Pustu stuparul

Creat de Pustu, Noiembrie 24, 2013, 02:50:05 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: andreiu din Septembrie 05, 2014, 08:51:51 AM
   Domnilor, va recomand sa va deschideti in paralel cu apicultura si cate o mica farmacie.  Aveti aptitudini clare in acest domeniu.  :razz: :hi:

E adevaratr ca mai cu seama la sirop nu conteaza chiar atat de mult o maxima rigoare la cantitati. Dar in general e buna o oarecare rigoare.
Citat din: Pustu din Septembrie 04, 2014, 08:29:33 PM
I-mi cer scuze . Greseala este a mea . Am folosit 15 kg de zahar . Si atat mi-a iesit 16.5 litri de sirop . S-ar putea sa fie un pic mai concentrat de 2 la 1 .

Pustu spune ca a folosit 15 kg zahar si 5 l apa si zice ca poate e putin mai concentrat de 2/1. Ar fi clar 3/1. Se poate sa nu fi inclus apa pusa initial la convertire, dar cand spui ca ai folosit 5 l de apa, eu inteleg exact ce a spus.
  Daca intram in amanunte, la reteta lui Romanescu, cantitatea initiala de apa este data cu precizie. El nu a explicat de ce, pentru ca pentru executant e suficient sa stie "faci asa!". De ce asa, e bine de stiut dar nu totdeauna necesar. Cine a avut curiozitatea sa masoare temperatura la care avea loc 'convertirea', a vazut ca aceasta este la 114-116 grade. Dar se stie ca apa nu se poate incalzi la peste 100 grade , la presiunea atmosferica si fara a se evapora. Acea proportie zahar-apa determina temperatura de fierbere a amestecului si a fost aleasa astfel incat sa favorizeze o convertire a zaharului (in ce proportie inca nu mi-a spus nimeni) dar sa nu produca foarte mult HMF, care creste dupa o curba pronuntata odata cu cresterea temperaturii. Adica daca punem mai putina apa, temperatura de fierbere a amestecului va fi mai mare iar daca punem mai multa va fi mai mica. Au fost multe discutii pe forum ca la unii amestecul facea spuma iar la altii mult mai putina si se punea totul pe seama calitatii zaharului. In realitate conteaza mult proportia zahar-apa cat si aciditatea solutiei, deci cata sare de lamaie sau otet se pune. Iarasi se stie ca la aciditate mai mare, convertirea este mai puternica. Si de aceea initial se pune mai putina apa, ca odata cu cresterea cantitatii de apa, aciditatea amestecului scade prin dilutie si ar reduce convertirea. Am spus toate astea sa arat ca uneori e bine sa fim mai rigurosi si ca romanescul 'merge si asa' in realitate nu prea merge.
  Referitor la acele controverse: din atata zahar si atata apa au iesit atatia litri de sirop, fara masuratori calculul se poate face usor. S-a constatat ca 1kg de zahar in stare lichida are un volum de 0,6 l iar 1 kg de apa, se stie, are un litru. Asa la proportia de 1/1, dintr-un kg de zahar si 1l de apa iese 1+0,6=1,6 l sirop; la concentratie de 2/1, din 2 kg de zahar si 1l de apa va iesi 0,6+0,6+1=2,2 l ; la o proportie de 3/1 ar fi 3*0,6+1=2,8l . Calculul se poate face pentru orice proportii zahar/apa si nu mai e nevoie sa masuram.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

nea Stefan,acum sunt sigur ca difera cata spuma face in functie de calitatea zaharului dupa ce am facut sirop din zahar la sac in aceleasi conditii si in aceleasi cantitati
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

stefan1

Spune si care zahar e bun si care nu, dupa cele ce ai observat.

sorinma

Nu pot sa spun care e bun si care nu in lipsa unor analize sau fara teste de comparatie pe timp mai indelungat..nu pot sa-mi dau cu parerea fara sa am argumente solide.
Ce pot spune e ca am cumparat un sac de zahar pe care scrie zahar de sfecla de zahar fabricat la Bod si acesta face spuma mult mai multa ,pretul a fost 140 ron/50 kg.
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Pustu

Citat din: stefan1 din Septembrie 05, 2014, 02:21:31 AM
Citat din: mmacreanu din Septembrie 04, 2014, 07:25:25 PM
prietene, din 10kg zahar si 5 litri apa nu ies 16 litri sirop 2/1 ...
I-mi cer scuze . Greseala este a mea . Am folosit 15 kg de zahar . Si atat mi-a iesit 16.5 litri de sirop . S-ar putea sa fie un pic mai concentrat de 2 la 1 .
Sanatate si numai bine .

Nici asa nu e bine! Mai fa o data, masoara si cantareste exact si ne spui ce a iesit.
Ba e foarte bine. Nu am spus nicaieri ca am folosit 5 litri de apa . Si din 15 kg de zahar atata mi-a iesit :16.5 litri de sirop 2 la 1 . Exact ca in exemplul dumneavoastra :
Citat din: stefan1 din Septembrie 06, 2014, 03:13:55 AM
Referitor la acele controverse: din atata zahar si atata apa au iesit atatia litri de sirop, fara masuratori calculul se poate face usor. S-a constatat ca 1kg de zahar in stare lichida are un volum de 0,6 l iar 1 kg de apa, se stie, are un litru. Asa la proportia de 1/1, dintr-un kg de zahar si 1l de apa iese 1+0,6=1,6 l sirop; la concentratie de 2/1, din 2 kg de zahar si 1l de apa va iesi 0,6+0,6+1=2,2 l ; la o proportie de 3/1 ar fi 3*0,6+1=2,8l . Calculul se poate face pentru orice proportii zahar/apa si nu mai e nevoie sa masuram.
Multumesc pentru lamuriri . Cred ca totusi cateva cuvinte despre HMF ar prinde bine .
Multa sanatate si numai bine .
Sa traiesti nea Stefane

stefan1

Citat din: mmacreanu din Septembrie 04, 2014, 07:25:25 PM
prietene, din 10kg zahar si 5 litri apa nu ies 16 litri sirop 2/1 ...
Sanatate si numai bine .

De aici am inteles ca ai folosit 5 l de apa.

Despre HMF s-a scris mult pe forum:
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1920.15
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4620.msg92164#msg92164
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2599.msg60208#msg60208
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7369.0

Pustu

Pustu

Pustu

Pustu

oroles

Fa-ti un coif de hartie si acopera focarul varojetului. Arde mai repede si nu se pierde din fum. Tot e tras inauntru.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Pustu

Pustu

Pustu

Citat din: oroles din Septembrie 09, 2014, 10:24:30 PM
Fa-ti un coif de hartie si acopera focarul varojetului. Arde mai repede si nu se pierde din fum. Tot e tras inauntru.
Multumesc pentru sfat . Sambata probez .
Sa traiesti nea Oroles