CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

Aurelian A.

Probleme mari cu culesul in aceasta perioada,mancare putina de tot ))/
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

marius_vfp

Citat din: NiKoN din Mai 01, 2014, 10:03:50 PM
Astazi am facut a doua tranzvazare din cariera. La prima a luat in crestere o singura botca, insa sper ca de aceasta data voi avea mai mult succes. Ca si amanunte picante, piker-ul chinezesc s-a dezmembrat la prima larva ridicata =)).

anul asta ma tin numai de prostii , am o familie cu matca din salvare din anul 2012 care nu prea mi-a confirmat, si am zis sa fac o proba sa bag un leat cu botci sa vad ce-i de capu lor , am facut o transvazare doar 12 pozitii , au luat 2 , a2a zi am repetat , au mai luat inca 6 ,  am sa le las pana le capaceste sa vad ce o iesi , dupa capaceala le bag cate un bigudiu , apoi las o matca sa iasa in stup sa vad de curiozitate ce care si cum ramane .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Ca si amanunte picante, piker-ul chinezesc s-a dezmembrat la prima larva ridicata =)).
Al meu nu s-a dezmembrat, insa nu se putea lucra cu el. Traiasca  cel care  a inventat scobitoarea. :)

PS: Va rog sa folositi termenul corect: "transvazare", nu "tranzvazare"! Nu de alta, dar ajutam pe cei  care dau cautare pe google.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

NiKoN

Citat din: oroles din Mai 02, 2014, 09:42:21 PM
Ca si amanunte picante, piker-ul chinezesc s-a dezmembrat la prima larva ridicata =)).
Al meu nu s-a dezmembrat, insa nu se putea lucra cu el. Traiasca  cel care  a inventat scobitoarea. :)

PS: Va rog sa folositi termenul corect: "transvazare", nu "tranzvazare"! Nu de alta, dar ajutam pe cei  care dau cautare pe google.
O sa am in vedere acest aspect. Multumesc!
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

Marius-ursulakhe

Ieri dimineata la ora 7:30 am ajuns si eu cu 17 dintre stupii mei
Luni sau marti vreau sa merg din nou la ei sa le duc magaziile pt miere si atunci sper sa fac si ceva poze

ramysun

Am activat placile active pentru polen vineri, 02.05.2014, si ieri, 06.05.20114 am ajuns din nou sa colectez/verific. Desi duminica a fost o zi foarte urata in zona noastra (Cluj-Napoca) unele au reusit sa ma suprinda umpland bine de tot culegatoarele. Situatia a fost salvata, polenul e la uscat, pe vineri-sambata (9-10.05.2014) mai merg iar la control. Seara am dat si cate un hranitor (300-400 ml) sirop cu protofil pentru ca sunt foarte flamande.. nu prea e hrana. PS: am multa urzica moarta alba (lamium album) in zona si presupun ca de acolo au adus atat de mult polen. As vrea sa intreb daca, oare, aduc si nectar de la urzica sau doar polen?
In Apis Veritas

albinasebes

In seara aceasta am reusit sa duc o parte din stupi la salcam, saptamana viitoare urmeaza restul, numai sa tina vremea.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

Aurelian A.

azi am mai bagat niste rame in familiile care nu aveau lada plina,albina este in lazi,mancare slab de tot,spre 0...astept salcamul,cam in 5 zile cred ca infloreste :hi:

marius_vfp

eu asi fi de parere sa nu astepti salcamul si sa bagi ceva siroape , altfel le poti pierde .
spor.

ramysun

Ieri seara am mai dat putin sirop si am recoltat polenul din culegatoare. Am mai reparat 2 stupi orizontali (pregatesc pentru roi). As avea 2 intrebari pentru cine m-ar putea lamuri:
1. Am culegatoare polen fara iesire pentru trantori (poza atasata) si am observat, doar la unele familii, mortalitate mare (zic eu) in randul trantorilor. E cumva semn ca nu e mancare, ca vrea sa roiasca (doar unele, nu toate aveau asa mortalitate mare de trantori) sau pur si simplu nu mai aveau pe unde intra? :) Ma tot roade intrebarea de ce doar unele aveau asa multi trantori sacrificati..
2. Am incercat sa desfac cativa stupi sa le mai verific ramele (vroiam sa mai dau un lucru cateva de cladit) dar nu prea m-au acceptat (e drept ca eram fara fum, dar alta data nu erau CHIAR asa de agresive) din lipsa hrana sau cules rapita in zona?
In Apis Veritas

Aurelian A.

Citat din: marius_vfp din Mai 10, 2014, 10:55:15 PM
eu asi fi de parere sa nu astepti salcamul si sa bagi ceva siroape , altfel le poti pierde .
spor.
Acuma am terminat de facut siropul,ma duc mai tarziu sa il bag mai ales ca se anunta o saptamana de ploi....ciudata tare situatia din primavara asta,am povestit cu apicultori care au albine de 30 de ani si au zis ca atata sirop ca in primavara asta nu au mai dat niciodata :mad:

TDI

:ok: Situaţia din partea de vest a ţării e alta, familiile au avut aproape o lună înainte, în Moldova rapiţa e în toi, salcâmul mai are vreo săptămână. Roiesc, mătci tinere, bătrâne, roitoare, neroitoare, au botci jumătate dintre familii. Sirop în primăvară - 1 litru 1:1(mai mult ca să am în ce le da Protofilul făcut de mine şi Forsatomul), dar au intrat în iarnă (15 oct. - 1 noi.) cu minim 15 kg hrană (din care 10 miere de floarea soarelui). Încă o diferenţă - la noi nu s-a extras încă.

marius_vfp

salut , rapita la mine da semne ca s-a terminat , in scurt timp maxim 7 zile va inflori salcamul , zic eu ca e foarte bine , in alti ani rapita si salcamul se suprapuneau, albina ducandu-se mai mult in rapita ,poate facem si ceva salcam anul asta desi previziunile sunt jalnice ,acest an salcamul nu prea are floare .

spor.

Vyktor

Astazi am dat o tura pe unde stiam ca sunt salcami. Contrar de ce spune Marius,  mie mi s a parut ca salcamul are floare mai mult decat am vazut eu pana acum. Asta si poate din cauza ca pana acum nu m a interesat foarte mult acest aspect. Problema mare este ca de maine anunta ca incep din nou ploile si in cazul asta o sa spun "pas" si  salcamului cum am spus si pomilor fructiferi. La un control de rutina in cat, pana la aceasta ora cu indulgenta pot spune ca au umplut aproape doua rame. Asteptarile erau ceva mai mari,  dar tinand cont de vreme,  care numai buna nu a fost,  nu mi ramane altceva de facut decat sa sper ca pana la sfarsitul sezonului o sa am posibilitatea sa folosesc si centrifuga  :yahoo_cry:

istodorescu vasile

in zona mea salcim 1 a inflorit , insa nu secreta nectar , datorita temperaturilor scazute noaptea. din pacate se anunta iarasi ploi.problema este  ca daca salcimul nu secreta nectar, stupii fiind suprapoputati, intra in frigurile roitului, astfel fiind compromis culesul .