stupii mei de poliuretan

Creat de dodo79, Octombrie 21, 2013, 07:54:14 PM

« precedentul - următorul »

dodo79

Citat din: davcosti din August 23, 2014, 02:00:53 PM
Pe cuib are tesituri pe toate patru laturi (ce pe doua nu trebuie) si pe cat nu. Nu poti sa-nchizi urdinisul cu catul pe fund. !
trebuie ,daca vrei sa cresti albinele in pat rece :wink2:
daca vrei sa inchizi urdinisul pe cat ,trebuie sa ceri un cat cu scobitura(tesitura)ptr scarita.acest lucru se poate cere doar la fabrica.

Cipi

Ieri mi-am luat carjele si afumatorul si am inceput sa fac o verificare la stupi, ultima a fost acum doua saptamani. Din cauza vantului, n-am reusit sa verific decat un singur stup, cel pe 10 rame. In el am gasit pe o margine o rama plina cu pastura iar in cealalta margine o rama plina cu miere capacita, pe restul ramelor erau ceva coronite, dar insuficeiente pentru iernat. Puiet cam pe 6-7 rame, intins pe o suprafata nu prea mare. Intrebare: rama cu pastura ramane in cuib pentru iernat sau o elimin?

mmacreanu

Citat din: Cipi din August 24, 2014, 12:23:01 PM
Ieri mi-am luat carjele si afumatorul si am inceput sa fac o verificare la stupi, ultima a fost acum doua saptamani. Din cauza vantului, n-am reusit sa verific decat un singur stup, cel pe 10 rame. In el am gasit pe o margine o rama plina cu pastura iar in cealalta margine o rama plina cu miere capacita, pe restul ramelor erau ceva coronite, dar insuficeiente pentru iernat. Puiet cam pe 6-7 rame, intins pe o suprafata nu prea mare. Intrebare: rama cu pastura ramane in cuib pentru iernat sau o elimin?

Nu sunt expert dar am citit mult despre iernare (fiind icnepator) pastura se pune la magazie si se baga in primavara, face mai mult decat turta proteica. Si eu am gasit la verificari coronite mici pe rame dar am rame cu miere in cat, o sa le pun sa traga de acolo :)

PS: mare grija la apstrat ramele cu pastura, mucegaiesc foarte repede
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Cipi

cum trebuiesc pastrate, la ce temperatura?

mmacreanu

Citat din: Cipi din August 24, 2014, 03:03:39 PM

nu conteaza temperatura, sa nu fie umiditate si aerul sa circule.
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

dodo79

Citat din: mmacreanu din August 24, 2014, 05:49:06 PM
Citat din: Cipi din August 24, 2014, 03:03:39 PM

nu conteaza temperatura, sa nu fie umiditate si aerul sa circule.
si sa fie total capacita.eu le-am pastrat intr-un corp cu folie deasupra si dedesubtul cuibului.s-au pastrat perfect

yulian

Pana mai da frigul, las-o dupa diafragma ca sa nu ti-o atace si sa aibe si albinele rezerva...just in case.

Cipi

le-o mai las in cuib deocamdata, sa vedem in septembrie cat o sa consume din ea.

chiar acum am terminat de verificat si ceilalti 2 stupi, 2 roi. roiul facut la inceputul lui iulie, cu matca de la domnul bucovineanu care a inceput ponta undeva pe 15 iulie si nu se mai satura de pontat (multumesc domnule bucovineanu), am gasit in el o rama, nu vreau sa exagerez, ouata in proportie de 98%, iar pe restul de rame puiet de toate varstele pe o suprafata mai mare de o palma, nici ramele nu sunt grozave, cam strambe, iar mancare cam putina. In roiul facut in luna mai, albina mai putina decat in celalat, in schimb miere si sirop full, le-am dat sirop in perioada cand nu am putut sa fac verificari din cauza piciorului, de frica ca nu au suficienta mancare pentru iernat, dar asta are mancare pentru doua ierni, deci cuibul blocat, puiet ici colo cate putin, unde a mai avut saraca matca loc sa ponteze. I-am bagat doua rame cladite care nu au mai fost ouate niciodata in speranta ca matca va oua in ele, rame negre nu am avut de unde sa iau si am pus o rama cu miere dupa diafragma, pentru stimulare.

Va rog sa va dati cu parerea.

L.E. - ar fi o solutie sa iau dintr-unul din stupi o rama cu puiet gata de eclozare si sa-i bag in loc o rama cu mancare de la stupul asta blocat...

Cipi

nimeni nu ma poate ajuta cu sfaturi?

dodo79

albinele nu vor consuma in aceasta perioada mierea capacita doar in cazuri extreme(fara stimulare si fara nectar din natura)
daca ai rama capacita,atunci scoate-o si pune-o la pastrare.acum da sirop si rame cu miere necapacita.daca pe rama este miere putina capacita aceasta trebuie descapacita treptat.asa ele o cara pe rand toata.
scuze, dar am intrat putin pe site.

dodo79

Home sweet home
au ajuns albinutele acasa.
sper ca vecinii sa nu mai fie invadati  :D
este un defect ca am pus urdinisurile spre SV?

fiug1970

stupii se amplaseaza cu fata spre est(rasarit)sa profite de lumina soarelui de la aparitia primelor raze si sa inceapa culesul la prima ora....

yulian

Daca-s cu fata la sud e ok. Era mai bine sa fie cu fata spre S-E ca sa se profite in putinele zile de caldura din iarna cat mai mult la zborul de curatire. Important e sa nu fie chiar cu spatele la soare toata ziua.  :hi:

Cipi, stoarce mierea de pe 2-3 rame si da-le la pontat!

dodo79

Inainte erau pe SE.acum,datorita modificarilor vor ramane pana la anul pe S V.multumesc ptr sfaturi

yulian

Dodo, esti multumit de anul asta?? Cum ai terminat/ce productie ai reusit? O concluzie generala pentru stupii din poliuretan? Pana nu da frigul poti sa-i muti pe S-E fara probleme!