STUPUL DADANT CU 12 RAME SI 2 MAGAZII DE 1/2 aspect,capacitate si ...

Creat de milu56, Iulie 01, 2009, 03:40:43 AM

« precedentul - următorul »

dumi44

milu56

Vezi aici in acest linc:
http://apitab.ning.com/photo/rama-de-ma ... ext=latest
Prietenul meu din Romania,are fagurele mai gros sipca laterala este de 50 mm.latime,are vreo 70 de  stupi si este foarte multumit,puteti sa il intrebati va dau nr.de telefon:  +40263375180 Tanase are 75 de ani.

milu56

Citat din: romikeleAre doar 9 rame in cat? --> 50x9=450.
Da,dar el are si stupi pe 16 rame cu magazie si ierneaza cate 2 intro lada.

marinica

Citat din: milu56pentru mine nu,nu stiu dece i-ti lipesc fagurii de cei din cuib,nu cumva e distanta mai mare de 8 mm.?
Intotdeauna cand distanta e mai mare de 8 mm.albina cladeste faguri intre ramele de cuib si cele de magazie,iar cand distanta este mai mica de 4 mm.propolizeaza.
nu va fie cu suparare dar distanta dintre rame intre corpuri trebuie sa fie 12mm,de fapt aceiasi distanta se mentine si intre  rame si peretele stupului

marinica

Citat din: romikeleSTAS nr.1138/80 contrazice afirmatia d-stra dl. marinica, intre rame si perete sunt 7,5 mm (450-435=15 --> 15:2=7,5). La partea superioara sunt 8 mm deasupra leatului superior, pana in planul de separatie dintre corp si cat.
aveti dreptate pe jumatate,7,5 adevarat,dar la cei 8 de deasupra[eu stiam ca sunt 7]se mai adauga inca 5 de sub rama de deasupra pana la nivelul inferior al corpului respectiv

milu56

Frumos di partea voastra,orcum numai bine sa nu fie,vam zis ca 8 mm.din proprie experenta nu la voia intamplarii.

marinica

Citat din: marinica
Citat din: romikeleSTAS nr.1138/80 contrazice afirmatia d-stra dl. marinica, intre rame si perete sunt 7,5 mm (450-435=15 --> 15:2=7,5). La partea superioara sunt 8 mm deasupra leatului superior, pana in planul de separatie dintre corp si cat.
aveti dreptate pe jumatate,7,5 adevarat,dar la cei 8 de deasupra[eu stiam ca sunt 7]se mai adauga inca 5 de sub rama de deasupra pana la nivelul inferior al corpului respectiv
astea din urma erau din cate stiam eu,dar uitandu-ma la stas observ ca de fapt in stasul 11383/80 magazinul are inaltimea de 175mm iar rama de magazin 162-aici imi iese distanta de 13mm,iar la stas 8128/77 [multietajat] corpul are inaltimea de 245mm,iar rama are 230 -diferenta mie imi da 15mm!!!!!!!!!

marinica

dupa bibliografia dv.este adevarat cum spuneti,dupa manualul romanesc eu am dreptate ,

bucovineanu

Distanta de 8 mm intre elementele interioare ale stupilor nu trebuie sa o respectam pentru ca e recomandata de un manual sau altul ci trebuie sa o respectam pentru ca s-a descoperit ca si ALBINELE RESPECTA ACEASTA DISTANTA.

milu56

Citat din: bucovineanuDistanta de 8 mm intre elementele interioare ale stupilor nu trebuie sa o respectam pentru ca e recomandata de un manual sau altul ci trebuie sa o respectam pentru ca s-a descoperit ca si ALBINELE RESPECTA ACEASTA DISTANTA.
Corect,sa descoperit de catre DADANTT.
http://apitab.wordpress.com/apicultura/ ... o-lorrain/

ioanardelean55

Citat din: romikele
Citat din: marinicadupa bibliografia dv.este adevarat cum spuneti,dupa manualul romanesc eu am dreptate ,
Dreptatea e de partea practicii. Daca un manual e gresit sau superficial, nu trebuie sa ne luam dupa el.
Rezultatele cele mai bune le-am obtinut cu spatiile rama-perete si corp-cat de 8... 10 mm.
Toate bune!
Aaa inteleg ca a.ti acceptat ce va spuneam eu despre distanta de 8+.. 10-...

milu56

daca lasi 10 mm o sa ai surprize,corect este de 8 mm.si daca se intampla sa fie ceva propolis sub o rama sa ajunga pana la 10 mm.nui o problema,dar daca ajunge la 12 mm.atunci apare surpriza,cum am mai zis maxim 8 si minim 4.

bucovineanu

Intradevar in timp lemnul desi uscat lucreaza. Dar nu intr-un singur sens: la umezeala se umfla, iar la caldura uscata scade. Uscarea naturala trebuie facuta in aer liber. Pentru o uscare perfecta la  fiecare cm in grosime e necesar un an.Ca sa scada la 30 cm un cm la material de 6 ani nu prea e posibil. Se poate ca scandura desi uscata in momentul prelucrarii sa se fi umezit din cauza vremii sau din alta cauza, iar atunci cand s-a uscat a scazut.

milu56

Eu recomand uscarea naturala a lemnului in vant si ploaie,un an la cm.daca e posibil.

ioanardelean55

Ei fratilor vedeti ,,ce citim e una ce auzim e alta  ce facem conteaza ,pate sa fie si 2-3 si mai multi ani in special cheresteaua de rasinoase lucreaza ,dar de aici incolo e vorba de meserie .. daca v-ati uitat atenti la lazile mele   poate a-ti observat ca au la toate colturile coltare de tabla de ce ????
   1. mareste rezistenta piesei respective
   2,nu da voie lemnului la contractii .
  3, aspect. 

incercati ce v-am spus si dupaceea vorbim de mm plus s-au minus altfel pierdeti timpul degeaba in discutii.