stupii mei de poliuretan

Creat de dodo79, Octombrie 21, 2013, 07:54:14 PM

« precedentul - următorul »

dodo79

Citat din: ionel07196555 din Ianuarie 30, 2014, 08:15:30 PM
Vad ca esti posesor si folosesti stupi de poliuretan
Ce zici pot sa adaptez pe ei niste caturi 1/2 din lemn ?
Nu dispun de bani si doresc sa cumpar mai multi fara caturi
sa vad cum merge la mine pe vatra si cum se manipuleaza in sezon
am uitat un lucru sa iti spun.daca pui caturi din lemn ai grija la distanta dintre leatul inferior al ramelor din cat si leatul superior al ramelor din cuib

romikele

Poti cumpara un cat din poliuretan si faci componentele din lemn cu aceleasi cote.

mmacreanu

Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2014, 08:44:35 AM
Poti cumpara un cat din poliuretan si faci componentele din lemn cu aceleasi cote.

Cam greu, peretele la poliuretan are grosime 4 cm, se adapteaza mai greu un cat facut din lemn de 2 cm.
Daca faci pe dimensiunile exterioare catul, nu poti sprijini ramele decat daca bagi adaos pe interior si ramane aproape 3 cm distanta intre laterala ramei si perete.
Daca faci catul din lemn pe dimensiunea ramei, o sa fie pe exterior mai mic decat corpul din poliuretan!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dodo79

Citat din: mmacreanu din Ianuarie 31, 2014, 09:19:01 AM
Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2014, 08:44:35 AM

Cam greu, peretele la poliuretan are grosime 4 cm, se adapteaza mai greu un cat facut din lemn de 2 cm.
Daca faci pe dimensiunile exterioare catul, nu poti sprijini ramele decat daca bagi adaos pe interior si ramane aproape 3 cm distanta intre laterala ramei si perete.
Daca faci catul din lemn pe dimensiunea ramei, o sa fie pe exterior mai mic decat corpul din poliuretan!
eu zic ca si ce spune d-nul romikele si ce spune mmacreanu se pot realiza.depinde acuma de costul final.eu zic ca ar trebui sa tina cont de partea interioara.ptr ca nu o sa modifici ramele.daca pui perete dublu din lemn va fi cam greu.
daca mai trebuie sa platesti si un tamplar sa le faca atunci mai bine cumperi catul.

romikele

Catul se poate realiza, depinde de ingeniozitatea mesterului.

ionel07196555

Inc o data va multumesc
stiu cam ce ma asteapta { o parte ]
Ce tine de lemn fac tot acasa
Extrudatu incerc sa fug de asa ceva parca ar fi de unica folosinta
Am ridicat in primavara 2 famili in stup de extrudat dar mai tirziu cind sa dezvoltat bine si caldura au aparut problemele
Lucrezi cu extrudatu ca cu ou
La incarcat descarcat ma ajut cu cine gasesc si va dati seama
sa stau o zi sa Chituiesc si sa vopsesc
Merge sa ai citiva in curte sa te juti cu ei primavara pina sa pui catu
in rest numai probleme
Si ce randament au primavara cu incalzire in ei e de apreciat
deci doar pentru avarie

mmacreanu

Citat din: ionel07196555 din Ianuarie 31, 2014, 02:10:29 PM
Inc o data va multumesc
stiu cam ce ma asteapta { o parte ]
Ce tine de lemn fac tot acasa
Extrudatu incerc sa fug de asa ceva parca ar fi de unica folosinta
Am ridicat in primavara 2 famili in stup de extrudat dar mai tirziu cind sa dezvoltat bine si caldura au aparut problemele
Lucrezi cu extrudatu ca cu ou
La incarcat descarcat ma ajut cu cine gasesc si va dati seama
sa stau o zi sa Chituiesc si sa vopsesc
Merge sa ai citiva in curte sa te juti cu ei primavara pina sa pui catu
in rest numai probleme
Si ce randament au primavara cu incalzire in ei e de apreciat
deci doar pentru avarie

Extrudatul nu este de tinut cuibul permanent in el, este fragil si cand se inmultesc albinele incep sa-l roada. Insa un cat de 1/2 suplimentar pe un poliuretan se poate folosi oricand, catul il tii cat este cules apoi il dai jos.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Ianuarie 30, 2014, 08:04:10 PM
sa inteleg ca la stupii de lemn acest condens nu se face?

Nuuuuuuuuu....!!! La aia din lemn miroase a ...levantica in stup nu a mucegai!!! =)) =)) =)) =)) Lasa-i Dodo in pace. Totusi nu inteleg un lucru. Sunt unii care nu au, nu au avut  sau nu folosesc poliuretanul, nu stiu cum se ierneaza in acest tip de stup dar îsi dau tare mult cu parerea. Nu vreau sa supar pe nimeni. Este o opinie personala. Stima si respect!!!

romikele

Inca n-ai aflat ca toata lumea se pricepe la fotbal si... poliuretan?    :razz:

dodo79

Citat din: SPYKAL din Ianuarie 31, 2014, 07:02:27 PM

Nuuuuuuuuu....!!! La aia din lemn miroase a ...levantica in stup nu a mucegai!!! =)) =)) =)) =)) Lasa-i Dodo in pace. Totusi nu inteleg un lucru. Sunt unii care nu au, nu au avut  sau nu folosesc poliuretanul, nu stiu cum se ierneaza in acest tip de stup dar îsi dau tare mult cu parerea. Nu vreau sa supar pe nimeni. Este o opinie personala. Stima si respect!!!
si eu care asteptam critici de la tine ca m-a mancat in palma sa umblu la ei  :)
Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2014, 08:34:42 PM
toata lumea se pricepe dar nu stie sa joace .

fiug1970

Citat din: dodo79 din Ianuarie 31, 2014, 08:45:41 PM
Citat din: SPYKAL din Ianuarie 31, 2014, 07:02:27 PM

si eu care asteptam critici de la tine ca m-a mancat in palma sa umblu la ei  :)
Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2014, 08:34:42 PM
toata lumea se pricepe dar nu stie sa joace .
nuuuuuuu,din tribuna se vede mai bine...e mai inalta... =)) =))

dodo79

din fotoliu ne pricepem si mai bine.

fiug1970

Cu toate ca Antonescu spunea:Dr.Farrar a demonstrat ca temperatura exterioara din jurul ghemului,este aproape egala cu temperatura exterioara din afara stupului,indiferent daca stupul are pereti grosi,simpli dubli sau daca stupul a fost izolat termic...,iar academicianul M.F.Ivanov:frigul intensifica metabolismul ,antreneaza si caleste organismul albinelor.....doar cine a lucrat cu stupi de lemn si a trecut pe poliuretan poate face diferenta....

dodo79

Citat din: fiug1970 din Ianuarie 31, 2014, 10:59:30 PM
Cu toate ca Antonescu spunea:Dr.Farrar a demonstrat ca temperatura exterioara din jurul ghemului,este aproape egala cu temperatura exterioara din afara stupului,indiferent daca stupul are pereti grosi,simpli dubli sau daca stupul a fost izolat termic...,iar academicianul M.F.Ivanov:frigul intensifica metabolismul ,antreneaza si caleste organismul albinelor.....doar cine a lucrat cu stupi de lemn si a trecut pe poliuretan poate face diferenta....
eu am intrat in hora direct cu poliuretan.deocamdata sunt multumit.nu vreau sa supar pe nimeni dar nu cred ca in stupii de lemn nu se formeaza stropi de apa cand ierneaza.

fiug1970

ba se formeaza, ca lemnul in contact cu albinele devine ceruit,propolizat(imi scapa denumirea a ceva ce nu absoarbe apa.... :mad:)
poate in primul an,cand stupii sant noi,nu, dar cu trecerea anilor lemnul devine impermeabil,plasticat,iar apa aluneca ca dupa gasca....
poliuretanul nu lasa sa se transfere schimbarile de temperatura precum lemnul(care nici el nu este de neglijat la capitolul asta....)