CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

Hermannstadt

Eu azi am dat primul strat de vopsea, am montat manerele si facut 3 rame de aerisire (cu plasa).

Maine sper sa dau a doua mana si sa montez un cordon textil + carlig de protectie sa nu mi se duca capacul pe spate (stup orizontal).

Numai bine!
:hi: :hi: :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

nicu84

azi am pus 4 rame la crescut. intr-o fam am gasit inceputuri de botci, si  2 erau ouat, se pregateste acea fam de roit? daca sparg toate botcile pana se termina salcamul)la mine este si inflorit) o sa adune ceva?

dodo79

Citat din: nicu84 din Aprilie 29, 2014, 08:14:54 PM
azi am pus 4 rame la crescut. intr-o fam am gasit inceputuri de botci, si  2 erau ouat, se pregateste acea fam de roit? daca sparg toate botcile pana se termina salcamul)la mine este si inflorit) o sa adune ceva?
si eu am gasit duminica la fel.azi cand m-am uitat erau roase si fara ou in ele.
dar am mai gasit ceva.atasez poze
La a 2 poza botcile sunt de schimbare? doar una era puiata si cu laptisor in ea.
celelalte sunt din acelasi stup.
matca nu ponteaza prea bine .nu are decat 6 rame ultimele 3 doar central dar vad ca vrea sa roiasca.
la aceasta doar o botca era puiata si cu laptisor chiar daca sau tras mai multe.ce imi recomandati sa fac?

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Aprilie 29, 2014, 09:17:50 PM
Citat din: nicu84 din Aprilie 29, 2014, 08:14:54 PM
si eu am gasit duminica la fel.azi cand m-am uitat erau roase si fara ou in ele.
dar am mai gasit ceva.atasez poze
La a 2 poza botcile sunt de schimbare? doar una era puiata si cu laptisor in ea.
celelalte sunt din acelasi stup.
matca nu ponteaza prea bine .nu are decat 6 rame ultimele 3 doar central dar vad ca vrea sa roiasca.
la aceasta doar o botca era puiata si cu laptisor chiar daca sau tras mai multe.ce imi recomandati sa fac?

nu imi place deloc unde au facut botcile ... ai spatiu prea mare intre rama din magazie si cuib. este un risc mare sa strici botcile
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dodo79

Citat din: mmacreanu din Aprilie 29, 2014, 09:36:49 PM

nu imi place deloc unde au facut botcile ... ai spatiu prea mare intre rama din magazie si cuib. este un risc mare sa strici botcile
mai bine ca nu roieste  :)

mmacreanu

Citat din: dodo79 din Aprilie 29, 2014, 09:43:58 PM

daca se apuca de roit ... adio miere :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dodo79

Citat din: mmacreanu din Aprilie 29, 2014, 09:47:05 PM
Citat din: dodo79 din Aprilie 29, 2014, 09:43:58 PM

daca se apuca de roit ... adio miere :D
tocmai asta ma intreb si eu.familia asta e cea mai slaba.are foarte putina miere.chiar si puiet fata de celelalte.are de lucru.cred ca e nomada si nu ii mai place zona :)

nicu84

ii interesant, la mine fam este pe 7 rame cu puiet, restul miere ci celelalte, albina nu pot zice ca este full. de ce are tendinte de roit? si daca am gasit o botca ouata si cu laptisor inseamna ca se pregateste de roit? sii ii dus salcamul? cum sa procedez: las sa roiasca sau sa culeaga ceva la salcam si dupa sa fac roi?

mmacreanu

Citat din: nicu84 din Aprilie 29, 2014, 10:00:32 PM
ii interesant, la mine fam este pe 7 rame cu puiet, restul miere ci celelalte, albina nu pot zice ca este full. de ce are tendinte de roit? si daca am gasit o botca ouata si cu laptisor inseamna ca se pregateste de roit? sii ii dus salcamul? cum sa procedez: las sa roiasca sau sa culeaga ceva la salcam si dupa sa fac roi?

eu as lasa botca/botcile si as potoli instinctul acesta folosind 2 familii. Te vei alege cu un roi aproape natural, o familie care iti va culege miere suficient si una doar cu lucatoare care se va reface repede, si roiul format o sa adune miere.

NYK74

Citat din: nicu84 din Aprilie 29, 2014, 10:00:32 PM
Poti forma artificial un roi mic cu regina bătrîna ,in cealaltă lasi botta cea mai frumoasă .
Dacă ai doua familii,faci 2roi cu reginile batrine ,iar familiile le unesti,lasi o singură botca.
Sau faci înmulţire prin mutare simplă ,variante sunt o grămadă ,vezi care iti place mai mult,spor......... :hi:

nicu84

NYK74

Metoda este descrisa in tipicul RAPITA 2014,la pag.15.nr.220-221.Succes, :hi:

APIPETRO

Am scos de la crescut  doua rame dar au pe mijloc  3-4 inceputuri de botci care se mai numesc minciunele.Sa inteleg ca e rost de roire sau e altceva?Acum le-am pus si caturi ca nu am rame crescute,ca pana la salcam sa fiu in regula.Rame intercalate.La salcam incepe sa se formeze floarea.Am procedat bine? Rog un sfat.Multumesc.

mmacreanu

azi am muncit in stupina, incheiat rame, pus sarma + f.a. ... am bagat fagure artificial la familiile care meritau si am pregatit cele necesare pentru transvazare.

NiKoN

Astazi am facut a doua transvazare din cariera. La prima a luat in crestere o singura botca, insa sper ca de aceasta data voi avea mai mult succes. Ca si amanunte picante, piker-ul chinezesc s-a dezmembrat la prima larva ridicata =)).
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!