Stupar incepator

Creat de bionut, Septembrie 05, 2013, 12:17:59 PM

« precedentul - următorul »

bionut

Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 07, 2013, 07:35:03 PM

Aveti grija ca matematica e grea . %%-
Nu e chiar asa de grea :D Dupa calculele mele iese undeva sub 2mp, dar nu am facut niciodata vreun stup si nu am nici o idee unde ar putea sa apara pierderi...sau, mai bine zis, adaosuri :))

Asteptam cuminti foaia de xcel :D :thanks:Romikele

@apivasmob: asta e operatie pentru a extrage miere curata din orizontal?

petru.atudorei

dl. orban, eu imi fac singur stupii, im cumpar scandura de 35cm latime , scandura verde cu 350 lei mc, dintr-o scandura de 4 m lungime ies 2corpuri pe 12 rame,fara fund si capac, pentrufund si capac folosesc scandura mai ingusta. dar ideea era ca un stup ajunge undeva la 100-200 lei. deci ce e mai avantajos? sa dau 350 lei pe 1 metru cub de scandur sau sa cumpar 2 stupi cu aceiasi bani?

bionut

Si cu uscatatul cum procedezi? Ca natural cred ca dureaza cateva luni bune sa se usuce. Si se poate si indoi...

orbanstefan64

uscarea naturala  3 ani pt molid, brad.
:hi: :hi:

Marius-ursulakhe

petru.atudorei din ce zona esti de este 350 lei mc scandura ?
Intreb pt ca la noi in zona este 600 lei mc
bionut mai se pote folosi si uscatoarele de sandura la noi in zona este 150 lei pt 1 mc scandura si dureaza in jur de 4 saptamani

ioanardelean55

Una e sa faci calcule cu pixul, in minte s-au cu calculatorul,si alta e cind pui in practica ce ai calculat , sa nu uitam ca scindura mai are si defecte care trebuiesc inlaturate ( nu vorbim numai de o buc ) putem lua in calcul 10 buc . la una apare un cep mare care sintem obligati sa il inlaturam ,la uscare apar in capul scindurii crapaturi unele mai adinci care de asemenea nule poti lasa si trebuie aruncati2,3,4, cm . si uite asa ,nu mai da una cu alta ,nu mai zic de taieturile foarte exacte care trebuie facute la 90 *. Sfatul meu e sa luati 1 mc de chereste il transformati in lazi si apoi discutam .

bionut

Si mie mi se pare putin 350 lei. Eu gasisem cu peste 650 mc. Si 3 ani la uscat nu prea ma aranjeaza in momentul de fata :)) trebuia sa ma gandesc acum 3 ani.
O sa ma rezum la scandura "aranjata", dupa calcule si cu scandura pentru 2-3 stupi ies mai ieftin decat daca i-as cumpara de-a gata... trebuie sa mai rumeg ideile putin, sa iau in calcul si eventualele pierderi cauzate de faptul ca nu am facut niciodata tamplarie, si sa vad care e cea mai ieftina solutie.

petru.atudorei

sunt din jud bacau. scandura o cumpar direct de la gater. ca stau in zona de mnte. o stivuiesc la umbra cu sipca intre randuri ca sa circule aerul printre scanduri. la uscat o las 6 7 luni. adica o cumpar anul asta si stupii ii fac anul viitor, ca doar apicultura nu e o indeletnicire care se face in graba:)).
apropo de defecte ale scandurii, eu am avantajul de ami alege materialul care il cumpar, asa ca pierderile sunt minime

bionut

Pai asta e marele avantaj. Eu in Giurgiu ar trebui sa iau de la samsari. Subt si niste gatere dar cred ca fac doar capriori, nu am auzit sa taie si scandura... se poate sa ,ma insel, dar oricum e pretul mai mare ca trebuie sa aduca bustenii de la munte pana la Dunare.

petru.atudorei

trebuie sa ne bucuram de ce avem si sa ii multumim lui dumnezeu ca ne-a dat o tara frumoasa, fiecare zona are avantajele ei.

domnu ioanardelean55, teoria e teorie si practica e practica, eu mi-am facut singur stupii. primul a iesit cu defecte ,dar  asa am invatat sa il fac pe al doilea si asa mai departe.asa vezi defectele si prinzi expierenta.

daca stai si astepti dupa altii nu mai faci apicultura

bionut

Ai dreptate, dar una e cand te costa scabdura pentru un stup 35 lei si alta e cand te costa 70-80 lei (sa presupunem ca la ajunge la 700-800 lei scandura la mine in zona, si imi ies 10 stupi dintr-un mc).
Am vorbit cu cateva ateliere si astept sa imi comunice costul de transport. Daca e acceptabil o sa cumpar primul stup gata facut ca sa am un etalon dupa care sa lucrez. A se puncta ca nu am fazut niciodata un stup de aproape :)) deci nici nu se pune problema sa imi iasa din prima ca lumea.

ioanardelean55

Petre coboara-te pe pamint , nu te grabi cu afirmatiile , poti face teorie dar tie-ti lipseste practica ,
vorbesti de 3 matci intr-un stup ,aratale sa le vedem si noi pe toate 3 pe o rama , aaaa ca sint despartite cu haneman asta o stiu stuparii de mult , asa cum toti timplarii stiu si nu numai ca la o uscare normala natural e nevoie de 1 an /cm ,ce spui tu e egal cu o (zero ) cumperi cheresteaua toamna o ti 6=7 luni la uscat (si inca la umbra ) apoi faci stupi. NU MERGE . 

petru.atudorei

Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 08, 2013, 01:26:37 PM
Petre coboara-te pe pamint , nu te grabi cu afirmatiile , poti face teorie dar tie-ti lipseste practica ,
vorbesti de 3 matci intr-un stup ,aratale sa le vedem si noi pe toate 3 pe o rama , aaaa ca sint despartite cu haneman asta o stiu stuparii de mult , asa cum toti timplarii stiu si nu numai ca la o uscare normala natural e nevoie de 1 an /cm ,ce spui tu e egal cu o (zero ) cumperi cheresteaua toamna o ti 6=7 luni la uscat (si inca la umbra ) apoi faci stupi. NU MERGE . 
Nu o sa ma vedeti pe mine sa afirm ceva fara a fi experimentat inainte. teoria e usoara, practica e grea. si nu am zis niciodata de 3 matci pe o rama, am zis de 3 matci intr-un stup , despartite de o gratie haneman. eu lucrez cu cherestea in familie de cand sunt copil, asta a fost ocupatia la mine in zona, si cheresteaua nu se tine niciodata la uscat in soare. Cand o tii in soare se rasuceste dupa fibre. si pune tu cheresta la uscat iarna intr-un pod unde aerul circula, si daca nu o sa fie uscata ai sa ma pomenesti.

ioanardelean55

Petrisor ! eu nu am spus ca usc cheresteaua la soare ..da.. Fibra lemnului =nerv .  E normal ca la o uscare fortata lemnul sa lucreze ,iar uscarea de 100% e atunci cind nu mai exista nerv .  Cred ca vorbesti de umiditate si nu de o uscare adevarata , 

petru.atudorei

umiditate si uscare.
nu e indicat sa faci stupi din astfel de cherestea?
eu am 2 stupi facuti din cherestea care sta la uscat de mai bine de 10' ani. cand am pis stupii in soare au inceput sa scada. ideea e ca oricat de uscata ar fi scandura, cand o pui in soare scade, asta pentru ca lemnul uscat absoarbe umiditatea.