Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Citat din: PACO din Noiembrie 27, 2013, 11:42:40 PM
cica in Australia recordul este de 345 kg per familie cu o singura regina si fara adaos de puiet.

Nu peste tot in Australia. Acolo unde un soi de eucalipt il urmeaza pe celalalt. Si cit de lung este sezonul? Cam dublu fatza de RO.
Mai era un coleg aici pe forum care traieste in California si scria ca deja in ianuarie mergea la cules(premise la portocali) si mai culegea si in octombrie(mai mutzi si acolo stupii ca nu ai tot nectarul pe tava timp de 9-10 luni de zile).

marian sima

#226
Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 28, 2013, 12:25:19 AM
Mariane am facut referire la faptul ca "aproape ca am nimerito" acum 1-2 saptamini cind am scris ca sar putea ca se adauga roiuri din cind in cind.
Nu am citit nici eu de Farrar in trecut si nici acum nu "stapinesc" metoda in totalitate. Poate miar trebui o carte despre acest mod de intretzinere so iau asa incet-incet.

Cum scrie Bucovineanu, prin 2010 sa  mai discutat despre 2 matci intrun stup dar despre practica doar Milu din Spania mai dadea informatzii iar altzii doar teorie-teorie. Milu folosea/foloseste metoda pe care o foloseste si DM cu roiurile adica 2 roiuri lipite una de alta cu cat/caturi comune si productzii foarte bune.
Pe atunci am mentzionat posibilitatea de a face un sandvici adica cuib jos apoi gratia Hanneman apoi 2-3 caturi apoi inca o gratie Hanneman si apoi alt cuib, deci 2 matci in total, dar am fost oarecum convins de colegi ca nu tzine faza. Asa ca am abandonat ideea complet.
Eu inca vad un risc in posibilitatea blocarii celui deal doilea cuib - miar trebui o carte despre acest domeniu sau sa ma duc direct la ferma care te invatza tehnologia  :D

Kiwi Bee

Am citit in ultimele 24 de ore o gramada si deja le amestec.  ))/

Dintre apicultorii "mari" cunoscutzi din literatura straina(engleza) sint vreo 5 care au studiat stupul cu 2 matci - si Miller printre altele. Farrar a devenit oarecum mai celebru deoarece el a trecut la o alta dimensiune - cutia de cca Langstroth 3/4 , ceva de 170mm inalt si 50x50cm. Acest model de stup a fost foarte popular prin anii '70 in Yugoslavia - mai sint prin Serbia apicultori carel folosesc deci poate ca Marin al nostru near putea da niste info.

Intruna din descrierile al metodei Farrar(am gasit mai multe) era fain/clar precizat decursul vietzii coloniei. Defapt 2 colonii unite asa cum zici si tu temporar cu plasa intre ele. Defapt nu vorbim de un sandvici ci de un "tort" : cuib1-caturi1-cuib2-caturi2 iar atunci cind se porneste culesul din saptamina in saptamina se rotesc caturile. Spre sfirsitul sezonului se cauta regina in cuibul2 si se elimina si se lasa ca tot stupul sa fie plin de miere. Deci cuibul2 devine cat si de aceea am scris eu mai devreme ca mierea aceea devine contaminata(fagurii care inca in primavara au fost expusi la tratamentul contra varroa).
Aici mia sarit si mie gindul la varianta de a nu indeparta regina din cuibul2 ci de a diviza stupul in 2.

marian sima

#228
x



oroles

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 27, 2013, 09:47:48 PM
din ce am inteles eu de la specialisti nici cu predatul nu le are . Este o mare diferenta in a sti matematica si a fi si PEDAGOG
Nu mai preda de cativa ani!
Cunosc bine cazul profesorului asta. Nu as vrea sa intru in detalii de unde, ca ma bate nevasta! Se pare ca a plecat din invatamant mai mult fortat. Am inteles ca le vorbea urat elevilor si ii mai si filma in timp ce ii scotea la tabla (Probabil pentru a pune filmele pe youtube). Inuman, zic eu... A plecat din invatamant in urma unei anchete desfasurate de inspectorat. Se pare  ca a fost fortat sa iasa la pensie... Prost nu e... Asa cum a zis si dragos, ca matematician chiar era bun. Ca om si pedagog, ar mai avea multe de invatat, desi este in varsta. Ca apicultor, s-au pronuntat multi deja...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

#230
Marian trebuie sa incerci sezonul care vine. Si cite cutii ar fi pt cuib(la mijloc)? Asta era si ideea mea de acum citziva ani dar fara acele urdinise de care zici tu, doar cu 2 gratii Hanneman(unul peste cuib1 si unul sub cuib2).

Pt mine cuib1=2 cutii; cat1=2 cutii; cuib2=2 cutii si cat2=minim 2 cutii.

Farrar cred ca a incercat sandviciul tau. Intruna din articolele citite recent scrie ca nu ai voie sa lasi cat1 sa fie umplut mai mult de 50% deoarece albinele incep sa depoziteze miere si in cuib1 inca in prima jumatate a sezonului(presupunind ca ai pornit cu familii tari, caci sistemul este pt familii tari).
Astfel cuib1 intra in friguri si de acolo incep problemele. De aceea trebuiesc rotite caturile. Putem spune precum cuib1 este starter si cuib2 finisor(ma refer la miere). Astfel mierea devine capacita in cuib2 - pe vremuri nu exista maturator ca cel din ziua de azi sati aduca miera la umiditatea dorita dupa extractzie.
Cu toate ca intro alta descriere a sistemului am citit ca nu ai nevoie decit de 1 gratie Hanneman peste cuib1 si nimic altceva dupa ce incepe culesul.
Totusi daca rotim caturile, pe pozitzia cat1 vom pune rame noi sau cu fagurii trasi si OARE regina din cuib2 nu va cobori in vizita de colaborare, pace si prietenie?
In articolul citit de mine scrie ca nu va cobori, dar OARE de aceea avem nevoie de feromonul de matca? Ei bine pe vremuri Farrar si ceilaltzi nu aveau feromon de matca dar combin cu ceea ce am vazut in filme lui DM.

Teorie, teorie.
Am urmarit azi un film DM unde se pun caturi normale peste 3 nuclee(a cite 2 cutii) lipite una de alta. Oare cum ar merge configuratzia asta in sistemul Farrar? Pe un palet iti vor lucra12 matci, deci lucrezi cu roiuri si nu cu stupi tari.

marian sima

#231
x

Kiwi Bee

 Deci intrun final ajungi as ai urdinis doar la caturi? Culegatoarea merge in cuib din an in pasti?

marian sima

#233
Kiwi Bee ,culegatoare a-r merge in cuib din an in pasti daca a-m avea culesurile tale .
Insa in Romanica rar mai sant culesuri care trec de zece zile ,ori in aceste zile am interesul sa transform cat mai multa albina in culegatoare .
Eu ti-am spus de procedeul interschimbabil gratie Haneman-plasa ,vad ca nu l-ai inteles.
Ori daca am cuibul blocat albina se gandeste la roit,e cea mai eficienta cale de a avea stup de volum mare si de a elimina blocarea cuibului si roitul.

Eu am dat ex pe ME gandindu-ma ca ai asemenea stupi ,insa aceasta tehnologie aplicata pe MER merge si mai bine deoarece noi nu avem matci sa umple doua corpuri de ME cu puiet .

Reducand inaltimea cuibului albina ajunge mai usor la corpurile de recolta .


Cand a aparut diafragma a aparut datorita unei necesitati,gratia Haneman si celelalte parti componente au aparut tot cu gandul sa imbunatateasca productia .

Componentele propuse de mine vin mult in ajutorul apicultorului si a productiei.

Pentru ca altii sa nu se mai impiedice de postarile mele le stersei.

Cine e interesat de piesele propuse de mine pentru stupi si pentru marirea productiei discutam pe mesaj privat sau pe meil.
E ceva simplu si foarte util ,omul i-si poate construi singur aceste componente ,am sa confectionez eu aceste comonente si pe urma pun poze cu ele celor interesati,dar pe privat ca su nu mai deranjez.




marian sima

Ceva ce spune Farrar.

În timpul culesului pricipal de 2 saptamani, o colonie cu 60.000 de albine va produce în mod normal, miere cu 50% mai mult decat patru colonii mici, fiecare cu 15.000 de albine.

Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Fluxurile de nectar bune nu sunt de multe ori recunoscute, deoarece populațiile de colonii sunt prea mici pentru a vedea câștigurile.

G. Iulian

Pentru cei ce vor totuși să vizioneze filmele lui Dan Margarit le puteți  viziona aici:

http://www.youtube.com/user/APISSERBAN1970/videos

marian sima

Nu la voia intamplari vorbeste Farrar despre colonia cu 60 000 de albine ,el spune ca o matca buna pune rareoari mai mult de 1600 de oua pe zi .
Asa ca primavara familia de albine creste datorita faptului ca ponta matci este mai mare decat mortalitatea albinelor.
Insa cand ponta matci ajunge egala cu mortalitatea acea familie nu mai creste,poti sa le torni tu nectar pe trompa si sa le cari polen cu sacul.
Farrar merge pe media de 1500 de oua pe zi si pe media de viata a albinei de 40 de zile.
O matca buna in 40 de zile ponteaza 60 000 de oua ,aici este varful familiei de albina si natalitatea este egala cu mortalitatea.

Rasa noastra de albina dezvolta o familie undeva la 45-50 de mii de albine de acea cei care lucreaza pe stupi ME sau MER prefera Buckfastul ,ba chiar poti avea probleme atasand cutiei ME albina Romaneasca.
Prin metoda celor doua matci despre care Farrar vorbeste se poate da un sens folosiri albinei locale in cutie stil ME si lungirea vieti albinei noastre.
De multe ori insa ponta matci este limitata de puietul care este in rama si de mierea si polenul care ocupa restul spatiului de pe rama.
Acest lucru se intampla mai ales la populatiile cu un nr mare de albina si cand este un cules continu.

Ce spune nenea Farrar.

Bazele unei Apiculturi productive


Mărimea coloniilor sunt influenţate de capacitatea coloniei de a crește puiet, și durata de viață a albinelor adulte.
Reginele bune pune rareori mai mult de 1.600 de oua pe zi. Douăzeci de zile sunt necesare pentru puietul să se maturizeze. Albinele adulte traiesc 4-6 săptămâni în timpul sezonului activ, iar longevitatea lor este influențată în mare măsură de intensitatea creșterii de puiet.
Albinele din colonii mici, care cresc individual o cantitate mare de puiet au vieți mai scurte decât albinele din colonii mai populate.

nicu68

ce bine ca se mai pot viziona filmele lui DM .mersi apisserban

costi82

ce s-a intamplat cu filmuletele lui DM? nu mai pot fi vizionat, are cineva idee?
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

nicu68

da clic aici pe adresa care a pus-o Iulian mai sus :nudie: