un sfat

Creat de dodo79, Septembrie 22, 2013, 10:53:43 AM

« precedentul - următorul »

dodo79

am sa pun poze cu albina din cuib .deocamdata astept sa iasa soarele :).si la noi e mai mult ploaie.prima poza din acest topic este cu albina din cat.in cuib era cam tot atata albina.astept sa vad.
nu dispun de magazie ptr caturi de aceea las unul afara pe cuib cu mierea surplus.
imi cer scuze daca devin agasant cu intrebarile.vreau sa nu dau gres.
mersi ptr promtitudine.

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Septembrie 30, 2013, 09:50:21 PM
........prima poza din acest topic este cu albina din cat.in cuib era cam tot atata albina.astept sa vad.

Am vazut poza. Daca si la momentul acesta ai tot atata albina poti sa il strangi fara nicio problema pe 8 rame.

Citat din: dodo79 din Septembrie 30, 2013, 09:50:21 PM
imi cer scuze daca devin agasant cu intrebarile.vreau sa nu dau gres.
mersi ptr promtitudine.

Nu iti face probleme. Te ajut atat cat stiu si pot cu mare drag. Doar asa sa beau si eu o... :beer:     =))  nu? Am glumit. Stima si respect!!!

dodo79

poti sa bei si 2  :beer: :beer:daca te lasa buzunarul :D.glumesc si eu.
am si eu o intrebare ?un roi pe 2 rame mai poate fi salvat daca este pus peste iarna intr-o incapere incalzita si pus o rama cu  miere sau sirop ?
am vazut ieri la cineva. avea oua de o zi.avea si puiet capacit dar era slabut.

ioanardelean55

Cel mai bine si sigur e sa-l iernezi linga un stup bun despartiti prin diafragma cu sita .

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Septembrie 30, 2013, 10:55:30 PM
am si eu o intrebare ?un roi pe 2 rame mai poate fi salvat daca este pus peste iarna intr-o incapere incalzita si pus o rama cu  miere sau sirop ?
am vazut ieri la cineva. avea oua de o zi.avea si puiet capacit dar era slabut.

Stupii in general nu se ierneaza in incaperi. Nu au cum sa faca zborul de curatire.  Parerea mea. Acel roi poate fi salvat doar daca este ajutat puternic cu 2-3 rame cu puiet capacit gata de eclozare dar....slabe sperante  la vremea asta pt ca nu prea mai exista asa ceva sau cel mai indicat este sa facuta unificare cu o familie mai slabuta, pe care o poate diviza in primavara dupa salcam. Eu asa as proceda.Matcile si-au redus deja sau chiar si-au incetat ponta. Si inca ceva. La vremea asta nu ai voie sa ai asa roi slab in stupina.  Stima si respect!!!

dodo79

stiu ca la vremea asta nu trebuie sa ai asa ceva.i-am spus si eu sa il unifice .are3 asemenea roi.mi-e mila de ei.povestea e cam asa.dintro familie puternica a facut trei roi pe 3 rame.la toate 3 lea pus rame cu botci de la aceeasi familie.cine i le-a facut lea facut in graba.de obicei eu il mai ajut pe batranelul care le are.atunci nu am putut merge si sa intamplat.problema a fost ca roiurile nu a acceptat botcile si le-a ros pe toate.dupa 2 saptamani am pus cu niste botci in bigudiuri si la 2 am vazut ulterior matcile.la unul doar trantori.eu am plecat in italia la munca si ce a facut batranelul, ce na facut,cand m-am intors in septembrie tot asa arata roiurile.e adevarat ca are si pierderi de memorie si se uita cam des la ele(le deranjeaza).posibil sa fi omorat matca intre timp.este posibil sa fie oua de matca de o zi in acest moment?sau ce am vazut sunt oua de albina.cele capacite sunt cu puiet dar si alea putine
si la roiul meu secund am avut problema cu botcile.din 12 cate erau pe rama le-au ros pe toate.dupa 2 saptamani am pus 3 botci in 3 biguriuri.una din matci a iesit chiar in momentul cand am pus bigudiul intre rame.a fost si prima victima. :)din celelalte 2 au ales una care ulterior a pontat frumos.
am sa ii spun si de varianta d-lui ardelean poate mai salveaza ceva.

Kiwi Bee

Depinde ce fel de stup are batrinelul in cauza. Dacai orizontal merge cum zice IoanArdelaean.
Dacai vertical ar mai fi o posibilitate de a pune roiul deasupra unei familii puternice despartzite printro plasa de tzintzari metalica(la noi la magazinul de scule avem plasa de tzintzari din aluminiu). Avenatajul plasei de tzintzari este ca are ochiuri mici prin care trece mai greu mizeria dar urca usor aerul cald de la stupul puternic.
De jos in sus:
1-stup puterinc
2-plasa de tzintzari(ca si gratia hanneman)
3-cutia cu roiul, cu cele 2 rame pe mijloc + cite o rama plina de miere pe stinga si dreapta + cite o diafragma de polistiren extrudat pe stinga si drepta
4-folie pt etanseizarea perfecta
5-polistiren in capac

Unde se unesc cele 2 cutii sa nu iasa in afara plasa de tzintzari si se poate pune banda scotch de jur imprejur sa nu intre nici un firicel de aer.
Cutia de sus va avea un urdunish de 10mm la baza ei(deci ramele stau in pat rece).
Cam migalos si nerentabil.

O alta metoda ar fi iernarea cutiei in casa in asa fel incit sa fie urdinishul inafara casei. Mai ceam clocito! Adica cutia/stupul sa fie la fereastra sau undeva unde se poate face un orificiu pe unde sa intre aer de afara direct in urdinish si albinele sa circule pe acolo in rest cutia se va incalzi de la temperatura din casa unde omul isi face foc sa nui fie frig.
Si mai nerentabil.

dodo79

stupii batranelului sunt verticali din poliuretan ca si ai mei.prima varianta merge.a doua e cam clocita :, cum ati spus si dvs.
anul trecut am avut si eu un asemenea roi.lam scos dintr-un horn prin iulie.sa nimicit matca.pana a primit matca noua ,pana a inceput sa ponteze era tarziu.in februarie 15 anul acesta era bine .foarte putine albine moarte.in 20 februarie trebuia sa plec in italia si l-am verificat din nou.erau moarte toate.este adevarat ca miere nu a prea avut doar turte.mi-a parut rau de el.de aceea pun cam multe intrebari referitor la cei doi roi pe care ii am.nu vreau sa ii pierd.
multumesc ptr sfaturi
revin cu poze

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 01, 2013, 06:44:10 PM
........revin cu poze
Pacat de acei roi. Astept pozele. Stima si respect!!!

dodo79

vin si pozele.
roiul mai slab

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 01, 2013, 09:23:30 PM
vin si pozele.
roiul mai slab

Nu imi pare a fi prea slab.Poti sa il iernrzi fara pb pe 5 rame.Vad ca si miere are suficienta. Ce cauta sibarele sub stupi? Le-ai facut tratament?  Stima si respect!!!

dodo79

primele 3 poze sunt din cat si celelalte din cuib la cel mai bun.
am spus roi slabut ptr ca e mai slabut ca acesta,nu ptr ca e slab.scuze de exprimare

sandupop

Citat din: SPYKAL din Octombrie 01, 2013, 09:27:18 PM

Vad ca si miere are suficienta.
Din pozele de mai sus cum poti sa iti dai seama ca au miere sufucienta? Ca si eu am cred ca am probleme cu mierea si daca nu scot ramele sa vad ce e pe ele nu pot estima rezervele...si cu timpul de afara nu cred ca voi putea sa iau rama cu rama....
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

dodo79

imi cer scuze ca intervin .daca citesti tot topicul vei afla.eu iam spus exact cata miere am.citeste mai sus si vei vedea.daca te uiti la primele poze vei vedea cum era acum 2 saptamani.

sandupop

Mi de scuze....Mea culpa :rusine:... nu am citit tot topicul si netu imi face azi  figuri, imi deschide pozele foarte greu , asta e ...timpul este prea putin si in plus.... apropierea meciului. :rusine: :rusine: Toate bune.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.