CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Inseamna ca ceva sperante sa redresezi familia mai sunt, desi este deja august. Mai este 'hop'-ul cu fecundarea. Daca a iesit - cum am socotit - in 2 sau 3 august (depinde daca fagurul cu oua dat in iulie a avut si larve sau numai oua de una, doua sau trei zile). Cam in 10 zile de cand a eclozionat, matca poate incepe sa oua (dar in familiile bezmetice reusita este mai redusa ca la o familie normala). Nu orice oua vazute sunt oua de la noua matca. Fii sigur ca inca mai sunt albine ouatoare care vor mai oua o vreme alaturi de regina.
  Dupa ce esti sigur ca regina oua, poti sa ajuti roiul cu cate un fagur de puiet gata de eclozare, ca sigur ca are albinele batrane si epuizate daca au crescut puiet de trantori. Pentru a pastra cat de cat proportia intre albinele tinere si cele batrane, da-i esalonat la 5-6 zile macar 3 faguri cu puiet la eclozionare, daca vrei sa isi faca albine sa treaca iarna. Pana matca nu incepe sa oua, nu e bine sa dai faguri cu puiet.
  Succes! Cred ca pana la urma ceva experienta ai tras din toata situatia asta neplacuta!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

am verificat roii . cel din mai si-a dat drumul bine dupa ce a muritalbina ouatoare. are miere pe toate ramele. ca raport albina/miere e foarte bun.
 in iulie am facut 2 roi  . unul are 6 rame bune cu puietcapacit,coronite la cateva rame. al 2-lea e "bezmeticul". are puiet capacit pe doua rame. albina nu a mai ouat de cand a iesit matca sau nu au fost luate in crestere. matca a pontat doar pe ramele care nu au fost ouate de albina,adicanu sa amestecat cu puietul de albina.miere putina. azi vreau sa-i dau 1-2rame cu capacit.pt iarna-i dau de la altul din magazie.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

P90914-185443.jpg

asta am gasit ieri intr-un stup.
 care sa fie cauza?

NYK74

Ai puiet văros la greu,cu forma agravatã,adicã ciupercile au înflorit deja.

stefan1

Din pacate ai un caz urat de puiet varos.
 Dintre cauzele posibile enumar:
  - ai extins cuibul peste puterea familiei (bagi faguri goli intre cei cu puiet)
  - ai schimbat ordinea fagurilor in stup, din dorinta de a obliga regina sa oua mai mult
  - familia a stat infometata si nu si-a mai facut curatenie
  - ai depopulat familia prin luarea de puiet matur sau prin scindare, creind dezechilibre in stup
  - s-a depopulat din cauze diferite (albine afectate de tratamentele agricole sau chiar de propriile tratamente, albine suprasolicitate sa prelucreze mult sirop  si sirop acrit, atac masiv de pradatori cum ar fi prigoriile, vespile sau moliile
  - umezeala mare in stup datorita amplasamentului stupinei sau a lazii
  - asezarea necorespunzatoare a lazii, cu inclinatie spre spate, incat mizeriile de pe fund se acumuleaza
  - faguri artificiali nesterilizati sau faguri de adaus vechi, posibil cu spori
  - ajutorarea familiei cu faguri cu puiet peste capacitatea ei. Parca imi amintesc de familia fosta bezmetica, la care am accentuat sa ii dai 2-3 faguri de puiet matur, la interval de 4-5 zile. Ai spus ca i-ai dat doi faguri de puiet, deodata. Paradoxal, uneori vrand sa ajutam putem face rau. Pana acel puiet eclozeaza, trebuie incalzit si supravegheat, in sensul ca albinele sanitare sa elimine din celule larvele cu probleme si alte albine sa le care de pe fundul lazii. Daca populatia stupului nu reuseste sa mai faca fata acestui volum de munca, larvele moarte in anumite stadii pot dezvolta ciuperci de puiet varos sau de alte boli de puiet si boala se instaleaza.

Citeste ce s-a mai scris de puietul varos si de modul de combatere. Grija sa nu imprastii boala prin schimb de fasguri intre stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

NYK74

Mai bine încearcă cu eliminarea familiei,dacă e doar una,nu te juca,îți va părea rãu.
Ești pregătit dacã Nistatina nu dã rezultate,și în timpul acesta sã te trezești și cu celelalte familii infestate ?

MOTANUL

Eu am schimbat cutia, ramele si boala a persistat in albine. (le-am scuturat in cutie noua si rame noi).
In plus am tratat albinele de 3 ori cu micostop.(Puiect Varos).

Nu degeaba scrie sa elimini familia in cazurile grave de boala.Tot tratamentul cu ramele si cutia e mai scump decat un roi sănătos. Am vorbit cu cineva la care s-a intins boala in toata stupina. Asta ar fi riscul.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

hur

dupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.

MOTANUL

Nu te bucura prea repede. Si la mine au scos mult puiet bolnav la primul tratament. La al 2-lea mai putin. La al 3-lea deloc. Dupa o perioada problemele au revenit.

Trebuie sa schimbi matca. La mine matca era de vina ca oua pana in colturile de jos ale ramei si exact puietul ala neacoperit se imbolnavea. Am schimbat si matca - sa vad la anul ce se intampla. Asta nou-introdusa oua normal.

Eu am avut forma mult mai usoara de boala.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bucovineanu

Citat din: hur din Septembrie 27, 2019, 08:57:45 AMdupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Acea familie trebuie lichidata in mod categoric, inclusiv fagurii, stupul trebuie dezinfectat si flambat cu flacara.

NYK74

Citat din: hur din Septembrie 27, 2019, 08:57:45 AMdupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Cu așa rezultate de la primul sirop vei ajunge la un mare cîștig.
Se numește " experiențã",este cea mai bunã cale,atunci cînd sfaturile nu te mulțumesc.
Și este normal să  îți faci un pic de experiențã a ta,personalã.
Așa poate ne vei spune și nouã  anul viitor la ce concluzie ai ajuns.

ady_n

Salut! imi poti spune, te rog, reteta tratamentului cu nistatina ? Multumesc.

hur

am pisat o tableta ,între doua linguri,foarte fin, dupa care am pus putina apa in lingura si am amestecat bine . am adaugat-o la un litru de sirop (in sirop nu se dizolva). eu am facut sirop din zahar 2/1 cu apivirol si apifitovit.tratamentul se repeta la 7 zile. 
  dupa al doilea sirop n-am mai vazut puiet mort dar îi mai dau unul si pe urma mai vad, daca ciuperca asta e asa pacatoasa mai trebuie facut ceva.in mule cazuri de boala tratamentul trebuie continuat si dupa ce semnele dispar, ma refer la oameni.inca nu cunosc destul despre ciuperca asta

hur

daca nu as cunoaste cazuri in care problema sa nu fi fost rezolvata le-as fi anihilat fara ezitare.