Cine e de vina? Matca sau albinele?

Creat de oroles, Iunie 29, 2014, 09:16:41 AM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei

Cate rame de albina ai? Cat de batrana e matca?

oroles

Matca ar trebui sa fie proaspat eclozata. Deci de anul acesta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

petru.atudorei

urmareste ce se intampla cu acele celule in care sunt mai multe oua... dupa cum am zis mai sus.. aveam si eu un stup asa.. matca oua mai mult decat putea acoperi albina..si atunci aveam mai multe oua in aceeasi celula.. de schimbat matca nu au schimbat-o ..dar nici trantorita nu a fost..pentru ca albinele lasau doar 1 ou . mai mult ca sigur asa e si la tine

oroles

Azi am verificat. Matca era de vina. :) Probabil oua cat putea acoperi albina.

dodo79

Citat din: bucovineanu din Iunie 29, 2014, 07:37:42 PM
Citat din: dodo79 din Iunie 29, 2014, 01:19:23 PM
in cat timp se bezmeticeste un roi natural?
eu il am din 20 mai.pana acum cateva zile am avut o matca neimperecheata printre ele pe care au vrut sa o dea afara.le-am mai pus inca una in cutiuta pe care au scos-o.inca nu stiu daca vie sau moarta.astept inca o saptamana sa vad ce va mai fi din el .deja se depopuleaza.
am gasit intr-un stup pe fund ceva asemanator cu puietul larvar de culoare alba si gri.sunt uscate si dure.daca le presari pe capac suna ca si pietricelele. sa fie puiet larvar scos din celule sua altceva?
mai am o intrebare.am un nucleu care se depopuleaza.are vreo 30 de albuine.matca inca nu e imperecheata. cum pot sa il populez?sau ce pot face ca sa salvez matca?
La stupul respectiv cred ca e vorba de puiet varos.
atasez o poza cu ce am gasit in stup

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Iulie 04, 2014, 10:42:36 PM
Citat din: bucovineanu din Iunie 29, 2014, 07:37:42 PM
Citat din: dodo79 din Iunie 29, 2014, 01:19:23 PM
in cat timp se bezmeticeste un roi natural?
eu il am din 20 mai.pana acum cateva zile am avut o matca neimperecheata printre ele pe care au vrut sa o dea afara.le-am mai pus inca una in cutiuta pe care au scos-o.inca nu stiu daca vie sau moarta.astept inca o saptamana sa vad ce va mai fi din el .deja se depopuleaza.
am gasit intr-un stup pe fund ceva asemanator cu puietul larvar de culoare alba si gri.sunt uscate si dure.daca le presari pe capac suna ca si pietricelele. sa fie puiet larvar scos din celule sua altceva?
mai am o intrebare.am un nucleu care se depopuleaza.are vreo 30 de albuine.matca inca nu e imperecheata. cum pot sa il populez?sau ce pot face ca sa salvez matca?
La stupul respectiv cred ca e vorba de puiet varos.
atasez o poza cu ce am gasit in stup

puiet varos, trece, nu e grav!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

TDI

Citat din: dodo79 atasez o poza cu ce am gasit in stup. Trebuie înlocuită matca, eventual topiti fagurii, altfel familia respectiva o sa lucreze mult sub potential.

dodo79

Citat din: TDI din Iulie 05, 2014, 07:04:31 AM
Trebuie înlocuită matca, eventual topiti fagurii, altfel familia respectiva o sa lucreze mult sub potential.
am o matca de rezerva in nucleu.daca nu isi revine in 2 saptamani de FS o schimb.

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Iulie 05, 2014, 04:28:30 PM
Citat din: TDI din Iulie 05, 2014, 07:04:31 AM
Trebuie înlocuită matca, eventual topiti fagurii, altfel familia respectiva o sa lucreze mult sub potential.
am o matca de rezerva in nucleu.daca nu isi revine in 2 saptamani de FS o schimb.

nu isi revine de la sine, micoza trebuie tratata!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

TDI

Citat din: mmacreanu din Iulie 05, 2014, 09:26:09 PM
Da, da! Tratata cu topirea fagurilor, inlocuirea matcii si eventual si inlocuirea lazii in vederea dezinfectarii si uscarii.
Puietul varos apare si dispare periodic, de aceea exista o singura solutie - cea expusa mai sus. Chiar daca dispare momentan va aparea din nou anul viitor. Exista si exceptii... dar adoptand politica de mai sus nu mai am puiet varos de vreo 4 ani, puiet varos care era o prezenta comuna in stupina.

dodo79

Citat din: TDI din Iulie 06, 2014, 02:11:18 AM
Da, da! Tratata cu topirea fagurilor, inlocuirea matcii si eventual si inlocuirea lazii in vederea dezinfectarii si uscarii.
Puietul varos apare si dispare periodic, de aceea exista o singura solutie - cea expusa mai sus. Chiar daca dispare momentan va aparea din nou anul viitor. Exista si exceptii... dar adoptand politica de mai sus nu mai am puiet varos de vreo 4 ani, puiet varos care era o prezenta comuna in stupina.
fagurii trebuiesc topiti toti(cei trasi recent care inca nu au puiet in ei)sau doar cei cu puiet?
inseamna sa pierd puietul?cum trebuie procedat?
datorita puietului varos calitatea mierii este afectata?

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Iulie 06, 2014, 10:24:37 AM
Citat din: TDI din Iulie 06, 2014, 02:11:18 AM
fagurii trebuiesc topiti toti(cei trasi recent care inca nu au puiet in ei)sau doar cei cu puiet?
inseamna sa pierd puietul?cum trebuie procedat?
datorita puietului varos calitatea mierii este afectata?

daca tie iti pare rau pt cateva rame cu puiet ... eu ce sa mai zic ca am ars 30 rame cu puiet? doar masurile drastice elimina sigur problema!

oroles

Ce aveti oameni buni? Puietul varos nu e o boala dificila. Unii stupari nu fac nicio schimbare cand gasesc puiet varos. E adevarat ca fagurii trebuie reformati, adica topiti. Nicidecum arsi cu tot cu rame, ca nu e loca americana... Flamabati stupii si ramele si cam atat.

De regula, se spune ca ciuperca care provoaca aceasta boala se afla in multi stupi dar provoaca probleme in momentul in care cuibul nu e bine strans.

TDI

Eu personal imprastiam ramele afectate de puiet varos in colonii puternice, cate 1 dar nu i-as recomanda altcuiva sa facă asa. In principiu marchezi cu un marker, creion, pioneza rama si o topesti la iarna. Dar regina trebuie musai eliminata, implicit toate reginele care sunt afectate de puiet varos si mai devreme sau mai târziu problema va dispărea. Nu e o boala grava, nici măcar contagioasa, dar tinand o familie care lucrează doar partial la potentialul ei nu e grav? Timp, tratamente, FA, hrana. iarasi timp - nu sunt investitii pe care o colonie cu puiet varos le face inutile?

dodo79

marius ,nu imi pare rau de ramele cu puiet.am cerut doar sa mi se explice cap coada cum se face.astept totusi raspunsuri concrete la cele 4 intrebari.
trebuie sa scot toate ramele din cuib,sa le inlocuiesc cu FA si sa schimb matca in acelasi timp?sa ramana doar albina  in noul cuib?