Stupina de la zero

Creat de shmocs, Ianuarie 10, 2014, 01:50:32 PM

« precedentul - următorul »

stefanst

Salut! Am o intrebare , la care sunt constient ca nu poate exista un raspuns concret , insa m-ar ajuta si unul estimativ ptr a-mi face un plan oareare. Sunt la inceput , am doar doi stupi deocamdata , in timp vreau sa-i inmultesc , insa nu am idee cam pe unde as putea ajunge , care ar fi limitarile aproximative impuse de zona ( nu si limitari de alta natura - timp , experienta , conditii climatice dintr-un anumit moment... , la acestea ma pot lamuri din mers). Stau in Bucovina intr-o zona de munte - 850m altitudine - , zona slab populata(un catun cam de 20 de case) , deci de cules nu-i decat faneata(destula, pe o raza de 5km jur imprejur cam 2/3 faneata restul padure de brad). Primii stupi sunt la 7km departare. O astfel de zona cam cate familii ar putea sustine intr-un an normal , tinand seama de faptul ca nu am de mers in pastoral , si nu ma intereseaza sa scot 50kg la un stup (dar nici 5kg)...

bucovineanu

Raspunsul la intrebare il vei afla singur. Trebuie sa le asiguri toate conditiile posibile pentru dezvoltare si cules familiilor pe care le ai si vei vedea cata miere vor produce. Alt raspuns nu poate sa-ti dea nimeni.  :smile:

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

Kiwi Bee

Stefanst, raspunsul la intrebarea ta depinde de timpul pe care doresti si potzi sal acorzi pt apicultura. evident conteaza modeul de lucru si experientza(lucrezi mai rapid sau stai la doi stupi toata ziua).

Personal nu am experientza cu un numar mare de stupi dar din cele citite si schimbul de idei cu altzi apicultori cred sa spun ca pe linga un loc de munca potzi avea peste 100 sau chiar 200 de stupi in statzionar. Trebuie sa fi dotat cu multe lucruri si nu numai cu stupii.
Daca zona ta nu este abundenta de nectar si polen atunci in limita posibilitatzilor binentzeles esti nevoit sati faci mai multe stupine cu cite 10-15 pina la 25-30 de stupi. Cind mam referit la limita posibilitatzilor mam gindit la faptul sa ai stupi amplasatzi in locuri de unde ni ti le fura altzii. Pt inceput garantat iti recomand doar 10 stupi/stupina.
Eu decuc ca nu esti interesat sa faci miere pe sortimente deci cit se aduna/sezon atit vei avea, si va fi mixt(miere multiflora).Daca ai stupi sanatosi si astfel puternici cu regine tinere etc. potzi ajunge la 30kg/stup. Nu cunosc zona de aceea nu spun mai mult.
In topicul acesta sa vorbit mai mult de stupii ME deci la astfel de stupi recomand sa ai cuibul din 2 cutii cu toate ca si aici in NZ sint multzi stupari(chiar si comerciali cu 900 de stupi) care au cuiburile pe 1 cutie.
Repet din nou, daca ai posibilitatzi bune de amplasare a stupilor/stupinelor recomand sati faci stupine la 1km ba chiar 1.5 distatza una de alta. Astfel impartzi/imprastii un numar de stupi pe o raza mai mare de nectar. Daca intre timp vei constata(dupa 2-3 ani) ca zona are o abundentza de nectar peste asteptari atunci potzi sa maresti numarul de stupi/stupina treptat an de an la 20 sa zicem.

stefanst

#49
Multumesc pentru raspunsuri! Cam asta era si ideea mea , sa ajung deocamdata pe la vreo 20 in cativa ani , dupa care , de va merge treaba si voi mai vrea sa-i inmultesc , sa mai imprastii din ei si pe la vecini. Miere pe sortimente cata vreme nu plec in pastoral , si pe aici nu-i decat faneata , nu se pune problema , cat priveste stupii ME , avand in vedere ca pe aici e cam frig , nu m-as incumeta cu ei ptr ca am inteles ca-s cam sensibili. De stupi de vanzare nu m-am interesat (daca PricopArthur se referea la mine) , imi pot face singur. M-ar interesa totusi sa cumpar niste roiuri de prin zona(Suceava) , cand va fi vremea lor. As mai avea insa o nelamurire legata de situatia mea ( cei mai apropiati stupi fiind pe la 7-8 km de mine) ; vreau sa invat sa-mi inmultesc singur matcile. Oare este vreo problema daca-o fac aici , sau , pentru a evita cosangvinizarea , sa-mi duc nucleii de imperechere mai aproape de alte stupine?

Eugen B

Citat din: Kiwi Bee din Februarie 02, 2014, 01:29:58 AM
Stefanst, raspunsul la intrebarea ta depinde de timpul pe care doresti si potzi sal acorzi pt apicultura. evident conteaza modeul de lucru si experientza(lucrezi mai rapid sau stai la doi stupi toata ziua).

Personal nu am experientza cu un numar mare de stupi dar din cele citite si schimbul de idei cu altzi apicultori cred sa spun ca pe linga un loc de munca potzi avea peste 100 sau chiar 200 de stupi in statzionar.


Domnu Kiwi Bee cati stupi ai? Daca dumneatale lucri de luni-vineri 8 ore pe zi si ti si vreo 100-200 stupi esti cel mai tare stupar. Adica poate poti avea atita dar ii neglijezi la maxim. Poate e altcumva in NZ, dar aici in tara nu cred ca se poate asa ceva. Oricum la inceput nu poti fi foarte rapid. Si in plus aici in tara te tine la ore suplimentare si te mai cheama si in week-end. Dar daca sti ceva secrete ale apiculturii le ascult cu placere.

Kiwi Bee

Eugen, cind voi ajunge la 200 de stupi iti voi spune si secretele pe care defapt nici eu nu le stiu la ora actuala caci nam nici 100 de familii. Pina cind ajung la 200 de stupi lucrez si eu ore suplimentare cind si cum pot de mult.

Eugen B

Deci multi spun prosti care nici macar nu is stupari. Exemplu profesuru minune si multi altii. Cel mai bine e sa vezi daca esti sau nu alergic la albine, dupa incepi in primu an cu cativa stupi 4-5 , dupa care cresti trebe, si trebe si sa investesti bani si suflet in asa ceva. Majoritatea romanilor au ca hobby apicultura, dar altii care traiesc din ea pot spune cat de profitabila este sau nu. In ultimi 3-4 ani in Romania productia de miere scade, is tot mai multe oi care manca plantele si in plus sau cam taiat multi bani pentru apicultori.

stefanst

Eugen , daca raspunsul tau se dorea o completare a raspunsului d.lui Kiwi Bee ptr mine , cred ca trebuia sa citesti intai intrebarea mai cu atentie ; intrebarea se referea strict la o estimare aproximativa cu privire la nr de familii raportat la o anumita suprafata de un anumit fel , nu se referea la alergii , timp , investitii... Cat priveste "Deci multi spun prosti care nici macar nu is stupari. Exemplu profesuru minune si multi altii." asta-i binecuvantarea si blestemul internetului , fiecare are dreptul la propria-i parere noua neramanandu-ne decat sa filtram informatiile primite , iar avantajul major al forumurilor de felul acestuia este ca , chiar de primesti un raspuns gresit , informatia fiind accesibila tuturor , sansele-s mari ca sa poata fi corectata - combatuta - de un binevoitor cu experienta.

Eugen B

Iti dau dreptate, dar la faza cu binecuvantarea si blestemul internetului nu prea. Astia spun prostii la TV si aude o tara intreaga

stefanst

Daca-i vorba de tv , de vina-s cei care vor sa invete din astfel de surse; nu stiu daca ai prins , sau daca mai tii minte , dupa revolutie erau la tv o gramada de emisiuni de genul "sa invatam engleza , matematica...". S-a renuntat la ele ptr ca s-a ajuns la concluzia ca efectiv nu se poate invata de la tv(explicatia e mai lunga , tine de undele cerebrale , specificul televiziunii...). Eu unul , de-mi spune cineva ca are un raspuns complet si infailibil la o anumita problema imi cam vad de drum. Chestia cu "punctul de vedere" este ca , prin definitie , e doar un punct. Numai bine!

edward_w92

Stefane, intr-o zona doar cu faneata si alta sursa de nectar nu mai au mustele, sa te rogi sa scoti macar miere de faneata, macar un 15kg/stup si sa le mai lasi si lor restul pentru iarna, asta intr-un an bun. Din experienta mea iti pot spune ca la inceput de iulie dupa ce a trecut floarea de tei, am mai asteptat camionul spre casa inca vreo 3-4 zile, si vreau sa zic ca era un aport bunicel de miere de padure/faneata, ce era prin zona respectiva, lucru confirmat de culesul de polen variat. Insa, daca stai pe loc, cum am stat eu, si cu salcam langa nas, si paducel, si padure, si faneata, si pomi fructiferi, si prinzi ani de aia de neam prost, nu scoti nici un gram de miere, am avut ani, cand la 30 de stupi s-a scos 40kg/stup + ce au cules pentru ei, sau10kg/stup + ce au scos ei, sau nimic, in functie de vreme. Dar fara un aport de pomi fructiferi, macar vreo cateva sute de pomi in primavara, si un pom melifer ceva, salcam, tei, acolo, macar de intretinere a familiilor, n-ai sanse sa scoti munca doar din mierea de faneata care oricum mare parte tre' sa le-o lasi lor pe iarna ca sa nu le dai zahar. Daca ai temperaturi mari pe acolo, 30-35 grade, desi nu cred eu, s-ar putea sa ai miere de mana de provienenta animala. Ar mai avea sanse de la rasinoase sa scoti miere de mana dar de natura vegetala, in lipsa altui cules. Nu vreau sa te descurajez, locatia ar fi buna fiind singura stupina pe o raza de 7km, insa deficitul unui cules bun pana infloreste faneata, m-ar face sa spun pas fiindca te alegi doar cu munca, daca ai face o calatorie cu ei la un cules de productie, salcam/tei, ar renta, cat despre 100-200 de familii, colegu kiwi vorbeste de basme, 100-200 de familii cu 2-3 rame poate, dar nu te vad in iunie cu 100 de familii sa le tii toate in frau si cu un serviciu. Si nu in ultimul rand, legat strict de albine ca nr de familii, intr-o zona privata de cules constant, nu recomand mai mult de 10 familii, de ce, predispozitia la roire e mai mare in lipsa de hrana si de munca, apoi la 10 familii pe care le poti verifica constant si sa le tii in frau, sa le organizezi bine, ai putea sa-ti scoti sa spunem 100kg de miere si sa le lasi si lor doar cu fineata din zona, asta am zis, depinde de multi factori, daca e plouata inainte de inflorire, daca e cosita, daca nu-i cosita,daca-i seceta, sa ai an bun dupa an bun nu se poate cu vremea asta e ca la lotto, deci in concluzie 10 familii maxim sa le poti tine in frau, acum ai 2 familii, anul asta faci 4, le dublezi, le bagi pe iarna fain frumos, la primavara ai 4, vezi daca poti sa-i tii pe toti in frau, daca poti, dubleaza-i iar, sa zicem ca din iarna urmatoare din 8 iti ies 6, daca te descurci cu 6, iar dublezi, daca vezi ca te cam "obosesc" stii ca trebuie sa te opresti, faci sa ai 6 in fiecare primavara, ii dublezi sa nu-i pierzi roind, si primavara tot ce ai peste 6-7 vinzi, si iaca asa ai un ban, nu mult dar cat sa le mentii pe cele care le scoti din iarna in lipsa unui cules stimulandu-le si tot asa, cu timpul ai sa te misti mai repede, mai atent in acelasi timp, mai faci loc de un stup in plus, iaca asa ai 8 stupi ca norma de plecare in primavara, dublezi, intaresti, bagi pe iarna, ce iese in plus, vinzi....si asa ai bani si de tratamente, si stimulari, daca ai clienti vara de roi, vinde roi, ca nu iesi in pierdere, cat i-ai dezvolta, le-ai da mancare toamna, i-ai ierna, si sa-ti moara, sau sa ii vinzi la acelasi pret de 40ron/fagure, pret pe care l-ai lua si daca i-ai vinde ca roi, ar fi mai profitabil sa-i dai de roi si sa-ti lasi cativa stupi de siguranta, gen ai 8, dublezi, faci 16, vinzi 6 lasi 10, ca daca iti mor iarna viitoare 2, iti ies 8 cu cati pornesti in fiecare primavara.
Eu mi-am facut un itinerariu, sa am la iernat numarul de stupi cu care plec in pastoral + 1/2 din numar in plus sau chiar inca acelasi numar de stupi in plus, asta pentru a-mi asigura un cules puternic incepand de la floarea de rapita.

stefanst

Multumesc pentru raspuns! Pe mine 15 kg de miere la stup ( fara cea care le ramane lor) m-ar multumi din mai multe motive; nu fac din apicultura singura sursa de venit , nu am cheltuielile si pierderile celor care fac pastoral... Cat priveste 100 - 200 de familii nici nu-mi pun problema , deocamdata am nevoie macar de cativa ani sa invat cat de cat. Cand am intrebat , ma gandeam daca pot ajunge pe la 10-20 de familii. Ce ar fi (daca ar fi) peste, ar fi intr-o alta vatra.Pe mine unul , chiar de as fi tentat sa ma extind in timp , tot nu m-ar interesa pastoralul; e drept , nu poti avea miere pe sortimente , insa , chiar daca ai mai putina si poliflora , ai macar certitudinea ca e ceva curat , fara toate chimicalele pe care le gasesti prin lanuri sau pe marginea lor.

edward_w92

Singura problema este sa aiba ele cules de intretinere si dezvoltare pana infloreste faneata sa poti scoate miere de la faneata ca si profit, fara sa dai profitul ala pe zahar sa le hranesti si sa falsifici culesul in lipsa acestuia. Ca daca din martie pana in 25 iunie n-ai un cules de intretinere pentru ele, eventual sa stranga si ceva in coronite, acolo, un 4-5kg, iti spun ca nu se merita sa le tii tu pe ele cu mancarea si cand sa scoti profitul sa-ti dai seama ca ala s-o dus pe hranirile in lipsa unui cules macar pentru ele. Eu am patit intr-un an, am zis, las poliflora pana incepe salcamul, si pana o inceput salcamul, o plouat o saptamana, degeaba aveau ei 7-8-10kg de poliflora, mai bine de 3 sferturi le-o halit in saptamana aia de stat, si am scos salcamul cu poliflora in 3:)) si in toamna ioc faneata, si baga miere inapoi la ei, si uite asa am pus cate 5kg de miere de stup inapoi:)) si completat cu sirop restul, dar asta e si cu albina, daca nu-i dai, nici ea nu are de unde sa-ti dea cand ii vine randul.

yulian

@edward - tu vorbesti din auzite? Un apicultor cu ochiul format stie dupa ce sa se uite. Nu "unde e matca", cate rame cu puiet am si alte lucruri de incepator. Cel mai mult in apicultura iti ocupa activitatile conexe: incarca stupi, descarca stupi, cauta locuri de pastoral, extractie...etc.
Te rog, nu mai denumi albinutele "musca"...zgarie la urechi!