STUPUL DADANT CU 12 RAME SI 2 MAGAZII DE 1/2 aspect,capacitate si ...

Creat de milu56, Iulie 01, 2009, 03:40:43 AM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: romikele...
Foarte frumoase schiţe, utile de asemenea. Felicitări.

sfantul spiridon

domnule romikele
va stimez si va admir munca si travaliul constructiv
spuneti-mi si mie, cele doua magazii le suciti in timpul productiei si daca da, nu este mai greu pentru albina sa construiasca in 2 corpuri mici decat intr-un corp mare-ma refer la schitele dumneata cu doua magazii mici-si cat are o rama de miere de asemenea marime in greutate
cu respect!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

multumesc si tineti-ne la curent cu evolutia ...mai sunt 3 luni si o zi pana alun...si 5 luni si 21 de zile pana la salcam..m-a luat nostalgia...trece si iarna asta
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

milu56

Citat din: milu56
Citat din: ioanardelean55mai mare cum  ? L s.au H.
L

milu56

Citat din: romikeleEu nu am facut vre-o modificare, am prezentat varianta pe care am testat-o personal, iar cota de 8 mm e corecta doar daca materialul este perfect uscat. Dupa 3 ani, la cota initiala de 10mm am regasit intre 8 si 9,5 mm, materialul a continuat sa lucreze.
Varianta cu 12 rame in magazin este pentru gratie, matca nu are cum sa oua, iar varianta fara gratie este aici.
Care varianta preferi,faguri gros in magazie sau normal ca si in cuib?

milu56

sipca de jos a ramei sa nu fie mai ingusta decat cea de sus.

milu56

pentru mine nu,nu stiu dece i-ti lipesc fagurii de cei din cuib,nu cumva e distanta mai mare de 8 mm.?
Intotdeauna cand distanta e mai mare de 8 mm.albina cladeste faguri intre ramele de cuib si cele de magazie,iar cand distanta este mai mica de 4 mm.propolizeaza.

milu56

Citat din: romikeleD-nu milu, azi la intalnirea de la Rm. Sarat, d-nul Dobre de la Tremot ne-a prezentat un stup Layens cu recomandarea de a-l folosi pe pavilion. Ce parere aveti, merita?.
Eu am lansat in lucru o sarja de 12 rame, ca in schite, sa ma razgandesc?
Eu nu ma rezgandesc,daca la anu vine altul cu o alta idee atunci iar schimb?

milu56

Citat din: romikeleAm inteles. Ma gandeam ca aveti ocazia sa faceti comparatie intre Layens si Dadant si ne puteti preciza care e mai bun.
Eu am o stupina cu stupi layens,am 75 de stupi acum acolo,parca se dezvolta mai rapid,ma tenteaza sa i-mi fac,dar nu.Nu vreau sa schim,stasup e stas,cand am cumparat stupii la inceput aici am cumparat layens pentruca aici nu am gasit numai din astia,aici nu prea vezi dadantt,si e greu sa ii schimbi mai ales batranii.

dumi44

D-le Romikele,care este motivatia ca nu faceti rama de cat la 162 mm cat este dimensiunea STAS ?

milu56

Citat din: dumi44D-le Romikele,care este motivatia ca nu faceti rama de cat la 162 mm cat este dimensiunea STAS ?
Nu este un STAS anume la magazie.As dori sa stiu ce avantaje ofera rama de 162.

dumi44

Ba da,exista o standardizare care prevede ca verticalul are rama de cuib de 435*300 si cea de magazin 435*162.
  O rama de 145 mm inaltime ofera o suprafata utila de 415*115=47725 mm patrati;doua rame de acest fel au 95450 mm patrati comparativ cu o rama normala 1/1 care are 415*270=112050 mm patrati,deci doua corpuri de cat cu astfel de dimensiuni asigura doar 86 % din suprafata utila a unui cat 1/1,sau cu doar 15 %mai mult decat un singur cat 3/4
   Deci mult lemn,multa manopera,suprafata utila redusa.
  Dezavantajul care apare folosind o rama de 162 este ca ,la folosirea simultana a 2 corpuri si a ramei de 1/1 ramane mult spatiu liber sub rama ,in care albinele vor cladi in perioadele de cules (dar atunci e probabilitatea mica sa se foloseasca rama normala ).

milu56

Citat din: dumi44Ba da,exista o standardizare care prevede ca verticalul are rama de cuib de 435*300 si cea de magazin 435*162.
Dar spune te rog,care ar fi avantajele?

dumi44

Nici nu se pune problema obligativitatii folosirii unei anumite dimensiuni ( stas sau nu ).
  Ridic aceste probleme pt ca si eu sunt in chinurile facerii cu cateva lazi si le tot invart sa vad cum dau mai bine.

dumi44

La leatul superior al ramei ,la ce dimensiune v-ati gandit, mergeti tot pe 20 mm ?