CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Foarte corect.O intamplare din acest an . Am facut un roi artificial si i-am dat o botca .Dupa vreo 10 zile la control nu am gasit matca . dupa alte 7-8 zile am gasit puiet bezmetic pe 3 rame si le-am scuturat in fundul gradinii.Dupa alte nu mai stiu cate zile la control nu am gasit nici matca ,nici aua si nici puiet bezmetic .Am hotarat sa o desfiintez am mutato in alta locatie si scuturat albina in lada fara rame . Dupa cateva zile am obs.ca tot mai zboara albine la urdinis .La control am gasit un faguras pe un perete a stupului cu celule de albina.Am pus din nou 3 rame cu ceva rezerve .dupa o zi la verificare am vazut si matca .Acum astept sa vad cand incepe ouatul. In concluzie ,,Graba strica treaba '

stefan1

Albinele ne ofera mereu surprize. Am avut de-a lungul vremii situatii greu de explicat.
  Am avut doua familii vecine, ambele cu matci care urmau sa se imperecheze: ambele matci erau foarte frumoase, una neagra, subtire si lunga, alta mai deschisa la culoare, cu un semn la o aripa. Dupa cateva zile vad una din famili nelinistita. O controlez si mi-am dat seama ca a pierdut regina (era o vreme tare schimbatoare in perioada zborurilor de imperechere). Am controlat si cealalta familie. Acolo era o matca fecundata, faina, dar cea cu galben, nu cea neagra care era a familiei! Era clar matca de la vecinul, dupa semnul de la aripa. Nu pot sa-mi inchipui cum a gresit stupul cand a venit de la zbor, dar mai cu seama cum a fost primita de vecinul si a reusit sa-i elimine matca acestuia. Sau poate intai s-a pierdut matca vecinului si apoi aceasta, venind de la zbor, a fost atrasa de agitatia de la acesta si a intrat acolo.

O alta intamplare pe care am mai scris-o:
M-a anuntat cineva ca este un roi pus intr-o salcie langa Olt. Nu stiu de ce nu a intrat intr-o scorbura, era construit un mic fagurel intr-o forma concava a trunchiului, deci era de curand instalat acolo. L-am adus acasa, l-am instalat pe cativa faguri si a doua zi l-am controlat. Avea regina, inca mica, nefecundata. Am mai asteptat cateva zile sa vad oua. La urmatorul control era nelinistit, erau inceputuri de botci, deci a pierdut matca. Au mai trecut vreo doua zile pana am avut o matca nefecundata sa ii dau. Cand sa o pun, am gasit in el o alta matca decat cea vazuta initial. Sigur a fost o matca alungata din alti roi pe care acesta a acceptat-o. Peste vreo 10 zile avea deja oua. Peste o vreme, un alt stupar mi-a spus ca a luat un roi din acea salcie si il avea in stupina cu matca in ordine. Eu mi-am explicat asa: Dupa ce am luat roiul, Albinele culegatoare s-au intors la locul cunoscut in salcie. Dar si matca probabil era facut zboruri de recunoastere din salcie, dar nu se era imperechiat pana am adus roiul acasa. Cand a iesit la zbor de acsa, s-a intors iar la locul stiut din salcie. Roiul de acasa a avut norocul sa gaseasca o regina alungata si au acceptat-o.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

În ce masura afecteaza albinele stropitul contra tântarilor din avion?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Citat din: hur din Iunie 20, 2019, 10:45:33 AMÎn ce masura afecteaza albinele stropitul contra tântarilor din avion?
cam deloc. Nici tantarii n-au pierit.

hur

azi am verificat un nucleu sa vad daca s-a imperecheat matca. am gasit oua pe mai multe rame;semanat frumos. intr-o celula erau doua oua,dar surpriza a fost sa gasesc vreo 4 botci trase  cu ou , n-am vazut laptisor in ele. Care ar fi cauza? matca nu am vazut-o, dar nici nu am cautat-o mai atent(nu am avut timp)

stefan1

Aproape sigur nucleul nu are matca si s-a bezmeticit.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

am cautat matca dar nu am gasit-o.multe celule cu 2-3oua dar doar pe rama cu botcile pe celalalte rame nu mai sunt oua,au fost curatate.iam dat o rama cu oua

hur

daca  gasesc botci o sa-i dau botci

Closcutz

I-ai dat rama cu oua degeaba! Roiul respectiv s-a bezmeticit și trebuia desființat!

hur

imi pare rau de el, l-am facut pe cinci rame, dar asta e. mai fac experimente pe el. m-am gandit sa-l asez peste un roisor cu sita intre ei dupa ce-l scutur sau dupa ce-l narcotizez.sa vad cum se comporta cand simte feromonii de matca. sau poate il execut pur si simplu.

Closcutz

Presupun că bezmeticul este langa ceilalți stupi. Îl ei pe bezmetic și îl duci la o distanta de minim 100 de metri de preferat 1km. Scuturi absolut toate ramele in iarba, maturi cutia și iei ramele și cutia lăsând albina acolo. Albina nebezmeticita mai intra în stupii de acasă , ouătoarea rămâne acolo. Alt experiment nu mai are rost sa faci din punctul meu de vedere.

MirceaCalin

Pe drumul de întoarcere de la locaţia de pastoral am observat câteva ciudăţenii, pe care vi le împărtăşesc mai jos:

Mai întâi, o poză cu salcâmul înflorit a doua oară !
Apoi nişte pete ciudate pe frunze de salcâm.
În final, pe drum a început ploaia dar am întâlnit un mare număr de albine rămase pe inflorescenţe de floarea soarelui; când am atins câteva, acestea se mişcau "narcotizate" şi pur şi simplu cădeau...

MirceaCalin

Nu pot pune pozele: se pare că sunt prea mari !?
Poate mă ajutaţi cunoscătorii cu un program de editare...

romikele

MirceaCalin

Să vedem...
Petele erau pe frunzele mai multor salcâmi...

PS: Merge, mulţumesc nene Romikele !