramane pe corpul albinei si evident pe faguri de unde si contactul cu parazitii.
Spuneti ca AO este o substanta naturala, da, fiindca se regaseste in natura chiar si in miere (in cantitati infime). Prin urmare cantitatea de AO din mierea cu care se hraneste albina nu o ajuta evident in lupta cu parazitul fiindca mierea cu tot cu AO este metabolizata la nivelul tractului digestiv. AO folosit in tratament este insa un produs chimic, obtinut alturi de alte aldehide, acizi, si multe chimicale si indiferent cat de mult ar fi purificat bun buletin de anaiza va spune ca mai are si alte molecule nefolositoare. Sa nu confundam "natural" cu folositor.
Sa pastram putina moderatie in discutii si sa nu ne aruncam in a-i evalua prea usor pe ceilalti.
Astept inca de la sustinatorii teoriei cu actiunea AO prin hemolimfa un articol stiintific care sa sustina asta.
D-le Tinumaftei degeaba încercați să dați piste false, că nu merge.
Ați intrebat cu ce am tratat in 2002, nu in ultimii 15 ani, nu sunteți atent la discuție sau săriți pe deasupra.
Nu mai încercați învârteala după deget, albina din punctul meu de vedere, când preia cu trompa soluția de AO o parte o consumă, ajunge in intestinul albinei, în hemolimfă, dacă AO își face treaba ca substanță de contact, cu atât mai mult isi face treaba cind ajunge din hemolimfa albinei,la varooua, fie că vă place sau nu.....
Moderația de care vorbiți vă revine parte d-le Tinu, faptul ca dvs vedeți AO apă de ploaie, iar soarele de culoare neagră, in acelasi fel, după bunul plac, eu  pot vedea soarele de culoare verde.
Cit despre articole, mai asteptatile.

tinumaftei

@NYK: Nu mi-ai raspuns la nici o intrebare. Sigur ca sa raspunzi la ele trebuia sa poti numara niste ani de experienta. Nu-i nimic. Ai timp de acum incolo. Oricum eu iti multumes pentru articolul pe care l-ai adus aici.
Ai inteles gresit ca am ceva cu AO. Am adus doar cateva exemple din experienta me. Le poti repeta oricand si sunt convins ca vor fi aceleasi rezultate. In ce ma priveste nu voi trata si nu voi recomanda nimanui sa trateze cu lichid peste albine.
In ce priveste AO prin sublimare eu insumi voi adopta fiindca studiul prezentat de tine mi-a intarit convingerile.
@Stefan:In ce priveste Perizinul este un medicament foarte bun, pe acelasi principiu cu clartanul. Aici sunt toate specificatiile oferite de producator la introducerea pe piata romaneasca: http://www.icbmv.ro/prospecte/perizin-modif%201.pdf
Produsul este unul organofosforic si are efect atat prin contact direct cat si indirect. Sincer nu cred ca toate albinele unui stup peste 30000 de indivizi isi iau fiecare tainul egal din cei 50ml de substanta. Producatorul mentioneaza "Contactul social este principala cale de transmitere a substantei active la intreaga populatie de albine" chiar daca substanta se va regasi si in hemolimfa in concentratie suficienta. Fiind un organofosforic probabil este mai lent metabolizat de organismul albinelor decat in cazul AO.
Totusi producatorul aminteste ca in caz de administrare pe timp mai rece, la periferia cuibului va aparea mortalitate datorata tocmai stari de lichid a tratamentului.
@Bucovineanu: eu nu as recomanda Perizin ci Bayvarol. Cred ca are cea mai performanta substanta, este tip benzi si nici nu torni cu lichid peste albine.
@NYK: se spune ca Funar statea langa o fantana pe care scria cu litere de-o-schioapa: Fantana otravita! In timpul acela se apropie un batran cu galeata sa ia apa. Funar ii spune: Atentie e otravita!! Mosul raspunde: Nem tudom!! Apoi funar: Bea repede mosule!!!!
Puteam sa va zic de la inceput OK turnati AO peste albine! sa fiti sanatosi!

mmacreanu

domnul tinu, ori este invatat sa aiba dreptate in tot ce spune, ori ii place sa se contrazica. Ati spus ca nu exista un medicament care sa-l consume albina si sa moara V ... uite ca ati primit un exemplu mai jos. Sunt tratati sute de stupi prin picurare si nu a ramas nimeni fara albine din acest motiv, este o metoda usoara, nu cere timp si nici investitii in plus (aparatul pentru sublimare).
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

tinumaftei

Citat din: mmacreanu din Februarie 03, 2016, 10:13:31 PM
domnul tinu, ori este invatat sa aiba dreptate in tot ce spune, ori ii place sa se contrazica. Ati spus ca nu exista un medicament care sa-l consume albina si sa moara V ... uite ca ati primit un exemplu mai jos. Sunt tratati sute de stupi prin picurare si nu a ramas nimeni fara albine din acest motiv, este o metoda usoara, nu cere timp si nici investitii in plus (aparatul pentru sublimare).
daca producatorul substantei spune ca actioneaza prin contact direct sau indirect ce trebuie sa cred?
oricum ca in povestea de mai sus; puteti bea linistit!!

NYK74

Tinumaftei, nu aveți nevoie de răspunsuri,nu asta vreți să vedeți.Mă repet, vă place să va învârtiți in jurul degetului, am vazut că sunteți un mare "expert"  cu ani grei in administrarea de AO după umila dvs. părere, eu tin totuși la puțina mea experiență si nu am nevoie de praf in ochi.
Am văzut că sunteți convins, dar totuși cred că nu  îndeajuns, așa că aveți timp să mai experimentați.

bucovineanu

In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 11:03:38 PM
In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:
Producatorul Perizin-ului produce si CheckMite+. Adica aceeasi substanta (cumafos) din Perizin dar imbibata pe benzi. Sa nu imi spuneti ca albinele rod banda, substanta trece in hemolimfa si de acolo ataca pe V.

bio

Am dat acum vreo 8-10 ani in urma cu Perizin .... asa stiu ca specifica in prospect .

tinumaftei

Citat din: bio din Februarie 03, 2016, 11:31:56 PM

Am dat acum vreo 8-10 ani in urma cu Perizin .... asa stiu ca specifica in prospect .
Stiu ca asa scrie pe prospect. Dar am pus link-ul cu documentatia oficiala de la punerea pe piata.
Inainte sa aunga in hemolimfa ajunge la corpul albinei si implicit si pe V.
Daca ar fi doar prin ingestie ar trebui pus numai in hranitor.
Din cauza ca lucreaza in acest fel si are o lunga perioada de contaminare trebuie dat cu minim 42 zile inainte de cules.

stefan1

Intradevar Cumafosul actioneaza intern si extern. Dar si cel extern strabate cuticula si ajunge tot in corpul insectei, inclusiv in hemolimfa.
" Die Anwendung erfolgt sowohl äußerlich als auch innerlich. Coumaphos dient als selektives Insektizid, bei gleichzeitiger Schonung anderen Organismen tötet es bestimmte Insektenarten. Es wirkt als Cholinesterasehemmer und wird in Tieren zu Chlorferon metabolisiert." spune ca actioneaza ca insecticid selectiv, cruta alte organisme dar omoara anumite insecte. Activeaza ca inhibitor de colinesteraza si in animale erte metabolizat in clorferon.
  Dar exemplul cu Peritin-ul l-am dat sa arat ca parazitii mor sugand hemolimfa, ceea ce ai contrazis vehement.
  Dau aici si un videoclip cu un polonez care trateaza tot cu un preparat pe baza de cumafos. Oare avem stupari care stiu poloneza?
    https://www.youtube.com/watch?v=ghL_4IqiIIQ
  De pe la min 26 este vorba de tratamentul acela.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Aici probabil un tratament cu acid formic, tot la polonezi:
  https://www.youtube.com/watch?v=qGXhHSIO1Io
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

Si pt.pureci parca sunt niste picaturi care se pun pe piele si au actiune prin sange( pt.caini si pisici)  :hi:.Eu personal va multumesc d-le Tinu pt contributia dumneavoastra la informatia de pe forum.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bmdna

Citat din: stefan1 din Februarie 04, 2016, 03:09:54 AM
  Aici probabil un tratament cu acid formic, tot la polonezi:
  https://www.youtube.com/watch?v=qGXhHSIO1Io
Da, este un tratament cu acid formic. Kwas inseamna acid, mrowka inseamna furnica. Kwas mrowkowy = acid formic. Eu inteleg limba polona. M-am uitat si la celalalt film dar nu pricep mare lucru. Sonorul este groaznic...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!