Cine e de vina? Matca sau albinele?

Creat de oroles, Iunie 29, 2014, 09:16:41 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

O familie orfana se manifesta caracteristic,  adica "plange," in primele zile dupa orfanizare. Dupa aceea isi trage botci de salvare si nu se mai manifesta. Daca eventuala regina ce iese din una dintre botci se pierde nu se imperecheaza si se pierde sau este inlaturata, familia da iar semne de orfanizare. Odata ce albinele incep sa ponteze familia se comporta normal ca si cum ar avea regina.

oroles

Am inteles domnule Bucovineanu. Il voi tine sub observatie, poate are si matca si oua in paralel cu albina cum zice domnul sttefan1.  ^:)^

Voi reveni cu rezultatul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dodo79

in cat timp se bezmeticeste un roi natural?
eu il am din 20 mai.pana acum cateva zile am avut o matca neimperecheata printre ele pe care au vrut sa o dea afara.le-am mai pus inca una in cutiuta pe care au scos-o.inca nu stiu daca vie sau moarta.astept inca o saptamana sa vad ce va mai fi din el .deja se depopuleaza.
am gasit intr-un stup pe fund ceva asemanator cu puietul larvar de culoare alba si gri.sunt uscate si dure.daca le presari pe capac suna ca si pietricelele. sa fie puiet larvar scos din celule sua altceva?
mai am o intrebare.am un nucleu care se depopuleaza.are vreo 30 de albuine.matca inca nu e imperecheata. cum pot sa il populez?sau ce pot face ca sa salvez matca?

bismark

Exact asa ceva am avut eu acum un timp.Vreo 100 de albine si 2 matci se asezau intr-un colt la o fereastra. L-am luat si l-am pus cu o bucata de fagure cu miere si polen intr-o cutie de carton. Cind a terminat de mincat mierea iar a venit la geam.Si iar l-am luat si bagat la cutie si m-am apucat repede si i-am confectionat un mic nucleu ca aveam de la Iulian vecinul meu o rama pliabila intr-un roi care avea deja puiet pe ea.Am prins matca intr-o cusca cu citeva albine si cu rama pliabila cu puiet si albina le-am bagat in mininucleu. De 2 zile e pace si liniste,azi zic ea sa vad ce se intimpla,nene se pusera serios pe treaba in interior.Asa ca fa ca mine. Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

dodo79

sa inteleg bine.pun cusca pe o rama cu matca si cateva albine.peste ele bag albina din alti stupi?

NiKoN

Si eu am patit acelasi lucru intr-un nucleu de imperechere 4 in 1. Am scuturat albina la 100 de m de stup, am inmuiat ramele ouate  in apa, apoi le-am centrifugat. Apoi am scos placajul dintre compartimente si am unificat. La controlul de a doua zi am gasit ramele curatate de oua iar matca in viata.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

bucovineanu

Citat din: dodo79 din Iunie 29, 2014, 01:19:23 PM
in cat timp se bezmeticeste un roi natural?
eu il am din 20 mai.pana acum cateva zile am avut o matca neimperecheata printre ele pe care au vrut sa o dea afara.le-am mai pus inca una in cutiuta pe care au scos-o.inca nu stiu daca vie sau moarta.astept inca o saptamana sa vad ce va mai fi din el .deja se depopuleaza.
am gasit intr-un stup pe fund ceva asemanator cu puietul larvar de culoare alba si gri.sunt uscate si dure.daca le presari pe capac suna ca si pietricelele. sa fie puiet larvar scos din celule sua altceva?
mai am o intrebare.am un nucleu care se depopuleaza.are vreo 30 de albuine.matca inca nu e imperecheata. cum pot sa il populez?sau ce pot face ca sa salvez matca?
La stupul respectiv cred ca e vorba de puiet varos.

dodo79

Citat din: bucovineanu din Iunie 29, 2014, 07:37:42 PM

La stupul respectiv cred ca e vorba de puiet varos.
cum se deosebeste si cum se poate trata?
este contagios ptr ceilalti stupi?

bucovineanu

Apare din cauza unei ciuperci si e favorizat de vremea rece si umeda.
S-a discutat aici: apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=58.msg149467#msg149467

dodo79

petru.atudorei

am atit si eu asa..dar mai in primavara.. din cauza ca ii stimulam..si era albina putina.. matca ponta cate 4 - 8 oua intr-o celula... nu i-am facut nimic.. nici nu au schimbat matca..si acum are si cat pus...anul asta au cam fost dati peste cap stupii..din cauza la vremea calda din primavara.

Cris

Din câte am mai citit si eu dacă ai mai multe oua intr-o celulă inseamnă că s-au apucat albinele de ouat, prin urmare stupul e bezmetic.
Iar dacă stupul e bezmetic e cam greu să acepte o matcă.
Se scutură albina din stup la circa 100m de locul unde e amplasat acesta, pentru că albinele ouătoare fiind bine hrănite sunt mai grele și nu se pot intoarce în stup, dacă i-ai băgat rame cu puiet, cred că nici puietu eclozionat nu se mai întoarce, după care familia de albine ar trebui să se comporte ca una orfană, și ar avea și dece să plângă, pentru că nu mai are cine să ouă ramele, iar în aceste condiții, ar putea acepta o matcă, sau dacă îi dai o ramă cu ouă și larvă tînără ar trebui să își tragă botci de salvare, probabil că ar fi bine dacă ai curăța și ramele ouate aiurea.

Sper sa nu mă întâlnesc prea curând cu o asemenea situație, da recunosc am avut emoții  :) cu un roi ce avea matca ne împerechetă, dar la ultima verificare am gasit puiet tablă pe mai multe rame și m-am liniștit  %%-

Dar cred ca o verificare mai atentă a roilor cu matci ne împerechaie, te ajută să previi astfel de situații.

,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

stefan1

Citat din: oroles din Iunie 29, 2014, 09:16:41 AM
Salutare!
Acesta este un  roi unde asteptam sa eclozeze o matca de ceva timp. A cam depasit timpul limita cu  o saptamana. Am gasit in stup o rama (subliniez, doar o rama) cu oua multe in celule, nu foarte bine centrate. Am gasit si cu cate 8 oua intr-o celula. M-am uitat in paralel cu cineva mai cu experienta si am cautat matca impreuna. Nu am gasit-o. Albina avea suficienta. El mi-a zis ca crede ca de vina pentru ouatul asta haotic ar fi o matca, deoarece albina nu oua celula langa celula. Intr-un alt roi cu matca tanara am gasit si cate 3 oua intr-o celula, dar si matca. Voi ce credeti?

Atasez si poze pentru edificare:

Faptul ca ouale sunt depuse compact, doar pe o singura rama si ca nu sunt si pe peretii celulelor, e posibil totusi ca roiul sa aiba matca. Trebuie insa sa fie slab populat ca sa apara asa o situatie (sau la matca ii trebuiesc ochelari   :rotfl: ). Eu zic sa-l mai urmaresti inainte de a lua o decizie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mihai.vr

Eu am urmarit mai multe matci care s-au apucat de ouat de o zi sau doua si aproape toate au ouat mai mult de un ou in celula. Dupa vreo saptamana, cand se obisnuieste matca cu ouatul o sa vezi ca oua frumos si doar cate un ou. Lasa-o in pace sa se mai maturizeze un pic si o sa fie bine.

Calin Catalin

Si eu cred ca roiul este besmetic.
O familie besmetica se poate salva,dar dupa parerea mea costurile sunt prea mari.
Anul acesta am salvat o familie besmetica astfel:  i-am dat la saptamana cate o rama de puiet larvar. Abia pe a treia rama data a tras botci de salvare. In final matca s-a imperecheat, dar in aceasta perioada stupul a ramas pe 3-4 rame de albina si am cheltuit 5 rame cu puiet. Sincer, nu se merita. Cu 5 rame de puiet mai bine faceam un roi si desfiintam besmeticul, dar am vrut sa vad daca este posibil sa il salvez. Acuma nu stiu faca l-am salvat cu adevarat,  pentru ca este posibil sa nu se dezvolte suficient pana in toamna si sa fie nevoie sa il unific.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/