preţ miere

Creat de ionut.api, Iulie 02, 2014, 07:35:36 AM

« precedentul - următorul »

bio

Citat din: oroles din Septembrie 30, 2015, 05:50:26 PM
Eu nu inteleg un lucru: Am vazut ca in China problema poluarii si a folosirii pesticidelor a dus la disparitia polenizatorilor. Sunt celebre imaginile cu chinezii care polenizeaza cu pana. Intrebare este: Cum de au ajuns sa aiba 20% din productia mondiala de miere? Au albine, sau nu au? Care e adevarul?

Au "bucatari" canadieni... =))

dan sebastian

Când am studiat clipurile din zonă asiatică, chinezii sunt nr. 1. Sunt peste restul vecinilor. Depășesc Japonia cu mult. Consider ca sunt mult și peste noi. Am vazut deplasări în pastoral cu trenul de 3000 km, ceea ce nu o să vezi la noi. Ar însemna să facem pastoral prin Italia sau Spania cu stupii nostrii ceea ce nu se poate. E ceva gen America care pleacă din California foarte devreme până în Alaska. Sezon de 10 luni din 12. La noi în 3 luni e terminat sezonul. În restul de 1 lună și jumătate îi pregatim iar de iarna.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

cipik

Dar filmul cu asiaticul care isi vinde stupi la un pret cu mult sub pretul de piata ca sa poata pleca acasa din pastoral, l-ai vazut?
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

stefan1

Conforn FAO, ntre 2000 si 2010 pertul mediu la producator in UE s-a dublat. Asta si deoarece in 2002 s-au interzis importurile din China invocand problemele de calitate. La nivel de 2010, pretul mediu la producator in UE se situa sub prtul mondial mediu la producator : 2,39 € (±0,91 €)/500 g in UE fata de 2,77 €/500 g pret mediu mondial.
In cadrul UE, preturile la producator variau mult. In general in tarile cu productii mici de miere, pretul la producator este mai ridicat . Cel mai mare pret la producator in 2010 era in Luxemburg (4,88 €/500 g), Marea Britanie (4,73 €/500 g). Cele mai mici preturi in Lituania (1,14 €/500 g) si Bulgaria (1,27 €/500 g). Mierea bio  era in medie cu 16% mai scumpa decat cea nebio.
In 2008 UE a produs 60,7% din necesarul de miere, iar in 2009 - 64%.
Nu stiu daca puteti citi graficul atasat, unde sa dau cantitatile : consum, productie, import, export.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Foarte frumoasa prezentarea si destul de obiectiva, domnule @stefan1.
Am spus ca noi romanii ar trebui sa mergem pe calitate si mai putin pe cantitate. Datele o confirma. Mierea e unul dintre putinele produse unde pretul creste semnificativ atunci cand creste si calitatea. Pe piata auto s-a vazut ca nu e asa (a se vedea scandalul Dieselgate). In plus, o asociere a apicultorilor romani este necesara pentru a obtine un pret mai bun. M-am uitat pe cantitatile vandute cate dl. Dobre si am vazut ca multi dintre cei care dusesera miere la aceasta firma aveau cantitati apreciate de mine ca fiind "mici" deoarece erau scrise cu trei cifre. Rar cand vedeai pe cineva ca depasea o tona. Poate nu m-am uitat eu pe lista care trebuie!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

joohny

Eu fiind cetatean Roman si facind parte din UE pot sa-mi duc mierea personal in UE si sa o vind la procesatorii din UE.De ex. procesatorii din Germania?Multumesc.

stefan1

Citat din: joohny din Octombrie 01, 2015, 03:32:53 PM
Eu fiind cetatean Roman si facind parte din UE pot sa-mi duc mierea personal in UE si sa o vind la procesatorii din UE.De ex. procesatorii din Germania?Multumesc.

Eu cred ca si acum o parte din mierea din Romania si nu numai ajunge in Germania pe cai neoficiale. Dau aici un citat in germana, ca sa vedeti ca nu inventez:
"Die EU ist mit einem Marktanteil von 22% der größte Honigkonsument der Welt.
Nach Angaben der Europäischen Kommission wurden im Jahr 2008 336.200 Tonnen Honig in der EU
konsumiert,  was  einem  Pro-Kopf-Verbrauch  von  0,6  kg  pro  Jahr  entspricht.  Im  Jahr  2009
stieg  der  Verbrauch  auf  354.800  Tonnen  an.  Der  Pro-Kopf-Verbrauch  änderte  sich  jedoch
nicht. Deutschland hat mit Abstand den größten Honig-Verbrauch in der EU: 79.400 Tonnen
(Jahr  2009).  Fast  ein  Viertel  des  EU-Verbrauchs  wird  durch  Deutschland  verursacht. Der
höchste  Pro-Kopf-Verbrauch  wurde  aber  im  Jahr  2009  in  Rumänien  mit  10,6  kg  Honig  pro Jahr verzeichnet.

Die  Europäische  Union  ist  ebenfalls  der  größte  weltweite  Nachfrager  nach  ökologisch  hergestelltem Honig. Es werden ungefähr 6.500 Tonnen pro Jahr verbraucht."
  Deci pe scurt: EU este cel mai mare consumator mondial de miere, cu 22% din toata productia mondiala.
Dupa Comisia Europeana, in 2008 s-a consumat in UE 336.200 t miere, ce rvine 0,6 kg miere/persoana. In 2009 s-au consumat 354.800 t. Germania este de departe cel mai mare consumator cu 79.400t (in 2009) Deci aproape un sfert din consumul UE il face Germania. Dar cel mai mare consum pe cap de locuitor s-a inregistrat in 2009 in Romania cu 10,6 kg miere/cap de locuitor!!
  UE e si cel mai mare consumator de miere ecologica (cca 6500 t/an.

Datele necesita un comentariu. Si nemtii il fac si spun (in subsolul paginii) ca in cazul Romaniei trebuie ca este fie o greseala de calcul fie una de tiparire in statistica Comisiei Europene. Ei motiveaza ca nu se poate, pentru ca urmatorul mare consum pe cap de locuitor il are Ungaria, cu 2,1 kg/locuitor , cu mult sub al nostru (Germania avea in jur de 1kg/locuitor).
Evident ca datele pentru Romania sunt gresite. Daca ar fi fost la noi un consum de10,6kg/persoana, inseamna sa fi mancat peste 200.000 t (20.000.000 locuitori x 10,6 kg/loc). Nu se poate insa sa fie nici 1,06 kg/locuitor, ca atunci ar fi trebuit sa consumam peste 21. 000 t, adica toata productia . Eu cred ca parte din mierea romaneasca ajunge in Germania pe cai oculte si de aceea in statistici rezulta ca se consuma in Romania. Acelas lucru se intampla si cu Ungaria, ca eu nu cred ca ei sunt cei mai mari mancatori de miere si cifra de 2kg/persoana e mare pentru ei. Pe de alta parte tot din statistici, consumul pe persoana in Germania cu ani in urma a ajuns si la 1,5 kg. De ce sa fi scazut atata in 3-4 ani? ca obiceiurile nu se schimba asa iute. Tot din statistici, mai mult de jumatate din mierea produsa de nemti se vinde direct de catre apicultori. Aici s-ar putea ca mierea romaneasca sa ajunga prin nu stiu ce cai la producatorii germani si aceasta miere sa imbunatateasca calitatea mierii germane (care probabil contine multi inlocuitori) si sa fie vanduta ca miere germana, cu acte sau fara dar cu un pret mult mai bun.

Eugen B

Vedem de la iarna in colo ce pret va fi. Eu din sursele mele am aflat ca la anul mierea va fi mai ieftina, cel putin la inceputul anului. Sper sa nu fie asa.
oricum pana stuparii nu vor face ce trebuie  ,mierea la engros va avea pret f mic. Pana atunci mai vedem ce va fi

bucovineanu

Probabil ca atunci cand se spune in statistici ca romanii consuma 10,6 kg pe cap de locuitor, e ceva asemanator cu productiile agricole astronomice ce se raportau pe vremea lui Ceausescu.  :smile:

joohny

Cred ca cei de la statistici au scris miere in loc de mamaliga.Stefane ce sa inteleg eu din cele scrise de tine?Pe mine ma intereseaza daca pot sa o duc in UE fara prea multa birocratie.Multumesc.

stefan1

Citat din: joohny din Octombrie 01, 2015, 07:07:40 PM
Cred ca cei de la statistici au scris miere in loc de mamaliga.Stefane ce sa inteleg eu din cele scrise de tine?Pe mine ma intereseaza daca pot sa o duc in UE fara prea multa birocratie.Multumesc.

Eu voiam sa intelegi ca miere de la noi ajunge in Germania si neoficial deci neinregistrat. Cum? Ma gandesc ca prin relatii interpersonale.

oroles

E clar o greseala, insa am vazut un studiu al FAO in care se spunea ca Romania isi autosustine consumul, nefiind necesare importuri. Alaturi de noi, doar Ungaria isi mai permitea acest "lux" in cadrul UE.

Eu nu aveam nevoie de acele date pentru a sustine ideea ca Germania aduce miere pe cai mai putin "oneste" (ca ilegale nu sunt) din Romania. V-am spus de experienta mea!

joohny

Stefane,bine bine dar vama ce face?Interpersonale atunci cind e vorba de citeva kg.,insa cinde e vorba de tone vine vama si...

oroles

Citat din: joohny din Octombrie 01, 2015, 07:07:40 PM
Pe mine ma intereseaza daca pot sa o duc in UE fara prea multa birocratie.Multumesc.
Ca roman nu ai nicio sansa. Trebuie sa ai neamtul "potrivit". Oricum intr-un astfel de parteneriat neamtul dicteaza termenii si conditiile tranzactiilor.

stefan1

Dau mai jos o lista de preturi medii ale unui borcan de 500 g, in functie de tara de origine.
Dau aici titlul tabelului care nu apare in atasament:

Mittelwert,  Standardabweichung,  Minimum  und  Maximum  der  Honigpreise  pro 500 g nach Ursprungsland
(Pret mediu, abatere standard, minimul si maximul pretului mierii dupa tara de origine)
Spre surprinderea mea, pretul de comercializare a mierii romanesti este printre cele mai bune. Preturi mai bune are doar mierea din Noua Zeelanda (sigur miere de manuka), a doua pozitie se spune ca nu se da tara de origine, nu stiu din ce motiv, dar sigur este iar o miere speciala. Pe trei se afla mierea franceza, ma gandesc ca este o miere de lavanda. Si de la austrieci probabil este importata o miere de munte, ecologica. Mierea australiana, probabil de eucalipt si cu cheltuieli de transport mult mai mari e doar putin mai scumpa decat cea romaneasca.
Pe urmatorul loc este mierea romaneasca. Precizez, este vorba de valoarea medie cu care se vinde intreaga cantitate de miere importata din fiecare tara. Iarasi curios, pretul mierii germane la aceasta firma de desfacere este undeva spre coada tabelului. Se dau acolo si amestecuri de miere din UE, din afara UE si cu ultimul pret, miere amestec din UE si din afara UE.