• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 02:00:54 p.m.

« precedentul - următorul »

Closcutz

Eu sincer nu prea cred că această familie de unde provin aceste rame ar fi tras botci de roire! Chiar sunt curios ce matca îți va ecloziona și dacă după zborul de împerechere va ponta oua de albine lucrătoare(fecundate). Eu personal nu aș lăsa botcile din aceasta unitate pt că și cele despre care spuneți că ar fi de ,,roire" am o presimțire că sunt trase tot din oua nefecundate (de trântori)! Aceasta unitate ar fi trebuit desființată, lada curățată și dezinfectata și dintr-o familie bună după salcâm sau tei făcut un roi in lada!

mape 48-petru manea

Eu as rupe toate botcile sile dau o botca de roire daca am ,daca nu am le pun o rama cu puiet de 0 zi , iar dupa 4-5 zile rup botcile capacite si las o singura botca pe mijlocul ramei cu larva cea mai tanara

stefan1

  Parerea mea este ca botcile sunt perfect viabile. Si eu de multe ori am intalnit botci intre puietul de trantori. Nu stiu explicatia exacta, mi-am incercat singur sa imi imaginez o explicatie dar este mai complicata. Am verificat astel de botci cand au eclozionat si erau foarte frumoase. Daca larva este de trantor, atunci aspectul botcii este altfel; se face o botca foarte lunga, tubulara, pentru ca larva de trantor nu are abilitatea de a se dezvolta intr-o celula orientata in jos si cade de pe laptisor ajungand in buza botcii si de aceea albinele lungesc peretii botcii, dar acele botci nu le mai capacesc. In cazuri rare pot si sa capaceasca o botca cu lava de trantor, dar in acest caz larva moare imediat dupa capacire si o gasesti tot in varful botcii, departata de rezerva de laptisor pe care botcile le au pe fund.
  Eu zic ca de dragul experimentului sa lasi botcile, ca intr-o saptamana trebuie sa vezi ce iese din ele. Iar daca iese o fiinta, aceea nu poate fi decat matca, pentru ca niciodata dintr-o botca nu va iesi un trantor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

asa este iese m matca ,care se numeste ''trantorita" .Nu am avut curiozitatea niciodata sa vad ce se intampla mai departe cu ea si am rezolvat situatia in alt mod
Din o astfel de botca nu poate iesi o matca de calitate .Daca o rupem si ne uitam in fundul ei nu o sa vedem laptisor de matca sau este f.putin

bucovineanu

Citat din: MirceaCalin din Mai 15, 2019, 05:22:29 p.m.Aşa m-am socotit şi eu...dar, pe una din rame am avut şi 4-5 botci de roire pe partea de jos a ramei, o situaţie cu care nu m-am mai întâlnit !
Botcile de pe ouăle de trântor le-am rupt; am lăsat doar din cele de roire, de jos.
Una din familii n-a mai avut puiet necăpăcit, într-adevăr.
Faptul ca botcile sunt in partea de jos a ramei nu inseamna ca sunt de roire. Acolo au gasit albinele larve mai mici din care au tras botci. De multe ori se intampla ca apicultorul sa distruga botcile aflate la marginile ramei crezand ca familia vrea sa roiasca si abia apoi sa constate ca nu mai exista regina. Toate botcile din acea familie sunt de salvare si asa cum a explicat Stefan erau viabile, dar nu se stie ce varsta aveau larvele din care au fost trase.

bucovineanu

Citat din: mape 48-petru manea din Mai 16, 2019, 01:24:29 a.m.asa este iese m matca ,care se numeste ''trantorita" .Nu am avut curiozitatea niciodata sa vad ce se intampla mai departe cu ea si am rezolvat situatia in alt mod
Din o astfel de botca nu poate iesi o matca de calitate .Daca o rupem si ne uitam in fundul ei nu o sa vedem laptisor de matca sau este f.putin
Din botca trasa din ou nefecundat nu va iesi nici un fel de fiinta asa cum bine a explicat Stefan.

hur

Am primit trei matci ieri. Aseara am scos o rama cu puiet de toate varstele, mai mult capacit si azi iam dat o matca; de fapt doua. Pe prima au executat-o . A doua ,care e mai frumoasa, au acceptat-o. Pe asta am unso cu sirop. Problema e ca s-a cam depopulat . Cum pot sa- l populez? Ii mai dau o rama cu puiet sau doar albina?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

 Nu ai mai avut rabdare, ca in 3-4 zile iti iesea o matca din botci. Probabil matcile date sunt nefecundate, nu? Riscul este sa nu iti primeasca nici a doua regina, dar se poate si sa o primeasca. Ai gresit ca ai vrut sa verifici rapid daca ti-a primit sau nu matca. De multe ori la un asemenea control prematur, pana regina nu este deplin acceptata aceasta este stransa in ghem si omorata sau accidentata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

Da matcile erau nefecundate. Le-am primit in cutiute improvizate. De la un prieten .sunt bukfast. Mi-era sa nu moara cum s-a si intamplat cu una. Albina e cam jumatate rama pe o parte. Am incadrat rama intre doua diafrafme de extrudat.oricum rama am vrut sa o scot din stup.e cca70% trantor.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Am trecut pe la nucleul format acum seara . Pe suportul pe care sta stupul,in dreapta, am gasit o matca intepenita cuaripile desfacute. Cred ca era din stup.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

N-a mai ramas nimic din nucleu.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Iam dat o rama plina cu puiet si albina.l-am mutat mai departe.pe vechea locatia afost talharit,a ramas fara miere sifoarte anemic
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Ce a mai ramas din albina a fos omorata de astea noi.ieri am primit o matca si o mana de botci. Le-am bagat pe toate
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Din botci au mai iesit doua matci , le-am lasat. Mai tarziu doua au fost omorate si una era dupa diafragma singura. Dar am mai gasit una printre albine.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Azi:o matca printre albine ,multi trantori in si pe langa stup,doua botci au fost sudate de rama si albine pe ele. Am mai gasit trei botci trase de ele.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste