STUPUL DADANT CU 12 RAME SI 2 MAGAZII DE 1/2 aspect,capacitate si ...

Creat de milu56, Iulie 01, 2009, 03:40:43 AM

« precedentul - următorul »

ioanardelean55

Citat din: romikeleAcu` dac`ar fi sa fiu rautacios, v-as intreba:
- De unde stim ca au fost facuti stupii de d-stra???  :smile:
Aveti vre-un filmulet cu procesul de fabricatie?
am dorit mult sa pot veni la intilnire de ramnic dar distanta a fost vina ,daca ..da ..s-au.. nu.. mai ramine de vazut ,nu stapinesc si nu dispun de instrumentele necesare filmarii si transmiterii de filmulete ,insa nu stim ce ne rezerva viitorul sper intr-o intilnire mi-ar face placere.

ioanardelean55

Citat din: milu56
Citat din: ioanardelean55tocmai asta e problema D-le Milu nu se poate lucra cota in cota cum sustineti intruna lemnul la umezeala se dilata iar la caldura se contratra si in acest caz dispar s-au apar multi mm. cind dispar nu e problema dar cind apar ce facem.?
ex.nu vi s-a intimplat primavara sa scoate-ti greu biafragma din stup ?

  la constructia lazilor exista locuri unde esti obligat sa lasi toleranta ,poate viata ne va da sansa sa ne intilnim in fata unui stup si atunci vom vedea cine are dreptete .dar pina atunci s-ai fi bucuros sa vad un stup facut de D-voastra asa cum si eu vi lam aratat pe al meu ,schitele se pot copia se pot face usor dar rezultatul conteaza .
Eu apreciez meseria am observat ca i-ti place sa lucrezi frumos,ce te retine sa nu faci stupii la dimensiuni precise,este mai usor de lucrat cu ei.
meseria de apicultor ma retine sa nu fac stupii la dimensiuni precise .
dar la cite intrebari v-am pus asta nu e un raspuns in fond si la urma urmei pun pariu ca lazile mele sint facute la dimensiunile cerute de practica nu de teorie .

Adrian Roman

Intamplarea face ca practicand luteria (constructia viorilor), am putut transfera lucruri folositoare in constructia stupilor. Daca ati vazut filmulete cu producerea stupilor la firme, probabil ca ati sesizat BAIA DE PARAFINA in care se introduc lazile. Asa se elimina modificarea de dimensiune a lemnului, datorita BARIEREI CREATA DE PARAFINA CONTRA UMEZELII DIN AER. Putem imita acest fapt prin pulverizarea interiorului unei lazi noi cu tinctura de propolis in alcool tehnic, care de fapt este un lac izolator. Daca se ajuta cu o flambare usoara dupa lacuire, e si mai bine, fiindca propolisul dispersat prin pulverizare va patrunde usor in lemn si va face o crusta fina, foarte buna izolatoare contra umezelii.Banuiesc ca exteriorul se vopseste sau se impregneaza cu ulei de in, si atunci lemnul e bine izolat.

bucovineanu

Se pare ca am discutat prea mult despre dimensiunile care trebuie respectate. Aceste dimensiuni sunt foarte importante atunci cand avem stupi modulari si e obligatoriu ca modulele sa fie interschimbabile. In rest chiar daca exista abateri le corecteaza albinele. Totusi ca sa nu le dam de munca in plus si sa lucram si noi mai usor, e bine sa respectam pe cat posibil dimensiunea de 8mm intre elementele interioare ale stupului.

milu56

Citat din: bucovineanuSe pare ca am discutat prea mult despre dimensiunile care trebuie respectate. Aceste dimensiuni sunt foarte importante atunci cand avem stupi modulari si e obligatoriu ca modulele sa fie interschimbabile. In rest chiar daca exista abateri le corecteaza albinele. Totusi ca sa nu le dam de munca in plus si sa lucram si noi mai usor, e bine sa respectam pe cat posibil dimensiunea de 8mm intre elementele interioare ale stupului.
Aici sunt perfect deacord

ioanardelean55


cocobeny

Cam la ce cost se ridica un asemenea stup cu 2 magazii si cu rame montate, deci coplect.?  :roll:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

un_escu

D-le Milu,nnu vreau sa ma intelegeti gresit,dar in tehnica toate cotele au o toleranta mai mare sau mai mica,in functie de gradul de precizie.La tamplarie nu ma pricep prea bine,dar la cota asta de 8mm atat de discutata ce toleranta poate sa fie? Cred ca toleranta elimina toate discutiile sterile.
In urma acestor discutii am invatat multe despre constructia stupilor.Totul poate fi folositor la constructia stupului de 8;10;12;14rame.

milu56

Pe cand nu se stia:dece albina face faguri intre corpul de jos si cel de sus,s-au dece propolizeaza albina si uneste ramele de jos de cele superioare,era un mister putem spune.
Acum este simplu,dar atunci era greu de stiut,acum stim ca albina unde poate trece si este util pentru ea sa circule nu propolizeaza,numai atunci cand distanta este mai mica si nu poate sa treaca atunci propolizeaza,daca distanta este mai mare decat i-ar fi necesar sa treaca cu usurinta atunci albina complcteaza cu ceara si asta din experenta mea am observat ca atunci cand distante este mai mare de 8 mm."LOCUL PE UNDE POATE TRECE ALBINA ESTE DE 4 MM,"asa ca daca avem o distanta de 8 mm.chiar daca mai scade un pic corpul nui o problema chiar 2-3 mm.

milu56

Citat din: cocobenyCam la ce cost se ridica un asemenea stup cu 2 magazii si cu rame montate, deci coplect.?  :roll:
In aceasta lume sunt tot felul de preturi,dar dupa mine nu ar trebui sa depaseasca pretul de 25 de euro in Romania.

milu56

Nu vreau sa deranjez"jiugnesc" colegii dar daca tot postati pe acest topic vin cu o intrebare:romikele,ioanardeleam55,veniti cu o parere rfeferitor la pretul acestui stup complect gata?Daca aveti amabilitatea bineinteles.

Bătrânul


milu56

Citat din: cocobenyCam la ce cost se ridica un asemenea stup cu 2 magazii si cu rame montate, deci coplect.?  :roll:
Pretul maxim ar trebui sa nu depaseascas 15 kg. de miere,deci stuparul sa il poata cumpara cu 15 kg.miere.

milu56

Citat din: romikeleVrem oferta direct la subiect  :razz:  :hi:
12 rame, 2 magazii reduse, fund antivarroa, podisor hranitor, capac, rame...
Da,cu 15 kg.miere,aceasta este oferta mea.

cocobeny

Calculat 1kg de miere la 15 ron, ar venii 225 roni acest stup, sincer pentru ca am confectionat si eu, pentru inceput 4 stupi complecti, pretul ar fi real, nici mare nici mic, parearea mea.  :nod:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.