Stupina de la zero

Creat de shmocs, Ianuarie 10, 2014, 01:50:32 PM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Omul a spus ca nu vrea sa se plimbe cu ei, tie-ti pare ca dupa ce am fost deja cu gazele (ii bun asa oare, eu le spun de obicei muste si ele nu se supara) in pastoral, crezi ca mai stau acasa la un salcam care din 10 ani, in 9 infloreste doar cand ploua, si ploua si cate 5-6 zile asa de nu iese o albina din stup, tu crezi ca eu mai stau acasa? Dar omul a intrebat daca se poate sa-si mareasca stupina si in functie de ce sa se orienteze; te rog yulian sa ma anunti si pe mine daca tu alegi sa stai cu 20 de stupi acasa intr-o zona in care depinzi in mare parte de nectarul de faneata, au albinele tale ce-ti culege pana infloreste faneata ca eu is tare curios ce secrete ai in cazul asta, am stat ani de zile cu nasu' in stupi la mentorul meu insa doar in ultimul lui an a avut un cules bun in mod stationar, dupa aia abia daca am prins eu, in 3 ani de zile, 2 ani mediocrii si unul foarte nasol dpdv al culesului doar stand pe loc acasa. Cand vorbim de cules intensiv, de pastoral, de bla bla bla...lucrurile se schimba, si is curios cati din toti "asii" care-s pe forum, or sa spuna, ba, fa asa, sau fa invers, sau hai colo cu mine la pastoral....toti spun, pai acolo nu se culege niciun rahat, ca bla bla bla, si is patit, doamne feri pe altu' de din astea. Am invatat nici sa ascult de majoritatea stuparilor care chipurile is renumiti, ca_ti baga bete in roate, da' nici multe sfaturi la subiect sa dau, adica sa zic: " atunci, cam in jur de data X, fa asa si fa cum fac eu" insa in momentul in care X cere o opinie, ma, oare sa ma apuc sau nu, merita sau nu, astea-s conditiile mele...atunci pot sa sfatuiesc, dar ca metoda de lucru, fiecare o are pe a lui, stie cum sa o gestioneze si basta si la urma urmei de ce s-o dau din casa cand altii nu dau, eu meseria asta am furat-o timp de ani de zile inainte sa ma apuc de ea si mi-am facut metoda mea insa la mine nu e doar o afacere, pe langa faptul ca apicultura poate insemna si o afacere tre' sa te si ingrijesti de albina, tu yuliane atat ai invatat, incarcat/descarcat, cautat locuri de pastoral/ munca ursului? Atat e in manualul tau de stupar, ca eu nu prea cred asta.

yulian

Vezi ca le incurcasi. Eu nu am zis de potenialul melifer, m-am referit strict la munca efectiva pe care o ai la stupi si numarul de care te poti ocupa, mai ales in stationar cand nu ai hei-rup ca la pastoral.  :stop_the_war:

stefanst

Edward , cand am spus ca este cules doar la faneata , nu cred ca se poate intelege ca pana atunci e desert pe aici , ma refeream la faptul ca faneata este semnificativa. In fond , din primavara de cand toate dealurile se umplu de papadie si infloresc si tufele de salcie , pana toamna tarziu practic nu este moment in care sa nu fie ceva inflorit , mai ales ca o buna parte din faneata nu se coseste , pasc vitele in ea; Mai sunt si ceva pomi fructiferi (numai eu am 20 de pruni , 5 meri , 5 peri...) destul de multe afine , mure , ceva zmeura... Sunt constient de faptul ca-s si ani rai , dar , in fond , asta-i valabil si-n pastoral , unde pierderile sunt proportional mai mari , dar ma gandesc ca , atat in pastoral cat si in stationar , pe termen lung exista castig, altfel nu ar fi atati apicultori. Eu , dupa cum spuneam , nu sunt interesat de un castig mare in urmatoarele 5min. Vreau sa ma apuc de apicultura in primul rand ca mi-s dragi albinele , e o ocupatie care ma linisteste , nu o vad ca munca , cu atat mai putin ca afacere.

oroles

Citat din: stefanst din Februarie 07, 2014, 10:28:45 PM
mai ales ca o buna parte din faneata nu se coseste , pasc vitele in ea;
Contrar asteptarii unora, cel mai mult nectar il dau fanetele cosite. Faneata necosita se usuca si plantele nu mai odraslesc iar. Daca e cosita, plantele odraslesc iar, asigurand culesuri de productie (vara) sau de intretinere (toamna tarziu).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

edward_w92

@yulian, operatiunile de la pastoral cu cele de acasa clar ca nu se pupa, in pastoral nu e necesar sa verifici cuiburile sa vezi daca roiesc sau nu familiile, bla bla bla, acolo e 80% munca de extras si mentinut familiile in priza la cules, dar acasa in lipsa unei activitati culese cum e culesul intens, familiile au o preponderenta crescuta la roire, mai bine am 40 de stupi si plec cu ei toti din floare in floare decat sa stau cu ei acasa fara grija, daca esti stationar nu inseamna ca poti tine mai multi stupi decat cineva care face pastoral.
Sa cobor mai jos la urmatorul mesaj, stefan, cam cat de interesate sunt albinele acolo la tine, ca la mine abia daca vad pe metru patrat 3 albine in papadie, in cires e exact la fel, 5 albine, prunii ce mai sunt vizitati, merii, perii, in rest ioc, in rest e bine ca ai fructe de padure, s-ar putea sa-si poata asigura un cules de intretinere pana infloreste faneata.
Oroles, ai dreptate pe  de o parte, uite, cum e la bacau in zona aia de dealuri, daca se coseste faneata, mai creste o data si infloreste pana toamna tarziu, fiind mai cald un picut, la mine cum se coseste faneata in iulie pe la jumatea ei sau mai tarziu, nu mai face nicio branza, avantajul la faneata e daca o uda ploile un pic, ea mareste un pic volumul de nectar, anul asta am scos la faneata ceva nectar pentru ele dar au bagat si miere de mana de brad si a trebuit scoasa semn ca la un moment dat stagnase culesul la faneata.

stefanst

#65
Din cate am mai citit , pana la un anumit procent mierea de mana nu le face rau albinelor (mai ales celor intretinute la munte in stationar) ptr ca se obisnuiesc oarecum cu ea , deci nu cred ca ar fi mare problema daca din neatentie mai ramane cate ceva prin stup. Cat priveste roitul , e intr-adevar o problema , dar nu in toti anii si nu cu toti stupii , iar pe langa asta sunt o gramada de lucruri pe care le poti face pana sa te trezesti cu ele in pom , si daca mai scapi vreunul , asta este , macar mai cladesti cativa faguri... Pana la urma , raspunsul pe care mi l-am insusit e clar: de luat progresiv , pana cand atingi plafonul impus de teren , albine , timpul pe care esti dispus sa-l investesti... Mai aveam insa o intrebare la care nu mi s-a raspuns , probabil ca a fost trecuta cu vederea nefiind un lucru de care se lovesc multi: in situatia mea , in care cei mai apropiati stupi (vero 10 buc) sunt pe la 7 km exista pericolul cosangvinizarii daca imi inmultesc singur matcile? Daca da , ce-i de facut? Sa-mi duc nucleii de imperechere pe langa alti stupi , sa-mi iau (si cam la cat timp) matci straine... ?

Sorcyo

E posibil sa nu fie neaaparat nevoie.Depinde cat de apoape se fac hore de trantori, ca ei de obicei pleaca destul de departe de casa , la fel si matcile virgine, oicum mai departe decat o albinuta iesita la cules, asa evita ele instictual consangvinizarea. Daca mergi mai aproape de alte stupine probabil o sa-ti creasca procentul de imperechere, mai scurt zbor , mai putine riscuri, mai ales daca ai pasari insectivore in zona.Parerea mea.
eu sunt mic....nu stiu nimic......dar am o opinie  :)