preţ miere

Creat de ionut.api, Iulie 02, 2014, 07:35:36 AM

« precedentul - următorul »

oroles

#195
Parerea mea e ca suntem la cantitate peste Germania, deoarece:

1. Miere romaneasca este cumparata la negru de apicultori germani care o vand ca miere din  productie proprie.
2. Fenomenul evaziunii are o pondere mai scazuta in Germania. Multi romani nu isi declara adevarata productie si numarul exact de stupi.

Cum Dumnezeu nu putem influenta pretul la miere daca suntem al treilea producator european, cunoscut fiind ca procedurile de import din spatiu extracomunitare sunt mult mai costisitoare?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

#196
  Piata mierii nu este numai din UE.
http://de.statista.com/statistik/daten/studie/201045/umfrage/herkunft-und-menge-des-nach-deutschland-exportierten-honigs/
In link-ul de mai sus se dau principalele tari din care Germania importa miere in 2014. Romania este doar pe locul 11, cu sub 4% din importurile de miere.

  Am gasit lucruri si mai grave despre aceasta afacere. Postul TV SAT1 a avut un reportaj din China, despre calitatea proasta a mierii care ajunge in Germania. Chinezii spuneau ca ei nu sunt de vinan ca engrosistii germani cauta cea mai ieftina miere de pe piata chineza. Chinezul zicea la camera ascunsa toate aceste lucruri si ca mierea buna ramane in China. Zicea chinezul ca pentru acel pret ei puteau sa livreze doar sirop de zahar!! Culmea, in articol se spunea ca totusi in aceasta "supa" adusa din China se gasesc albine moarte si larve de albine. Oare se baga intentionatca sa creeze iluzia ca este facuta de albine?
  O alta smecherie pe care o fac germanii este sa creeze firme apicole in China si astfel sa 'repatrieze' in Germania productia lor, ocolind astfel plata taxelor pentru produsele non-UE.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

miere de calitate proasta. Adica? pentru mine exista miere curata si miere falsificata.

oroles

Domnnule @stefan1, pentru a accesa linkul cere cont pro de 49 de dolari pe luna. Nu ca nu mi-i permit, dar nu pentru astfel de distractii...
E adevarat ca nu putem produce noi cat vrea Germania, insa cred ca putem influenta pretul. Am inteles ca Germania importa din China doar putin peste 5000 de tone, ceea ce e foarte putin din cele peste 80 000 de tone cat importa Germania. Cea mai multa miere o importa din Argentina si Mexic, doua tari slab dezvoltate economic care produc la preturi mici. Daca ce exporta Romania Germaniei e doar 4%, inseamna ca ceva e in neregula. Ar insemna ca exportam doar vreo 3000 de tone catre nemti. E foarte putin. Unde ajunge restul de miere? Sa presupunem ca majoritatea mierii romanesti este folosita pentru consumul intern.

Judecand dupa cantitatile pe care le importa UE, cred ca apicultorii romani au piata buna de desfacere. E clar ca productia UE, nu acopera necesarul de consum. Noi cred ca am avea de castigat daca am vinde germanilor cantitati foarte mari printr-o singura firma, nu prin sute de firme mici. O a doua conditie ar fi sa vindem calitate. Romanul face rabat de la calitate si merge pe cantitate. E valabil si pentru apicultori. Nemtii folosesc doar oxalicul si cum spunea un coleg pe aici, se mira ca noi mai folosim amitrazul la varroa (asa cum spune un coleg).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Din cate am citit acuma la anu mierea va fi mai ieftina.

milu56

Nu se stie,la anu poate fi scumpa depinde de an.

stefan1

 Acuma am vazut ca nici eu nu mai pot accesa site-ul, dar mai inainte si si cand l-am postat, mi-au permis (poate ma stiau ca i-am laudat uneori pe nemti)  :dinti:
O sa mai caut in alta parte. Am gasit pentru 2013: importul total 81300t iar primii 3 furnizori: Mexic 15400, Argentina 13700 si China 5400t.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Mierea din supermarketurile nemtesti este la fel de execrabila ca si cea din Romania. Spun asta in cunostinta de cauza.
Neamtul de rand, care se aprovizioneaza din supermarket, mananca acelasi maclavais ca si romanul. Le-am dus miere de-a noastra, din stupina mea si au fost foarte incantati. Desi nu speram, am vandut destula miere, toti fiind incantati de gust/aroma.
Cine stie cata glucoza industriala, de porumb, mancasera la viata lor, crezand ca este miere...  ))/
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

MOTANUL

Citat din: pharaonu75 din Septembrie 29, 2015, 09:06:16 PM
Mierea din supermarketurile nemtesti este la fel de execrabila ca si cea din Romania. Spun asta in cunostinta de cauza.

Si in Franta e la fel. Unchiul meu locuieste acolo si a fost incantat de mierea oferita de mine cat a stat in Romania. (citez "mult mai gustoasa si parfurmata decat ce cumpara el din Franta".)
Alt amanunt care m-a determinat sa cred ca este defapt sirop ce cumpara el din supermarket este ca de cate ori cumpara "miere" din Franta ii crestea colesterolul.
Eu am consumat special destul de multa miere cu 3 zile inainte de analize - si colesterolul a iesit mai mic decat de obicei.

Din punctul meu de vedere ar trebui sa existe o lege care sa oblige vanzatorii sa precizeze când e vorba de miere si când e vorba de sirop + miere.
Pentru ca mierea naturala aduce un aport de sanatate - in schimb siropul (zahar) nu este sanatos. Isi bat joc si de consumatori si de producatorii corecti (din ce in ce mai putini);
E usor sa faci sirop cu 2 lei (cu un minim de munca) si e greu sa faci miere cu 10-15 lei.
Eu pana acum am reusit sa vand mierea cu 20-25 lei kg. (la borcan si eticheta).

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

#204
  O sa dau un alt site cu multe date statistice, dar in germana:
  http://www-proj.loel.hs-anhalt.de/projektarchiv/oekotrophologie/honigmarkt/Interdisziplinaeres_Projekt_Honig.pdf

  Dau din aceasta sursa cateva date, dar mai vechi, anii 2008-2012:
In 2011, conform FAO, productia mondiala de miere a fost de 1.636.399 t, intr-o crestere in ultimii 20 de ani de la sub 1.200.000 in1992. Pe continente, Asia e cel mai mare producator (45% din productia mondiala), apoi Europa (23%), Africa cu 12%, America de Nord si Centrala cu 10%, America de Sud cu 8% si Australia+NouaZeelanda cu 2%.
In 2011, cel mai mare producator era China cu 446.089 t, urmat de Turcia (!) cu 94.245 t, Ucraina - 70.300 t, SUA - 67.000 t, Rusia (60.010 t)si India cu 60.000 t.
In 2010 pretul mondial mediu la producator era7094,55 US $/t ±4234,76 US-$. Asta corespunde cu 3,55 $ sau 2,77euro pentru un borcan de 0,5 kg.
  Pentru un borcan de 500 g, cel mai mic pret la producator era in Etiopia (0,72 euro), Kirgistan (0,78 euro), El Salvador (0,8 Euro), China (0,82), Argentina (0,85). Cele mai mari preturi la producator sunt in Jemen (10,33 euro/0,500 kg), Azerbaidjan (8,26), Iordania (6,91), Elvetia (6,23), Mongolia 6,18€/500g) etc.

  Daca intereseaza pe cineva o sa mai dau date din acest material.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

Citat din: stefan1 din Septembrie 29, 2015, 09:53:15 PM
In 2010 pretul mondial mediu la producator era7094,55 US $/t ±4234,76 US-$. Asta corespunde cu 3,55 $ sau 2,77euro pentru un borcan de 0,5 kg.

Am vorbit cu un apicultor din Italia si 1kg costa intre 4-5 euro (pretul cu care il vinde producatorul); In Supermarket costa de la 10 euro in sus (am pus si poze la un moment dat); Adica povestea cu apicultorul care ia sub jumatate din pretul de vanzare e valabila si acolo.
In magazinele de specialitate costa mult mai mult (si la ei in supermarket e putina miere din Italia si multa din afara tarii).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

milu56

Si in alte tari vand apicultorii si mai scump si mai ieftin,eu in Spania vindeam cu 7 euro altii vindeau si cu 4 euro aceeas miere dar erau care nu o vindeau sub 9 si 10 euro.

oroles

Eu nu inteleg un lucru: Am vazut ca in China problema poluarii si a folosirii pesticidelor a dus la disparitia polenizatorilor. Sunt celebre imaginile cu chinezii care polenizeaza cu pana. Intrebare este: Cum de au ajuns sa aiba 20% din productia mondiala de miere? Au albine, sau nu au? Care e adevarul?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

China e imensa. In unele zone au multe albine si agricultura inca e cu sapa. Sunt oameni saraci si multi nu si-ar permite sa cumpere zahar pentru albine.
Au insa zone unde au exagerat si e poluare extrem de mare.
Acele imagini cu cei ce polenizau manual nu reprezinta situatia generala ci un caz particular.
Si apoi sunt folosite usor exagerat...E bine ca se poate vedea asa ceva, dar astea sunt exceptii.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

thomas

Nu sunt negativist, dar sincer, eu cred despre chinezi, care au cea mai mare industrie de falsuri mondiala, ca si mierea provenita de acolo este in mare parte obtinuta artificial/industrial. E adevarat ca la mii de tone iti permiti sa ai un pret minuscul fata de alti producatori de miere, dar totusi, daca ar fi miere curata nu s-ar vinde cu pretul acesta.
Pe de alta parte nu exista nici prea multe informatii despre apicultura chineza, si nu cred ca e secret de stat.