Stupar incepator

Creat de bionut, Septembrie 05, 2013, 12:17:59 PM

« precedentul - următorul »

apivasmob

Citat din: petru.atudorei din Septembrie 06, 2013, 02:10:01 PM
dintr-un stup orizontal nu ai sa scoti miere curata. vei fi nevoit sa bagi la centrifuga rame cu puiet si miere. iti recomand stupul pe 14 rame cu cat. eu il numesc stupul lenesului. pretul cu tot cu cat e apropiat de cel al unuia orizontal.
daca iti construiesti tu stupii iesi si mai ieftin. eu dinte-un metru cub de scandura imi fac 25 stupi cu tot cu caturi

Si la un stup orizontal se poate scoate meire curata nu ai auzit de cat in cuib.?
Sanatate tuturor apicultorilor

petru.atudorei

ba da. nu contest metode sunt. dar sa complici un incepator sa lucreze pe orizontal nu e ok. se va lasa repede de albine.
eu cand am inceput am avut orizontal, 14 rame si 12 rame, cel mai greu mi s-a parut cel orizontal.

bionut

Nu am mare lucru de investit, d-aia cait si cea mai ieftina cale.
Probabil ca e mai greu sa faci caturi in orizontal, nici nu imi dau seama cum s-ar face...
Probabil ca o sa optez pentru un vertical pentru inceput. In viitor visez sa experimentez cu TBH si Warré, dar pana atunci mai e cale lunga, nu vreau sa risc aiurea vreo familie de albine aiurea.

Colegii din Giurgiu, stiti de unde as putea cumpara lazi de prin Giurgiu, sa nu fie nevoie sa ii iau prin curier? Daca o fi vreun loc.

Numai bine!

orbanstefan64

bine ai venit pe APIARDEAL!!!!
:welcome: :welcome: :welcome:

orbanstefan64

dintr-un stup orizontal nu ai sa scoti miere curata. vei fi nevoit sa bagi la centrifuga rame cu puiet si miere. iti recomand stupul pe 14 rame cu cat. eu il numesc stupul lenesului. pretul cu tot cu cat e apropiat de cel al unuia orizontal.
daca iti construiesti tu stupii iesi si mai ieftin. eu dinte-un metru cub de scandura imi fac 25 stupi cu tot cu caturi
petrica !!!!
spune ne si noua in care STAS se incadreaza stupul recomandat de tine si cam in ce proportie se foloseste in Romania
la brut un metru cub de scindura de  1" are 40 mp ia fa tu o socoteala clara dupa care dai un mp maistrului ionardelean55 .
daca o rama este blocata cu miere dar are si puiet capacit se poate baga in centrifuga fara probleme,cu putina atentie se poate face si selectie pe sortimente.
:hi: :hi: :hi:

orbanstefan64

Citat din: apivasmob din Septembrie 06, 2013, 08:31:00 PM

Si la un stup orizontal se poate scoate meire curata nu ai auzit de cat in cuib.?
:nod: :nod: :nod:

bionut

Nu prea conteaza cati stupi ies dintr-un mc de scandura, ca oricum nu o sa am bani sa cumpar un metru cub. Ma multumesc cu 2, maximum 3 stupi pentru inceput.
Apropo, se gaseste scandura fasonata? La grosime si latime ma refer, ca de ruindeluit as avea cu ce sa le rindeluiesc.
Banuiesc ca s-ar gasi pe la depozitele gen Bricostore...

romikele

bionut

Nu mi-ar fi trecut prin cap sa folosesc dusumea, nici nu stiam ca se face din brad. Are si falturi pentru imbinari, mai trebuie sa ii fac doar la colturile lazii.

Din practica, cam cati metri patrati de scandura intra la un Dadant pe 10 rame, cu cat de 3/2? Dupa niste calcule in graba iese sub 2 mp (din care ar rezulta un pret bun/stup), dar nu stiu nimic despre eventualele pierderi care pot surveni.

romikele

O sa fac un tabel excel cu astfel de calcule cand voi gasi putin timp la dispozitie si revin...

ioanardelean55

Aveti grija ca matematica e grea . %%-

apivasmob

La inceputul culesurilor salcam,tei si FS se muta cuibul opus urdinisului si primele rame(3-4)sau in functie de puterea familiei se pun rame goale pe care albinele le vor umple .
Sanatate tuturor apicultorilor

romikele

ioanardelean55

Pierderi care rezulta din calitatea cherestelei folosite ,cu cit calitatea e mai buna cu atit pierderile sint mai mici si invers ,si pierderi rezultate din prelucrare , ( dimensiunea ,materialului ) .

bionut

Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 07, 2013, 07:35:03 PM

Aveti grija ca matematica e grea . %%-
Nu e chiar asa de grea :D Dupa calculele mele iese undeva sub 2mp, dar nu am facut niciodata vreun stup si nu am nici o idee unde ar putea sa apara pierderi...sau, mai bine zis, adaosuri :))

Asteptam cuminti foaia de xcel :D :thanks:Romikele

@apivasmob: asta e operatie pentru a extrage miere curata din orizontal?