un sfat

Creat de dodo79, Septembrie 22, 2013, 10:53:43 AM

« precedentul - următorul »

dodo79

se accepta.am crezut ca ai fost la bacau cu lingurita....... :)
hai steaua

SPYKAL

Dodo, nu inteleg un lucru. De ce tii hranitorul intre cat si cuib? Vrei sa le iernezi in cat? Asta ai sa obtii daca il mai tii acolo.Stima si respect!!!

SPYKAL

Citat din: sandupop din Octombrie 01, 2013, 09:37:54 PM
Din pozele de mai sus cum poti sa iti dai seama ca au miere sufucienta?

Sandule marește pozele și uită-te la leațul superior. Se vede foarte bine cât este de groasă coronița. Din asta poți să-ți dai seama câtă miere are în stup. Stimă și respect!!!

dodo79

hranitorul il tin pe post de diafragma inca putin.pana cara mierea necapacita din cat in cuib.pe urma il scot.si fac in felul in care ai spus si tu.dupa parerea ta ar trebui pusa diafragma in roiul mai puternic dupa ce coboara toata albina?

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 01, 2013, 10:00:16 PM
......dupa parerea ta ar trebui pusa diafragma in roiul mai puternic dupa ce coboara toata albina?

Cu siguranta trebuie pusa. Diafragma strange cuibul si ajuta la mentinerea cat mai compacta a acestuia. Stima si respect!!!

dodo79

mersi .dupa a 8 rama ?
unde dau de stupina ta.undeva am vazut-o.la stupi din poliuretan?

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 01, 2013, 10:11:55 PM
mersi .dupa a 8 rama ?
unde dau de stupina ta.undeva am vazut-o.la stupi din poliuretan?

Dupa ce hotarasti pe cate rame strangi cuibul,pui diafragma dupa ultima rama. In cazul tau dupa rama 8, respectiv 5. Topicul meu este...PRIMII NOSTRI STUPI DIN POLIURETAN si il gasesti in POZE SI VIDEO. Pozele sunt facute dupa ultimul cules la floarea soarelui. Pun altele cand ajung acasa cu stupina pregatita pt iernare. Stima si respect.

dodo79

am vazut topicul tau.frumoasa stupina.daca am numarat bine ai 17 stupi.ai mai cumparat roi? ca de la 2 nu cred ca intr-un an ai inmultit atata.cam scump iepurasu de paste  :).ai folosit colectorul de polen?in primavara vreau sa il pun si eu.

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 01, 2013, 11:09:36 PM
am vazut topicul tau.frumoasa stupina.daca am numarat bine ai 17 stupi.ai mai cumparat roi? ca de la 2 nu cred ca intr-un an ai inmultit atata.cam scump iepurasu de paste  :).ai folosit colectorul de polen?in primavara vreau sa il pun si eu.

Multumesc. Ce ai vazut acolo toti sunt familii de productie. Da, am cumparat in primavara 5 roi (pe 5 rame) restul sunt facuti de mine, dar sa nu uitam ca am avut in primavara 4 stupi. Cu atatia am intrat in iarna anul trecut. Ai dreptate. A fost cam scump iepurasul dar a meritat toti banii. Am mai achizitionat inca 10 stupi pt in primavara. Da am folosit colectorul de polen dar nu am fost prea multumit. Celalalt model pe care il au este mult mai rentabil. Stima si resoect!!!

dodo79

modelul de colector pe care l-ai folosit este cel recent aparut odata cu roinita.trebuie sa ma interesez.nu stiam ca au 2 modele.faroger e la 5 minute pe jos de mine  :) Am si lucrat la aceasta firma vreo 2 luni si jumate.stiu cu ce se mananca.
vad ca investesti bine in stupi.intradevar e usor de lucrat cu ei.mai ales cu caturile pline cu miere.se simte diferenta la carat fata de cele din lemn.
roi ii faci pe trei rame sau pe mai multe?
iti dau un sfat .daca ai posibilitate vopseste stupii cu vopsea pe baza de apa.daca nu prinde vopseaua ptr ca sunt noi,da cu amorsa acrilica de perete .pe urma va prinde vopseaua.probleme mari nu vor fii .doar ca vor arata ca si cel pe care il am eu dupa 5-6 ani de stat in soare.se face urat ca aspect nu si calitativ.

sandupop

Citat din: SPYKAL din Octombrie 01, 2013, 09:57:44 PM
Citat din: sandupop din Octombrie 01, 2013, 09:37:54 PM
Din pozele de mai sus cum poti sa iti dai seama ca au miere sufucienta?

Sandule marește pozele și uită-te la leațul superior. Se vede foarte bine cât este de groasă coronița. Din asta poți să-ți dai seama câtă miere are în stup. Stimă și respect!!!
Mersi mult. Uite asa mai invata omul cate ceva... :beer:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Octombrie 02, 2013, 12:01:57 AM
modelul de colector pe care l-ai folosit este cel recent aparut odata cu roinita.trebuie sa ma interesez.nu stiam ca au 2 modele.faroger e la 5 minute pe jos de mine  :) Am si lucrat la aceasta firma vreo 2 luni si jumate.stiu cu ce se mananca.
vad ca investesti bine in stupi.intradevar e usor de lucrat cu ei.mai ales cu caturile pline cu miere.se simte diferenta la carat fata de cele din lemn.

Am cumparat in primavara 8 colectoare de polen incorporate in soclu in ideea de a avea doi intr-unu si nu imi va mai trebui soclul norlmal, dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Cand le-am primit si le-am studiat mai bine am constatat ca nu pot face tratamentele asa ca am umblat iar la teșcherea si am mai cumparat 8 socluri normale. Nu-i bai pt ca am acum suficiente colectoare de polen dar am vazut varianta mai veche. Cea care se pune intre soclu si cuib. Am impresia ca da mai mult randament. Nici de astea nu ma pot vaita dar....asta a fost impresia mea.

roi ii faci pe trei rame sau pe mai multe?

Da, Pt inceput pe trei rame si ii ajut ulterior cu albina doica (daca este nevoie) de la ceilalti stupi. Asta pana sa apara matca in stup.

iti dau un sfat .daca ai posibilitate vopseste stupii cu vopsea pe baza de apa.daca nu prinde vopseaua ptr ca sunt noi,da cu amorsa acrilica de perete .pe urma va prinde vopseaua.probleme mari nu vor fii .doar ca vor arata ca si cel pe care il am eu dupa 5-6 ani de stat in soare.se face urat ca aspect nu si calitativ.

Multumesc pt sfat. Si pe mine ma bate gandul asta dar efectiv nu am avut timp in acest an. Dar nu-i bai. Banuiesc ca pot fi vopsiti oricand. Stima si respect!!!

dodo79

eu nu am vazut varianta veche de colector.doar cea noua.pe care o ai .
mie mi-a fost frica sa fac roiu pe 3 rame.din 9 cate am avut in iunie l-am impartit 5 si 4.asa e la inceput.mai cu frica.
cel mai ideal e vopsirea in al 2 an.dupa o vara si o iarna incep sa faca pori la exterior din cauza soarelui.atunci si vopseaua prinde mai bine.in primul an e foarte lucios si ai nevoie de amorsa.
sanatate

dodo79

din pacate calitatea imaginii e slaba.am filmat cu telefonul

dodo79

asa am lasat ptr iernat.a doua poza este cu roiul pe 5 rame,urmat de 3 rame pline cu miere si unacu putina miere.
a treia poza este cu roiul mai mare fara diafragma.are miere pe toate ramele.nu am pus diafragma ptr ca trebuie sa mai tai din ea.unul din leaturile de pe laterale (care sustine ramele) este mai lat si nu permite sa intre diafragma.sus in cat am rezerva de miere,3 rame de 3/4 pline.
astept pareri
sanatate