Cine e de vina? Matca sau albinele?

Creat de oroles, Iunie 29, 2014, 09:16:41 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Acesta este un  roi unde asteptam sa eclozeze o matca de ceva timp. A cam depasit timpul limita cu  o saptamana. Am gasit in stup o rama (subliniez, doar o rama) cu oua multe in celule, nu foarte bine centrate. Am gasit si cu cate 8 oua intr-o celula. M-am uitat in paralel cu cineva mai cu experienta si am cautat matca impreuna. Nu am gasit-o. Albina avea suficienta. El mi-a zis ca crede ca de vina pentru ouatul asta haotic ar fi o matca, deoarece albina nu oua celula langa celula. Intr-un alt roi cu matca tanara am gasit si cate 3 oua intr-o celula, dar si matca. Voi ce credeti?

Atasez si poze pentru edificare:

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pad3

eu cred... c-ai dat lovitura 3 in 1 ca nesul  :rotfl:
somnul ratiunii naste monstri

oroles

Sunt si 4 in 1 si 8 in 1. Sunt mai tare ca Nessul.   =)) Acum serios, s-a mai intalnit cineva cu asa ceva?

Marius-ursulakhe

Eu zic ca sa bezmeticit si a inceput cam multe albine sa depuna oua
Cea mai buna verificare sa vezi daca ai matca este sa iei o rama cu oua sau larve foarte tinere sa le dai daca isi trag botci stii ce ai da facut

Kiwi Bee

Daca sau bezmeticit nusi trag botci.

Oroles, lasai 1 saptamina sa vezi ce va fi. Daca nu se redreseaza al desfiintzez.
Sau, al desfiintzez de maine.

oroles

Mai am cativa care credeam ca nu au matca. Saptamana trecuta nu aveau nici oua nici nu am gasit regina. Am dat o rama cu oua si puiet. Saptamana asta nici urma de botci si nici oua. :( Unul care il credeam fara matca am gasit matca in el si la fel, lipsa oua. Sunt 36 de zile de cand am facut roiurile si matcile nu s-au apucat de ouat? Poate fi lipsa culesului din natura?

mmacreanu

eu am patit asa doar cand am bagat matca pentru acceptare in cusca de plasa, din lipsa de spatiu a ouat de mai multe ori in  celule, dupa ce i-am dat drumu si-a reglat teava.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

mmacreanu

Citat din: oroles din Iunie 29, 2014, 09:55:38 AM
Mai am cativa care credeam ca nu au matca. Saptamana trecuta nu aveau nici oua nici nu am gasit regina. Am dat o rama cu oua si puiet. Saptamana asta nici urma de botci si nici oua. :( Unul care il credeam fara matca am gasit matca in el si la fel, lipsa oua. Sunt 36 de zile de cand am facut roiurile si matcile nu s-au apucat de ouat? Poate fi lipsa culesului din natura?

nu dai sirop la roiuri?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Iunie 29, 2014, 09:53:40 AM
Daca sau bezmeticit nusi trag botci.

Oroles, lasai 1 saptamina sa vezi ce va fi. Daca nu se redreseaza al desfiintzez.
Sau, al desfiintzez de maine.
Merci pentru sfaturi!

Am unul cu o matca trantorita (e mica si depune oua haotic si de trantor). M-am chinuit o groaza sa il repar si tot nu am reusit. Am incercat sa o prind sa ii fac felul dar a zburat intr-un mar  si de acolo mai departe fiind atacata de niste insecte (cred ca niste albine). Bucuros ca am scapat de ea i-am dat o rama de puiet. Si-a tras botci. La o saptamana am verificat si botcile erau roase in coasta si oua in continuare. Aici situatia era alta: oua in fiecare celula cate un ou, haotic, si nu ieseau decat trantori din ele.

La un nucleu am introdus matca acum 3 saptamani. Saptamana trecuta am verificat si nici urma de matca sau oua. Imi era practic greu sa o scap la ochi avand in vedere ca nucleul are putina albina.  Eventual sa fi stat lipita de perete cand am ridicat eu ramele.  Saptamana asta am gasit matca si oua frumos ouate. Deci, de la eclodare, a durat mai bine de 2 saptamani pana sa se imperecheze si sa oua matca.  Celalalt nucleu a mers ca la carte. I-am dat botcile. In 9 zile de cand a iesit matca am gasit si ouale.

oroles

Citat din: mmacreanu din Iunie 29, 2014, 09:57:05 AM

nu dai sirop la roiuri?
Pana acum nu am dat deoarece am avut un cules bunisor, fata de ce aud prin alte parti. Am dat cu lingurita aseara niste miere cristalizata de anul trecut. Nu stiu daca e bine vara miere cristalizata, dar nu aveam ce face cu ea ca lumea fuge de mierea cristalizata. :D
Sper ca saptamana viitoare sa le dau la 3-4 zile niste sirop. Cam ce cantitate ar fi ideal?

mmacreanu

Citat din: oroles din Iunie 29, 2014, 10:08:06 AM
Citat din: mmacreanu din Iunie 29, 2014, 09:57:05 AM

nu dai sirop la roiuri?
Pana acum nu am dat deoarece am avut un cules bunisor, fata de ce aud prin alte parti. Am dat cu lingurita aseara niste miere cristalizata de anul trecut. Nu stiu daca e bine vara miere cristalizata, dar nu aveam ce face cu ea ca lumea fuge de mierea cristalizata. :D
Sper ca saptamana viitoare sa le dau la 3-4 zile niste sirop. Cam ce cantitate ar fi ideal?

eu le dau 200ml la 2 zile, roiurile cam rama fara culegatoare si degeaba este cules!

oroles

Am mai intarit cu puiet intre timp pe cei pe care i-am gasit slabuti. Si ieri am dat unuia puiet gata de eclozare. Am 5 familii pastrate special pentru asa ceva. Oua matca 14 rame dintr-un capat in altul. Miere nu au asa multa, in schimb albina la greu. Cred ca lumea le zice "albine de carne". Pe unul l-am scapat si a roit.

mmacreanu

Citat din: oroles din Iunie 29, 2014, 10:21:16 AM
Am mai intarit cu puiet intre timp pe cei pe care i-am gasit slabuti. Si ieri am dat unuia puiet gata de eclozare. Am 5 familii pastrate special pentru asa ceva. Oua matca 14 rame dintr-un capat in altul. Miere nu au asa multa, in schimb albina la greu. Cred ca lumea le zice "albine de carne". Pe unul l-am scapat si a roit.

carne in copaci? :))

bucovineanu

Acel roi este bezmetic. Reginele tinere au uneori mai multe oua  dar nu am gasit mai multe de trei in celula. Cat despre faptul ca au ouat toata rama, vor umple toate ramele acoperite cu albine in scurt timp.

oroles

Citat din: bucovineanu din Iunie 29, 2014, 10:34:15 AM
Acel roi este bezmetic. Reginele tinere au uneori mai multe oua  dar nu am gasit mai multe de trei in celula. Cat despre faptul ca au ouat toata rama, vor umple toate ramele acoperite cu albine in scurt timp.
Nu e ouata toata rama. De o palma pe ambele fete.  Si eu inclin sa cred ca e besmetic. Tura trecuta cand am gasit unul identic am vazut, la  o saptamana si 2 larve care coexistau in aceeasi celula. Erau de trantor. Interesant e ca nu plange ca cei pe care i-am mai gasit fara regine.